30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
5 maja 2021 10:43:14
przy kursie: 161,50 zł
Mnie zastanawia czy przy takiej 30% rotacji jest sens pracować nad własnym silnikiem, którego firma nie ma zamiaru nikomu udostępniać. Wydaje się, że trzeba ludzi, którzy go dobrze znają, żeby łatwiej im było go rozwijać. Poza tym osoby, które miałby by na nim pracować poza CD nigdzie nie będą miały z nim do czynienia, tego doświadczenia pewnie nigdy nie wykorzystają, jak również firma nie zatrudni nowych z doświadczeniem z nim związanym. Każdy nowy pracownik będzie musiał się wdrożyć co zajmie mu trochę czasu a może się mylę i nie jest to istotne?
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
5 maja 2021 11:05:19
 ...zda się patrząc z boku - ile grabie zagrabią do kanału z kapitalizacji od Mc =45 mld zł do Mc= 5 mld zł. Nawet licząc pobieżnie, że 40% akcji jest pasywnych to w grę wchodzi 24 mld zł - a to już połowa tego co wpakowali w bagno/ wyparowało z kraju (pożal się ) Frankowiczu. Kapitałem wątpliwym, ale jednak są tu ludzie -Talenty - kiedy odchodzą ze spółki, trudno liczyć na chociażby powtórkę ostatniego wyniku. Piszę te uwagi nie dla waloru , bo ich nie mam i nie miałem, ale z przyczyn jak wyżej. (P.s. Moderator na tym walorze -zda się- moje uwagi pomija- licząc od Pm=440 zł. I tym razem .... dyć znawcą tu nie jestem.)
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
5 maja 2021 14:42:33
 ... zerknąłem na sprawozdanie Zarządu za 2020r (nie analizowałem!!!) i uderzyła mnie kwota: =>skup akcji własnych - przy kursie 412zł => obejmowanie akcji przez kierownictwo - po cenie 22,3 zł W rzeczy samej, gdzie tu jest prawda, trzeba tytanicznej pracy aby przez to przebrnąć. I tu jestem optymistą, że kurs akcji CDR do poziomu 22,3 zł , zapewne się nie obsunie.
|
|
|
|
56 Dołączył: 2015-02-21 Wpisów: 738
Wysłane:
5 maja 2021 14:56:54
Zapewne trudno jest przełamać "syndrom sztokholmski". Jednak, czy nie lepiej jest zastosować podstawową zasadę inwestycyjną: "tnij straty zanim urosną"?
Na rynku jest wiele spółek, mających zdecydowanie lepsze perspektywy wzrostu swojej wartości niż obecnie CDR.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
5 maja 2021 15:47:47
_olo_ napisał(a):Mnie zastanawia czy przy takiej 30% rotacji jest sens pracować nad własnym silnikiem, którego firma nie ma zamiaru nikomu udostępniać. Wydaje się, że trzeba ludzi, którzy go dobrze znają, żeby łatwiej im było go rozwijać. Poza tym osoby, które miałby by na nim pracować poza CD nigdzie nie będą miały z nim do czynienia, tego doświadczenia pewnie nigdy nie wykorzystają, jak również firma nie zatrudni nowych z doświadczeniem z nim związanym. Każdy nowy pracownik będzie musiał się wdrożyć co zajmie mu trochę czasu a może się mylę i nie jest to istotne? precyzyjnie rzecz biorąc to firma miała zamiar ten silnik udostępniać i jeszcze odgrażano się ze bedą go licencjonować i na tym sporo zarabiać, ale teraz gdy król jest już nagi, jak pokazali jak on jest zacofany technicznie przy produktach konkurencji, no po prostu nie ma to sensu bo nikt nie zechce na tym budować gier. Sprzedaż marzeń zakończona, teraz jest oswajanie inwestorów z rzeczywistością raz wspomnę o konkurencji - 11bit czy CRJ (tą drugą mam w portfelu), gdzie były podśmiechujki że nie crunchują jak CDR tylko budują produkty swoim tempem, ciekawe za 10 lat czy CDR lepiej wyjdzie na tej swojej kulturze szalonego crunchu, ciągłej rotacji przemęczonych pracowników i dociskania wszystkiego w panice na ostatnią chwilę, czy te dwie firmy budujące spokojnie swoją wartość. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 maja 2021 15:53
|
|
47 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
5 maja 2021 20:48:12
Nie do końca wiem dlaczego mój poprzedni wpis został skasowany. Powiem tak - artykuł Spiders Web powinien być lekturą obowiązkową dla wszystkich inwestorów i chcących zainwestować w akcje firmy.
Może dla niektórych tutaj, informacje z artykułu nie są niczym nowym ale ja na przykład miałem znacząco inny obraz firmy i nie znałem realiów pracy w firmie.
Jeżeli ktoś twierdzi, że informacje zawarte w tym artykule nie mają wpływu na decyzje inwestycyjne to po prostu pusty śmiech mnie ogarnia.
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
5 maja 2021 21:34:58
Artykuł w Spider Web sporo mówi o samej firmie, ale taki sposób pracy nie jest niczym nadzwyczajnym w korporacjach. Weźmy na przykład ostatnio nagłośnione sytuacje w Amazon, gdzie nie mają czasu na udanie się do toalety, by podać przykład pierwszy z brzegu. Stan całkowitego (sterowanego) chaosu jest stanem zwyczajnym we wszystkich dużych i ambitnych korporacjach. To jest też stan zwyczajny, jeżeli komukolwiek na osiągnięciach i satysfakcji. Wszelkie inne opowieści to bajki lub Hollywood.
Jedynym nietypowym objawem jest to, że w CDR wychodzi to na jaw ze szczegółami. I dopiero sam fakt, że opowieść się ukazuje jest świadectwem tego, że w firmie dzieje się źle. Szefowie firm to na ogół tyrani i wielu z nich ma wyraźne cechy psychopatyczne. To jest norma w biznesie, bo to jeden z czynników warunkujących sukces.
"Crunch" nie jest czynnikiem cenotwórczym, ale dyskusje na ten temat wychodzące poza firmę już są. W połączeniu z marnym stanem gry i początkiem odejść na ważnych stanowiskach daje to szczególnie niepokojący obraz firmy. Dopiero ten splot czynników może odegrać w średnim terminie dużą rolę w kształtowaniu ceny akcji. Kto wie, może właśnie takie cechy szefów pozwolą firmie pokonać kryzys?
|
|
48 Dołączył: 2020-12-11 Wpisów: 234
Wysłane:
5 maja 2021 21:40:57
Ogarnia Cię pusty śmiech bo nie znasz branży IT (bez urazy, nie każdy musi i nie każdy jest jej częścią)
Firmy które są tak dobrze poukładane aby nie dopychać kolanem to rzadkość.
Stąd CP2077 to nie pierwszy i nie ostatni tego typu przypadek (miało być super a wyszła totalna lipa na premierze i teraz trzeba jakoś próbować odbudować zaufanie graczy i inwestorów. )
Ja wiem, że dla zwykłego zjadacza chleba branża IT to coś pełnego ludzi z pasją, zaangażowaniem, kompetentnych i dobrze zarządzanych.
Niestety nic bardziej mylnego.
Stąd dla mnie to co napisał spidersweb nie jest żadnym zaskoczeniem aczkolwiek zgodzę się z tym że skala patologii w CDPR zdaje się być zdecydowanie powyżej średniej...stad cała układanka mająca wydać gotowy produkt posypala się w mgnieniu oka.
Inna rzecz że zawsze fajnie gada się z tymi co mają jakiegoś focha na firmę i obrzucą ją błotem ;-) kto by czytał artykuł o tym że praca tam ma jakieś plusy ;-)
Coś jak stosunek ilość neg opinii o produktach (wszelkiego rodzaju) względem klientów zadowolonych. Dlatego pozytywne opinie piszą ludzie opłacani w dużej mierze.
|
|
Wysłane:
5 maja 2021 21:53:33
Przecież CDProjekt to firma, której głównym atutem powinni być wysoko wykwalifikowani pracownicy, kompetencje, wiedza i doświadczenie. Tak nie jest. Bez kluczowych pracowników ta spółka to tylko duży balon, wypełniony ambicjami prezesów i rozrośniętym działem marketingowym.
W przypadku Amazona mówimy o pracownikach pakujących paczki. Oczywiście każda patologia powinna być piętnowana tak w przypadku CDPR jak i Amazona jednakże jest zasadnicza różnica jeżeli chodzi o wpływ owych patologii na wynik firmy.
|
|
Wysłane:
5 maja 2021 22:02:10
DJ1910 napisał(a):Ogarnia Cię pusty śmiech bo nie znasz branży IT (bez urazy, nie każdy musi i nie każdy jest jej częścią)
Firmy które są tak dobrze poukładane aby nie dopychać kolanem to rzadkość. Zgadza się, nie znam branży, nie jestem informatykiem. Miałem bardziej „romantyczną” wizję tego biznesu. Ale my tu nie rozmawiamy przecież o pierwszej lepszej firmie gamingowej tylko królu polskiego gamedevu, firmie która rzuciła wyzwanie największym tej branży. Blizzard, Rockstar itp. O czym my w ogóle tutaj mówimy?
|
|
|
|
28 Dołączył: 2020-12-27 Wpisów: 60
Wysłane:
5 maja 2021 22:22:48
mkefir napisał(a): Zgadza się, nie znam branży, nie jestem informatykiem. Miałem bardziej „romantyczną” wizję tego biznesu. Ale my tu nie rozmawiamy przecież o pierwszej lepszej firmie gamingowej tylko królu polskiego gamedevu, firmie która rzuciła wyzwanie największym tej branży. Blizzard, Rockstar itp. O czym my w ogóle tutaj mówimy? Rockstar powiadasz? www.gram.pl/artykul/2019/02/24...Cytat: Po premierze Red Dead Redemption o warunkach pracy w Rockstar San Diego zrobiło się dosyć głośno. Wielu byłych i ówczesnych pracowników zaczęło mówić o tym co ich spotkało. W 2006 roku rozpoczął się nawet proces przeciwko spółce, w ramach którego Garrett Flynn i Terri-Kim Chuckry, byli pracownicy studia, domagali się w imieniu swoim i około 100 kolegów z pracy 2,75 mln dolarów rekompensaty. Po dwóch latach Rockstar Games zgodził się na wypłacenie odszkodowania, mimo iż ciągle zaprzeczał jakoby dochodziło do jakichkolwiek nieprawidłowości. Wątpliwe jednak, aby w firmie cokolwiek się zmieniło. Ostatnio temat ponownie trafić na tapet po tym, jak Dan Houser przyznał, że aby dokończyć Red Dead Redemption 2 konieczna była praca po nawet 100 godzin tygodniowo.
|
|
Wysłane:
5 maja 2021 23:08:07
@JakubnieKuba No Rockstar, ten, który grę dowiózł i nie wywołał skandalu, CDR tego nie potrafił. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
|
|
28 Dołączył: 2020-12-27 Wpisów: 60
Wysłane:
6 maja 2021 08:20:54
Scarry napisał(a):No Rockstar, ten, który grę dowiózł i nie wywołał skandalu, CDR tego nie potrafił. @mkefir Pisał, że "Miałem bardziej „romantyczną” wizję tego biznesu." i powołał się na Rockstar. Jeśli dla Ciebie proces pracowników przeciwko spółce i 100h/tydzień crunch nie sa "skandalem" to nie mam pytań. I podkreślam - piszemy o sposobie prowadzenia biznesu, a nie o produkcie końcowym. @mkefir - chciałem pokazać Ci, że (niestety) to co dzieje się w CDR to nie wyjątek.
Edytowany: 6 maja 2021 08:23
|
|
Wysłane:
6 maja 2021 08:41:20
ja tam przymknąłbym oko na toksyczną atmosferę pracy i crunch ciągle przez wiele lat, jakby dzięki temu firma dowiozła dobry produkt, no ale to nic nie dało jak widać : nawet w crunch trzeba umieć :P a etyka biznesu pewnie że jest ważna, ale to zagadnienie dla bardzo długoterminowych inwestorów. inna sprawa że swego czasu trafił do mnie link z gowork gdzie były pracownik FARM51 opisuje warunki pracy u nich - jakby ktoś chciał zajrzeć link. Więc z tego punktu widzenia to u CDRedów aż tak dramatycznie źle nie jest ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 maja 2021 08:43
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 30
Wysłane:
6 maja 2021 10:11:55
przy kursie: 156,52 zł
Czy ktoś może rzeczowo odpowiedzieć czy "gaming" na świecie też tak leci na łeb czy to kwestia na GPW. Wszystkie duże spółki- TEN Square, Playway, 11BIT poleciały razem z CDProjekt o kilkadziesiąt procent od początku roku. Rozumiem brak sentymentu i pompowanie banków i energetyki ale czy w innych krajach gaming też tak słabo stoi??
|
|
Wysłane:
6 maja 2021 10:30:19
artex napisał(a):Czy ktoś może rzeczowo odpowiedzieć czy "gaming" na świecie też tak leci na łeb czy to kwestia na GPW. Wszystkie duże spółki- TEN Square, Playway, 11BIT poleciały razem z CDProjekt o kilkadziesiąt procent od początku roku. Rozumiem brak sentymentu i pompowanie banków i energetyki ale czy w innych krajach gaming też tak słabo stoi?? cały gaming poszedł w górę na brzydko mówiąc projektowanych ciężkich powikłaniach dla świata z Covidem. Każdy kwartał siedzenia ludzi w domu to dramatycznie większe zyski firm gamingowych, każdy kwartał mniej - to mniejsze. Covid idzie bardzo szybko ku wygaszeniu, okazało się że akcja szczepień w takim Izraelu zadziałała idealnie książkowo, choroba zanika błyskawicznie, i oznacza to że uśrednione zyski z gamingu z 2021 i 2022 bedą niższe niż się spodziewano, i na pewno średnio niższe niż za 2020 (chyba że ktoś pokaże znaczące nowe produkty). Inna sprawa że dochodzi tu problem całkowicie dominującej pozycji CDR na GPW (co jest mocno chore), jego kapitalizacja jest ciągle chyba większa niż wszystkich firm gamingowych na giełdzie (na pewno było tak przez pewien czas). Więc spadek CDR = spadek gamingu. Wykryte toksyczne zachowania w dominujacym podmiocie = domniemanie takich zachowań w innych podmiotach (dlatego wiele mniejszych firm jak 11bit czy CRJ bardzo mocno publicznie odcina się od filozofii crunchu i metod CDR). Powtarzane jest to wielokrotnie na wątku - wycena CDR ciągle buja w obłokach bo nie ma na czym się oprzeć fundamentalnie, projektowane zyski w kolejnych latach nie uzasadniają 1x miliarda kapitalizacji. Pozostaje trafianie w przysłowiowe perełki, które i tak zarobią dużo kasy i powiększą swoją kapitalizację, wiele firm jadących na deklaracjach/obietnicach/przeciąganiu terminów ma problem. Inwestorzy mają w tej chwili dużo mniejszy margines cierpliwości na długie finansowanie niesprawdzalnego zmonetyzowania produktu w tej branży. Ale przy okazji warto zaznaczyć ze takie same klimaty były już ze 3 razy w ostatniej dekadzie, potem wybucha kolejna gorączka "na gamingu". Jeśli jesteś cierpliwy, to tylko kwestia czasu. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 6 maja 2021 10:45
|
|
56 Dołączył: 2015-02-21 Wpisów: 738
Wysłane:
6 maja 2021 10:58:51
Kapitalizacja każdej spółki jest powiązana z szacunkiem wartości jej przyszłych zysków - tylko tyle i aż tyle.
W przypadku CDR po wynikach za Q1 będzie już można szacować wyniki za kolejne kwartały - wtedy będzie wiadomo czy spółka jest droga czy tania.
PS. warto zwrócić uwagę na "sentyment rynku" - dopóki ktoś z gamdevu nie odniesie spektakularnego sukcesu moda na tę branżę nie wróci - na rynku właśnie się rozpoczął "szał na stalówkę"
|
|
Wysłane:
6 maja 2021 11:28:10
rubik napisał(a): Kapitalizacja każdej spółki jest powiązana z szacunkiem wartości jej przyszłych zysków - tylko tyle i aż tyle.
W przypadku CDR po wynikach za Q1 będzie już można szacować wyniki za kolejne kwartały - wtedy będzie wiadomo czy spółka jest droga czy tania.
PS. warto zwrócić uwagę na "sentyment rynku" - dopóki ktoś z gamdevu nie odniesie spektakularnego sukcesu moda na tę branżę nie wróci - na rynku właśnie się rozpoczął "szał na stalówkę"
Jakby było sie czym chwalić odnośnie sprzedaży to pewnie firma by sie pochwaliła. Zresztą moim zdaniem nie o wyniki Q1 tu chodzi. Ja mam duże wątpliwości na temat kompetencji spólki w produkcji równoległej 2 gier AAA w tym samym czasie, biorąc pod uwagę dotychczasowy sposób zarządzania firmą, ewidentne braki kadrowe oraz złą renomę CDPR wśród byłych pracowników, która przekładać się będzie na utrudnienia w pozyskiwaniu nowych talentów. Mom zdaniem filozofia długoterminowego "crunchu" jako metody zarządzania okazała się nieefektywna przy tej skali projektu i firma będzie musiała mienić swoje podejście do zarządzania projektem/pracownikami. To oznacza znaczące wzrosty kosztów produkcji gier w CDPR...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 30
Wysłane:
6 maja 2021 11:44:46
Scarry napisał(a):[quote=artex]Czy ktoś może rzeczowo odpowiedzieć czy "gaming" na świecie też tak leci na łeb czy to kwestia na GPW. Wszystkie duże spółki- TEN Square, Playway, 11BIT poleciały razem z CDProjekt o kilkadziesiąt procent od początku roku. Rozumiem brak sentymentu i pompowanie banków i energetyki ale czy w innych krajach gaming też tak słabo stoi?? cały gaming poszedł w górę na brzydko mówiąc projektowanych ciężkich powikłaniach dla świata z Covidem. Każdy kwartał siedzenia ludzi w domu to dramatycznie większe zyski firm gamingowych, każdy kwartał mniej - to mniejsze. Covid idzie bardzo szybko ku wygaszeniu, okazało się że akcja szczepień w takim Izraelu zadziałała idealnie książkowo, choroba zanika błyskawicznie, i oznacza to że uśrednione zyski z gamingu z 2021 i 2022 bedą niższe niż się spodziewano, i na pewno średnio niższe niż za 2020 (chyba że ktoś pokaże znaczące nowe produkty). Zgadzam się ale nie mozna chyba zaprzeczyć ogólnoświatowego wzrostu gaminu (zwłaszcza mobile) rzędu 10-15% rocznie ze względu na ciagły wzrost popularności smartfonów.
|
|
22 Dołączył: 2020-04-18 Wpisów: 109
Wysłane:
6 maja 2021 12:01:13
Na szybko: Take Two, Activision, Ubisoft, EA, Capcom, Square Enix, Nintendo, Tencent - wszystkie są poniżej swoich niedawnych szczytów. Niektóre bardziej zjechały, niektóre mniej, ale chyba wszystkie są minimum 10% od szczytów. Np. TTWO szczyt miało 8 lutego i teraz jest -23%.
|
|