qvpfkxmw
Advertisement
PARTNER SERWISU
lnqmtlmt
75 76 77 78 79

Kiedy szczyt Hossy:)

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 28 lutego 2022 23:15:43
Kolejne, miejmy nadzieję prawdziwe bo budujące informacje

Cytat:

Rada Najwyższa Ukrainy przekazała, że lotnictwo ukraińskie otrzyma łącznie 70 samolotów od krajów Unii Europejskiej, z czego większość to myśliwce MiG-29. Polska dostarczy 28 takich maszyn, Bułgaria - 16, a Słowacja - 12. Dodatkowym wsparcie z Bułgarii będzie 14 szturmowców Su-25.

twitter.com/verkhovna_rada/sta...

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 28 lutego 2022 23:36:13
Równie ważne jak niszczenie sprzętu i siły zywej wroga jest podkopanie jego morale.
Jedzie sobie jakiś Iwanow z Moskwy do Petersburga, chce na stacji Rosnieftu 'dolać prądu' do swojego elektryka a tu taki numer:
www.wykop.pl/wpis/64088943/zha...
Kiedyś z narażeniem życia pisano hasła na murach teraz posiadając odpowiednie umiejętności i sprzęt można wykonac 'mały sabotaż' siedząc w fotelu i popijając kawę

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 1 marca 2022 01:49:33
Chyba Verhovna Rada Ukrainy się pośpieszyła z tym wpisem o MIGach i SU bo chyba wygląda na to, że:
1/ Bułgaria się wycofała z przekazania Ukrainie tych samolotów
www.novinite.com/articles/2140...
Bulgaria will not give Ukraine fighter jets, Prime Minister Kiril Petkov said at a briefing, refuting reports that combat-ready aircraft of the Bulgarian army and other Soviet-made Eastern European countries could be transferred to Ukraine to try to regain control of its airspace.

“In general we lack planes, we can't give the only planes we have to anyone. We have a small number of flying planes, we have a problem with the supply of parts,” the prime minister said.

2/ Słowacja też jakby wycofywała się rakiem ..........

domov.sme.sk/c/22850575/ukraji...

A z naszymi też nie wiadomo do końca ile pzrekażą i kiedy
www.rp.pl/wojsko/art35777571-2...

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 1 marca 2022 07:49:04
"Nie ma tego mianownika i nigdy go nie będzie. W USA nie ma łagrów i władza nie uciska swojego narodu.
USA jest krajem demokratycznym, a Rosja nie. Z powodu tych różnic wynikają poważne implikacje jeżeli chodzi o intencje działań.

Przywołujesz Wietnam. USA walczyła tam z komunistami, a nie po to aby Wietnam stał się kolejnym stanem USA."

Natomiast nie wiem, co Ty chcesz przekazać i chyba sam sie juz pogubiłeś.

Walka z komunistami zezwala na zabijanie niewinnych?

Ten zachodni, demokratyczny i praworządny zachód jeszcze nie tak dawno temu, zakazywał wychodzenia z domów, zabierał pieniądze, wyrzucał z pracy i/lub zabraniał pracy, niszczył cały dorobek swojego obywatela tylko dlatego, że ośmieliłeś się postawić władzy. Władzy, która zawsze ma racje, która może wszystko zrobić i której nie wolno krytykować. Władzy, która będzie poprzez ręce policji tratować ludzi końmi, spuszczać psy ze smyczy czy straszyć więzieniem, bo nie chcesz się szczepić, nosić opaski i protestujesz. Ten zachodni świat, w tym usa zniszczy Cię, bo napisałeś krytyczne słowa o feministkach, lgbt itd. Tak, tam nie ma łagrów, ale demokracji jako dbania o swoich obywateli też nie.

Czy byłbyś szczęśliwy gdyby od jutra cały zachodni świat nałozył na Polske sankcje, bo nie ma u nas praworządności. Tak podobno w mediach piszą, mówią. Czyli to musi być prawda. Ale przecież w mediach czyli TVP mówią, że to zły zachód chce nas zniszczyć. Na szczęście w Polsce czy w Europie masz rózne stacje telewizyjne, dostep do internetu, ale co ma powiedzieć Rosjanin, Chińczyk? Oni często nic nie wiedzą, jak wygląda świat. Taki mieszkaniec na Uralu włącza telewizor i widzi prześladowania swoich braci Rosjan w doniecku. Domaga się działania. To Putin działa i wygrywa wybory. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, że wspierają reżim, terror i należy ich zniszczyć. Idąc takim podejściem powinieneś nałożyć na mnie kary, bo wczoraj kupiłem kolejny produkt produkcji chińskiej, czyli wspieram prześladowania ujgurów, mam krew na rękach.
Ten cywilizowany zachód nie jest taki święty. Nie niszczy i nie prześladuje tak jak obecnie wschód, ale ma też sporo za uszami.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 1 marca 2022 08:44:36
Zachowajmy skalę. Oczywistym jest, że obostrzenia covidowe do których nawiązano powyżej były ograniczeniem wolności. Tak samo jak ograniczeniem wolności jest podział na kierowców trzeźwych i nietrzeźwych. Zostawiam tutaj całkowicie na boku dyskusję, czy obostrzenia te miały sens. Miały się jednak nijak do tego co obecnie wyprawia Rosja.

Natomiast tym, którzy we wszelkim działaniu muszą doszukać się jakiejś wyższej siły sprawczej, jakiegoś ukrytego demiurga polecam zastanowić się dlaczego z lwiej części kont w Internecie, które najgłośniej krzyczały jak to państwa zniewalają obywateli w walce z covidem sączona jest obecnie Rosyjska wersja wydarzeń na Ukrainie.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 1 marca 2022 08:55:34
Brniemy w ślepy zaułek ;)
A nie miałoby większego sensu zastanowienie się dlaczego lwia część obywateli czerpie informacje z jakichś kont w social media i powiela je jako prawdę objawioną? Czemu ludzie zaczęli sięgać po alternatywne źródła informacji? Czemu ludzie nie posiadają umiejętności weryfikowania tychże?

pandorinium
52
Wpisów: 982
Wysłane: 1 marca 2022 09:02:45
Tak, inna skala. Ale to pokazuje, że w mediach można wszystko przedstawić jako faszystowskie i nalezy zniszczyć, bo to terroryści. Zamrażanie kont bankowych w Kanadzie nie jest demokracją, a przecież w mediach to było przedstawione jako konieczność, bo to źli ludzie i nalezy ich zniszczyć. Ale tak, taka Rosja czy Chiny to duzo gorsze ustroje, wieksze opresje. Ale w zyciu bym nie napisał, że nalezy rosjan zniszczyć, bo głosowali tak, a nie inaczej.

Bo piszą to, za co dostają kasę? W ogóle Teraz media to władza, nawet ważniejsza od tej prawdziwej. Kto to kontroluje ma wszystko. Wmówi mam jak wygląda świat i jak mamy postepować. W mniejszym lub wiekszym stopniu zależnie od chęci wyszukiwania fake newsów i ilości opozycyjnych stacji. Nawet teraz, co chwilę czytam sprzeczne ze sobą treści i nijak nie da się tego sprawdzić, jak wygląda sytuacja. Z ciekawości wchodzę sobie na wykop i czytam wątki poświecone wojnie. Tam jest taki zalew informacji bez żadnej kontroli, ze głowa mała. Sporo z tego widzę później w TV jako prawdę i fakty. W jaki sposób ustalić, co jest prawdą, co fałszem?

Dam taki przykład. Wczoraj pojawiła się informacja, ze niedobre niemcy znowu znaleźli sposób na ominięcie sankcji i handel z Rosją. Zamiast swiftu będzie uzywany SEPA. Kilka minut szukania i okazuje się, że Rosja nie jest w sepa. Fake news. Tutaj się udało, ale ile takich rzeczy traktujemy jako prawdę i wyrabiamy sobie opinię?
Edytowany: 1 marca 2022 09:06

vasco
6
Wpisów: 72
Wysłane: 1 marca 2022 09:15:44
1ketjoW napisał(a):

Możesz szukać gdzie chcesz. Wiem, co chcesz udowodnić, że pojedyncze przypadki zbrodni wojennych (nawet w cytacie jaki przytoczyłeś jest mowa o incydencie) dają ten sam mianownik jeżeli chodzi o działania Rosji i USA.

Nie ma tego mianownika i nigdy go nie będzie. W USA nie ma łagrów i władza nie uciska swojego narodu.
USA jest krajem demokratycznym, a Rosja nie. Z powodu tych różnic wynikają poważne implikacje jeżeli chodzi o intencje działań.

Przywołujesz Wietnam. USA walczyła tam z komunistami, a nie po to aby Wietnam stał się kolejnym stanem USA.

Z kim walczy Rosja na Ukrainie dziś. Podobno ze swoimi braćmi i siostrami. Ja widzę różnicę.

Poza tym, ani czyny USA (w sensie zbrodnie wojenne) ani czyny Rosji nie usprawiedliwiają się wzajemnie.
Każde z mocarstw ponosi 100% winny za swoje czyny.

Każdy ma swoją wersję prawdy. Moim zdaniem wojna jest przedłużeniem polityki i każdy prowadzi ją po to, żeby poszerzyć lub zabezpieczyć swoją strefę wpływów. Tak było również w przypadku wojny w Wietnamie. Amerykanie nie walczyli tam po to, żeby ocalić świat od komunizmu, tylko żeby zabezpieczyć swoje interesy.

Wojna na Ukrainie jest de facto wojną Rosji z USA o utrzymanie lub zmianę ładu światowego. Rosja nie akceptuje układu geopolitycznego, który ukształtował się po 89r i chce to zmienić, a nadarzyła się okazja, bo Amerykanie ograniczyli swoją obecność w Europie i przesuwają od kilku lat swoje siły na Pacyfik. Dlaczego? Chyba nie muszę tłumaczyć.

Tak po ludzku kibicuję Ukraińcom i chciałbym, żeby dokopali "Ruskim", bo dla Rosji będzie to koniec marzeń o mocarstwowości, a dla całej Europy środkowo-wschodniej szansa na ogromny rozwój gospodarczy i cywilizacyjny.
Niestety obawiam się, że interesy Europy zachodniej z Niemcami i Francją na czele wezmą górę i skończy się na jakimś dziwnym układzie pokojowym, który rozwali Ukrainę na pół albo nawet spowoduje jej aneksję w całości przez Putina. Szkoda by było, bo Ukraińcy pokazują, że są naprawdę bitnym narodem.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 1 marca 2022 09:38:27
Pandorinium, przeczytaj jeszcze raz mój wpis i pokaż w którym miejscu chciałbym zniszczyć jakiś naród. Ja nie ruski, żeby niszczyć całe narody. Mimo wszystko dla mnie jest sporą różnicą czy walczy się o wprowadzenie demokracji czy o narzucenie systemu totalitarnego.

Krewa, to Ty nie zrozumiałeś przekazu. Mamy wojnę i nie ma dobrych wyborów. Nie ma mojej zgody na użalanie się nad ruskimi tylko dlatego, że kilku jest normalnych w czasie gdy zdecydowana większość popiera ten zbrodniczy system, a zatem pośrednio popiera ostrzał artyleryjski na osiedla.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 1 marca 2022 10:01:23
Masz do tego prawo. Z mojej strony nie ma i nie będzie zaś zgody na sianie nienawiści na tle narodowościowym, zwłaszcza w prymitywnej lub wulgarnej formie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 1 marca 2022 10:10:50
pandorinium napisał(a):
"Nie ma tego mianownika i nigdy go nie będzie. W USA nie ma łagrów i władza nie uciska swojego narodu.

Przywołujesz Wietnam. USA walczyła tam z komunistami, a nie po to aby Wietnam stał się kolejnym stanem USA."

Natomiast nie wiem, co Ty chcesz przekazać i chyba sam sie juz pogubiłeś.

Walka z komunistami zezwala na zabijanie niewinnych?

Ten zachodni, demokratyczny i praworządny zachód jeszcze nie tak dawno temu, zakazywał wychodzenia z domów, zabierał pieniądze, wyrzucał z pracy i/lub zabraniał pracy, niszczył cały dorobek swojego obywatela tylko dlatego, że ośmieliłeś się postawić władzy. Władzy, która zawsze ma racje, która może wszystko zrobić i której nie wolno krytykować. Władzy, która będzie poprzez ręce policji tratować ludzi końmi, spuszczać psy ze smyczy czy straszyć więzieniem, bo nie chcesz się szczepić, nosić opaski i protestujesz. Ten zachodni świat, w tym usa zniszczy Cię, bo napisałeś krytyczne słowa o feministkach, lgbt itd. Tak, tam nie ma łagrów, ale demokracji jako dbania o swoich obywateli też nie.

Czy byłbyś szczęśliwy gdyby od jutra cały zachodni świat nałozył na Polske sankcje, bo nie ma u nas praworządności. Tak podobno w mediach piszą, mówią. Czyli to musi być prawda. Ale przecież w mediach czyli TVP mówią, że to zły zachód chce nas zniszczyć. Na szczęście w Polsce czy w Europie masz rózne stacje telewizyjne, dostep do internetu, ale co ma powiedzieć Rosjanin, Chińczyk? Oni często nic nie wiedzą, jak wygląda świat. Taki mieszkaniec na Uralu włącza telewizor i widzi prześladowania swoich braci Rosjan w doniecku. Domaga się działania. To Putin działa i wygrywa wybory. Nie wrzucaj wszystkich do jednego worka, że wspierają reżim, terror i należy ich zniszczyć. Idąc takim podejściem powinieneś nałożyć na mnie kary, bo wczoraj kupiłem kolejny produkt produkcji chińskiej, czyli wspieram prześladowania ujgurów, mam krew na rękach.
Ten cywilizowany zachód nie jest taki święty. Nie niszczy i nie prześladuje tak jak obecnie wschód, ale ma też sporo za uszami.

Kolego,

zacytuję tylko jedno zdanie z mojego poprzedniego wpisu dotyczące zbrodni wojennych. Nie usprawiedliwiam ich i nie piszę że USA są święte. Natomiast walka z każdym totalitaryzmem (a taki jest de facto ustrój w Rosji), będzie zawsze bardziej usprawiedliwiona niż napaść państwa totalitarnego w imię obrony swoich wpływów. Jeżeli tego nie rozumiesz to wielka szkoda.
Cytat:

Poza tym, ani czyny USA (w sensie zbrodnie wojenne) ani czyny Rosji nie usprawiedliwiają się wzajemnie.
Każde z mocarstw ponosi 100% winny za swoje czyny.

Jak jest skala wprowadzania obostrzeń covidowych a jaka jest skala napaści zbrojnej na inne państwo. Nawet nie wiem jak to skomentować. Władza w Kanadzie jaka prowadziła obostrzenia zapewne zrobiła to ostatni raz bo w następnych wyborach przegra. Przypomnij sobie kiedy Putin objął władzę w Rosji i zastanów się co porównujesz.

Nałożenie sankcji na Polskę nie powoduje u mnie stanu szczęścia czy nieszczęścia. W przypadku Polski i UE to de facto walka o władzę. Dla mnie oczywistym jest, że system w którym orzekają sędziowie jacy zostali mianowani podczas PRL-u wymaga zmiany. A zmiana w tym wypadku oznacza ich odejście z sądownictwa.
Nie bardzo wiem nad czym tu deliberować. To samo zrobili Niemcy z sędziami z NRD. Wywalili około 70% sędziów na zbity pysk.

Rozumiem, że ktoś kto żyje na Uralu wierzy w to co widzi w telewizji. Nie ma internetu. Nie rozmawia z ludźmi itd. Żałosne są argumenty dotyczące konieczności obrony Rosjan na Ukrainie w Doniecku. O czym Ty piszesz chłopie - siejesz propagandę proputinowską i usprawiedliwiasz nią poparcie dla Putina. Jaką masz pewność że wybory w Rosji są wyborami z prawdziwego zdarzenia skoro nie ma opozycji? Piszesz o poparciu. Łatwo pisać o poparciu skoro się liczy głosy i nie ma opozycji, bo ta siedzi w więzieniu.

Edytowany: 1 marca 2022 10:13

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 1 marca 2022 10:25:17
Panowie, proszę bez wycieczek osobistych

szarlej81
178
Wysłane: 1 marca 2022 10:27:01
pandorinium napisał(a):
Tak, inna skala. Ale to pokazuje, że w mediach można wszystko przedstawić jako faszystowskie i nalezy zniszczyć, bo to terroryści. Zamrażanie kont bankowych w Kanadzie nie jest demokracją, a przecież w mediach to było przedstawione jako konieczność, bo to źli ludzie i nalezy ich zniszczyć. Ale tak, taka Rosja czy Chiny to duzo gorsze ustroje, wieksze opresje. Ale w zyciu bym nie napisał, że nalezy rosjan zniszczyć, bo głosowali tak, a nie inaczej.

Ja to widzę zupełnie inaczej. Nikt normalny nie chce zniszczyć Rosjan. Natomiast za los swoich obywateli odpowiada głównie ich państwo. Jeżeli Rosja podejmuje bandyckie działania, to niestety przez sankcję na Rosję ucierpią jej właśni obywatele. Widząc jak Rosjanie ostrzeliwywują bloki mieszkalne z amunicji odłamkowo burzącej jakoś nie potrafię się oburzać na to, że jakiś Rosjanin nie będzie miał dostępu do swojego konta w Kanadzie.

1ketjoW napisał(a):

Nałożenie sankcji na Polskę nie powoduje u mnie stanu szczęścia czy nieszczęścia. W przypadku Polski i UE to de facto walka o władzę. Dla mnie oczywistym jest, że system w którym orzekają sędziowie jacy zostali mianowani podczas PRL-u wymaga zmiany. A zmiana w tym wypadku oznacza ich odejście z sądownictwa.
Nie bardzo wiem nad czym tu deliberować. To samo zrobili Niemcy z sędziami z NRD. Wywalili około 70% sędziów na zbity pysk.

Jeżeli ktoś chciałby po prostu wymienić sędziów, którzy zostali osadzeni w PRL to żadnego problemu z EU obecnie by nie było. Nikt tego jednak w ostatnich latach nie chciał robić.

Cytat:

Rozumiem, że ktoś kto żyje na Uralu wierzy w to co widzi w telewizji. Nie ma internetu. Nie rozmawia z ludźmi itd. Żałosne są argumenty dotyczące konieczności obrony Rosjan na Ukrainie w Doniecku.

Ale przecież u nas mamy media o wiele bardziej wolne niż w Rosji. A są ludzie przekonani, że nie tylko w TVN czy Wyborczej ale nawet w takim TVP, które niczym nie różni się od rosyjskich reżimówek leci sama prawda lub głównie prawda. Więc czego Ty oczekujesz po ludziach na dalekim Uralu?

Ale fakt - masa Rosjan popiera popiera politykę Putina. Prawdopodobnie jest ich więcej niż tych, którym ta polityka się nie podoba. Zobaczymy co będzie za kilka miesięcy, gdy koszty jego chorych ambicji odczują na własnej skórze. Obawiam się jednak, że tych co wciąż będą wierzyli tam w przysłowiową "winę Tuska" czyli w tym przypadku Zachodu będzie zaskakująco dużo,
Edytowany: 1 marca 2022 10:35

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 1 marca 2022 10:52:22
Cytat:
Ale fakt - masa Rosjan popiera popiera politykę Putina. Prawdopodobnie jest ich więcej niż tych, którym ta polityka się nie podoba.

TUTAJ znajdziesz trochę liczb.

edit: po prostu wrzucam link do opracowania, bez podtekstów. Sam przejrzałem dość pobieżnie, więc nie mam podstaw, by komentować
Edytowany: 1 marca 2022 10:53

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 1 marca 2022 10:55:43
Krewa, forma jest adekwatna do okoliczności. Przestaną mordować niewinnych ludzi to i forma się zmieni.

szarlej81
178
Wysłane: 1 marca 2022 11:14:21
krewa napisał(a):
Cytat:
Ale fakt - masa Rosjan popiera popiera politykę Putina. Prawdopodobnie jest ich więcej niż tych, którym ta polityka się nie podoba.

TUTAJ znajdziesz trochę liczb.

edit: po prostu wrzucam link do opracowania, bez podtekstów. Sam przejrzałem dość pobieżnie, więc nie mam podstaw, by komentować

Takie streszczenie w najważniejszej kwestii

"Według sondażu opublikowanego 23 lutego, a przeprowadzonego na zlecenie CNN w dniach 7–15 lutego (tylko online) połowa Rosjan uznała, że użycie sił zbrojnych w celu powstrzymania Ukrainy przed członkostwem w NATO byłoby właściwą decyzją. Przeciwnego zdania było 25%. Jednocześnie 46% ankietowanych uznało, że użycie siły wojskowej w celu zjednoczenia obu państw nie byłoby słuszne, a 36% zadeklarowało odmienną opinię. Pokrywa się to z wynikami sondażu Centrum Lewady z grudnia 2021 r., w którym wśród obywateli dominowało przekonanie, że Rosja i Ukraina powinny być odrębnymi państwami.

Zarazem zgodnie z sondażem dla CNN tylko 13% Rosjan przed atakiem z 24 lutego wierzyło, że Kreml może rozpocząć operację militarną przeciwko Ukrainie, podczas gdy dwie trzecie oczekiwało pokojowego rozwiązania tego konfliktu. Najpewniej stanowiło to bezpośredni rezultat oddziaływania przekazu kremlowskiej propagandy, że Moskwa nie zamierza atakować sąsiada."

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 1 marca 2022 12:07:05
Myślę, że niebawem będziemy świadkami wielkich geopolitycznych zmian, końca "wielkiej" Rosji. Paradoksalnie, Putin marzący o imperium doprowadza właśnie do totalnego upadku swojego kraju. Obawiam się, że z obecnej sytuacji nie ma już odwrotu, on się nie cofnie, to nie w jego naturze, to zaszło już za daleko. Zniszczy Ukrainę totalnie, i przy okazji jeszcze bardziej zniszczy Rosję. Kwestią czasu jest, że zostanie siłą odsunięty lub po cichu zlikwidowany, możliwe, że jest to już nawet organizowane. Przyjdzie czas na bardziej prozachodnie rządy z nadania USA, ciężko będzie Rosjanom to zaakceptować, oni mają bardzo zakorzenioną niechęć do zachodu. Scenariusz najgorszy dla Chin.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 1 marca 2022 12:11:08
Cytat:
W obecnej sytuacji zagraniczni przedsiębiorcy nie kierują się czynnikami ekonomicznymi a zmuszani są do podejmowania decyzji pod presją polityczną. W celu umożliwienia im podejmowania świadomych decyzji, przygotowano projekt ustawy wprowadzającej tymczasowe embargo na wyjście z rosyjskich aktywów

Autorem tych słów jest premier Rosji. Proszę, nie powielajcie tej informacji, żeby Mateusz przypadkiem się nie dowiedział i nie zaadoptował na potrzeby rządu ;)
Edytowany: 1 marca 2022 12:11

vasco
6
Wpisów: 72
Wysłane: 1 marca 2022 12:23:09
flesz napisał(a):
Myślę, że niebawem będziemy świadkami wielkich geopolitycznych zmian, końca "wielkiej" Rosji. Paradoksalnie, Putin marzący o imperium doprowadza właśnie do totalnego upadku swojego kraju. Obawiam się, że z obecnej sytuacji nie ma już odwrotu, on się nie cofnie, to nie w jego naturze, to zaszło już za daleko. Zniszczy Ukrainę totalnie, i przy okazji jeszcze bardziej zniszczy Rosję. Kwestią czasu jest, że zostanie siłą odsunięty lub po cichu zlikwidowany, możliwe, że jest to już nawet organizowane. Przyjdzie czas na bardziej prozachodnie rządy z nadania USA, ciężko będzie Rosjanom to zaakceptować, oni mają bardzo zakorzenioną niechęć do zachodu. Scenariusz najgorszy dla Chin.

Chciałbym, żeby zrealizował się taki pozytywny dla nas scenariusz. Mam jednak obawy, że Amerykanie nie zagrają twardo, bo ładowanie się w wojnę po tej stronie Eurazji będzie dla nich bardzo obciążające i mają świadomość, że Chińczycy tylko na to czekają.
Myślę, że cały Zachód czeka i kalkuluje, jak długo utrzymają się Ukraińcy. Można powiedzieć, że UA wałczy o naszą przyszłość geopolityczną. Jeżeli utrzymają napór Rosji, to będą mogli liczyć na jakąś konkretną pomoc i może elity rządzące Rosją pójdą w niepamięć. Jeżeli nie, to granice Rosji przesuną się na zachód, a Niemcy, Francja i im podobni wrócą do dalszego handlowania z Putinem.

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 1 marca 2022 12:28:03
Ale Amerykanie już się w wojnę zaangażowali - sankcje spowodują bankructwo Rosji. Takie czasy, że nie potrzeba armat i bomb żeby zniszczyć wroga. Putin ten aspekt wojny kompletnie zlekceważył.

Bankructwo spowoduje upadek rządu, albo poprzez wielki krwawy bunt Rosjan albo co bardziej wg mnie prawdopodobne, poprzez wyeliminowanie Putina przez elity oligarchów i jakieś tam próby układania sie z zachodem.

Mam przeczucie, że Wołodia swojej 70-tki nie doczeka.
Edytowany: 1 marca 2022 12:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

75 76 77 78 79

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,583 sek.

rlliuepx
oxmfclnx
yhcgwtbo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
olnzcarx
fejyvuox
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat