iorzicay
Advertisement
PARTNER SERWISU
aqginpcz
83 84 85 86 87

Kiedy szczyt Hossy:)

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 4 marca 2022 17:38:02
Proponuję zerknąć na dwa wykresy:

1. Tygodniowy WIG 20

kliknij, aby powiększyć

2. Tygodniowy WIG 20 USD

kliknij, aby powiększyć

Na pierwszym mamy reakcję na wsparciu i 50% fibo fali wzrostowej, na drugim zasięg RGRa, wolumeny interesujące. Czy to oznacza rychłe odbicie, nie sądzę, ale po wolumenach widać, że są chętni na papiery.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 marca 2022 19:39:49
1ketjoW napisał(a):
...Ty uważasz, że to hipokryzja.

Każdy z nas ma prawo do własnej oceny sytuacji.

Ja uważam, że zakup akcji spółki nie stanowi inwestycji w spółkę, tylko jest zwykłą spekulacją. Wyjątek - udział w emisji, kiedy to środki wędrują bezpośrednio do spółki. Btw., zakup CFD też jest wg Ciebie inwestycją w spółkę? Bo wg mnie to nic innego jak zakład.

Autor pytania uważa, że cel uświęca środki i nie mam większych problemów z przyjęciem tego do wiadomości.

Twoją opinię znamy. Byłoby fajnie kontynuować merytoryczną dyskusję bez rzucania się sobie do gardeł, bez zbędnych emocji, bez insynuacji i bez nieuzasadnionych oskarżeń. Negatywnych bodźców i bez tego mamy nadmiar.

kzfr166
8
Wpisów: 111
Wysłane: 4 marca 2022 19:52:28
BearHand, te kreski w obecnej chwili działają i mają jakieś zastosowanie? Obecnie rynkiem chyba rządzą emocje związane z wojną. Tak naprawdę nikt nie wie, co się wydarzy - za pół roku może być równie dobrze 1000 i 2600 na WIG20. Pytam jako amator na GPW.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2022 20:16:18
Nie do mnie, więc odpowiem ;)
Te kreski to właśnie wizualizacja emocji. Trzeba je tylko właściwie odczytać i zinterpretować. Obserwuje wpisy @BearHand z wykresami i uważam, że on nie ma problemów z poprawną oceną sytuacji

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2022 20:51:30
Co wydarzyło się w marcu XX lat temu...

24 marca w zamachu zginął Paweł I Romanow;
13 marca zmarł Aleksander II Romanow;
5 marca uderzył w kalendarz Stalin;
10 marca zmarł Czernienko;

marzec to dobry miesiąc.
Edytowany: 4 marca 2022 20:51

kzfr166
8
Wpisów: 111
Wysłane: 4 marca 2022 21:58:49
krewa napisał(a):
Nie do mnie, więc odpowiem ;)
Te kreski to właśnie wizualizacja emocji. Trzeba je tylko właściwie odczytać i zinterpretować. Obserwuje wpisy @BearHand z wykresami i uważam, że on nie ma problemów z poprawną oceną sytuacji

Ja nie twierdzę, że ocena sytuacji jest zła, po prostu temat mnie ciekawi i pytam.
To będzie rosło czy spadać, co przewiduje AT? :)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 marca 2022 22:22:38
Zobaczymy, ja w przyszłym tygodniu do indeksów usiądę

edit: rosyjskie ministerstwo przemysłu i handlu wydało "zgodę" na reglamentowaną sprzedaż produktów pierwszej potrzeby.
Edytowany: 4 marca 2022 23:22

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 4 marca 2022 23:18:04
Przeglądałem filmiki z wydarzeń na Ukrainie (+18). Determinacja Ukraińców jest bardzo duża. Nadal jestem zdania że się nie utrzymają, natomiast po ew. zdobyciu głównych miast, zapanowanie nad tym krajem jest niewykonalne.
Ofiary i żołnierze w niewoli mieli max 20lat.Trafił się nawet jakiś pół mongoł pół azjata. Pozostałości sprzętu wojskowego rosyjskiego i to jak są opanowywani przez Ukraińców w tym cywili daje obraz jednego wielkiego burdelu armii rosyjskiej. Trafiają się też sytuacje, ostrzelania cywili. Niestety nie są to ostrzały przypadkowe.

Interesujące są tez filmy łapnia sabotażystów. No tu litości nie ma. Są obtłukiwani z każdej strony. Rabusiów i szabrowników, biją basami i przywiązują/oklejają do drzew. Gniew Ukraińców jest duży.

Sytuacja Mariupolu jest bardzo zła, miasto jest ściskane. Tu będą dziać się bardzo złe rzeczy.
Ponownie wrzucam podsumowanie walk z kanału 'Nowy Ład":

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 marca 2022 08:07:33
krewa napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
...Ty uważasz, że to hipokryzja.

Każdy z nas ma prawo do własnej oceny sytuacji.

Ja uważam, że zakup akcji spółki nie stanowi inwestycji w spółkę, tylko jest zwykłą spekulacją. Wyjątek - udział w emisji, kiedy to środki wędrują bezpośrednio do spółki. Btw., zakup CFD też jest wg Ciebie inwestycją w spółkę? Bo wg mnie to nic innego jak zakład.

Autor pytania uważa, że cel uświęca środki i nie mam większych problemów z przyjęciem tego do wiadomości.

Twoją opinię znamy. Byłoby fajnie kontynuować merytoryczną dyskusję bez rzucania się sobie do gardeł, bez zbędnych emocji, bez insynuacji i bez nieuzasadnionych oskarżeń. Negatywnych bodźców i bez tego mamy nadmiar.

Krewa,

Ja nie mam nic do dodania. Jest tak jak napisałeś. Znasz moją opinię.

Nie było mowy wcześniej o CFD. To nowy wątek.

W sprawie akcji cenę jak wiesz kształtuje popyt i podaż. Rosjanie jak zaczną mieć problemy finansowe będą sprzedawać pakiety akcji na potrzeby wojny itd. Pewno robią to już teraz. Kasa jaka dostaną pójdzie na wojnę z Ukrainą.

Spekulacja jest też inwestycją w spółkę. Stajesz się jej akcjonariuszem. Nabywasz pewne prawa itd.

Gen. Polko na YT dobrze podsumował armię sowietów. Oni chcą spowodować katastrofę humanitarna i w ten sposób wymusić kapitulację Ukrainy. Ukraińcy to nie są pieski francuskie więc słabo to wygląda.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 5 marca 2022 11:04:57
Rosjanie sprzedający pakiety (akurat w tym przypadku nie akcji) na potrzeby wojny chyba już znaleźli kupców
www.bloombergquint.com/markets...
Goldman Sachs Group Inc. and JPMorgan Chase & Co. have been purchasing beaten-down company bonds tied to Russia in recent days, as hedge funds that specialize in buying cheap credit look to load up on the assets, according to people with knowledge of the private transactions.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 marca 2022 11:10:09
A Shell Plc kupuje rosyjską ropę

Cytat:
The company paid about $28.50 a barrel below Dated Brent, a benchmark for physical oil trades globally, taking the cargo from Trafigura Group. The cargo has been bought on a delivered basis, meaning Shell won’t need to sort out transportation.

Linka

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 5 marca 2022 11:42:41
Czerwona zaraza rozlewa się po Ukrainie. Niestety po kilku dniach bezmózgiego hasania ruscy zmienili taktykę i zdjęli maski. Rosyjska kultura pokazała swoje najważniejsze dobra eksportowe, czyli terror, gwałty, morderstwa i zniszczenie. Do tego dochodzi to samo co prezentowali już w Czeczeni, czyli brak szacunku dla życia i brak szacunku dla śmierci. Ciała ich własnych żołnierzy traktują jak ścierwo, więc wala się to po stepie stanowiąc pożywkę dla psów i kruków. Armia ruskich zombi to również element kultury rosyjskiej. Wysyłają mięso armatnie, by potem domagać się gloryfikacji i szacunku dla poległych i ich cmentarzy.

Pomimo tego terroru Ukraina tej wojny jeszcze nie przegrała. W zasadzie to Ukraińcy nie mają innego wyboru niż walczyć do końca, bo tylko wygrana da im szansę wydobyć się spod ruskiego buta i odbudować zniszczony kraj przy wsparciu świata zachodniego. Przegrana będzie oznaczać upadek gospodarczy i brak jakiegokolwiek wsparcia. Ruscy im w odbudowie nie pomogą, bo byłoby to sprzeczne z kulturą rosyjską. Ta przecież zakłada niszczenie, a nie budowanie.

Im dłużej się temu przyglądam, tym bardziej jestem przekonany, że NATO powinno się zaangażować. Nie powinno tego robić pod własną banderą, ale czemu by na przykład nie spowodować, żeby jakieś niebieskie samoloty, albo żółta łódź podwodna wyczyściły Morze Czarne.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 5 marca 2022 12:04:43

@ 007

NATO jest na ile można formalnie i nieformalnie zaangażowane w ten konflikt i to chyba tak, że bardziej już nie można. Nie mówiąc o zaangażowaniu przed konfliktem. Przynajmniej tak tłumaczą ludzie mający coś do czynienia z wojskowością.
Nie ujmując niczego Ukraińcom, ciężko jest inaczej wytłumaczyć ich sukcesy.
Polecam serię nagrań z J. Wolskim

www.youtube.com/watch?v=PD0GFV...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 marca 2022 13:01:36
gospodarka sie wali,
sankcje dzialaja

kwestia czasu, kiedy Putin sie podda i wycofa z podkulonym ogonem

Cytat:
Goldman Sachs Group Inc. and JPMorgan Chase & Co. have been purchasing beaten-down company bonds tied to Russia in recent days, as hedge funds that specialize in buying cheap credit look to load up on the assets, according to people with knowledge of the private transactions.

Goldmany wiedza jak robi sie biznes. zyski pewnie beda szly w dziesiatki tysiecy procent.
Koniec wojny = koniec sankcji, Gazprom po spadku o 99.9% urosnie o 100000%

Jakkolwiek popieram Amerykanów, bo oni nas bronią przed Rosja,
a Putin jest zwykłym bandytą,
to niemniej uważam, że zrobią oni piękny biznes na tej wojnie:

1. Dostawy sprzętu wojskowego dla całej Europy. W dużej ilości. Po każdej cenie
2. Dostawy gazu L.N.G jak wyżej.
3. Skup tanich rosyjskich akcji i obligacji, na które później sami zniosą szybko sankcje w ramach "resetu stosunków z Rosja"

Nic nie jest czarno-białe. USA zostało supermocarstwem dzięki 1 i 2 WŚ.
www.money.pl/gospodarka/kto-na...
Edytowany: 5 marca 2022 13:17

BearHand
208
Wysłane: 5 marca 2022 14:14:11
Kolejni chętni do wyzwolenia:

kliknij, aby powiększyć

źródło:
twitter.com/nexta_tv/status/15...
Edytowany: 5 marca 2022 14:15

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 5 marca 2022 15:54:06
Tutaj mamy przykład kolejnego impulsu ku wzrostowi cen mieszkań:

www.bankier.pl/wiadomosc/Premi...

Trudno w tym czasie krytykować goszczenie uchodźców, ale co by nie mówić polskie rodziny swojego małego M, nie dostaną nigdy. Wspomnieć można o tym jak duże będą podwyżki produktów pod budowę mieszkań.
Rząd będzie musiał mocno się zastanowić nad problemem mieszkalnictwa dla własnych rodaków. A tak jak to widzę, jeśli ktoś nie ma dzieci, lub ślubu nie bierze to głównie z powodu braku mieszkania. Popyt na kredyt w obecnych czasach z rozpędzającym się Wiborem stopnieje jak śnieg na wiosnę.

Pachnie tu załamaniem demograficznym angry3

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 marca 2022 15:54:44
krewa napisał(a):
A Shell Plc kupuje rosyjską ropę

Cytat:
The company paid about $28.50 a barrel below Dated Brent, a benchmark for physical oil trades globally, taking the cargo from Trafigura Group. The cargo has been bought on a delivered basis, meaning Shell won’t need to sort out transportation.

Linka

Właśnie dlatego warto nałożyć embargo na ropę, gaz i węgiel i gdzie się da na każde inne surowce czy produkty z Rosji i Bialorusi.

Tu powinno pujść ekonomiczne uderzenie z maksymalną siła. Tylko to coś może zmienić.

Na Shell u nie tankuję i nie będę.

BearHand
208
Wysłane: 5 marca 2022 16:21:32
Kakarotto napisał(a):
Popyt na kredyt w obecnych czasach z rozpędzającym się Wiborem stopnieje jak śnieg na wiosnę.

Pachnie tu załamaniem demograficznym angry3

To już się dzieje:

Cytat:
W lutym tego roku w przeliczeniu na dzień roboczy banki i SKOK-i przesłały do BIK zapytania o kredyty mieszkaniowe na kwotę niższą o 29,2 proc. wobec lutego 2021 r.; w tym samym okresie o 36,3 proc. spadała także liczba wniosków o kredyt mieszkaniowy - podało BIK.

www.bankier.pl/wiadomosc/Wyham...

Edytowany: 5 marca 2022 16:22

Chania
6
Wpisów: 26
Wysłane: 5 marca 2022 17:36:38
Czy orientuje się ktoś jak obecnie wygląda możliwość wymiany hrywny na pln? Czytałam, że są obecnie z tym duże problemy. Jedna z sieci kantorów promuje pomysł aby kupować hrywny w ramach pomocy dla uchodźców. Uważam że to ciekawy pomysł, przekazanie pomocy finansowej bezpośrednio w ręce osoby potrzebujacej. Oczywiście mam świadomość że hrywny za jakiś czas mogą mieć wartość tylko pamiątkowa, więc podchodze do tego jak do darowizny. Czy sądzicie że przy zaangażowaniu dużej ilości osób w taka akcję, mogłaby ona stanowić realną pomoc dla uchodźców?

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 5 marca 2022 19:19:48
Niestety specjalna operacja ekonomiczna (czyli te 'sankcje') która miała uwolnić Rosję od nadmiaru pieniędzy wydaje się być mocno niedopracowana, sito jest nieszczelne więc na finał w postaci 'kuchennych rewolucji' na szczytach władzy w Rosji był nie liczyła.
I tak już Putin porównał wprowadzenie sankcji do wypowiedzenia wojny - tam już puściły wszelkie hamulce.
www.rmf24.pl/raporty/raport-wo...
A zwykli Rosjanie? A zwykłym Rosjanom wiele do szczęscia nie potrzeba. Ich aspiracje co do poziomu życia są znacznie niższe niż w Polsce. Ich dziadkowie walczyli i ginęli "Za Rodinu! Za Stalina!" to oni będą mieli okazję ginąć "Za Putina!".
Nigdy nie uwierzę w to, że w czasach internetu nie wiedzieli co się naprawdę na Ukrainie dzieje. Oni nawet nie chcą uwierzyć w to im mówią i pokazują ich własne dzieci
www.bbc.com/news/world-europe-...
The 25-year-old has been speaking regularly to her mother, who lives in Moscow. But in these conversations, and even after sending videos from her heavily bombarded hometown, Oleksandra is unable to convince her mother about the danger she is in.
But even though they worry about me, they still say it probably happens only by accident, that the Russian army would never target civilians. That it's Ukrainians who're killing their own people."

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,250 sek.

zzejmbdp
pffdvjzq
nyahmevl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
erceohcd
rwbzabeu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat