jvpewweh
Advertisement
PARTNER SERWISU
lpshuelh
102 103 104 105 106

Kiedy szczyt Hossy:)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 22 marca 2022 22:30:44
szarlej81 napisał(a):
Eksport broni do Rosji po 2015 roku
Francja 150 mln euro
Niemcy 120 mln euro
Włochy 22 mln euro
Austria 18 mln euro
Bułgaria 16 mln euro
Czechy 14 mln euro

Sądzę, że jednak polscy konsumenci w tych sieciach wydali więcej pieniędzy w tym okresie. Obroty samego Leroy Merlin w Polsce to około 7 mld złotych rocznie.

Problem w tym, że wszelkie bojkoty mają umiarkowaną skuteczność i dość szybko się wypalają. A zysk z przejęcia tej części rynku rosyjskiego z którego wycofała się konkurencja może być długotrwały. Chociaż niewiadomą tutaj jest jak głęboka będzie zapaść rosyjskiej gospodarki. Z drugiej strony rynek rosyjski nie stanowi raczej jakiejś istotnej części przychodów tych firm więc gdyby się wycofały żadnej tragedii na wynikach by nie było. Więc należy to rozpatrywać po prostu w kategoriach zwyczajnej czystej chciwości.

Nawet nie wiedziałem, że wtedy moje zakupy były obłożone embargiem..

Ja piję do tego że bogate kraje mają gdzieś zasady. Robią kasę i tyle. To co robi teraz Francja i Niemcy tylko po potwierdza.

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 23 marca 2022 09:34:59
szarlej81 napisał(a):
Uwaga w Polsce skupia się na Niemcach, ale te chociaż częściowo wyciągnęły wnioski że swojej polityki. Tymczasem Fracja jak to Francja próbuje ugrać coś dla siebie. Renault, Dhecatlon, Auchan, Leroy Merlin wszystko to firmy francuskie. Co gorsza jak wyborów prezydenckich nie wygra Marcon to może być tam wyłącznie gorzej. Przyjrzyjcie się jakie poglądy ma jego główny przeciwnik.

Sondaż
Macron 27%
Le Pen 20% Poprała aneksję Krymu i Warszawie w 2022r. ogłosiła, że Ukrainą jest strefą wpływów Rosji
Melenchon,15% Opowiada się za wystąpieniem Francji z NATO, opisywany jest jako polityk prorosyjski, wspierający Rosję i jej przywódcę Władimira Putina. Postuluje wprowadzenie 100% podatku dla osób zarabiających powyżej 470 tys euro i 32 godz tygodnia pracy i skrócenie wieku emerytalnego do 60 lat
Pecresse 10% Republikanie
Zammur 10% Zemmour opowiada się za zdystansowaniem Francji od Stanów Zjednoczonych i zacieśnieniem relacji z Rosją
Jaddot 4,5% Zieloni

W drugiej turze
Macron - Le Pen
lub Macron - Melenchon

Szkoda, że kandydatka Republikanów Valerie Pecresse ma tylko ok 10% poparcia, gdyż ona w tym gronie wydaje się najbardziej sensowną kandydatką.

Rynek oczekuje, że wygra Macron

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 23 marca 2022 10:29:59
Zemmur i Le Pen to podobny elektorat, Zemmur jest bardziej trumpopodobny i odbiera w pierwszej turze wyborców Le Pen. Wielu miłośników polityki rozpierdalania UE i pielęgnowania nienawiści do Brukseli w stylu "z każdym skurwysynem mogę iść do łóżka byle niszczył UE" może teraz czuć delikatne zagubienie. Ciekawe jak pielęgnują w sobie to skryte i niespecjalnie wcześniej ukrywane uwielbienie Putina? My tymczasem w oficjalnym przekazie zaczęliśmy doceniać tą "wyimaginowaną i nikomu niepotrzebną wspólnotę". Nawet ją reprezentować i iść w jej forpoczcie.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 23 marca 2022 19:00:17
Za WSJ - Ukrainian President asked Biden not to sanction Abramovich, to facilitate peace talks.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 23 marca 2022 19:10:33
Może to wrzuta ruskich

Edit:
Zydkom kasy mało :

Cytat:
Before the invasion of Ukraine, several representatives of Israeli charities and other organizations signed a letter to the U.S. ambassador in Israel warning of the financial consequences of sanctioning Mr. Abramovich, a major donor to Israel’s Yad Vashem holocaust memorial.

Edytowany: 23 marca 2022 19:17

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 23 marca 2022 20:25:31
Zełenski o to prosił Bidena. Liczą, że Abramowicz może być pośrednikiem w rozmowach z Kremlem. Tylko z kim bo Szojgu i Gierasimow zaginęli bez wieści.

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 23 marca 2022 22:58:51
Liczyłem na to, z jednak wojna nie wybuchnie i tak o tym pisałem w tym wątku. Bardzo się myliłem w swojej ocenie. Była ona oparta na ocenie kosztów, jakie musiałaby ponieść Rosja w tym konflikcie (nie chodzi o oligarchów). Jednak ich ocena była inna. Rosja idzie na wschód, do Azji, i odgradza się od Europy. Tak to sobie obliczyli, i niekoniecznie się mylą.

Nadal podtrzymuję tezę, że w tym konflikcie, poza Ukrainą, najbardziej poszkodowana będzie Europa, która uniezależni się od surowców z Rosji i okolic, ale uzależni się w dostawach energetycznych przede wszystkim od świata arabskiego. Będzie musiała też gwałtownie rozwijać alternatywne źródła energii, co rokuje bardzo marnie dla sektora węglowego i to już w średnim horyzoncie czasowym.

Największym skutkiem tej wojny będzie nieunikniony kryzys gospodarczy. Załamuje się rynek surowców żywnościowych, co zwiększy koszty życia w czasie, gdy luźna polityka finansowa czołowych gospodarek doprowadziła do poważnej inflacji na świecie. Ratowanie równowagi poprzez wzrost stóp procentowych zahamuje rozwój gospodarczy, i to przede wszystkim „małych biznesów”. Poszczególne gospodarki powoli się zamykają, co jest według mnie ubocznym i nieoczekiwanym skutkiem sankcji.

Ten obraz jest poważną porażką polityczną i gospodarczą świata zachodniego, ale nie całego, bowiem w dłuższym ternie doprowadzi do wzmocnienia szeregu branż gospodarki USA (sankcje na Rosję i rozpad gospodarki Ukrainy uratują ich rolnictwo i przetwórstwo żywności). Putin nienajlepiej to skalkulował, ale UE również. Europa będzie miała poważne problemy a nałożone sankcje oraz wydatki na Ukrainę mogą nasz lokalny świat poważnie osłabić.

To skłania mnie do kolejnego wniosku, że Europa będzie musiała zmienić swoją politykę. Biden teraz przyjeżdża i jeszcze namawia – bo to wzmocni USA i osłabi Europę – ale nie wiem, czy osiągnie sukces. Trwają kontakty Francji i Niemiec z Putinem i, kto wie, może to będzie właściwa droga do zawieszenia broni. Nie wiem, czy to jest realne, ale może oznakami będzie jakaś zmiana retoryki wobec Rosji. Ale nie wobec samego Putina, który musi zostać za swoje działania ukarany.

Wiadomo tylko, że teraz świat już będzie inny, mniej przyjemny, bardziej trudny i brzydki, a także mocno podzielony – jak podczas Zimnej Wojny. Odwilż trwająca od ok. 1990 r. chyba się skończyła. Na giełdzie też nie będzie już tak łatwo.

Jest taka mądra książka – Ian Morris „Dlaczego Zachód Rządzi – na razie”. Autor jednoznacznie stwierdza, że Europa do XIX wieku rabowała cały świat i osiągnęła wielkie bogactwo, po czym całość zmarnowała w trakcie dwóch wojen światowych i zimnej wojny na zbrojenia, armie i konflikty. Tego bogactwa świat już nie odzyska, a wielka cywilizacja europejska, której rozwój okupiony został zużyciem dostępnych lokalnie surowców i rabowaniem bogactw, powoli odchodzi w strefę zmierzchu. Historia się nie powtarza, ale się rymuje (Mark Twain). Jeżeli to co obecnie się dzieje nie ustanie, jeżeli nie zostaną wyciągnięte odpowiednie wnioski, za 20-30 lat może nie być Europy (a także i Rosji, bo ona też jest na tej samej ścieżce prowadzącej do upadku). Chiny, Indie i USA się temu przyglądają jak sępy i rzucą się na padlinę gdy dojrzeje.

Brzydzę się politykami, bo to oportuniści, kłamcy i za nic mają życie całych narodów.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 24 marca 2022 06:55:13
"lesegs" napisał(a):

Jest taka mądra książka – Ian Morris „Dlaczego Zachód Rządzi – na razie”. Autor jednoznacznie stwierdza, że Europa do XIX wieku rabowała cały świat i osiągnęła wielkie bogactwo, po czym całość zmarnowała w trakcie dwóch wojen światowych i zimnej wojny na zbrojenia, armie i konflikty. Tego bogactwa świat już nie odzyska, a wielka cywilizacja europejska, której rozwój okupiony został zużyciem dostępnych lokalnie surowców i rabowaniem bogactw, powoli odchodzi w strefę zmierzchu

Bardziej przemawia do mnie "Pożegnanie z jałmużną" Gregorego Clarka. Początek XIX wieku to okres w którym Europa wyrwała się z demograficznej pułapki maltuzjańskiej. Wcześniej jakikolwiek wzrost PKB od razu przyczyniał się do wzrostu populacji, przez co przeciętne bogactwo przeciętnego człowieka utrzymywało się mniej więcej na stałym poziomie. Rewolucja przemysłowa to zmieniła i sprawiła, że nie tylko państwa ale i społeczeństwa zaczęły się bogacić. Wcześniej faktycznie mieliśmy ekonomię preferującą konflikt i rabunek gdzie zysk jednego wiązał się ze stratą drugiego. Po tym fakcie możliwa stała się współpraca na zasadzie win-win. To wraz z rosnącym kosztem prowadzenia wojen uczyniło je całkowicie nieopłacalnymi. Wojny światowe były po prostu schyłkowym efektem pułapki maltuzjańskiej -wszak trendy ekonomiczne jak i polityczne mają sporą inercję.

W tym ujęciu rozrabiająca Rosja jest jedynie pewnego rodzaju abberacją skazaną na porażkę. Putin zapatrzony w to jak politykę prowadziło się w XIX wieku, nierozumiejący trendów we współczesnym świecie idzie pod prąd i długofalowo musi przegrać. Przecież obecna sytuacja nie jest spowodowana tym, że Europa jest biedna a Rosja bogata. Europa to wciąż jeden z najbogatszych rejonów świata. Wojna w Ukrainie to efekt tego, że Putin działa zupełnie w oderwaniu od korzyści ekonomicznych oraz stara się zbudować siłę polityczną Rosji zupełnie oderwaną od możliwości ekonomicznych tego państwa. Sądzę zatem, że największym przegranym tego konfliktu będzie Rosja, a problemy Europy to nic innego jak przejściowy kryzys.

Błędne jest też mówienie o zmierzchu cywilizacji europejskiej. Europa ma ograniczony wpływ na politykę światową nie dlatego, że na to nie może sobie pozwolić czy jej na to nie stać, ale dlatego, że jej to nie interesuje a integracja Europejska nie doszła jeszcze do etapu w którym EU mogłaby działać tak jak działają Chiny czy USA. Wciąż za dużo tutaj małostkowych interesików poszczególnych państw. Agresja Rosji może to zmienić - już padają niektóre bariery europejskiego izolacjonizmu. Nie zdziwiłbym się gdyby to właśnie Europa
obok Chin była największym wygranym tego konfliktu. Zależy wszystko od tego jak sprawy się potoczą i czy po zakończeniu konfliktu Europa nie wróci do złudzenia spokoju i powszechnego dobrobytu jako rzeczy z góry danej i oczywistej.

Uniezależnienie od surowców z Rosji to też korzyść a nie strata. Nawet pomijając kwestie klimatu to, konwencjonalne surowce energetyczne w końcu się skończą i w ciągu kilkudziesięciu lat tak czy siak czekałby nas olbrzymi szok popytowy. Jeżeli Europa przestawi się na OZE - oraz przeprosi z atomem będziemy znowu do przodu bo już teraz zrobimy to co inne kraje będą zmuszone zrobić w nie tak odległej przyszłości. W całej polityce ekonomicznej jest więcej polityki właśnie oraz ekonomii w skali mikro na etapie wpływowych firm czerpiących zyski z obecnego stanu rzeczy niż faktycznych ograniczeń ekonomicznych które taką rewolucję by ograniczały.
Edytowany: 24 marca 2022 07:00

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 24 marca 2022 08:16:41
Tak, oczywiście. To spojrzenie na obecną sytuację z innego punktu widzenia. Wspólnym wymiarem jest jednak konieczność zmiany - innego rozwiązania, odbiegającego od sztampy historycznej. Pytanie brzmi, czy Europę na to stać? Jeżeli nie, to mój obraz schyłku stanie się faktem, a jeżeli Europa wzniesie się ponad własne słabości, wtedy wygra. Jeszcze zostało wiele bogactwa i siły intelektualnej/ twórczej, chociaż bardzo dużo zostało utracone. To co zostało stracone powoduje, że Europa nie może narzucić swojej woli, ale musi lawirować pomiędzy innymi głównymi graczami. To bardzo trudne i ci pozostali chętnie wykorzystają partykularyzmy wewnętrzne by ten proces zmian osłabić. Już wyciągnęli Wlk. Brytanię. Oby na tym się skończyło.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 24 marca 2022 08:41:26
Z tym, że ja nie widzę jakiegoś osłabienia Europy, które dokonało się po II wojnie światowej. Owszem poszczególne państwa takie jak UK czy Francja straciły na znaczeniu w sensie geopolitycznym - ale głównie dlatego, że zrezygnowały z niemożliwej do utrzymania polityki kolonialnej, która polegała na podbijaniu kolejnych terenów i eksploatacji ich zasobów. Dużo bardziej opłacalne okazało się sprzedawanie tym terenom towarów, lub też traktowanie ich jako rezerwuar taniej siły roboczej, Zauważ, że to Putin próbuje powrócić do czegoś co Europa porzuciła kilkadziesiąt lat temu. Z tym, że to jest ślepa uliczka. Chiny to zrozumiały i np w Afryce próbują robić dokładnie to co Europa robiła w swoich azjatyckich koloniach po II wojnie światowej. To nie jest tak, że Europa zmalała tylko, że Azja urosła.

Sama Europa wydaje się mocniejsza niż było to w pierwszej połowie XX wieku z tym, że ta moc tkwi w potencjale całej Europy a nie poszczególnych państw narodowych. Jeżeli więc konflikt na Ukrainie doprowadzi do wzmocnienia EU to Europa na tym wygra. Jeżeli zmiany pójdą w drugą stronę i więcej do powiedzenia będą miały poszczególne państwa różnie to może być bo da krajom takim jak Rosja i Chiny skuteczne narzędzie do uprawiania polityki w stylu dziel i rządź.
Edytowany: 24 marca 2022 08:42

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 24 marca 2022 10:22:13
Cytat:
Wiadomo tylko, że teraz świat już będzie inny, mniej przyjemny, bardziej trudny i brzydki, a także mocno podzielony – jak podczas Zimnej Wojny. Odwilż trwająca od ok. 1990 r. chyba się skończyła. Na giełdzie też nie będzie już tak łatwo.

legs,

szambo wybiło i to że Niemcy i Francja twierdziły, że ładnie pachnie nie zmienia faktu, że to ciągle było szambo. Prawda jak oliwa na wierzch wyliwa. Prędzej czy później.

Rosji nie interesują koszty wojny tylko rządzenie kolejnymi obszarami dawnego ZSRR, a może i RWPG itd.

Co do Europy, to na dziś powstanie jednorodnego państwa europejskiego uważam za nierealne. Np. z tego powodu, że Niemcy i Francja chcą zdominować pozostałe kraje UE. Dziś te właśnie kraje najbardziej nie chcą zaostrzać sankcji wobec Rosji np. w sprawie ropy i gazu.

Europa ma poza tym, poważny problem demograficzny, jeżeli chodzi o rdzennych Europejczyków. Np. we Francji dzieci rodzą się głównie w rodzinach muzułmańskich. Niemcy od lat 80 XX w. mają ujemny lub bardzo niski przyrost naturalny. Emigracja do Europy Zachodniej jest bardzo silna i zmienia układ, czy chcemy to widzieć, czy nie.

W Szwajcarii Szwajcarzy nie zostawiają już otwartych domów jak kiedyś, gdy jechali na urlop. Europa społecznie się zmienia.

Mam kolegę, który pracuje w Brukseli. Powiedział mi, że dziwny trafem w Parlamencie Europejskim pracują sami rdzenni Europejczycy poza sprzątaczami. Myślę, że Europa idzie w tym kierunku.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 24 marca 2022 10:29:07
1ketjoW napisał(a):

Francja i Niemcy obchodzili embargo na sprzedaż Rosji broni i części do uzbrojenia. To tyle jeżeli chodzi o przestrzeganie ustaleń międzynarodowych po aneksji Krymu. Oczywiście wszystko lega artis.

Polscy konsumenci to nie ta liga. Zresztą trochę dziwnie tak pisać o sobie, bo domyślam się, że jesteś polskim konsumentem.

A tak btw. Jestem polskim konsumentem i mylisz się w swojej ocenie jeżeli chodzi o mnie.

Wracając do polskich konsumentów:

Cytat:
Dostałem dane, że w tych sieciach, które nie wycofały się z Rosji - spadły obroty w Polsce.

Czytaj więcej na biznes.interia.pl/raporty/rapo...

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 24 marca 2022 10:53:30
O spadku obrotów wyrokować na podstawie transakcji kartami jednego banku? Litości! Mnóstwo ludzi zwłaszcza starszych w ogóle się kartami nie posługuje. Byłam we wtorek w CH Arkadia. Jest tam Leroy Merlin. Z ciekawości poszłam popatrzeć czy jest ruch. Załamania zainteresowania zakupami w tym sklepie nie zauważyłam. To czy spadły obroty i o ile spadły (spadek powinien być znaczący a nie symboliczny) można będzie ocenić dopiero po deklaracjach podatkowych (przychody).

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 24 marca 2022 11:23:28
Jeśli dane byłby z banku z końca dziesiątki to faktycznie można je podważyć, ale przywołane dane dotyczą największego banku w Polsce a to już daje pewne podstawy do wyciągania wniosków w kwestii spadku przychodów.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 24 marca 2022 11:43:45
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
O spadku obrotów wyrokować na podstawie transakcji kartami jednego banku? Litości! Mnóstwo ludzi zwłaszcza starszych w ogóle się kartami nie posługuje. Byłam we wtorek w CH Arkadia. Jest tam Leroy Merlin. Z ciekawości poszłam popatrzeć czy jest ruch. Załamania zainteresowania zakupami w tym sklepie nie zauważyłam. To czy spadły obroty i o ile spadły (spadek powinien być znaczący a nie symboliczny) można będzie ocenić dopiero po deklaracjach podatkowych (przychody).

Rozumiem, że twierdzisz, że dane z jednego największego banku w Polsce nie są miarodajne i że głównie ludzie starsi remontują mieszkania.

Ja nie piszę o załamaniu tylko o spadku obrotów. Na załamanie jest jeszcze za wcześnie. Jak pojawi się więcej akcji oddolnych wyzywających do bojkotu, to sytuacja może się zmienić.

Poza tym zgadzam się, że ważna byłaby np. informacja czy spadek obrotów dotyczy tylko Auchon i LM czy całego rynku.

Ja w każdym razie zakupów w Auchan, Leroy Merlin i Decathlon nie będę robił. A do Leroy Merlin mam 5 minut samochodem z domu. Do Castoramy 10 więc wielkiego problemu nie będzie.

Cytat:
Wygląda jednak na to, że bojkotowe żarty się skończyły, a bojkot na wojnie wygląda inaczej. Trzeba uczciwie przyznać, że tym razem Polacy mają powód i motywację, by omijać sklepy, które pozostały z Rosji. Po raz pierwszy bojkot odbywa się bowiem nie w imię zasad, a na pohybel. Na pohybel czerwonym. I widać takiej motywacji potrzebowali Polacy.

bezprawnik.pl/pko-bp-bojkot-au...

Edytowany: 24 marca 2022 11:46

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 24 marca 2022 11:56:27
Jeżeli mówimy o raporcie PKOBP, to na podstawie transakcji kartami bank użył znormalizowanych danych określił dynamikę obrotów a nie sam obrót. I ta potwierdza stawianą tezę, że sieci, które nie wycofały się z RU mają niższą dynamikę względem tych, które wycofały się.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 24 marca 2022 11:57:03
Taka ciekawostka. Udziałowcem znaczącym Strabagu jest Deripaska. Strabag jest wykonawcą Baltic Pipe.
Głównym źródlem przychodów Rosji jest sprzedaż ropy a nie gazu. Ropy kupujemy i kupowaliśmy z Rosji oczień mnogo. Oczywiście ograniczamy, dywersyfikujemy itp itd no ale dobrze, ciszej nad tą trumną. Tymczasem mocno nam podśmierduje niemiecki wurst ale jakoś nam nie przeszkadzał zapach putinowskiej padliny z gulaszu a'la Orban. Na jakże trudną próbę została wystawiona ta ślepa miłość. Budapeszt w Warszawie? Fajnie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 24 marca 2022 12:16:29
Nowy Ład 2.0. zmiany wchodzą niedługo bo już 1 lipca 2022, wstecznie od 1 stycznia 2023.
Cytat:
zmiany, które przekazało w czwartek do konsultacji wejdą w życie od 2023 r., ale będą obowiązywać wstecznie od 1 lipca 2022 r.

www.bankier.pl/wiadomosc/Rzad-...

jak oceniacie wpływ na gospodarkę?
Edytowany: 24 marca 2022 12:17

darebar
23
Wpisów: 109
Wysłane: 24 marca 2022 12:29:57
Zdaje się, że to desperacka próba ratowania dochodów ludności w obliczu wzrastającej inflacji. Próba, która ostatecznie rozpędzi jeszcze inflację.

Politycznie widać, że rząd przestraszył się o wynik wyborów parlamentarnych w 2023 r., które mają mieć miejsce już po rozliczeniu się podatników za 2022 r.

Jeśli chodzi o system prawny czy budżet Państwa, to tragedia. Zmiana istotnych przepisów podatkowych w połowie roku w normalnym kraju nie powinna mieć miejsca.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 24 marca 2022 12:45:22
no ale sa konsultacje spoleczne, do 1 kwietnia b.r. hello1

co do podatków, to można by je znieść wszystkie i zastąpić jednym prostym - dodrukiem pieniądza.
wtedy inflacja = podatki.
odpadaja pity, urzedy skarbowe, ksiegowi,zeznania, kontrole.... proste i zarazem genialne
Edytowany: 24 marca 2022 12:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

102 103 104 105 106

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,444 sek.

wfbdubhv
bnowopzp
plpyinzu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eqfvbkhd
jsrdtkln
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat