83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
27 lutego 2022 11:13:39
W internetowym radiu WNET miał chwilę temu wywiad. Rozmówca mówił że są spore straty w siłach ukraińskich (tego praktycznie nie podają publiczne media - to mój dopisek). Ludzie którzy próbują wydostać się z Kijowa autami itp są ostrzeliwani przez wojska rosyjskie. Najgorsza informacja jaka padła to, że Ukraińcy czują się opuszczeni przez zachód Tak jak to sam widzę, i wcześniej było powiedziane w filmiku który wrzuciłem: - wojska na wschodzie Ukrainy są związane walką; nie mogą ruszyć ku stolicy bo opuszczając okopane stanowiska będą bezbronne na ataki z powietrza - Kijów będzie otoczony a potem systematycznie odcinany od zapasów, mediów, - bez prawdziwej pomocy z zachodu Oni tego nie wygrają - jeśli Kijów padnie w poczuciu osamotnienia to będzie to najgorsza możliwa klęska, bo do kogo Ukraińcy się zwrócą i z kim przystaną po wojnie?
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
27 lutego 2022 11:21:33
Jak rozumiesz "prawdziwą pomoc od zachodu" Bo oczywistym jest, że swoich wojsk zachód tam nie wyśle.
To, że Ukraińcy muszą ponosić też ciężkie straty jest oczywiste. Ale zazwyczaj straty obrońców są mniejsze niż atakujących. Sytuacja zapewne jest ciężka ale nie tragiczna - o czym świadczy odrzucenie przez Kijów propozycji rozmów na Białorusi i żądania zorganizowania ich na neutralnym terenie.
Edytowany: 27 lutego 2022 11:23
|
|
52 Dołączył: 2011-07-10 Wpisów: 982
Wysłane:
27 lutego 2022 11:27:44
Najpierw muszą zdominować niebo żeby skutecznie oblegać miasto.
A dzisiaj takie coś "Mamy dobre wieści! Duża partia pocisków powietrze-powietrze została dostarczona od naszych zachodnich partnerów dla naszego lotnictwa. Są już pod skrzydłami naszych myśliwców. Piloci zapewniają, że starczy dla wszystkich okupantów!" - piszą ukraińskie siły zbrojne.
Jeżeli NATO zapowiedziało, że nie wjedzie wojskiem to tylko można słać sprzęt i odcinać kolejne gałęzie gospodarki rosyjskiej z nadzieją, że Ukraina będzie stawiać opór.
|
|
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
27 lutego 2022 11:36:30
szarlej81 napisał(a):Jak rozumiesz "prawdziwą pomoc od zachodu" Bo oczywistym jest, że swoich wojsk zachód tam nie wyśle.
Nałożyć sankcje na maksa i jak najszybciej. Dowozić więcej i więcej pomocy materialnej. Jakoś nie mam potrzeby, aby za naszą całą wschodnia granicą były rządy pod wodza radziecką. Do tej pory był Łukaszenko, drugiego typa nam nie potrzeba na Ukrainie. Edit: to w kwestii wojsk zachodnich: stooq.pl/n/?f=1471340&c=1&...
Edytowany: 27 lutego 2022 11:38
|
|
Wysłane:
27 lutego 2022 11:44:36
Sprzęt wysyłają, ale nie oszukujmy się ta broń nie trafi na wschodnią granicę. Zachodnia częśc może się zbroić, ewentualnie Kijów jeżeli się uda dostarczyć. Niemcy właśnie zapowiedziały budowę terminala LNG. Fajnie jest odłączyć się od gazu, tylko że z tych danych co docierał do nas to magazyny europejskie są słąbo zapełnione, a brak gazu, ogrzewania domów, postoje fabryk to też zamieszki obywateli. Czy obywatele Niemiec są gotowi na to? Jeżeli tak to powinien być zakręcony kurek już teraz. www.pap.pl/aktualnosci/news%2C...Czyli zakładając 4 rannych na zabitego to Ukraina musi wyeliminować całość armii zgromadzonej na granicy. Trudne zadanie, szczególnie gdy fronty z południa połączą się ze wschodnim i ruszą na Kijów.
Edytowany: 27 lutego 2022 11:50
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 lutego 2022 11:55:33
Panie, Panowie - wkrótce na SW pojawi się krótki tekst z linkiem do zbiórki dla Ukrainy, ale zasilać skarbonkę można już teraz https://www.siepomaga.pl/swdlaukrainy
|
|
52 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
27 lutego 2022 12:16:28
pandorinium napisał(a):Sprzęt wysyłają, ale nie oszukujmy się ta broń nie trafi na wschodnią granicę. Zachodnia częśc może się zbroić, ewentualnie Kijów jeżeli się uda dostarczyć. Możesz podać jaką masz rangę w strukturach dowodzenia NATO, że znasz aż takie detale z 1szej linii frontu ? Od pierwszego dnia, non stop, w każdym poście wypisujesz podobne rewelacje. Nie chce się powtarzać i samemu jątrzyć, ale nie wiadomo czy się śmiać, czy płakać.
|
|
Wysłane:
27 lutego 2022 12:21:56
Możesz jedno i drugie. Jeżeli uważasz, że sobie jadą ciężarówki przez całą Ukrainę do Sum czy Charkowa to super. Jest to po prostu ryzykowne. Ale mogę się mylić i ten sprzęt jest już na wschodzie i by było super.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
27 lutego 2022 14:13:07
pandorinium napisał(a): A dzisiaj takie coś "Mamy dobre wieści! Duża partia pocisków powietrze-powietrze została dostarczona od naszych zachodnich partnerów dla naszego lotnictwa. Są już pod skrzydłami naszych myśliwców. Piloci zapewniają, że starczy dla wszystkich okupantów!" - piszą ukraińskie siły zbrojne.
Ciekawi mnie co to za pociski. Bo przecież pociski do NATOwskich samolotów raczej nie pasują do tego co ma Ukraina. No chyba, że przekazał to ktoś z obecnych lub byłych urzytkowników MIG-29 Kakarotto napisał(a): Nałożyć sankcje na maksa i jak najszybciej. Dowozić więcej i więcej pomocy materialnej.
No i to zdaje się mieć miejsce. Szczególnie Niemcy mnie tutaj zaskoczyli 1000 sztuk wyrzutni p-panc oraz 500 pocisków SPIKE to jest dość konkretna pomoc.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
27 lutego 2022 14:54:54
epresso napisał(a):Ilość fejków zalewających internet i produkowanych przez obie strony konfliktu oraz internetowych kabareciarzy opanowała mainstreamowe media (co świadczy tylko o tym jak nisko upadły). Ja nie wiem, gdzie kto z kim walczy, podawane przypuszczalne straty wywołują u mnie (i nie tylko) uśmiech na mordzie bo przewyższają D-Day i Antietam do kupy wzięte. Hasło wojna fajnie się sprzedaje, bo wzbudza emocje.
Na YT jest kilka live streamów z Kijowa i okolic. Można sobie porównać skuteczność Rosyjskiej Armii w tej operacji, z tym co zrobiła w Czeczenii w latach 90 - zdjęcia Groznego nadal robią wrażenie.
Powiedz mi jakie były zniszczenia Groznego w czwartej dobie konfliktu. Potem zrób porównanie z Kijowem. Dziwi mnie taki elementarny brak rzeczowości.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 lutego 2022 15:11:57
pandorinium napisał(a):Sprzęt wysyłają, ale nie oszukujmy się ta broń nie trafi na wschodnią granicę. Zachodnia częśc może się zbroić, ewentualnie Kijów jeżeli się uda dostarczyć. Niemcy właśnie zapowiedziały budowę terminala LNG. Fajnie jest odłączyć się od gazu, tylko że z tych danych co docierał do nas to magazyny europejskie są słąbo zapełnione, a brak gazu, ogrzewania domów, postoje fabryk to też zamieszki obywateli. Czy obywatele Niemiec są gotowi na to? Jeżeli tak to powinien być zakręcony kurek już teraz. www.pap.pl/aktualnosci/news%2C...Czyli zakładając 4 rannych na zabitego to Ukraina musi wyeliminować całość armii zgromadzonej na granicy. Trudne zadanie, szczególnie gdy fronty z południa połączą się ze wschodnim i ruszą na Kijów. Takie wiadomości mają tylko utwierdzić drugą stronę że Rosja jest zdeterminowana. Ukraina wystarczy że wyeliminuje 1/4 stanu osobowego rosyjskiej armii i będzie po sprawie. Na razie dobrze im idzie. Za Ca 20-30 dni dojdą do tej liczby i wtedy zobaczymy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 lutego 2022 15:14:22
Podajcie też link do wpłat do banku Ukrainy. Oni przyjmują darowizny na zakup bronii.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
27 lutego 2022 15:21:28
A Tobie klawiatura zacięła się? Sam nie możesz wklepać?
SWIFT Code NBU: NBUA UA UX JP MORGAN CHASE BANK, New York SWIFT Code: CHASUS33 Account: 400807238 383 Madison Avenue, New York, NY 10179, USA UA843000010000000047330992708
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 lutego 2022 15:28:05
Krewa,
To nie moje forum tzn nie ja je organizuje.. Nie mogę firmowac takich danych z tego powodu.
Dzięki za pomoc.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
27 lutego 2022 18:26:37
Gen. Polko o sytuacji na Ukrainie: Cytat:Wszystkie założenia, które miały prowadzić do takiego błyskawicznego zwycięstwa Rosji spełzły na niczym. Natomiast ja się tylko dziwie niektórym ekspertom, którzy w dalszym ciągu powtarzają taką tezę, że przecież ta niezwyciężona armia nie rzuciła jeszcze wszystkich zasobów. Otóż mamy ludzi Kadyrowa, mamy Specnaz, mamy Grupy Wagnera i te wszystkie legendy padają” - tak w Radiu RMF24 mówił gen. Roman Polko, były dowódca GROM. Trwa czwarty dzień inwazji Rosji na Ukrainę.
www.rmf24.pl/raporty/raport-wo...
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
27 lutego 2022 21:01:38
Putin przegral, podkuli ogon i zabierze zabawki do domu
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
27 lutego 2022 21:38:10
Znacząco za wcześniej na takie twierdzenia. Co prawda ruskim nie idzie ta ofensywa (i oczywiście bardzo dobrze) ale widać wyraźnie, że Putin nie wie co robić. Ruskie wjechali na Ukrainę będąc najwyraźniej przekonanym, że Ukraińcy będą ich witać kwiatami i połowa armii zdezerteruje a druga połowa się do rusków przyłączy. Ale to już nie 2014 r. Nie ma kwiatów - są koktajle molotowa. I pojawia się dylemat - co robić? Zwiększać siłę ataku kosztem ofiar cywilnych (poki co ruskie nie atakują masowo ludnosci cywilnej i nie burzą miast), czy też…No właśnie? Wycofać się? Pierwsza opcja zjednoczy jeszcze bardziej świat przeciw ruskom i zwiększy opór wewnętrzny w samej Rosji. Druga - ? Obali mit Putina jako silnego wodza i mit armii rosyjskiej jako silnej. Putin nie docenił tez Zachodu - który okazał się jednak jednomyślny. Nie ma dobrych dla Putina rozwiązań. I to czyni całą sytuację niezwykle niebezpieczną. Wkraczamy w najniebezpieczniejszy tydzień w tej części Europy za życia większości z nas.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
27 lutego 2022 22:02:28
Vox napisał(a):Putin przegral, podkuli ogon i zabierze zabawki do domu Obawiam się, że Putin nie potrafi przegrywać i gdy uświadomi sobie, że kończy się jego sen o potędze, może zrobić coś strasznego. Jego trzeba jak najszybciej unieszkodliwić. Może jakaś grupa z jego otoczenia się w końcu zbuntuje widząc co się dzieje.
|
|
Wysłane:
27 lutego 2022 22:14:16
No dzisiaj niewyraźne miny mieli słuchając rozkazu, że trzeba postawić w gotowość broń nuklearną.
Tylko czy są tam tak odważni i czy kolejny po nim nie będzie jeszcze gorszy
|
|
98 Dołączył: 2009-11-11 Wpisów: 915
Wysłane:
27 lutego 2022 22:19:00
Pytanie czy "zwykli" rosjanie nie wyjdą tam na ulice... Już jutro będzie tam pewnie finansowy armagedon, a on dotknie wszystkich zwykłych ludzi... Ile więc będą w stanie znieść, na ile wierzą w zapędy imperialistyczne i ich spełnienie... myślę, że wiara jeśli takowa była to gaśnie, a zaczynie się rozmyślanie o tym jak będzie mi się żyło jutro...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.