ufoaubpv
Advertisement
PARTNER SERWISU
mgiugohd
71 72 73 74 75

Kiedy szczyt Hossy:)

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 26 lutego 2022 19:56:09
Znowu za rmf, gen. Bieniek uważa że nie będą wchodzić do Kijowa tylko obleza miasto, gdyż walki w mieście są dla atakujących bardzo trudne. Jeśliby tak było to każdy dzień bedzie zwiekszał argumenty ukrainy przy stole biorąc pod uwagę wsparcie jakie otrzymują i trudności logistyczne ruskich o których powyżej.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 26 lutego 2022 20:06:30
To jest walka Dawida z Goliatem. Abstrahując od rosyjskiej przewagi w uzbrojeniu, jest ich po prostu wielokrotnie więcej. Ale na pewno takiego oporu się nie spodziewali. Być może zajmą Kijów ale to będzie purrusowe zwycięstwo, Przecież kiedyś zajęli Kabul, zainstalowali tam swój marionetkowy rząd żeby za kilka lat z podwiniętym ogonem się wycofać. Nie, nie witają tam ich kwiatami ale kulami. A już braki zaopatrzenia w paliwo armii 'największej stacji benzynowej świata' to istny kabaret. Przykład interwencji w Afganistanie wskazuje, że utrzymanie zdobytego terenu jest znacznie trudniejsze i kosztowne niż jego zdobycie. Wtedy wielu Rosjan wróciło do domu w czarnych workach, tak samo będzie tutaj tylko na większą skalę.

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 26 lutego 2022 20:07:33
Mnie po prostu martwi bezwzględność Putina. Jeżeli uzna że trzeba użyć broni biologicznej to tak zrobi, może zagrozić elektrownią atomową, czarnobyl czy zaporożec. Dodatkowo TOS-1. Mogą zrobić pokazówkę i zniszczyć doszczętnie miasto aby tak spadło morale wśród cywilów, że będą poddawać inne miasta. Kijów się broni, ma ludzi do obrony, i z dnia na dzień chyba gotowych na coraz większy opór. Natomiast spójrz też, że na południu inwazja trwa i jest coraz wyżej, nie wiemy czy nie rozwiną natarcia z brześcia na Łuck i okoliczne tereny. Moga po prostu przejąć mnóstwo terenu, a oblężony Kijów w końcu ulegnie. Najgorsze dla nas to po prostu stracenie całej Ukrainy.
Edytowany: 26 lutego 2022 20:09

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 lutego 2022 20:12:14
Szutnik napisał(a):
że rosyjskie natarcie prowadzone jest chaotycznie i z brakiem elementarnego szacunku dla logistyki materiałów pędnych i amunicji

Czyli informacje o braku zaplecza logistycznego, na podstawie których negowałem możliwość inwazji (nie tylko ja, zresztą), były prawdziwe.
Szutnik napisał(a):
Rosjanie nie mieli planu taktycznego.

Brak dedykowanego centrum dowodzenia, czyli znów informacje nie są wyssane z palca.

Oglądałem kilka materiałów wideo z przesłuchania jeńców i byłem w szoku. Jeżeli to był fejk, to przygotowany przez amatorów i przeznaczony dla widowni, która nie ma pojęcia o wojsku. Jeżeli to byli prawdziwi jeńcy, to skład osobowy armii rosyjskiej w ciągu ostatnich 14 lat zaliczył olbrzymi regres, wręcz infantylizację. Żaden cud, że oderwany od pługa chłop jest w stanie bez broni powstrzymać pluton takich "wojaków".

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 26 lutego 2022 20:48:28

@ krewa

Byłoby rzeczą godną pokerzysty wszech-czasów, ażeby ryzykując tak wiele, podejść z tak wielką nonszalancją do uderzenia.
Bo w zasadzie wnioski (póki co) można wyciągać takie, że postawili na to, że zadziała efekt szoku - zastraszenia, pod Kijowem zastaną taką armię jak w 2014, prezydent ucieknie gdzieś daleko, a ludność miejscowa będzie witać chlebem i solą ?
Która by to już była kampania w historii, która miała trwać kilka dni ...

@ pandoriunium, nie siej paniki i pisz proszę na temat

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 26 lutego 2022 20:48:32
Tam chyba w dalszym ciągu jest pobór a nie typowa armia zawodowa więc na pierwszą linię puścili tych chłopaczków w których szkolenie najmniej zainwestowali - typowe mięso armatnie. Niestety po nich idą ci bardziej doświadczeni i lepiej uzbrojeni w tym 'kadyrowcy'. Jak wynika z pozyskanych przez BBC Russian nagrań zarówno Kadyrow jak i zastępca czeczeńskiej Rosgwardii wiedzieli o inwazji na Ukrainę z dużym wyprzedzeniem.
www.bbc.com/russian/features-6...

Ammianus
52
Wysłane: 26 lutego 2022 20:55:01

" ...więc na pierwszą linię puścili tych chłopaczków w których szkolenie najmniej zainwestowali - typowe mięso armatnie "

I pewnie dlatego teraz niedowierzają, że Ukraińcy uzbrojeni w NLAWY dają radę dłużej niż 1 dzień d'oh!

Ammianus
52
Wysłane: 26 lutego 2022 21:07:59

Proponuje posłuchać gen Skrzypczaka, garść ogólnych i prosto przedstawionych ocen strategicznych, sytuacyjnych, nagrane w 1-szej dobie ataku.

pandorinium
52
Wysłane: 26 lutego 2022 21:12:19
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
Tam chyba w dalszym ciągu jest pobór a nie typowa armia zawodowa więc na pierwszą linię puścili tych chłopaczków w których szkolenie najmniej zainwestowali - typowe mięso armatnie. Niestety po nich idą ci bardziej doświadczeni i lepiej uzbrojeni w tym 'kadyrowcy'. Jak wynika z pozyskanych przez BBC Russian nagrań zarówno Kadyrow jak i zastępca czeczeńskiej Rosgwardii wiedzieli o inwazji na Ukrainę z dużym wyprzedzeniem.
www.bbc.com/russian/features-6...

poczytaj sobie plotki co zrobili właśnie z jednym oddziałem kadyrowców.

@Ammianus ok :)
Edytowany: 26 lutego 2022 21:13

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 26 lutego 2022 21:24:02
Plotki? Masz na myśli niejakiego Magomeda Tuszajewa pułkownika Rosgwardji? No chyba zimny trup już ci on. I dobrze.
Ile NLAWów mają? Wystarczy dla każdego chętnego?

pandorinium
52
Wysłane: 26 lutego 2022 21:34:36
Bo po prostu teraz trudno we wszystko wierzyć tak od razu. Jeżeli to nie plotka, a na serio go strącili to brawa.

Z tego co podają to trochę tych nlawów, stingerów czy innych dostali, a ile nieoficjalnie mogli dostać i dostaną to nie wiemy.

spice
0
Wpisów: 76
Wysłane: 26 lutego 2022 21:36:44
Czyz to nie jest ten cały Kadyrow:

twitter.com/antiputler_news/st...

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 26 lutego 2022 21:54:14
Ammianus napisał(a):

Byłoby rzeczą godną pokerzysty wszech-czasów, ażeby ryzykując tak wiele, podejść z tak wielką nonszalancją do uderzenia.

Sporo rzeczy przestaje mieć sens w tym co zrobił Putin. Przyszło mi do głowy, że jego otoczenie to nic innego jak klakierzy. Każdy klakier zastraszony za nic nie przyzna się, że coś jest nie tak z funkcjonowaniem podległej mu jednostki. Tak, przez lata mogły do niego spływać kłamstwa o super stanie jego armii. Oczywiście wszystko przy założeniu, że Putin podejmuje decyzje jednoosobowo. Podjął decyzję o ataku, a zderzenie z rzeczywistością mogło u niego wywołać spory szok.

Nie sądzę, żeby osoby przy sterach w Rosji byli takimi hazardzistami, to nie ma sensu.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 26 lutego 2022 23:18:44
Rosja to bałagan, biurokracja i pijaństwo, więc wcale mnie nie dziwi, że są źle zorganizowani. Nigdy nie mieli szacunku do życia ludzkiego. Bitwy wygrywają dzięki kilkukrotnej przewadze liczebnej przy znacznych stratach własnych. Pozytywnie zaskakują natomiast Ukraińcy, bo mają pomysł na tę obronę i dużo determinacji.

Z kolei Putin to stary zgred z bandą klakierów wokół siebie. Ten bezsensowny atak na Ukrainę pokazuje, że całkowicie stracił kontakt z rzeczywistością.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 26 lutego 2022 23:20:59
pandorinium napisał(a):
Mnie po prostu martwi bezwzględność Putina. Jeżeli uzna że trzeba użyć broni biologicznej to tak zrobi, może zagrozić elektrownią atomową, czarnobyl czy zaporożec. Dodatkowo TOS-1. Mogą zrobić pokazówkę i zniszczyć doszczętnie miasto aby tak spadło morale wśród cywilów, że będą poddawać inne miasta. Kijów się broni, ma ludzi do obrony, i z dnia na dzień chyba gotowych na coraz większy opór. Natomiast spójrz też, że na południu inwazja trwa i jest coraz wyżej, nie wiemy czy nie rozwiną natarcia z brześcia na Łuck i okoliczne tereny. Moga po prostu przejąć mnóstwo terenu, a oblężony Kijów w końcu ulegnie. Najgorsze dla nas to po prostu stracenie całej Ukrainy.

W tej chwili myślę, że Putin ma inne problemy. Generalnie jego wizja mocarstwa militarnego słabo wygląda.
Pewno zastanawia się jak wyjść z tego z twarzą. Myślę, że rzucą wszystko co mają, bo to jedyny racjonalnych ruch jaki mogą wykonać.

Gdyby wykorzystał broń biologiczną etc. popełniłby polityczne samobójstwo. Nawet u siebie nie miałby żadnego poparcia. Konsekwencje tego ruchu nawet trudno sobie wyobrazić.

Ja myślę, że Moskwa w końcu ulegnie pod naporem strat i nacisków. Ta wojna miałby sens gdyby Rosja szybko wygrała. Na to się nie zanosi. Czarnych worków po moskiewskiej stronie coraz więcej. To spore obciążenie psychiczne nawet dla Putina. Musi sobie zdawać sprawę, że przewrót jaki planował na Ukrainie może się wydarzyć w Moskwie, jeżeli straci poparcie. Obecnie chodzi po cienkim lodzie. Wygląda tak jakby uwierzył swojej propagandzie.

Edytowany: 26 lutego 2022 23:25

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 27 lutego 2022 00:09:08
Może w otoczeniu Putina znajdzie się wreszcie jakiś odważny, który przewinie ten koszmarny film w przód do momentu kiedy Putin strzela sobie w łeb w jakimś bunkrze?
Nie wiem czy uwierzył swojej propagandzie czy zwariował ale moim zdaniem jest gotów zrównać Ukrainę z ziemią. Dla przykładu. Niezależnie od kosztów. Pod Kijów Rosjanie podobno podciągają to:
trzeciazona.pl/aktualnosci/sro...
Ten 'złom' na donośnośc do 47 km i zdolny jest strzelać pociskami z ładunkami nuklearnymi.
Rosja ma być wreszcie odcięta od SWIFTa - a co z odcięciem Białorusi? Bo bez odcięcia Białorusi to żadne sankcje, wszystko na co Rosja będzie miała ban będzie szło bokiem przez Białoruś i znowu w rosyjskich sklepach można będzie kupić 'doskonałe ostrygi prosto z Białorusi'.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 27 lutego 2022 00:16:43
Chyba pojawiają się pierwsi chętni do zakończenia tego szaleństwa..
news.obozrevatel.com/russia/v-...*1xphrlp*_ga*NzI4NDc0MjQ2LjE2NDU5MTU1NzQ.*_ga_JBX3X27G7H*MTY0NTkxNTU3NC4xLjEuMTY0NTkxNTYxNS4w&_ga=2.240684804.646697519.1645915574-728474246.1645915574
W bazie w Biełgorodzie 5tys żołnierzy kontraktowych zbuntowało się i odmawia walki na Ukrainie.
Jeżeli to nie fake to może być to przysłowiowa kropla, która drąży skałę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 27 lutego 2022 00:32:25
Putin już przegrał. Ukraińcy go nie chcą i to jako naród. Nawet jeżeli zrówna z ziemią Kijów czy Charków. Tylko spowoduje większą nienawiść i zaciętość obrońców.

Nawet jak zdobędzie całą Ukrainę to kraj będzie zdewastowany, a dla niego koszt wojny będzie kolosalny. To będzie koniec imperialnych zapędów Rosji.

Plany ekologiczne EU dokonają reszty, bo dramatycznie spadnie zapotrzebowanie na rosyjską ropę. Armii nie odbuduje chyba, że za cenę zależności od Chin.

epresso
PREMIUM
8
Grupa: Bus Driver
Wpisów: 77
Wysłane: 27 lutego 2022 10:32:04
Ilość fejków zalewających internet i produkowanych przez obie strony konfliktu oraz internetowych kabareciarzy opanowała mainstreamowe media (co świadczy tylko o tym jak nisko upadły). Ja nie wiem, gdzie kto z kim walczy, podawane przypuszczalne straty wywołują u mnie (i nie tylko) uśmiech na mordzie bo przewyższają D-Day i Antietam do kupy wzięte. Hasło wojna fajnie się sprzedaje, bo wzbudza emocje.

Na YT jest kilka live streamów z Kijowa i okolic. Można sobie porównać skuteczność Rosyjskiej Armii w tej operacji, z tym co zrobiła w Czeczenii w latach 90 - zdjęcia Groznego nadal robią wrażenie.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 27 lutego 2022 10:36:31
No nie bardzo przewyższają. Podczas pierwszego dnia D-Day straty samych aliantów to minimum 10 tysięcy osób. Walcząc z rzekomymi bądź prawdziwymi fake-newsami proponowałbym jednak nie tworzyć nowych.
Edytowany: 27 lutego 2022 10:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

71 72 73 74 75

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,366 sek.

ymusxpea
xggygldu
uehnfknl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xyrwtutl
ibmkjdit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat