PARTNER SERWISU
tqanujfz
76 77 78 79 80

Kiedy szczyt Hossy:)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 1 marca 2022 12:28:16
Cytat:
Jeżeli ktoś chciałby po prostu wymienić sędziów, którzy zostali osadzeni w PRL to żadnego problemu z EU obecnie by nie było. Nikt tego jednak w ostatnich latach nie chciał robić.

szerlej81,

według mnie jest z tym problem od 89 r. Nie zrobiono tego przez 30 lat. Według mnie świadczy to o braku woli aby to zrobić z jakiś powodów. Przypominam, że PiS właśnie wysłał część sędziów na emeryturę a KE chce ich przywrócenia. Podobnie jest jeżeli chodzi o asesorów sądowych. Również był problem z dopuszczeniem ich do orzekania.

Cytat:
Problem dotyczy części asesorów, którzy zostali mianowani na to stanowisko w 2017 r. Zgodnie z przepisami asesorzy są powoływani na czas nieokreślony, jednak obowiązki sędziego są im powierzane na okres czterech lat. Właśnie ten czteroletni okres upłynął. Zanim do tego doszło, asesorzy złożyli oczywiście, jak wymaga tego prawo o ustroju sądów powszechnych (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2072 ze zm.), wnioski do prezesów sądów o powołanie na urząd sędziego przeszło rok temu.
- Procedura jednak przeciągała się, a to głównie z powodu nadmiaru obowiązków, jakie spadły na sędziów wizytatorów, którzy muszą dokonać oceny kwalifikacji asesora starającego się o urząd sędziego. Zdarzało się, że na wydanie takiej opinii trzeba było czekać aż osiem miesięcy - tłumaczy Konrad Wasik.

serwisy.gazetaprawna.pl/orzecz...

Sędziowie dawali sobie nawet 8 miesięcy na ocenę asesora a Prezydent jest ganiony za to że nie wydał opinii od 28 października do 22 grudnia 2021 r. Ja widzę tu pewną dysproporcję w ocenie. Pomija już taki fakt organizacyjny, że asesorzy są oceniani w każdym sądzie przez kilku sędziów a Prezydent jest jeden i ma wydać wszystkie opinie.
Edytowany: 1 marca 2022 12:31

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 1 marca 2022 12:42:22
Zapewne każdy z użytkowników tego forum ceni sobie wartości, które są powszechnie cenione i nie ma co tu nad tym debatować. Każdy ma prawo do odmiennego zdania w różnych kwestiach i należy to uszanować, nie trzeba się z tym zgadzać i przekonywać na siłę drugiej strony, gdyż to druga strona musi sama dostrzec podejście innych do własnej oceny i zastanowić się dlaczego jest takie a nie inne.

Od niedzieli graniczymy już na dwóch kierunkach (PN i PN-E) z "sąsiadami", którzy mają lub zaraz będą mieć na swoim terytorium broń ostateczną, która mam głęboką nadzieję nigdy nie zostanie użyta. W tej chwili "wojska" Putina za wszelką cenę próbują uzyskać kontrolę nad naszym sąsiadem ze wschodu a jeśli im się to powiedzie będziemy w bardzo niekorzystnym położeniu geopolitycznym.

kliknij, aby powiększyć

Weekendowe wydarzenia pokazują, że zachód dostrzegł także to zagrożenie o czym się głośno nie mówi z wiadomych względów i stąd moja sugestia aby w imię obrony świata w jakim funkcjonujemy z jego problemami, ale także wieloma zaletami każdy w miarę własnych możliwości wpierał siły walczące na Ukrainie. Moim zdaniem jest to niezwykle istotne w obecnej chwili jak nie najważniejsze aby teatr wojny nie przeniósł się na nasze terytorium nie tylko w wymiarze fizycznym, ale również w obszarze oddziaływania presji Kremla.

Jesteśmy w różnym wieku i mamy różne doświadczenia życiowe, część z nas pamięta komunę a część nie zna innego życia w kraju niż to obecne. Bez wątpienia każdy z nas chciałby także zachować czy też poprawić własny standard życia czy swojej rodziny. Nasi sąsiedzi też na to zasługują dlatego tym mocniej musimy wspierać siły walczące z putinowską wizją Europy i Świata.

Działania obronne wymagają ogromnych nakładów finansowych i wierzę, że każde, nawet najmniejsze wsparcie pomoże wynagrodzić trud dzielnych obrońców nie tylko Ukrainy:

kliknij, aby powiększyć

vasco
6
Wpisów: 72
Wysłane: 1 marca 2022 12:46:39
@Flesz
Daj Boże, żeby zrealizował się Twój scenariusz, chociaż nie ukrywam, że wizja dogadywania się oligarchów rosyjskich z zachodem nie brzmi dla mnie zachęcająco. Czyim kosztem? Ukrainy? Innych państw Europy środkowo-wschodniej?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 1 marca 2022 12:52:36
1ketjoW napisał(a):

według mnie jest z tym problem od 89 r. Nie zrobiono tego przez 30 lat. Według mnie świadczy to o braku woli aby to zrobić z jakiś powodów. Przypominam, że PiS właśnie wysłał część sędziów na emeryturę a KE chce ich przywrócenia. Podobnie jest jeżeli chodzi o asesorów sądowych. Również był problem z dopuszczeniem ich do orzekania.

Nie chcesz chyba powiedzieć, że ten sam PIS, który wstawił do Trybunału Konstytucyjnego PRLowskiego karierowicza Piotrowicza na prawdę chce oczyszczenia sądów z resztek sędziów, którzy zostali sędziami w okresie PRL (tu wystarczy poczekać kilka lat - sami umrą lub przejdą w zwykłym trybie na emeryturę) Tak na prawdę tutaj chodziło aby sądy działały mniej więcej tak jak obecnie działa TK i nie przeszkadzały im w "sprawowaniu władzy". Piszę w czasie przeszłym,, bo obecnie całe te przepychanki to mieszanie Ziobry i balansowanie Kaczyńskiego w celu utrzymania większości. Sam PIS w imię pozyskania funduszy sprawę sądów dawno spisałby już na straty.

A KE ma pretensje nie o to kogo do sądów wstawiono ale jak to zrobiono

Zresztą nawet jeżeli założyć, że mają oni tutaj czyste intencje (a nie mają) to całe to podejście, że za jakieś problemy odpowiadają po prostu nieodpowiedni ludzie jest od początku błędne. Bo tu nie problem w ludziach ale w odpowiednich instytucjach patrzących sobie na ręce. Jakość instytucji nie może opierać się na osobistych cnotach moralnych osób je tworzących ale na odpowiednim prawodawstwie i kontroli. Takiej reformy systemu polskiego sądownictwa nie proponował do tej pory nikt. Wszystkie partie łącznie z obecną zainteresowane były jedynie aby w mniejszym lub większym stopniu poupychać tam swoich ludzi.

Ale nie wiem czy nie idziemy za bardzo w offtop w temacie. Więc jeżeli chcesz dalej kontynuować temat polskiego sądownictwa, to może przenieśmy się do jakiegoś innego bardziej odpowiedniego wątku.

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 1 marca 2022 12:57:11
www.rp.pl/przestepczosc/art190...

www.theguardian.com/world/2021...

Ludzi też można złamać i trafienie do więzienia będzie dużo gorsze niż śmierć za ojczyznę. Jak dzieje się to latami to nagle ludzie żyją w strachu, że wystarczy jedno spojrzenie, jeden protest i trafiają do wiezięnia gdzie nie jest normalnie.

Nie chcę ich usprawiedliwać, ale po prostu bierzcie pod uwagę różne czynniki mające wpływ na działanie, że mało osób protestuje. Niewiedza i strach potrafią zmienić podejście. Natomiast sankcje które dotykają ludzi bezpośrednio możliwe, że będą iskrą do działania.

Na tym kończę tę dyskusję, bo co człowiek to opinia.

Wracając do meritum. Nie bedzie przewrotu w Rosji, bo to zburzy cały świat oligarchów. Prędzej będą rozmowy z zachodem, a wynik będzie zależał od terenu, który zdołają opanować na Ukrainie. Putin podobno jest śmiertelnie chory. (takie plotki słyszałem) Sądzę, że nawet jeżeli to nie jest prawda, to stanie się prawdą i dostanie specjalną herbatę z dodatkiem. Przecież już teraz tyle rosjan traci kasę, że putin staje się nie mężem narodu, a zdrajcą.
Edytowany: 1 marca 2022 13:03

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 marca 2022 13:04:26
Cytat:
@Flesz
Daj Boże, żeby zrealizował się Twój scenariusz, chociaż nie ukrywam, że wizja dogadywania się oligarchów rosyjskich z zachodem nie brzmi dla mnie zachęcająco. Czyim kosztem? Ukrainy? Innych państw Europy środkowo-wschodniej?

To nie oligarchowie trzęsą Rosją tylko służby. Chodorkowski myślał inaczej i wszyscy wiemy jak się to skończyło.
Zachód (głównie Niemcy i Francja) myśleli że kwestie finansowe mają wpływ na decyzje Kremla. Dziś widzimy jak pomylili się w rachubach. Dla Rosji kasa jest tylko środkiem do celu w odbudowaniu potęgi jaką reprezentowało ZSRR. Potęgi nie można budować na podbojach kłamstwie i strachu. Dlatego nic z tego nie będzie prędzej czy później. Dla ludzi byłoby lepiej aby było to wcześniej. Mam nadzieję, że wojna z ekonomicznego punktu widzenia tyle będzie kosztowała Rosję, że upadnie ekonomicznie.

Strzelanie do ludności cywilnej potępiam, nie tylko dlatego że giną niewinni ludzie. Przede wszystkim dlatego bo Rosja chce w ten sposób złamać ducha obrońców Ukrainy. Te działania przynoszą i przyniosą inny skutek od zamierzonego. Ta wojna będzie bardzo krwawa im bardziej Rosjanie wciągną w konflikt społeczeństwo. Nawet jeżeli wygrają militarnie będą musieli walczyć z partyzantami. W samym Kijowie rozdano ludności 28 tys. karabinów. W każdym domu jest punkt oporu. Grupa Wagnera wynajęta przez Rosjan próbuje zabić prezydenta Ukrainy. Czy ktoś normalny może powyższe fakty przełożyć na słupki poparcia dla Putina dla agresji na Ukrainę?
To poparcie dla Putina i agresji militarnej na Ukrainę świadczy tylko o tym jak ci ludzie mają wyprany mózg albo jak kłamią ze strachu.

Edytowany: 1 marca 2022 13:09

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 1 marca 2022 13:08:08
vasco napisał(a):
@Flesz

Oligarchom nie zależy na Ukrainie, tym bardziej takiej zrujnowanej. Ukraina to chore ambicje i obsesje Putina. Rozmowy będą się toczyć, gdy Putina już nie będzie. Oligarchom zależy na $$$ z ropy i gazu i to będą chcieli ugrać w negocjacjach - zniesienie sankcji.
Edytowany: 1 marca 2022 13:09

Koruptos
16
Wpisów: 248
Wysłane: 1 marca 2022 13:51:18
flesz napisał(a):
Ale Amerykanie już się w wojnę zaangażowali - sankcje spowodują bankructwo Rosji. Takie czasy, że nie potrzeba armat i bomb żeby zniszczyć wroga. Putin ten aspekt wojny kompletnie zlekceważył.

Odnośnie pierwszego zdania - to zależy od postawy Chin.
Co do reszty - o ile z drugim zdaniem się zgadzam, o tyle z ostatnim już nie za bardzo. Rosja miała nadwyżkę budżetową, rosyjski bank centralny był jednym z najbardziej aktywnie skupujących złoto na rynku międzynarodowym, Rosja zgromadziła do 2021 roku najwyższe rezerwy walutowe i złota w swojej historii ( artykuł RP z 2021 roku ); ponadto Putin dogadał się w jakimś stopniu z Chinami. Wg mnie nie można powiedzieć, że Putin ten aspekt wojny kompletnie zlekceważył. Zrobił tyle, ile mógł. Miejmy nadzieję, że to będzie za mało (ale, jak pisałem na wstępie, to zależy od postawy Chin).

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 1 marca 2022 14:05:41
Pisząc zlekceważył miałem na myśli nie spodziewał się takiej skali sankcji. Nie spodziewał się też takiego oporu ze strony Ukraińców. On naprawdę uwierzył w swoją propagandę, myślał, że Ukraińcy podkulą ogony, Zelenski ucieknie i w 2-3 dni zajmie Kijów i wstawi marionetki. Świadczy o tym choćby wysłanie patałachów a nie wojska na pierwszy ogień.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 marca 2022 14:54:06
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Nie chcesz chyba powiedzieć, że ten sam PIS, który wstawił do Trybunału Konstytucyjnego PRLowskiego karierowicza Piotrowicza na prawdę chce oczyszczenia sądów z resztek sędziów, którzy zostali sędziami w okresie PRL (tu wystarczy poczekać kilka lat - sami umrą lub przejdą w zwykłym trybie na emeryturę) Tak na prawdę tutaj chodziło aby sądy działały mniej więcej tak jak obecnie działa TK i nie przeszkadzały im w "sprawowaniu władzy". Piszę w czasie przeszłym,, bo obecnie całe te przepychanki to mieszanie Ziobry i balansowanie Kaczyńskiego w celu utrzymania większości. Sam PIS w imię pozyskania funduszy sprawę sądów dawno spisałby już na straty.

A KE ma pretensje nie o to kogo do sądów wstawiono ale jak to zrobiono

Zresztą nawet jeżeli założyć, że mają oni tutaj czyste intencje (a nie mają) to całe to podejście, że za jakieś problemy odpowiadają po prostu nieodpowiedni ludzie jest od początku błędne. Bo tu nie problem w ludziach ale w odpowiednich instytucjach patrzących sobie na ręce. Jakość instytucji nie może opierać się na osobistych cnotach moralnych osób je tworzących ale na odpowiednim prawodawstwie i kontroli. Takiej reformy systemu polskiego sądownictwa nie proponował do tej pory nikt. Wszystkie partie łącznie z obecną zainteresowane były jedynie aby w mniejszym lub większym stopniu poupychać tam swoich ludzi.

Ale nie wiem czy nie idziemy za bardzo w offtop w temacie. Więc jeżeli chcesz dalej kontynuować temat polskiego sądownictwa, to może przenieśmy się do jakiegoś innego bardziej odpowiedniego wątku.

Szerlej81,

podaj mi przykład wypływania władzy w Polsce na orzeczenie jakiegoś sędziego. Intencje mnie nie interesują - a fakty. Ja jakoś o tym nie słyszałem. Twierdzisz, że TK jest spolegliwy wobec PiS-u. Zgoda. A jaki był TK za poprzednich rządów. Nie widzę zmiany, a raczej status quo. Pamiętna sprawa Pani Sawickiej - efekt, nie ma winnych, sprawa pana Kluski, któremu wojsko zabrało samochody - brak winnych, sprawa pana posła Sekuły który podobno strzelał do siebie trzy razy zanim się zabił - winnych brak, gen. Petelicki itd.

Pamiętam prowokację dziennikarską i spolegliwość pewnego sędziego (Milewski) wobec władzy na telefon.

Generalnie każdy sędzia ma poglądy polityczne. Natomiast nie jest dobrze jeżeli wpływają one na wyroki jakie wydaje lub powodują jego zaangażowane w spór polityczny. Z tym natomiast mamy w Polsce do czynienia. Bywałem w sądach i nie mam o nich dobrego zdania (np. Pani sędzina kazała stać mojej starej schorowanej mamie, która ma chore nogi, wzywanie świadków na termin i brak ich przesłuchiwania, brak czytania akt itd).
To buduje szacunek do prawa a sądzie nie wspominając. U mnie nie.

Co do TK nie będę się dalej wypowiadał, bo to szeroki temat vide wyroki dotyczące środków zgromadzonych w OFE. Zapraszam na private.

szarlej81
178
Wysłane: 1 marca 2022 15:02:31
No a ja niestety widzę zmianę, takich cyrków jak obecnie w poprzednim (dalekim od ideału TK) nie było. Oni ju ż nawet nie próbują zachować pozorów niezależności. Jeżeli tego nie widzisz to po prostu nie chcesz dostrzec.

Tak jak pisałem - nie tędy droga. Nie zmiany kadrowe i szukanie tych sprawiedliwych a rozwiązania instytucjonalne wymuszające to aby nawet kanalia działała w zgodzie z prawem. Takich działań nie ma.

Ale tak jak pisałem - to dyskusja na zupełnie inny wątek.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 1 marca 2022 15:52:03
Koruptos napisał(a):
Rosja zgromadziła do 2021 roku najwyższe rezerwy walutowe i złota w swojej historii ( artykuł RP z 2021 roku ); ponadto Putin dogadał się w jakimś stopniu z Chinami. .

Zgromadził te rezerwy, ale gdzie one są trzymane ?
W skarbcu pod Kazaniem?

Pytam serio bo ja "słyszałem", że mimo to, że zgromadził, to może mieć problem z użyciem? Nie wiem jak to działa, ale się nudzę, to popiszę.

Czy się dogadał, czy nie dogadał i jak zareagują Chiny ....kto to może wiedzieć ????

Koruptos, ja na chłopski rozum powiem, że same Chiny do końca mogą "mogą nie wiedzieć" jak i co zrobią bo nie chodzi o żadne "dogadywanie" się, ale kierowanie zgodnie ze swoim interesem, w danej sytuacji, uwzględniając stan faktyczny na dany moment.

A stan faktyczny jest taki, że mamy tsunami i sytuację jakiej nie było w naszej części świata od pół dekady i scenariusze, jakich być może sami rozgrywający nie brali pod uwagę.

To, że się ktoś z kimś dogadał, nie znaczy, że nie może się na kogoś wypiąć.
Jakby ktoś miał wątpliwości, to przypomnę, że Hitler ze Stalinem też się na początku dogadali, ale ostatecznie nie pykło.

Drobny przykład - Kazachstan.
Rzekomo murowany sojusznik. Tak przynajmniej pitolili znafcy.

Koruptos
16
Wysłane: 1 marca 2022 16:13:25
flesz napisał(a):
Pisząc zlekceważył miałem na myśli nie spodziewał się takiej skali sankcji. Nie spodziewał się też takiego oporu ze strony Ukraińców. On naprawdę uwierzył w swoją propagandę, myślał, że Ukraińcy podkulą ogony, Zelenski ucieknie i w 2-3 dni zajmie Kijów i wstawi marionetki. Świadczy o tym choćby wysłanie patałachów a nie wojska na pierwszy ogień.

Tak, w tym zakresie pełna zgoda. To wskazuje też, że nie ma wokół siebie nikogo, kto by go z takiego stanu nieświadomości wyprowadził. Pytanie, czy to ze względu na nieudolność (nie sądzę) czy też strach (znacznie bardziej) jego doradców.

Koruptos
16
Wysłane: 1 marca 2022 16:21:35
@Ammianus

Też słyszałem, że może mieć problem z użyciem. I bardzo dobrze. Ale nie zmienia to faktu, że jednak te rezerwy od lat gromadzono, czyli jednak nie zaniedbano całkiem tematu, tylko ich przygotowania okazały się (mam nadzieję) niewystarczające.

Odnośnie dogadania się z Chinami - o tym, że byli dogadani, świadczą wypowiedzi MSZ Chin, że do żadnej inwazji nie doszło, że Ukraina to wewnętrzna sprawa Rosji itd. Czy to oznacza, że Chiny nie mogą się teraz na Rosję wypiąć? Oczywiście, że nie; oczywiście mogą. Ba, im dłużej Putin będzie się męczył na Ukrainie, tym bardziej prawdopodobne, że Chińczycy uznają, że Putin "nie dowiózł, czego obiecał", więc umowa nie obowiązuje. A że Putin sam postawił się w takiej sytuacji, to tym gorzej dla niego.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 marca 2022 17:22:37
szarlej81 napisał(a):
No a ja niestety widzę zmianę, takich cyrków jak obecnie w poprzednim (dalekim od ideału TK) nie było. Oni ju ż nawet nie próbują zachować pozorów niezależności. Jeżeli tego nie widzisz to po prostu nie chcesz dostrzec.

Tak jak pisałem - nie tędy droga. Nie zmiany kadrowe i szukanie tych sprawiedliwych a rozwiązania instytucjonalne wymuszające to aby nawet kanalia działała w zgodzie z prawem. Takich działań nie ma.

Ale tak jak pisałem - to dyskusja na zupełnie inny wątek.

Nie było cyrków. Z zabranie mojej kasy z OFE to nie cyrk? Ta kasa szła z moich zarobków a TK stwierdził, że to kasa państwa. To nie cyrk?

Pozory niezależności. Podaj mi przykład wyroku niezgodnego z wolą władzy, a wtedy porozmawiamy o pozorach.

Rozwiązania instytucjonalne polegają na powołaniu niezależnego od sędziów organu, który będzie ich pracę oceniał i karał jeżeli zajdzie taka potrzeba.

Oni nawet złodzieja sędziego, który ukradał na stacji 50,00 zł uniewinnili bo jest roztargniony. Skoro taki roztargniony to nie powinien wydawać wyroków bo jeszcze kogoś skrzywdzi przez swoje roztargnienie.

Teraz też mam jedną sprawę w sądzie od 8 lat. Jedna słownie jedna rozprawa, bo Pani sędzina jest w delegacji i nie ma pojęcia o materii sprawy i ma nadzieję, że wróci do swojego sądu zanim będzie musiała wydać wyrok.
Po środowisko jest w swojej masie tak patologiczne, że aż szkoda gadać.

Przykład. Pierwsza rozprawa powód wniósł o przesłuchanie świadka. Sędzia nie przeczytała akt. Przychyla się do wniosku. Odracza sprawę. Druga rozprawa. Świadka nie ma, bo powód nie podał jego adresu i wezwanie sąd wysłał na termin na adres powoda. Trzecia rozprawa. Sąd przeczytał akta, odstąpił od przesłuchania świadka i wydał wyrok. Reasumując zamiast jednej rozprawy trzy, bo wysoki sąd nie miał czasu przeczytać akt na pierwszą rozprawę. Nawet nie mam słów jak to podsumować.

Edytowany: 1 marca 2022 17:34

szarlej81
178
Wysłane: 1 marca 2022 18:18:45
@1ketjoW
Jak wcześniej - chętnie odpowiem - ale nie w tym wątku.
Edytowany: 1 marca 2022 18:19

Slavvvos
10
Wpisów: 233
Wysłane: 1 marca 2022 19:02:45
Niektóre posty totalnie poza tematem.

A ja z pytaniem. Zadaje je bo wzmacnia się we mnie przeczucie.

Użyją atomu ?

Skoro chujaszenko sprowadzi do siebie swoją własność z FR i łagrow też zaczyna odpalać tego typu teksty na forum to moim zdaniem, po tym co już zrobili, oni są już zdecydowani. Pewnie mają coś w stylu spełnienia ich oczekiwań "nie do spełnienia" , które by zdacydowaly że nie odpala, ale.....

Putin i reszta widzą że poszło mocno. Szukali prowokacji na Ukrainę i poszli, teraz szukają na atom i pójdą...
Zachód ich niszczy gospodarczo i ekonomicznie. Wizerunkowo też katastrofa.

To my oddamy zachodowi ....
Nie staram się myśleć logicznie czy strategicznie. Próbuje się wczuć...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 marca 2022 19:05:12
To zapraszam na private

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 1 marca 2022 19:15:41
W kwestii Chin - chyba powoli dociera że krew zamordowanych ukraińskich cywilów spadnie częściowo i na nich, więc na razie próbują wejść w rolę mediatora
www.ft.com/content/e32aaff8-af...
A tak przy okazji- czy obecne coraz większe osobowo i sprzętowo zaangażowanie się Rosjii na Ukrainie nie jest idealnym momentem, żeby kraje ościenne, które potraciły terytoria na rzecz Rosji ) Gruzja?) właśnie się o nie upomniały

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 1 marca 2022 19:25:51
Maupa_w_niebieskiem o tym samym pomyślałem, jednak mało kto chce sobie rączki brudzić.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

76 77 78 79 80

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,365 sek.

ysxotflj
ujoqxsuf
kwhsdnvt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ajqwyrsg
wxvmioyr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat