PARTNER SERWISU
ukuoripi
17 18 19 20 21
Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 30 września 2021 00:07:46 przy kursie: 14,02 zł
misiek6603 napisał(a):
Porównanie z JSW i bogdanka jest nieuzasadnione w mojej opinii bo obie te spółki w krótkim terminie poprawia mocno swoje wyniki w ujęciu cashowym a w Votum tego nie będzie.

To ciekawe co piszesz, bo bo są już pierwsze zyski jak i pierwsze przepływy. Nic nie stoi na przeszkodzie aby pojawiały się kolejne. Jasne, że zawsze będzie kwartał czy dwa opóźnienia, ale przy tym potencjale nie ma to większego znaczenia. Możesz oczywiście czekać aż zobaczysz większe przepływy w raportach, tylko zastanów się czy rynek wtedy będzie tak samo wyceniał spółkę ;) Możesz też zakładać, że baki nie zastosują się do prawomocnego wyroku sądu, tylko nie wiem po co ;)

Natomiast do tej pory nie napisałeś niczego co by uzasadniło Twoje stanowisko.

Równie dobrze można zakładać, że JSW nic nie zarobi na wzroście cen węgla bo wspaniałomyślnie będzie podpisywało kontrakty na starych cenach aby mieć dobre relacje z klientami, albo też klienci nie zaakceptują tak wysokich cen i przepływów nie będzie.
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.

misiek6603
PREMIUM
13
Wpisów: 85
Wysłane: 30 września 2021 09:12:19 przy kursie: 14,02 zł
Dlatego zapytałem antyterese jak widzi FCFy spółki w najbliższych latach bo zrobił dość obiektywna analizę spółki ale mi nie odpowiedział , ale przynajmniej odniósł się obiektywnie do kwestii kosztow czego niektórzy na PA nie robią (bo traktują te koszty inkrementalnie a jednocześnie biznes frankowy traktują jako główny do waluacji). Watpliwosci co do poprawy cashowej opieram na tym ze prawomocny wyrok zapada po kilku latach ,a prawomocnych wyników jest obecnie dopiero kilkanaście . Każde 100 wyroków to 2 mln cashu wiec dopiero przy 1000 prawomocnych wyroków robi się dość atrakcyjnie (chociaż nadal spekulacyjnie).
Ale dziś postaram się obejrzeć ten wczorajszy webinar to może rzeczywiście czegoś nowego się dowiem.
Edytowany: 30 września 2021 09:22

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 września 2021 11:31:07 przy kursie: 14,02 zł
misiek6603 napisał(a):
No tak ale sam zakładasz ze naplyw nowych spraw może hamować wiec różnie może być z tym pokryciem opłatami wstępnymi kosztów pracowniczych zwłaszcza ze do prawomocnego wyroku może minąć 3-4 lata przy obecnym natłoku spraw.

Napływ spraw FRANKOWYCH może hamować, ale prawnicy Votum mogą obsługiwać także inne sprawy.
W tej chwili DSA czyli spółka sprzedażowa koncentruje się na frankach, bo tam Votum widzi największy dla siebie biznes. Gdy klienci z tego segmentu przestaną spływać spółka może przekierować swój potencjał prawno-sprzedażowy na inny rodzaj spraw, choćby na procesy administracyjne związane z OZE.

misiek6603 napisał(a):

Ponadto po wyroku prawomocnym bank będzie się procesował o wynagrodzenie z kapitału . I nawet jak się spółka z klientem rozliczy to ten może mieć później jakieś roszczenia zwrotne w zależności od orzecznictwa w sprawie tego wynagrodzenia za korzystanie z kapitału . Bo rozliczy się z kancelaria kwota przed ewentualnymi opłatami za kapitał. Wiec temat nie będzie zamknięty a wiec i sprawa kosztów tez .
Ponadto zabezpieczanie się kancelarii przed wycofaniem się klientów może być takie jak i banków wcześniej tzn. mało skuteczne jesli będą oskarżone o abuzywnosc (skoro banki maja dawać kapitał za darmo to niech i prawnicy za darmo pracują ).

Podkreślam, że nie znam umów Votum z jego klientami, ale w związku z orzeczeniem SN roszczenia banku i klienta banku są rozdzielne - teoria dwóch kondykcji. Bardzo prawdopodobne, że to będą patrząc od strony Votum dwie sprawy o ile klient wybierze Votum jako klienta w drugiej sprawie. Pytaniem dla mnie bez odpowiedzi pozostaje czy sądy te hipotetyczne sprawy będą łączyć, czy nie, bo nie jestem prawnikiem. Jeśli łączyć i klient przegra takie roszczenie to Votum będzie mieć mniejsze wynagrodzenie, jeśli nie, to będzie miał dodatkowe wynagrodzenie za drugą niezależną sprawę.

Jeśli zaś chodzi o przepływy to stosując konserwatywne założenia o wpływie ze sprawy jakie podałem w analizie oraz 3 letni cykl rozprawy (Votum pierwsze sprawy, dokładnie 20 sztuk, zakładało w I połowie 2018 r. i to koresponduje z obecną liczbą prawomocnych orzeczeń) dodatkowy CF powinien rozłożyć się jak na wykresie:

kliknij, aby powiększyć

Jak widzisz istotne wpływy powinny pojawić się za rok - kilkanaście milionów złotych w II połowie 2022 r.
Żniwa zaczną się w 2023 r. bo wtedy powinny zapadać orzeczenia skierowane do sądu po Dziubakach.
2 lata na giełdzie to dla niektórych długo. Dla Warrena to mgnienie oka, bo należy kupować akcje na całe życie :)

No i jeszcze chciałbym odnieść się do tych 100 wyroków i szacowanych przez spółkę wpływów. Teraz to będzie 1,9 mln zł, ale w przyszłych orzeczeniach pewnie więcej, bo zapadło orzeczenie SN - spółka będzie rościć o całą wpłaconą kwotę kredytu, a nie tylko nadpłatę - to mocno zwiększa success fee, ale także zasądzone przez sąd koszty zastępstwa procesowego. Im później orzeczenia będą zapadać, tym jednostkowy wpływ ze sprawy większy.

EDIT: Dodam jeszcze, bo nie padło to ani w analizie, ani w komentarzach jedną ważną informację, która mogła umknąć. Przepływy z portfela frankowego netto będą mniejsze o max 30 proc. succes fee będzie kosztem pośrednictwa w zdobyciu klienta.
Edytowany: 30 września 2021 14:31

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 30 września 2021 12:29:10 przy kursie: 14,02 zł
Cytat:
Podkreślam, że nie znam umów Votum z jego klientami, ale w związku z orzeczeniem SN roszczenia banku i klienta banku są rozdzielne - teoria dwóch kondykcji. Bardzo prawdopodobne, że to będą patrząc od strony Votum dwie sprawy o ile klient wybierze Votum jako klienta w drugiej sprawie. Pytaniem dla mnie bez odpowiedzi pozostaje czy sądy te hipotetyczne sprawy będą łączyć, czy nie, bo nie jestem prawnikiem. Jeśli łączyć i klient przegra takie roszczenie to Votum będzie mieć mniejsze wynagrodzenie, jeśli nie, to będzie miał dodatkowe wynagrodzenie za drugą niezależną sprawę.

Jak mają łączyć te sprawy, skoro roszczenie banku powstanie dopiero po prawomocnym wyroku dotyczącym powództwa kredytobiorcy przeciw bankowi. Przecież wcześniej to roszczenie nie powstanie. Chyba że czegoś nie ogarniam.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 września 2021 12:43:37 przy kursie: 14,02 zł
Powtórzę jeszcze raz - nie jestem prawnikiem, choć parę razy stawałem w sądzie jako strona
Przewidując pewien możliwy rozwój wypadków składa się wnioski o ewentualne uwzględnienie stanowiska na wypadek takiego rozwoju wypadków jak tutaj, w pierwszym lepszy orzeczeniu w necie:

Cytat:
W piśmie procesowym z dnia 20.11.201 r. pozwany wskazał, że z daleko posuniętej ostrożności procesowej, na wypadek wątpliwości Sądu co do prawidłowego wypowiedzenia umowy-fakt złożenia pozwu i zapoznania się z nim przez pozwanego należy traktować jako oświadczenie woli powoda o rozwiązaniu przedmiotowej umowy, a wówczas 30 dniowy termin do zapłaty zakreślony dla pozwanego rozpoczął swój bieg od dnia odebrania przez pozwanego korespondencji z adresu wskazanego w pozwie
.
sip.lex.pl/orzeczenia-i-pisma-...

Potrafię sobie wyobrazić sytuację, że bank z ostrożności procesowej w przypadku uznania powództwa będzie rościł wzajemnie o korzystanie z kapitału.

Należy też pamiętać, że w Polsce nie mamy precedensów i pełną wolność sędziów w orzekaniu, którzy mogą nie podzielać stanowiska SN, albo wywieść z nich coś innego niż nam się wydaje. Dlatego tego nie wykluczam.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 września 2021 13:01:05 przy kursie: 14,02 zł
Ja też nie jestem prawnikiem, ale na logikę roszczenie banku nie powstanie zanim nie zakończy się sprawa wytoczona z powództwa kredytobiorcy. Skoro wynik pierwszej sprawy nie jest znany to na jakiej podstawie ma powstać roszczenie banku wobec kredytobiorcy - chyba nie na domniemaniu, że bank przegra.

Cytat:
Pozwany w toku procesu może uznać żądanie pozwu, a więc zrezygnować z obrony swoich interesów. Uznanie powództwa skutkować będzie wydaniem wyroku, uwzględniającego roszczenie powoda, bowiem co do zasady sąd jest związany uznaniem powództwa.

Czytaj więcej na Prawo.pl:
www.prawo.pl/prawnicy-sady/uzn...

Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 30 września 2021 18:38:28 przy kursie: 14,02 zł
Przede wszystkim to gdyby banki mogły skutecznie rościć o wynagrodzenie za korzystanie z kapitału i to jeszcze na odsetkach nie hipotecznych jak to zawierały w kilku pozwach (wszystkie sprawy banki przegrały i nic dziwnego, bo nie ma żadnej podstawy prawnej na coś takiego) i jeszcze jakimś cudem podobne roszczenie od konsumenta zostałoby zakazane (bo przecież jeśli jest dozwolone to banki by na tym traciły, w końcu frankowicze w większości przypadków wpłacili do banku więcej niż odzyskali) i jeszcze przy okazji okres przedawnienia zostałby obydwu stronom wyrównany, lub zlikwidowany (bo gdyby nie został to jak bankom miałoby się to opłacać) to banki same pozywałyby frankowiczów o unieważnienie umowy frankowej, aby potem móc ich ogołocić z tych odsetek :D

Co do spraw o korzystanie z kapitału, to musiałaby być to sprawa osobna.

Temat pozwu o korzystanie z kapitału jest, bo ma straszyć wszystkich nie zorientowanych frankowiczów i całkiem nieźle mu z tym idzie.

Zabawne jest natomiast to, że straszy praktycznie wszystkich inwestorów, którzy to jednak powinni trochę lepiej oceniać tego typu kwestię. Trochę to działa na zasadzie: powtarzaj coś tak długo aż stanie się prawdą. Tylko w tym wypadku banki nie ustanowią przecież nowego prawa ;)

Generalnie gdzie się nie zapyta to "temat franków jest taki niepewny". I stąd mamy taką zbiorową halucynację a kurs na dnie. Halucynacja zniknie gdy pojawi się lepszy raport. Ten za 2 miesiące powinien być już całkiem całkiem a w tym za 2021 powinien już być jakiś przełom, ale to zależy od wyroków w 4Q :)
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.
Edytowany: 30 września 2021 18:42

piase
22
Wpisów: 103
Wysłane: 30 września 2021 19:03:13 przy kursie: 14,02 zł
To też pokłosie bankowej kampanii lobbingowej i dezinformacyjnej. Olbrzymie środki zostały w to zaangażowane. Zresztą nie ma się co dziwić

A tymczasem dziś Vot poinformowało o kolejnej prawomocnej wygranejwave

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 października 2021 22:17:07 przy kursie: 14,10 zł
www.pb.pl/sady-po-stronie-fran...

Sądy w I instancji niemal z automatu unieważniają umowy frankowe. Argumenty bankowców są pomijane. Wystarczy złożyć pozew, żeby unieważnić kredyt

jak tam bankowe rezerwy?

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 4 października 2021 22:21

Amphibious
6
Wpisów: 495
Wysłane: 5 października 2021 10:13:52 przy kursie: 14,40 zł
Od wczoraj nowa opcja na stronie PKO PB w zakładce kredyty ( CHF ) ,, złóż wniosek o mediację " , o ile wiem opcja jest dostępna tylko dla tych którzy procesują się z PKO BP :

,, możliwość zawarcia ugody na warunkach przewidujących przeliczenie kredytu od początku tak jakby był kredytem złotówkowym oprocentowanym stopą procentową właściwą dla kredytów PLN (WIBOR+ marża) z oprocentowaniem ewentualnych nadpłat lub niedopłat "

O ile rozumiem to spora część klientów Votum może bezzwłocznie skorzystać z tej opcji i zakończyć sprawę płacąc kancelarii należną jej prowizję od sukcesu.
Water=70% Land=30% Its a Divers World !!!

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 października 2021 10:20:59 przy kursie: 14,40 zł
W kontekście spodziewanych podwyżek stóp procentowych w Polsce, to faktycznie "ciekawa' opcja.

Tu wiele zależy od tego, ile czas już trwa sprawa w sądzie. Z tego co słyszę sądy przyspieszają i sprawy mogą się kończyć w 2-3 lata, ponieważ linia orzecznicza jest ustalona. Banki na terminach posługują się cały czas tą samą argumentacją znaną sędziom więc często wyroki zapadają szybko.

Prezes mówił o 1.400 terminach w październiku 21 - to rekord.

Niestety zdarza się, że sąd I instancji korzysta z innych wyroków i w uzasadnieniach są błędy tj. wtrącenia z innych spraw. Żenujące jak działa wymiar sprawiedliwości.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 października 2021 11:18:37 przy kursie: 14,40 zł
Zresztą gdybym ja miał kredyt frankowy to zanim bym podpisał jakikolwiek dokument z bankiem poszedłbym do kancelarii prawnej, aby się dowiedzieć jaka jest wysokość mojego roszczenia. Wtedy dopiero rozpocząłbym negocjacje z PKO BP. Ci co mają sprawy w sądzie wiedzą jaka jest wysokość ich roszczenia więc sprawa jest prosta z ich punktu widzenia i nie sądzę, aby jakikolwiek bank był wstanie przebić tę kwotę (po odjęciu wynagrodzenia kancelarii i opłat sądowych). Poza tym w przypadku spraw, w których kredyt zaciągnięty jest niższy niż kwota spłaconych rat żadnych ugód nie będzie, bo bank nie zgodzi się na oddawanie kasy kredytobiorcy. Ponadto w przypadku tych kredytów w pozwie można wystąpić o zabezpieczenie roszczenia i sąd wydaje wtedy postanowienie o wstrzymaniu płatności rat.

Amphibious
6
Wysłane: 6 października 2021 07:31:59 przy kursie: 14,40 zł
Oczywiście się mylisz , ja mam już kredyt spłacony w całości od 1,5 roku i dostałem propozycję ugody z PKO BP , tak więc .......

Propozycja ugody jest jedna ( powrót do kursu z dnia zaciągnięcia kredytu i oprocentowanie w PLN ) i skierowana do wybranych kredytobiorców , do tych którzy złożyli pozwy ( przynajmniej na razie ) , jak się nie dobierzesz im do trzech liter to twoje chęci negocjacji są raczej bez znaczenia.

kurtwallander
3
Wpisów: 110
Wysłane: 6 października 2021 09:37:52 przy kursie: 14,20 zł
" Propozycja ugody jest jedna ( powrót do kursu z dnia zaciągnięcia kredytu i oprocentowanie w PLN ) i skierowana do wybranych kredytobiorców , do tych którzy złożyli pozwy ( przynajmniej na razie ) "

- małe sprostowanie, oferta jest złożona nie tylko do tych osób, które wymieniasz

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 6 października 2021 09:51:25 przy kursie: 14,20 zł
Amphibious napisał(a):
Oczywiście się mylisz , ja mam już kredyt spłacony w całości od 1,5 roku i dostałem propozycję ugody z PKO BP , tak więc .......

Propozycja ugody jest jedna ( powrót do kursu z dnia zaciągnięcia kredytu i oprocentowanie w PLN ) i skierowana do wybranych kredytobiorców , do tych którzy złożyli pozwy ( przynajmniej na razie ) , jak się nie dobierzesz im do trzech liter to twoje chęci negocjacji są raczej bez znaczenia.

Poczekaj na propozycję ugody na konkretną kwotę jaką bank proponuje Ci oddać i porównaj z kwotą pozwu. Wtedy daj proszę znać, czy ją podpiszesz i wtedy napisz, czy oczywiście się mylę. Interesowałaby mnie % różnicy między kwotą z pozwu, a kwotą do zwrotu wynikającą z propozycji z ugody zaproponowanej przez bank. W ten sposób nie złamiesz żadnej tajemnicy.

Poza tym mam pytanie, bo nie wiem co miałeś na myśli:

Cytat:
jak się nie dobierzesz im do trzech liter

Do trzech liter? O czterech słyszałem.
Edytowany: 6 października 2021 09:57

Amphibious
6
Wysłane: 7 października 2021 08:21:03 przy kursie: 14,20 zł
1ketjoW napisał(a):
Poza tym w przypadku spraw, w których kredyt zaciągnięty jest niższy niż kwota spłaconych rat żadnych ugód nie będzie, bo bank nie zgodzi się na oddawanie kasy kredytobiorcy.

Napisałeś że bank nie zgodzi się na oddawanie kasy kredytobiorcom więc wyjaśniam że się mylisz bo ja dostałem taką propozycję i czarno na baiałym jest napisane że bank chce oddać mi kasę pomimo że spłaciłem kredyt , czego nie rozumiesz ? Procentowo ugoda wychodzi to mniej więcej tak jak ,, odfrankowienie " zasądzane często w sądach . To czy ja się zgodzę to inna sprawa ale myślę że duża część klientów PKO BP pójdzie na to . Co ciekawe ja mam propozycję ugody z pominięciem procesu mediacji . Wydaje mi się że część klientów dostaje propozycje ugody i ci nie muszą poddać się mediacji ( być może to jest ta część która ma złożone pozwy w sądach ) a ta część która sama wystąpi o mediację musi uzbroić się w cierpliwość i poczekać ze dwa lata na ugodę .

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 7 października 2021 09:19:49 przy kursie: 14,60 zł
Tu mnie masz.

Propozycja propozycją, pytanie jednak, czy ją przyjmiesz. Rozumiem, że nie, więc przynajmniej w Twoim wypadku propozycja nie ma znaczenia, poza marketingiem.

Co zrobią inni nie wiem.

Zakładam jednak, że jeżeli złożyli sprawy w sądzie ponieśli już pewne koszty w wysokości co najmniej kliku tysięcy złotych (opłata wstępna) + opłaty sądowe + opłaty za terminy rozpraw.

Generalnie, że temat jest do obserwacji i po czasie będzie wiadomo, czy program ugód działa w PKO BP. Jeżeli chodzi o już wniesione sprawy jestem spokojny, że rezygnacja z pozwów będzie marginalna. Zresztą PKO BP udzielił kredytów frankowych na około 25 mld zł, o ile się nie mylę. Oni są pod ścianą w sprawie zawierania ugód i mają na to 6,7 mld zł rezerw (też kwota z pamięci).

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 7 października 2021 12:59:23 przy kursie: 14,60 zł
Statystki Q3 2021:

I instancja 98,5% (692 wygrane, ponad 1700 w całym 2021)
II Instancja 95,5%

Akurat SBB to najlepsze źródło wiedzy.

twitter.com/niefrankowski/stat...
Edytowany: 7 października 2021 13:00

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 7 października 2021 13:07:35 przy kursie: 14,60 zł
VOTUM - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Kurs akcji znajduje się w umiarkowanym trendzie spadkowym z tendencja do zanikania - po zachowaniu oscylatorów widać, że przecena wytraca swój impet. Kurs znalazł się w decydującym miejscu - tuż przy linii półtorarocznego trendu wzrostowego, o którą to się ociera od kilku tygodni. Dalsze losy notowań zależą od zachowania względem linii trendu i oporu w okolicy 14,50 zł (ten poziom w przeszłości kilkakrotnie decydował o kształcie wykresu cenowego).
Najbliższy opór, prócz zaznaczonej na czerwono strefy cenowej, znajduje się tuż pod poziomem 17 zł. Wsparcia zaś to poziomy 14 zł i 12,50 zł.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

piase
22
Wpisów: 103
Wysłane: 9 października 2021 14:04:05 przy kursie: 14,34 zł
29 września dwa prawomocne wyroki, wygrane klientów Votum. 1 x odfrankowienie, 1 x unieważnienie.
Wczoraj dopięcie dealu z Columbusem. Rynek zareagował na pojawienie się pana Januarego tak jak można było przypuszczaćblackeye
Jednak w tym przypadku wydaje się to dobra opcja dla Votum, Votum Energy uzyskuje więcej know-how i efekt skali. Jak będzie zobaczymy.

Mam pytanie - czy w raporcie na IVq będzie można znaleźć informację za jaką cenę te 55% udziałów w VE zostało sprzedane?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE votum

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,300 sek.

vovaxwfu
tmiguvrx
ityqchmh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvnaknmo
norznjqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat