Joker napisał(a):Właśnie słuchałem prezentacji Sunday Energy czyli kolejnej spółki z tej branży, która planuje zadebiutować na NC.
Mam wrażenie, że NC zaczyna być traktowane jako ostatnia faza wciskania akcji po wysokiej cenie naiwnym inwestorom. Moje pytania były potraktowane jako z serii "tych trudnych" i otrzymałem zdawkowe odpowiedzi, niektóre pominięto, a w sprawie innych skierowano do dokumentu ofertowego w którym odpowiedzi na nie nie ma. :)
Zastanawiam się czy nie wejść, bo jest moda i można na tej modzie zarobić, ale to takie przerzucanie gorącym kartoflem.
Posłuchałem i też ten webinar mnie nie urzekł. Ta spółka to taki mały project manager farm PV jakich ostatnio coraz więcej z dodatkową działalnością polegającą na sprzedaży sprzętu PV. Chcą sprawiać wrażenie bardziej technologicznego biznesu mówiąc o tworzeniu marketplace z usługami PV, ale to chyba na razie tylko wczesny pomysł. Mam też wątpliwości czy budowa farm o mocy 3-5 MW jest najbardziej opłacalna, bo te farmy konkurują na aukcjach w tym samym koszyku co farmy 20-50 MW o dużo lepszych korzyściach skali, ale tu dużo zależy od detali związanych z lokalizacją danej farmy.
Ogólnie myślę, że jest na NC miejsce dla spółki tego typu, natomiast oferowana wycena to już pokłosie ostatniej mody. Nie podoba mi się też, że dużo obecnych akcji nie jest objętych lockupem.