208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
25 maja 2022 09:14:02
Sok zrobił mi poranek Możesz wrzucać takie posty.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 maja 2022 10:15:17
Ok, skoro jest sok, to powinna być wódka. A jak wódka, to Rustam Tariko, partner ex-akcjonariuszy CEDC. Sprzedaż russkiego standartu spadła o 14% na tle wzrostów u innych producentów. Główny powód - zbyt duża ekspozycja na rynki zachodnie.
Dla tych, co wolą mleko zamiast wódki - wszystkie nowe projekty wstrzymane, branża jest w 60% uzależniona od dostawców z tzw Zachodu - sprzęt, części zamienne, kultury bakterii, zakwasy. Pokarmy mleczne dla niemowląt w 97% uzależnione od dostaw zagranicznych. I to nie są dostawy z Chin lub Indii.
A na czym pić? Stół by się przydał i krzesła. No, z tym raczej problemów nie powinno być - sprzedaż siadła najmocniej od początku wieku a oczekują dalszych spadków, nawet do 50% w tym roku.
Wyjście z rosyjskiego rynku dużych detalistów spowodowało, że 40% powierzchni w centrach handlowych straciło swojego najemcę.
Farmacja - lepiej nie wspominać, do końca 2024 roku będą braki nie do uzupełnienia. I dotyczy to nie tylko suplementów, ale i leków podtrzymujących funkcje życiowe (hgw jak to przetłumaczyć na polski).
Sankcje nie działają.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
25 maja 2022 11:38:17
A czy sankcjami też nie objęto importu syryjskich bojowników i ochotników Made in Hezbollah? Tak reklamowano mocno te zabójcze produkty tymczasem tego typu obiektów nawet Ukraińcy nie raportują w tłustych bilansach ruskich strat. No chyba, że to nieśmiertelni albo niewidzialni.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 maja 2022 17:44:45
Niby nic takiego, płynie sobie tankowiec z mln baryłek ropy z Emiratów do Holandii. Nazywa się Moscow Spirit ;) edit: żeby było zabawniej, kapitanem (pardon, chief officer) jest Ivan Parkhomenko Salary: 10700 USD/month Citizenship: Russian Federation Nationality: Russian Federation English: Upper Intermed. / Advanced US Visa: 13.08.2019 Schengen Visa: Nearest Airport: ROV (Rostov, Russia - Rostov)  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 25 maja 2022 20:09
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
26 maja 2022 11:44:15
@KrewaCzy mamy przez to rozumieć, że Emiraty wzięły się za wydobycie gatunku ropy Urals u siebie i dostarczają go Holandii? "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2022 12:32:44
@Szutnik, nie wiem jaki gatunek ma na pokładzie. Wg trackingu statek spędził w jednym porcie UAE 16 godzin a w drugim, dedykowanym do załadunku ropy i gazu, spędził niecałe 14 godzin. Nie mam pojęcia ile czasu potrzeba na załadunek 1 mln baryłek. Wg dostępnych danych w Singapurze i w Chinach postoje były 3-4-dniowe. Czy rozładunek ropy trwa dłużej niż załadunek?
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
26 maja 2022 14:04:58
Google podpowiada, że czas załadunku przeciętnego tankowca to nawet 2,5 dnia. Chociaż niektórzy pisali też o 24-36 godzin w zależności od liczby pomp i węży jakie można podłączyć. Czas rozładunku jest krótszy - tu jest szansa zmieścić się w 24 godzinach.
Edytowany: 26 maja 2022 14:09
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2022 15:49:52
Też google podpowiada, że to zależy od ilości rur tłoczących ropę i ich średnicy. 16-calowa jest w stanie wtłoczyć na statek 75.000 baryłek na godzinę a platformy mogą być wyposażone nawet w 3 takie rury. I tutaj czas postoju w porcie by się zgadzał.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2022 21:33:05
Żarcie. Jak można pić bez żarcia? Teraz można będzie skoczyć po zagrychę do «Росдональдс», «Мосдональдс» lub Rusdonald's.- takie właśnie marki zarejestrowała w Rospatent spółka Progress Consulting. Wg tamtejszego PKD, spółka będzie zajmować się szeroko pojętą gastronomią.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2022 22:32:46
"Moskiewski Spirytus"przewozi ropę z ZEA dla koncernu Total. Dwa takie ładunki teraz podążają i są to ilości wchodzące na europejski rynek w miejsce ruskiego surowca. Ja na co dzień siedzę w branży celulozowo papierniczej i na nasz rynek całkiem sporo wchodziło surowca oraz produktów gotowych produkowanych w Rosji. Produkty gotowe były wyrobami fabryk dużych koncernów tam lokujących część produkcji. Po 24.02 cały ten wolumen zniknął z rynku bez żadnych sankcji czy innego przymusu - tak po prostu, koniec i tyle. To podbija ceny na naszym rynku ale to przypuszczam , że większe problemy są po drugiej stronie. Takich drobnych klocuszków jest zapewne bardzo dużo i cały ten system działa sobie tak jak ta rurka Pascala podłączona do beczki, którą może rozsadzić kolejna dolana szklanka wody. Sytuacja Ruskich jest jak w powiedzonku Kisiela, to, że są w dupie to już wiedzą. Teraz dochodzi do nich, że muszą zacząć się w niej urządzać.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2022 22:47:42
mihumor napisał(a):przypuszczam , że większe problemy są po drugiej stronie. Są całkiem spore. Do produkcji białego papieru biurowego używa się jakiejś specjalnej substancji wybielającej, produkowanej przez skandynawską firmę. Był to jedyny dostawca dla całego przemysłu papierniczego. Alternatywnych źródeł dostaw stanem na początek kwietnia nie mieli, potem już nie śledziłem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 maja 2022 23:02:24
Ciekawe jaki odczyt inflacyjny jutro podadzą. Chodzą słuchy, że 14,5%. Rok temu pisałem, że będzie bardzo wysoka inflacja co budziło wiele mocno wątpiących komentarzy i różnych "przekąsów". Ale to nie koniec bo przemysł zaczyna dynamicznie wliczać w swoje ceny podwyżki energii oraz podwyżki wszystkiego co jest kosztem a także dziwnie szybko rośnie. Mamy teraz w "zasobach magazynowych" zapowiadane kolejne podwyżki po 20% z dnia na dzień w wielu grupach produktowych i oburzeni klienci mogą co najwyżej szukać wiatru w polu bo w górę solidarnie idą całe branże i segmenty produktowe ratując się przed utratą topniejących marż i lawinowo rosnących kosztów. Czy to się nie wysypie na zakręcie? Pędzimy na sankach z górki po cholernie gładkim lodzie.... Bardzo celnie sytuację podsumował E.Musk mówiąc, że zrzucano kasę na głowy głupców ale to się już skończyło. Tymczasem praca zdalna i CoVID 19 spowodował, że ludziom wydaje się, że nie trzeba już ciężko pracować. Czeka ich teraz gorzkie rozczarowanie. W zupełności się z nim zgadzam. Niemniej mam wrażenie, że w Polsce zrzucanie się nie skończyło. Piszą też, że ponoć Putin nie żyje i że ten taki z opuchniętą mordą to "sobowtór" albo Putin z rakiem krwi. Pamiętam, też jak mówili że Breżniew nie żyje co okazało się prawdą ale niczego od razu nie zmieniało. Niemniej martwy Breżniew okazał się zapowiedzią zmian na lepsze więc może warto mieć nadzieję.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
31 maja 2022 00:35:27
Sankcje na ropę z Rosji uzgodnione. Ograniczenie importu o 2/3.
Sbierbank poza SWIFT em.
Edytowany: 31 maja 2022 00:38
|
|
Wysłane:
31 maja 2022 08:04:02
Ciekawe czy przeszły dodatkowe podatki od rosyjskiej ropy tak aby wyrównać cenę czy też Węgry i Czechy będą sobie przez najbliższy czas czerpać zyski z taniej rosyjskiej ropy?
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
31 maja 2022 09:17:02
A skąd ropę i gaz bierze Ukraina?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
31 maja 2022 10:06:37
Ukraina przed wojną brała sporo gazu i ropy z Rosji. Ile teraz bierze nie wiem.
Spodziewam się, że ropy pewnie dużo mniej, bo import idzie z innych kierunków.
Natomiast jeżeli chodzi o gaz to czytałem, że Ukraińcy starali się aby Niemcy zrezygnowali z importu gazu Nord Stream 1. Wtedy większość gazu szłaby rurociągiem przez Ukrainę i Gazprom musiałby płacić sporo więcej za tranzyt Ukrainie. Zdaje się, jednak że nic z tego nie wyszło póki co.
Zdaje się że Rosjanie zdobyli Siewierodonieck - podobno są w centrum miasta.
Ukraińcy szkolą się na poligonach w Polsce z obsługi nowoczesnego sprzętu wojskowego jaki dostają.
Edytowany: 31 maja 2022 10:12
|
|
Wysłane:
31 maja 2022 10:54:04
Gdzieś rano czytałem, że Ukraina kupuje ropę od Orlenu - ale nie wiem jakie to ilości. Tu może być sytuacja podoba do tej jaka nas czeka jeżeli nie uda się z Norwegami wynegocjować pełnej przepustowości BalticPipe2 i będziemy musieli kupować rosyjski gaz rewersem od Niemiec.
Co do ropy to ciekawą sprawą jest (o ile dobrze zrozumiałem) osobne porozumienie Polski i Niemiec, gdzie zadeklarowano, iż mimo, że embargo ma nie dotyczyć rurociągów to Polska i Niemcy i tak wyłączą ropociąg przyjaźń do końca roku - niezależnie od sankcji.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
31 maja 2022 15:54:41
Jeżeli chodzi o Norwegów to wszystko było dogadane w 2019 r. Zgodnie z informacjami od Piotra Woźniaka. Rozumiem, że ceny poszły w górę i Norwegia chce ugrać dodatkowe pieniądze dla siebie mimo ustalenia warunków współpracy, które jak rozumiem nie zostały sformalizowane. Ciekawe jaki element ustaleń Norwegia chcą renegocjować. Cena jest ustalane według mechanizmu, więc obstawiam po reakcji Morawieckiego, że chcą zmienić mechanizm ustalenia tej ceny.
|
|
Wysłane:
31 maja 2022 16:08:58
Woźniak twierdził, że umowy były co prawda wynegocjowane, ale nie doszło do ich podpisania nie z winy Norwegii ale przez zmianę zarządu PGNiG, który od ministerstwa otrzymał zadanie wynegocjowania "nowych lepszych warunków". Być może było to wówczas do zrobienia, ale się nie udało. A w tym momencie o wynegocjowaniu lepszych warunków niż te z 2019 można tylko pomarzyć bo sytuacja na rynku jest diametralnie inna. Cytat: Tak. Kontrakty były wynegocjowane do wysokości rezerwacji, aby wykorzystać pełną zdolność przesyłową. Rezerwacja wynosiła nieco poniżej mocy nominalnej (technicznej) gazociągu, wynoszącej 10 mld m sześc. rocznie. Kontrakty nie zostały wówczas podpisane. W grudniu 2019 roku, kiedy już wiedziałem, że stracę stanowisko, wahałem się, czy ich nie podpisać Tylko jeden z nich był mniej zaawansowany a pozostałe bardzo daleko, praktycznie gotowe. Potrzebne były ostatnie potwierdzenia. Nasi partnerzy z szelfu norweskiego byli w pełni świadomi faktu umyślnego pozostawienia przez nas pojedynczych szczegółów po to, aby móc w każdej chwili podpisać umowę na wezwanie. Negocjacje doprowadziły do punktu, w którym dostawcy musieliby na nie odpowiedzieć pozytywnie. Jednak kiedy dowiedziałem się że cały zarząd PGNiG mają zastąpić nowi fachowcy, którzy według deklaracji jednego z ministrów być może będą w stanie wynegocjować jeszcze lepsze warunki, to uznałem w dobrej wierze, że przyjdą lepsi od nas i zostawiłem następcom pole do popisu. Do deklarowanego uruchomienia Baltic Pipe zostawało wtedy prawie 3 lata. W efekcie paskudnie się rozczarowałem.
Całość wywiadu z Woźniakiem: biznesalert.pl/wozniak-kontrak...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
31 maja 2022 16:48:44
Chyba nie sugerujesz, że przez trzy lata nie wiedzieli ci nowi fachowcy, że nie wynegocjują lepszych warunków i dlatego nie podpisali umów, które wynegocjował Woźniak.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.