Zawieszenie notowań nie ma nic wspólnego z blokowaniem działalności spółki lub blokowaniem przelewów. Spółka działa na Litwie, więc wg mnie dywidenda powinna zostać wypłacona bez najmniejszych problemów.
Może być lekkie opóźnienie w księgowaniu jak już.
Przypominam, że z dywidendy potrącone będzie 15%.
U nas obowiązuje 19% i trzeba się będzie indywidualnie za rok z fiskusem rozliczyć. Inaczej niż przy dywidendach spólek krajowych.
Tu mała pomoc:
www.xtb.com/pl/centrum-pomocy/... "Inwestorzy, którzy w roku podatkowym 2021 osiągnęli w XTB przychody z tytułu dywidend z akcji zagranicznych lub funduszy ETF, co do zasady powinni również uwzględnić te przychody w rozliczeniu rocznym, przepisując we wskazane w zestawieniu pola formularza podatkowego PIT-38 odpowiednie wartości."

kliknij, aby powiększyćPrzyznam, że Litwy nie rozkminiałem jeszcze i na razie nie zaprzątam sobie głowy czy jest umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania czy jej nie ma.
Jeśli ktoś już to ogarniał, niech się podzieli informacją czy tylko dopłacame te 4% czy też stosujemy coś bardziej skomplikowanegoOd siebie dodam jeszcze to, zapisałem sobie ale nie pamiętam źródeł:
"Co istotne! W PIT-38 nie podajesz wartości samej dywidendy brutto tylko wartość obliczonego podatku!"
"W celu określania wysokości przychodów, od których pobierany jest podatek u źródła, spółka powinna stosować kurs średni waluty obcej ogłoszony przez NBP na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień wypłaty należności." -
czyli nie liczymy wg kwoty która wpływa nam na konto, bo przewalutowanie bywa różne. Sprawdzamy kiedy jest dzień wypłaty dywidendy, i przeliczamy jej wys w EUR/USD czy w jakiej tam dana spółka wypłaca za pomocą kursu z dnia poprzedzającego dzień wypłaty.W naszym przypadku dywidenda 0,37 EUR - PLN liczymy w kursu z 26.05, tabela A średnich kursów NBP.
Jeśli się mylę, prostujcie.