twqiwzcz
Advertisement
PARTNER SERWISU
sfktuaty
22 23 24 25 26
dominior5
11
Wpisów: 83
Wysłane: 15 marca 2022 12:13:49 przy kursie: 29,43 zł
Cena akcji pójdzie jak wrócą do łask spółki technologiczne w USA. Wtedy znów nikt nie będzie patrzył na C/Z.

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wpisów: 995
Wysłane: 20 marca 2022 16:43:16 przy kursie: 32,43 zł
Drizzt napisał(a):
Myślę, że większość sceptyków nie docenia tego jak mocno wpłynie na zyskowność spółki pełne przerzucenie kosztów darmowej dostawy smart na kupujących. Teraz owszem, są z tego powodu ogromne koszty, allegro przeprowadza ten proces stopniowo, ale sprawnie. Podejrzewam, że max 2 lata od chwili obecnej, kupujący będzie już w pełni pokrywał "darmową" dostawę smart. Obecnie kupujący pokrywa jakieś 20-30% (tak na oko, bo dokładnych wyliczeń nie robiłem).

No ok, ale tutaj może być ryzyko. Po pierwsze te koszty jak widać po analizie z kwartału na kwartał w zasadzie wciąż rosną. Po drugie jeśli kupujący w 100% będzie pokrywał dostawę smarta to dla transakcji na 40 zł przy koszcie powiedzmy 6 zł myślisz, ze ie przerzuci tego w cenę? Odda 15% z ceny? Wątpliwe. A jeśli rpzerzuci to ile osób zrezygnuje z zamówienia przez neta ze względu na koszty? Tego nie wiemy, ale chyba nikt nie ma wątpliwości, że obecne dynamiki sprzedaży są również zasługą tego, ze ludze używają smarta bo im się to opłaca. Ocvzywiście wygoda i szbkośc dostawy ttez ma znaczenia, ale kszoty również.
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF

Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 20 marca 2022 16:57:17 przy kursie: 32,43 zł
Oczywiście, że przerzuci w cenę, do tego chce go zmusić allegro.

A kupujący nie zrezygnują, bo nie patrzą na to w ten sposób - nie wiedzą/nie interesuje ich, że ponoszą koszty dostawy smart przy zakupie. Znam przypadki, gdzie kupujący płacą 100-150 zł za jedną przesyłkę smart.

Druga sprawa, że sam system działa w ten sposób, że nawet jeśli kupujący kiedykolwiek się zorientują, że smart nie jest dla nich korzystny (bo w długim terminie na pewno nie będzie), to już będzie za późno, bo większość sprzedawców dostosuje do niego oferty.
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wysłane: 20 marca 2022 17:44:02 przy kursie: 32,43 zł
Zakładasz, że kupującego, czyli typowego Kowalskiego nie interesuje cena. Ja zakłądam inaczej. Gdyby było tak jak piszesz, to dlaczego Smart cieszy się taką popularnością? W mojej opinii właśnie dlatego, że kupujący dobrze policzyli, zę na razie im to się kalkuluje. A jeśli zauważą, że jest drożej niz w stacjonarnym to nie zawsze powód wygody zakupów będzie decydujący. Zresztą zwróć uwagę, że Allegro w swoje strategii średnioterminowej zakłada, że marże procentowo wcale im nie będą rosnąć . A wręcz przeciwnie teraz mieli 39%, a zakładają średnie do wysokich 20%. To spadek o 10-15 p.p.! Oczywiście, część z tego to zapewne efekt Malla, ale również z tego założenia wynika, ze nadal będą inwestować (również w kontekście ponoszenia kosztu wysyłki).
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF

grabson
26
Wpisów: 316
Wysłane: 22 marca 2022 09:19:27 przy kursie: 32,89 zł
Drizzt napisał(a):
Oczywiście, że przerzuci w cenę, do tego chce go zmusić allegro.

A kupujący nie zrezygnują, bo nie patrzą na to w ten sposób - nie wiedzą/nie interesuje ich, że ponoszą koszty dostawy smart przy zakupie. Znam przypadki, gdzie kupujący płacą 100-150 zł za jedną przesyłkę smart.

Druga sprawa, że sam system działa w ten sposób, że nawet jeśli kupujący kiedykolwiek się zorientują, że smart nie jest dla nich korzystny (bo w długim terminie na pewno nie będzie), to już będzie za późno, bo większość sprzedawców dostosuje do niego oferty.

Dziwne podejście według mnie.

Cytat:
nie wiedzą/nie interesuje ich, że ponoszą koszty dostawy smart przy zakupie. Znam przypadki, gdzie kupujący płacą 100-150 zł za jedną przesyłkę smart

To już w ogóle ciężko mi sobie wyobrazić, stwierdzę że nawet to nie możliwe.

Dla przykładu:
Jeśli na smarta wydałem niecałe 120 zł w czasie gdy z niego korzystam, a system pokazuje mi oszczędności na kwotę prawie 2320 zł to gdzie ta strata??
Każdorazowo zamawiając cokolwiek przez allegro sprawdzam i porównuję ceny jeśli allegro wychodzi najtaniej zamawiam.
Wielokrotnie korzystałem z opcji darmowej odsyłki, np. zamawiając buty mogę przymierzyć 3,5,7 par i nic mnie to nie kosztuje, prócz czasu odwiedzenia paczkomatu, który jest z resztą wielokrotnie krótszy od wizyty w stacjonarnym sklepie.

Według mnie smart jest przerzucany na sprzedawców podkręcając im przy tym koszt prowizji dla allegro.
Jednak tym samym atrakcyjność takiego sprzedawcy sporo wzrasta - praktycznie nie pamiętam abym kupił cokolwiek bez smart'a.

Drizzt
PREMIUM
53
Wysłane: 22 marca 2022 17:40:56 przy kursie: 32,89 zł
@grabson

"To już w ogóle ciężko mi sobie wyobrazić, stwierdzę że nawet to nie możliwe."

Cóż, jeśli coś czego nie możesz sobie wyobrazić jest niemożliwe, to chyba dalsza dyskusja nie ma sensu ;)
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.

grabson
26
Wpisów: 316
Wysłane: 22 marca 2022 22:02:00 przy kursie: 32,89 zł
Rzuć przykładem choćby ogólnym jak pakiet smart, który ma z góry określoną roczną stawkę może "podrożyć" dany artykuł o 100-150 zł...
Dam ci odwrotny przykład:
Zamawiałem ostatnio "coś" dla klienta. W hurtowni teleinformatycznej to co potrzebowałem kosztowało 1800 zł + 90 zł wysyłka na palecie.
Zakupiłem ten sam produkt tego samego producenta za 1250 zł poprzez allegro z wysyłką w ramach posiadanego smart'a.
Towar przyszedł przez wzgląd na gabaryt również na palecie.
Średnio mnie interesuje ile w tej cenie było Smarta.
Dlatego też ciężko wyobrazić mi sobie to co napisałeś.

Drizzt
PREMIUM
53
Wysłane: 23 marca 2022 17:32:07 przy kursie: 32,33 zł
No, ale czego Ty konkretnie oczekujesz, że podam Ci dane jednej z osób, które zapłaciły 100 zł za wysyłkę smart ;)?

Jeśli monitorujesz rynek szczegółowo, lub kupujesz produkty w wysokich cenach nominalnych, to na razie nie odczujesz kosztów smarta, część sprzedawców wciąż bierze go na siebie a Ty zawsze znajdziesz najtańszą opcję.

Jeśli natomiast średnio zwracasz na to uwagę i kupujesz produkty, do których sprzedawcy doliczają koszty smart i np kupisz ich 20 a do każdego masz doliczone np. 5 zł opłaty za smart, to właśnie tak płacisz 100 zł za bycie "smart" :)

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 4 kwietnia 2022 12:31:24 przy kursie: 32,70 zł
Ebay "wraca" do Polski (cały czas tu byli, domena byla aktywna, ale nie mozna bylo kupowac do Polski). Jedyne co sie zmieni, wzgledem poprzedniego ebay które ponioslo kleske w Polsce, z tego co mozna przeczytac w komunikacie (poza mowa-trawa o rozumieniu potrzeb klienta) to... przetłumaczenie aukcji zagranicznych. Komedia.

Jakbym bardziej wierzyl w teorie spiskowe to bym powiedzial, ze szortujacy Allegro im zaplacili za to info ;)

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 4 kwietnia 2022 13:36:32 przy kursie: 32,70 zł
Serwisy zgoła inne, ale może nowe pokolenie przekona się do eBaya.
ujeżdżam byki ===>>

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 4 kwietnia 2022 15:00:46 przy kursie: 32,70 zł
hukers napisał(a):
Ebay "wraca" do Polski (cały czas tu byli, domena byla aktywna, ale nie mozna bylo kupowac do Polski). Jedyne co sie zmieni, wzgledem poprzedniego ebay które ponioslo kleske w Polsce, z tego co mozna przeczytac w komunikacie (poza mowa-trawa o rozumieniu potrzeb klienta) to... przetłumaczenie aukcji zagranicznych. Komedia.

Jakbym bardziej wierzyl w teorie spiskowe to bym powiedzial, ze szortujacy Allegro im zaplacili za to info ;)

Czemu nie mozna? Ja pare lat temu kupilem Oculusa na ebayu z Francji i kurier dostarczyl bez problemu.

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 4 kwietnia 2022 15:49:19 przy kursie: 32,70 zł
Amazon ma w Polsce raczej okruchy z Pańskiego stołu, a tu jeszcze eBay próbuje coś dla siebie uczknąć.

Reakcja giełdy jak zwykle...no taka bananowa ;)

dawidkow
0
Wpisów: 2
Wysłane: 7 kwietnia 2022 09:48:33 przy kursie: 29,035 zł
Leci w dół bo jest niski przychód za 1Q. Ceny / inflacja / stopy procen. kroją ludzi ostro po kieszeniach co przekłada się na ograniczenie w zakupach.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 7 kwietnia 2022 10:19:08 przy kursie: 29,035 zł
DJ1910 napisał(a):
Amazon ma w Polsce raczej okruchy z Pańskiego stołu, a tu jeszcze eBay próbuje coś dla siebie uczknąć.

Podejrzewam, że obraz tortu jest daleki od tego jak go przedstawiłeś. A zachowanie kursu zdaje się tę tezę potwierdzać.
Trzeba też pamiętać o tym, kiedy i dlaczego ALEdrogo zostało wprowadzone na giełdę a obecnie obserwujemy urealnienie wyceny. Poza tym spółkom wzrostowym jak allegro nie służy środowisko rosnących stóp procentowych.

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wysłane: 7 kwietnia 2022 13:17:41 przy kursie: 29,035 zł
Wtrącając moje 3 grosze to powiem tak. Dobra spółka nie musi być dobrą inwestycją. Kto korzystał przez kilka ostatnich lat z Allegro jako klient końcowy to chyba przyzna, że wciąż się spółka poprawia, doskonali swoje procesy, przyspiesza logistykę, obniża koszty dostawy (allegro Smart). Innym słowme frontem do klienta. Ale druga sprawa to wycena - masakrycznie wysoka na IPO i później w stosunku do zysków generowanych i zaobserwowany oraz opisany stały spadek rentowności biznesgo rozumiany jako % od sprzedaży. To dwie różne sprawy.
Twitter - @AnalitykF

mario1892
0
Wpisów: 2
Wysłane: 8 kwietnia 2022 19:09:51 przy kursie: 28,71 zł
Od strony klienta wszystko wygląda wspaniale. Niestety od strony sprzedawcy to jest tragedia. Połowę kosztów smarta pokrywa sprzedawca. Złodziejskie prowizje 10-20% w zależności od działu. No i obowiązek podawania kodu EAN aby zobaczyć co się dobrze sprzedaje i samemu wprowadzać do sklepu allegro taki sam towar po cenach nie do przebicia. Co w rezultacie doprowadzi do zniszczenia drobnych przedsiębiorców.

Rufusinski
119
Wysłane: 8 kwietnia 2022 21:32:19 przy kursie: 28,71 zł
DJ1910 napisał(a):

Amazon ma w Polsce najwieksze zaplecze infrastrukturalne, ktore jakims cudem kazdy akcjonariusz Allegro zdaje sie ignorowac. Naprawde jako zderzenie z rzeczywistoscia wystarczy jakakolwiek przejazdzka wzdluz autostrad w Polsce. I to niestety/na szczescie tylko sie rozrasta, wystarczy tylko, zeby jakis executive na wschodnia europe stwierdzil, ze teraz o rynek walczymy i po Allegro zostanie tyle co z Naszej Klasy. Zupelnie nieistotne jest to jak bardzo UX Allegro jest lepszy od Amazonowego, wrecz przeciwnie, specjalisci od jego budowy dostana lepsze kontrakty tym razem podpisane przez Amazon. I nad polepszaniem tego beda wciaz pracowac.

Podsumowujac:
- spolka zwyczajnie nie dba o sprzedawcow i marze tychze alienujac swoja najbardziej zyskogenna czesc klientow
- spolka przez drogie przejecia bezwartosciowych biznesow zagranicznych wpisanych na poczet i tak ogromnego dlugu, badz rozwodnienia akcji, stara sie sprawiac perspektywe rozwoju

Skonczy sie to tak, ze Allegro bedzie lokalnym brandem Amazona, gdy tylko spolka osiagnie odpowiednia niska kapitalizacje przez polityke ciaglego coraz wiekszego zadluzania przy stalym poziomie przychodu.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 kwietnia 2022 00:14:53 przy kursie: 28,71 zł
mario1892 napisał(a):
Od strony klienta wszystko wygląda wspaniale. Niestety od strony sprzedawcy to jest tragedia. Połowę kosztów smarta pokrywa sprzedawca. Złodziejskie prowizje 10-20% w zależności od działu. No i obowiązek podawania kodu EAN aby zobaczyć co się dobrze sprzedaje i samemu wprowadzać do sklepu allegro taki sam towar po cenach nie do przebicia. Co w rezultacie doprowadzi do zniszczenia drobnych przedsiębiorców.

ale nikt nie zmusza sprzedawców do korzystania z Allegro..,
natomiast "podkradanie" towarów do sprzedaży jest moim zdaniem krótkowzroczne i oceniam to mega negatywnie

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 kwietnia 2022 00:21:14 przy kursie: 28,71 zł
Drizzt napisał(a):
Myślę, że większość sceptyków nie docenia tego jak mocno wpłynie na zyskowność spółki pełne przerzucenie kosztów darmowej dostawy smart na kupujących. Teraz owszem, są z tego powodu ogromne koszty, allegro przeprowadza ten proces stopniowo, ale sprawnie. Podejrzewam, że max 2 lata od chwili obecnej, kupujący będzie już w pełni pokrywał "darmową" dostawę smart. Obecnie kupujący pokrywa jakieś 20-30% (tak na oko, bo dokładnych wyliczeń nie robiłem).

trochę żartobliwie

nie rozumiem tego .. "kupujący pokrywa tylko 20-30 % kosztów smarta"... przecież kupujący płaci 100% kosztów tylko resztę ma poukrywaną bo Allegro dorzuca z prowizji ( ale prowizję i tak ostatecznie płaci klient) a sprzedawca też dorzuca z marży ( ale marże i tak płaci klient),
allegro przez koncepcję zmusiło tylko sprzedawców do wystawiania ofert z darmowym transportem ale to klient za wszystko płaci... chyba, że ktoś mi udowodni, że sprzedawcy dopłacają do interesu na Allegro...albo Allegro dopłaca z sejfu ze szwajcari
Think
ostatecznie za wszystko płaci klient, nikt inny
mylę się? bo chyba ktoś inny nie dopłaca do SMART? ani Skarb Państwa ani MOPS..Think

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 9 kwietnia 2022 00:25

Rufusinski
119
Wysłane: 9 kwietnia 2022 00:43:33 przy kursie: 28,71 zł
Absolutnie sie nie mylisz, dlatego w ostatnim czasie spolka w Polsce notuje tak wysoki poziom rozwoju i wzrostu przychodow.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ALLEGRO
  • Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober
    Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober

Giełda w Warszawie rozpoczęła piątkową sesję od wzrostów. Rano w centrum uwagi znalazły się m.in. spółki Allegro, Asseco Poland, Bumech, Bloober Team i Spyrosoft. To jednak tylko przygrywka do prawdziwych giełdowych emocji jakie czekają na inwestorów po południu. O losach dzisiejszej sesji rozstrzygną dane z amerykańskiego rynku pracy.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,314 sek.

reqncfgf
tzvkkvgq
gaarwwpy
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dowydwxv
eaxoixym
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat