17 Dołączył: 2011-11-16 Wpisów: 69
Wysłane:
12 marca 2021 09:09:38
przy kursie: 108,00 zł
GRAF78 napisał(a): Z tego co wiem to zmieniły się chyba przepisy w 2020r i wszystkie akcje musza być zdematerializowane i dopuszczone do obrotu końca 1 kwartału 2021r? zdematerializowane tak, dopuszczone do obrotu nie GRAF78 napisał(a): Żeby wszystkich tu uspokoić oprócz umowy lockupu, u każdego inwestora który ww. umowę podpisał jest fizyczna blokada złożenia zlecenia sprzedaży w domu maklerskim. Sprzedaż jest więc niemożliwa. a jak zechcę pożyczyć akcję w biurze maklerskim na krótką sprzedaż to nie będę mógł sprzedać ? GRAF78 napisał(a): Gra na spadki na Spółce przed premiera raczej napewno skończy się źle dla grających bo nawet po premierze jako to było w przypadku CDR i przy srednioterminowym trednie spadkowym można zostać wyciśniętym z kapitału jak cytrynka Przytoczeni akcjonariusze CDR mogą się z tobą nie zgodzić ....
Edytowany: 12 marca 2021 09:10
|
|
86 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 334
Wysłane:
12 marca 2021 09:56:52
Czołem @vilnouve Twoja podejrzliwość wzbija się na wyżyny kreatywności. Ale dobrze. Dałeś mi możliwość podowiadywania się jeszcze trochę mimo, że sądziłem, że mój poprzedni post zamknął już dyskusję. 1. Krótka sprzedaż także jest zakazana. Osoby podpisujące umowy lock-up nie mogą jej dokonywać 2. Dzięki @marter. Nie byłem jeszcze wczoraj tego na 100% pewien. Dostałem potwierdzenie. Stroną umów poprzednich serii jest także wspomniany przez Ciebie Navigator. Kolejny "zły pan policjant". Kolejne pary oczu. 3. Dzięki @GRAF 78 "fizyczna blokada złożenia zlecenia sprzedaży w domu maklerskim" brzmi jako kolejny problem z gatunku tych trudnych do przeskoczenia. 4. Do usług @1KetjoW Jakieś pytania, wątpliwośći - jestem po to by spróbować pomóc Miłego dnia wszystim
|
|
130 Dołączył: 2009-01-29 Wpisów: 998
Wysłane:
12 marca 2021 10:07:51
GRAF78 napisał(a): Żeby wszystkich tu uspokoić oprócz umowy lockupu, u każdego inwestora który ww. umowę podpisał jest fizyczna blokada złożenia zlecenia sprzedaży w domu maklerskim. Sprzedaż jest więc niemożliwa.
Potwierdzam. Brałem udział w jednej z emisji. Poza podpisaniem umowy lock-up, byłem zobligowany do dokonania blokady akcji na rachunku maklerskim do wskazanej daty i potwierdzenia dokonania tych czynności wobec spółki (poprzez obsługujący emisję DM). Po zalogowaniu na własny rachunek akcje figurowały jako zablokowane (posiadane: X, dostępne: 0) i wykonanie na nich jakiejkolwiek transakcji było niemożliwe. Obecnie już nie są, ale do poprawy płynności się nie przyczynię. Sorry ;) Nie mogę się już doczekać startu właściwej kampanii marketingowej gry. Wtedy będziemy mogli tu porozmawiać o tym, co naprawdę istotne.
Edytowany: 12 marca 2021 10:19
|
|
|
|
24 Dołączył: 2019-11-09 Wpisów: 76
Wysłane:
12 marca 2021 11:38:33
Tutaj trochę zgodzę się z @anty_dufresne, fajnie będzie jak już zaczną spływać jakieś szczegóły dotyczące projektu, bo obecnie widać, że akcjonariat się nudzi i każdy detal rozbijany jest na najmniejsze szczegóły.
|
|
29 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 160
Wysłane:
12 marca 2021 11:44:14
Dokładnie tak jak andy_dufrense wspomniał, dopóki Spółka nie zacznie podawać nowości związanych z grą, to będziemy tu debatować o dziwnych rzeczach.
We wrześniu właściwe obchody urodzin Lema, czyli za pół roku. Od kilku miesięcy brak jakichkolwiek informacji na temat projektu. Czyżby cisza przed burzą (w dobrym znaczeniu dla akcjonariuszy)?
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
12 marca 2021 15:55:36
vilnouve napisał(a):
a jak zechcę pożyczyć akcję w biurze maklerskim na krótką sprzedaż to nie będę mógł sprzedać ?
Umowa lockup ma bardzo szeroki zakres i obostrzeń i zawierania transakcji o charakterze tzw. "krótkiej sprzedaży" rownież jest niedozwolone. Poza tym nie sądzę aby jakikolwiek DM posiadał ofertę krótkiej sprzedaży na spółkę poniżej mWig40-sWig80 a tym bardziej notowaną na NC. Jak pewnie zauważyłeś od wczoraj uwolniona została jedna seria akcji i nie widać oznak dystrybucji. Uważam że twoje (oraz forumowiczów) obawy są nieuzadnione i nie wiem skad pomysł że akcjonariusze będą się pozbywać papierów jednej z najlepszych młodych spółek w branży (osobiście uważam ze bezdyskusyjnie najlepszej).
|
|
5 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
12 marca 2021 22:23:26
disclaimer: nie wiem, ani nie udało mi się znaleźć tego w regulaminach, więc chętnie usłyszałbym kotrektę kogoś, kto się zna, ale... vilnouve napisał(a): przy krótkiej sprzedaży pożyczasz akcje od biura maklerskiego, nie od właściciela , prawo własności nadal przynależy do dotychczasowego właściciela, lock-upy nie są złamane
to raczej tak nie działa - piszesz o najmniej ciekawej części (o której zresztą jest najwięcej informacji), czyli - nazwijmy to - stronie B, czyli tej, która za pośrednictwem DM pożycza istniejące akcje i je normalną transakcją sprzedaje. Tyle, że jest jeszcze strona A (czyli ten, który ma akcje do pożyczenia) i strona C (która kupuje akcje od B na giełdzie). I jeśli byłoby tak jak piszesz, czyli prawo własności jest nadal u A - to co według Ciebie nabył C? Kupił akcje ale ich nie ma, czy może nastąpił cud zwielokrotnienia i akcje mają zarówno A i C?
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
12 marca 2021 22:37:26
Cytat:nastąpił cud zwielokrotnienia i akcje mają zarówno A i C? No przecież tak jest przy każdej pożyczce. Na przykład banki dokonują kreacji pieniądza, zwielokrotniając depozyty 200x (stopa rezerwy obowiązkowej to 0.5%) www.nbp.pl/home.aspx?f=/o_nbp/...Gość wpłacił 100zł na konto a udzielono z tego 20 000zł kredytu... za które ludzie kupili domy i samochody... Cud? Tak długo jak zarówno A jak i C wierzą że są właścicielami akcji, patrząc na swoje wirtualne rachunki maklerskie wszystko gra i buczy... kreatywny finansista mógłby do łańcuszka wrzucić więcej literek.
Edytowany: 12 marca 2021 22:40
|
|
Wysłane:
13 marca 2021 00:42:44
Elemis napisał(a): 1. Krótka sprzedaż także jest zakazana. Osoby podpisujące umowy lock-up nie mogą jej dokonywać
to o czym piszesz to oczywista oczywistość , no ale brat albo partnerka życiowa może przecież shorcić w tym czasie ... wszystko zostaje wtedy wjednym portfelu ... i umowa lock"upu formalnie nie jest złamana... nie byłoby snucia takich scenariuszy gdyby termin dopuszczenia do obrotu akcji był zbieżny z terminem wygasania lockupów ... jedyny sens dopuszczenie do obrotu tych akcji to jak dla mnie zwiększenie potencjału do możliwości pożyczania akcji dopuszczonych do obrotu (czyli aby było po prostu co pożyczać)
Edytowany: 13 marca 2021 00:43
|
|
Wysłane:
13 marca 2021 01:02:37
GRAF78 napisał(a): Poza tym nie sądzę aby jakikolwiek DM posiadał ofertę krótkiej sprzedaży na spółkę poniżej mWig40-sWig80 a tym bardziej notowaną na NC. Twoim zdaniem przytoczony we wcześniejszych wypowiedziach Forewer Enteertaiment pożyczyli w lombardzie ? GRAF78 napisał(a): Uważam że twoje (oraz forumowiczów) obawy są nieuzadnione i nie wiem skad pomysł że akcjonariusze będą się pozbywać papierów jednej z najlepszych młodych spółek w branży
obecny CAP i pewne fakty (kapitał docelowy wpisany w statucie, niezapowiedziana i bez konkretnego celu nowa emisja, dopuszczenie do obrotu akcji mimo formalnych lockupów) pozwalają mi wątpić
|
|
|
|
Wysłane:
14 marca 2021 11:02:11
Vox napisał(a): No przecież tak jest przy każdej pożyczce. Na przykład banki dokonują kreacji pieniądza,
Ja mam nadzieję, że tylko żartujesz podrzucając ten /abstrakcyjny/ przykład Vox napisał(a): Tak długo jak zarówno A jak i C wierzą że są właścicielami akcji, patrząc na swoje wirtualne rachunki maklerskie wszystko gra i buczy...
.. i obaj głosują na WZA?
Edytowany: 14 marca 2021 11:03
|
|
Wysłane:
14 marca 2021 14:18:23
marter napisał(a):.. i obaj głosują na WZA? Głosuje ten kto ma świadectwo depozytowe na WZA. Wtedy w tym momencie następuje "sprawdzam" prawa własności. Posiadanie i własność to dwie różne rzeczy: Cytat:Art. 336. K.c. Posiadaczem rzeczy jest zarówno ten, kto nią faktycznie włada jak właściciel (posiadacz samoistny), jak i ten, kto nią faktycznie włada jak użytkownik, zastawnik, najemca, dzierżawca lub mający inne prawo, z którym łączy się określone władztwo nad cudzą rzeczą (posiadacz zależny).
Posiadanie należy odróżnić od własności. Prawo własności jest prawem rzeczowym o najszerszym zakresie, właściciel może z wyłączeniem innych osób, w granicach określonych ustawami, zasadami współżycia społecznego i społeczno-gospodarczym przeznaczeniem rzeczy korzystać z niej oraz nią rozporządzać. Własność określa więc stan prawny. Posiadanie jest zaś jedynie stanem faktycznym, posiadacz ma zatem fizyczne władztwo nad rzeczą, ale władztwo to nie oznacza, że ma tytuł prawny do rzeczy. e-prawnik.pl/porady-prawne/pos...Tak więc grający na krótko ma akcje w posiadaniu, i może nimi dysponować, ale właścicielem nadal jest ten kto wypożycza. I nie ma tu sprzeczności. Założmy taka "abstrakcyjną" sytuację: - akcje Starward trafiają do brokera De Giro: Cytat:Oct 9, 2017 — Degiro – nietypowy broker, który oferuje Polakom tani dostęp do większości ... Pierwszy to taki, że broker daje sobie prawo do wypożyczania naszych akcji innym, aby ci mogli ... Otwarcie rachunku wcale nie trwa 10 minut. www.degiro.pl/informacje-o-deg...Tak więc te akcje mogą być wypożyczane nawet bez wiedzy właściciela, bowiem zakładając tam rachunek zgadzasz się na to... A akcje cały czas widnieją u ciebie na rachunku... Jedyne "sprawdzam" to WZA, całą resztę da się po prostu rozliczyć gotówkowo.
Edytowany: 14 marca 2021 14:32
|
|
Wysłane:
15 marca 2021 08:48:37
Cytat:Głosuje ten kto ma świadectwo depozytowe na WZA. Wtedy w tym momencie następuje "sprawdzam" prawa własności. Taka kwantowa teoria akcji, w której własność jest nieustalona/rozmyta do momentu wystawienia świadectwa depozytowego? Ciekawe. Cytat:Posiadanie i własność to dwie różne rzeczy W sumie "oczywista oczywistość", ale wciąż piszesz o stronie B, a wcześniej starałem zwrócić Ci uwagę na fakt, że jest tu najmniej interesująca - bo istotą problemu są A i C. O ile zrozumiałem poprzedni wywód, uważasz że właścicielem jest wciąż A, a B (a co za tym idzie C) są tylko posiadaczami? I w konsekwencji - na przykład po realizacji zlecenia kupna 100 akcji na GPW może się okazać, że 50 kupiłeś jako właściciel, a drugie 50 - jako posiadacz bez prawa głosu na WZA, bo akurat po drugiej stronie był ktoś grający na krótko?
|
|
Wysłane:
15 marca 2021 09:58:16
przy kursie: 108,10 zł
Właścicielem jest wciąż A, B jest posiadaczem, a C będzie właścicielem. Ale niekoniecznie tych samych akcji, zgadzać się będzie jedynie ilość i rozliczenie gotówkowe. Sekretem jest to, że akcje faktycznie są "kwantowe". Bo gdzieś w tle czuwa, dajmy na to dom maklerski który robi owo rozliczenie krótkiej sprzedaży... I on dostarczy "C" akcje, wtedy kiedy "C" będzie ich potrzebować, choć niekoniecznie te same akcje (wg. numerów akcji). Tak samo gdy "A" zażąda swoich akcji z powrotem, dostanie jakieś akcje tej samej spółki. Ale raczej nie te same lecz wcześniej należące do jakiegoś "Z" czy "X". W takim De giro duża część zleceń jest wykonywana wewnątrz domu maklerskiego nigdy nawet nie wychodząc na giełdę. Jestem w stanie sobie wyobrazić że wszystkich akcji jest np 1000 łącznie do kupy a ludzie na rachunkach mają łącznie np 2000 akcji. Tak jak z depozytami bankowymi :-), problem powstałby tylko gdyby wszyscy na raz zażądali świadectw depozytowych... Tak to sobie właśnie wyobrażam... Ale jak ktoś pracuje w BM czy innym KDPW, niech mnie wyprowadzi z błędu. P.S Co ciekawe De giro nie dopuszcza do kolapsu funkcji kwantowej: Cytat:Co do zasady nie wydajemy świadectw depozytowych, rozumianych zgodnie z definicją polskiego prawa rynku kapitałowego. www.stockwatch.pl/forum/wpis-n...P.S 2 Ze strony KDPW: Cytat:1.1.4. Rozliczenia Opisane w punkcie 1.1.3 zawarcie transakcji jest pierwszym etapem jej realizacji, rozpoczynającym tzw. łańcuch transakcyjny. (...) Po zawarciu transakcji konieczne jest ustalenie wysokości wynikających z niej zobowiązań stron transakcji oraz sprawdzenie dostępności aktywów (papierów wartościowych i środków pieniężnych) potrzebnych do wypełnienia tych zobowiązań37. Proces ten jest określany jako rozliczenie. Rozliczenie jest wykonywane w izbach rozliczeniowych, które mogą być prowadzone w ramach centralnego depozytu papierów wartościowych lub przez odrębne podmioty Jak widać dostępność papierów jest sprawdzana dopiero po zawarciu transakcji www.kdpw.pl/pl/press_room/Docu...
Edytowany: 15 marca 2021 10:18
|
|
Wysłane:
15 marca 2021 23:06:42
Cytat:Tak to sobie właśnie wyobrażam... Ale jak ktoś pracuje w BM czy innym KDPW, niech mnie wyprowadzi z błędu. W sumie to wystarczy dokument, który podlinkowałeś, chociaż wykropkowałeś istotny fragment, bo było w 1.1.4 "(...) łańcuch transakcyjny. Obejmuje on cały cykl przetwarzania transakcji – od zawarcia, przez rozliczenie, aż do rozrachunku, który kończy realizację transakcji" No i jest cały 1.1.5 pt. Rozrachunek, a tam m.in. że celem jest "zapewnienie, by transfer papierów wartościowych nastąpił tylko i wyłącznie pod warunkiem przeprowadzenia transferu środków pieniężnych i vice versa" Cytat:problem powstałby tylko gdyby wszyscy na raz zażądali świadectw depozytowych No ale właśnie o to chodzi - co będzie, jeśli A i C (skoro wg. Ciebie są właścicielami akcji[1]) zażadają wydania świadectw depozytowych (a nie jest to przecież sytuacja abstrakcyjna, bo zwykle świadectwa potrzebne są wszystkim w tym samym momencie)? Cytat:Co ciekawe De giro nie dopuszcza do kolapsu funkcji kwantowej: I w takim przypadku zacząłbym się zastanawiać, co - tak naprawdę - się u nich kupuje. [1] powinienem dopisać - akcji STA - żeby zachować choć pozory pisania na temat
Edytowany: 15 marca 2021 23:08
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
16 marca 2021 08:08:57
anti napisał(a):Każda spółka publiczna może się zwrócić do KDPW o identyfikację akcjonariuszy. Cytat:Od dnia 3 września br. pod adresem: https://online.kdpw.pl udostępniona została nowa aplikacja internetowa Identyfikacja akcjonariuszy dla spółek giełdowych, emitentów akcji. Aplikacja umożliwi ujawnienie spółkom informacji dotyczących tożsamości akcjonariuszy, w tym informacji o liczbie posiadanych przez nich akcji. www.kdpw.pl/pl/uslugi/Sharehol... Dzięki za link. KDPW nieźle sobie liczy co najmniej 1500zł(w tym 250zł za wniosek) i Cytat:Q20: Czy data record date podana we wniosku może być datą przyszłą? A20: Tak, może to być data z przyszłości. Zgodnie z Market Standards on Shareholders Identification (standard 2.1) nie powinna być bardziej odległa niż 30 dni od daty złożenia wniosku przez emitenta.
Q20.1: Czy data record date podana we wniosku może być datą przeszłą? A20.1: Przepis art. 68j ust. 1 ustawy o obrocie wyklucza daty wsteczne względem daty złożenia wniosku, niemniej nie możemy wykluczyć takich dat w przypadku akcji spółek zagranicznych. Otwartym pozostaje pytanie, czy w takim przypadku ujawnienie akcjonariuszy nie stanowi naruszenia przepisów dotyczących tajemnicy zawodowej.
|
|
PREMIUM
61 Dołączył: 2018-12-27 Wpisów: 292
Wysłane:
17 marca 2021 09:57:37
przy kursie: 106,00 zł
Kochani, mały drobiazg. To wszystko o czym piszecie nie dotyczy... NewConnect Można tego się dowiedzieć ze strony KNFCytat:W dniu 3 września 2020 r. weszły w życie przepisy Ustawy o obrocie1 (dalej „Ustawa”), umożliwiające spółce giełdowej, tj. spółce z siedzibą na terytorium państwa członkowskiego, której co najmniej jedna akcja jest dopuszczona do obrotu na rynku regulowanym lub na zagranicznym rynku regulowanym („Spółka”) pozyskanie informacji o akcjonariuszach2. Wskazane regulacje nie dotyczą spółek, których akcje notowane są w alternatywnym systemie obrotu NewConnect3. Więc to była fajna dyskusja, ale czysto teoretyczna...
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
17 marca 2021 10:09:01
przy kursie: 106,00 zł
KNF odwołuje się w tym artykule do ustawy o obrocie ale jest jeszcze KSH (ze strony KDPW).Cytat:Od 1 marca 2021 r., zgodnie z przepisami art. 328*13 KSH, na żądanie spółki niepublicznej, której akcje są zarejestrowane w KDPW lub na żądanie jej akcjonariusza, podmioty prowadzące rachunki papierów wartościowych są obowiązane udostępnić za pośrednictwem KDPW następujące informacje: (...) W związku z przepisami art. 328*13 KSH Krajowy Depozyt prowadzi prace w celu przygotowania rozwiązania zapewniającego udostępnianie ww. informacji dotyczących akcjonariuszy spółki niepublicznej. Przygotowywane rozwiązania systemowe zostaną wdrożone w dn. 17 maja 2021 r. W okresie 1 marca – 16 maja 2021 r. udostępnianie informacji dotyczących akcjonariuszy spółki niepublicznej realizowane będzie za pomocą rozwiązania poza systemowego. *- przypis górny
|
|
Wysłane:
20 marca 2021 00:49:21
przy kursie: 105,00 zł
No i nareszcie jest o czym pisać. Jak oceniacie raport roczny? Jak dla mnie fajnie napisany raport. Brakuje mi jednak daty debiutu gry Wygląda na to że dużo zrobiono - skończona jest fabuła i pojazdy i wiele innych rzeczy. Więc może jednak debiut w roku Lema się uda?
Edytowany: 20 marca 2021 00:50
|
|
29 Dołączył: 2010-11-15 Wpisów: 160
Wysłane:
20 marca 2021 09:45:37
przy kursie: 105,00 zł
Zatrudniają ludzi od marketingu, tak więc kampania powinna wystartować w Q2/Q3.
Podoba mi się informacja odnośnie budowania całego uniwersum. Widać, że jest pomysł na kolejne lata i wydania dodatków bądź kolejnych gier w krótkim odstępie czasu. Mają wyłączną licencję dla "Niezwyciężonego" do 5 października 2023.
"Spółka przyjęła strategię budowy wirtualnych światów pod markami parasolowymi, dzięki czemu nakłady promocyjne będą wspierać sprzedaż nie jednej, ale całej serii gier pod wspólną marką."
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.