PARTNER SERWISU
ccyakjwd
5 6 7 8
RighDruadh
19
Wpisów: 58
Wysłane: 26 maja 2022 22:51:35
Zawieszenie notowań nie ma nic wspólnego z blokowaniem działalności spółki lub blokowaniem przelewów. Spółka działa na Litwie, więc wg mnie dywidenda powinna zostać wypłacona bez najmniejszych problemów.

Może być lekkie opóźnienie w księgowaniu jak już.

Przypominam, że z dywidendy potrącone będzie 15%.
U nas obowiązuje 19% i trzeba się będzie indywidualnie za rok z fiskusem rozliczyć. Inaczej niż przy dywidendach spólek krajowych.

Tu mała pomoc:
www.xtb.com/pl/centrum-pomocy/...

"Inwestorzy, którzy w roku podatkowym 2021 osiągnęli w XTB przychody z tytułu dywidend z akcji zagranicznych lub funduszy ETF, co do zasady powinni również uwzględnić te przychody w rozliczeniu rocznym, przepisując we wskazane w zestawieniu pola formularza podatkowego PIT-38 odpowiednie wartości."

kliknij, aby powiększyć

Przyznam, że Litwy nie rozkminiałem jeszcze i na razie nie zaprzątam sobie głowy czy jest umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania czy jej nie ma.
Jeśli ktoś już to ogarniał, niech się podzieli informacją czy tylko dopłacame te 4% czy też stosujemy coś bardziej skomplikowanego

Od siebie dodam jeszcze to, zapisałem sobie ale nie pamiętam źródeł:
"Co istotne! W PIT-38 nie podajesz wartości samej dywidendy brutto tylko wartość obliczonego podatku!"
"W celu określania wysokości przychodów, od których pobierany jest podatek u źródła, spółka powinna stosować kurs średni waluty obcej ogłoszony przez NBP na ostatni dzień roboczy poprzedzający dzień wypłaty należności." - czyli nie liczymy wg kwoty która wpływa nam na konto, bo przewalutowanie bywa różne. Sprawdzamy kiedy jest dzień wypłaty dywidendy, i przeliczamy jej wys w EUR/USD czy w jakiej tam dana spółka wypłaca za pomocą kursu z dnia poprzedzającego dzień wypłaty.

W naszym przypadku dywidenda 0,37 EUR - PLN liczymy w kursu z 26.05, tabela A średnich kursów NBP.

Jeśli się mylę, prostujcie.

RighDruadh
19
Wysłane: 26 maja 2022 23:15:54
A to (nie)ciekawe....

energia.rp.pl/energetyka-zawod...

"Decyzja Litewskiej Państwowej Rady Energetycznej została podjęta po tym, jak litewska Służba Śledcza ds. Przestępstw Finansowych (FIRS) ogłosiła zamrożenie funduszy i akcji spółki, a giełda Nord Pool zawiesiła obrót energią elektryczną Inter RAO. "

Jeśli zamrażają fundusze i akcje spółki, to już cholera wie czy zdołają wypłacić dywidendę czy nie.
I czy będą w stanie funkcjonować dalej.
Komunikat by się przydał.

Premier02
PREMIUM
12
Wpisów: 315
Wysłane: 27 maja 2022 07:05:23
jakoszczedzacpieniadze.pl/jak-...

RighDruadh przeczytaj i porównaj.
Ja w ten sposób rozliczam.

RighDruadh
19
Wysłane: 27 maja 2022 18:59:30
Dużo szerzej potraktowany temat. Szerzej niż moje aktualne potrzeby.
Wydaje się, że dobry artykuł.

Co do kursy przeliczenia - potwierdzone to co napisałem.
Przyczepiłbym się tego jedynie:
"Dla prawidłowości rozliczenia inwestor musi przeliczyć uzyskany przychód z dywidendy uzyskanej w walucie obcej według kursu średniego walut NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień otrzymania dywidendy (tzw. D-1)."
Część ludzi za dzień otrzymania przyjmie dzień kiedy im wpadła na konto, bo przecież "otrzymali" pieniądze, a to błędne rozumowanie. Różnym osobom, może w różne dni wpływać. Choćby widząc wpisy na wątku Agroligi widać było, że jedni otrzymali, a inni czekali.
Ja napisałem to jednoznacznie - dzień wypłaty dywidendy.
A dzień wypłaty można sprawdzić w komunikatach spółek.

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 30 maja 2022 14:24:38
Myślę że US wierzy deklaracjom że wpłynęła tego dnia jak wpłynąć powinna.
To właśnie ciekawe że z Interaolt powinna wpłynąć w piątek a do tej pory jej nie ma.
Na czyjeś konto już wpłynęła?

RighDruadh
19
Wysłane: 30 maja 2022 22:31:35
Nie ma.
Jeśli w ciągu kilku dni nie wpadnie to definitywnie kaplica zgodnie z tym co napisane w artykule:

RighDruadh napisał(a):
A to (nie)ciekawe....

"Decyzja Litewskiej Państwowej Rady Energetycznej została podjęta po tym, jak litewska Służba Śledcza ds. Przestępstw Finansowych (FIRS) ogłosiła zamrożenie funduszy i akcji spółki, a giełda Nord Pool zawiesiła obrót energią elektryczną Inter RAO. "

Jeśli zamrażają fundusze i akcje spółki, to już cholera wie czy zdołają wypłacić dywidendę czy nie.
I czy będą w stanie funkcjonować dalej.
Komunikat by się przydał.

Miniwww
3
Wpisów: 25
Wysłane: 13 czerwca 2022 13:15:40
Posprzątane

Cytat:

www.bankier.pl/wiadomosc/Spolk...

Spółka Inter Rao Lietuva rozpoczęła proces niewypłacalności

Prezes spółki Inter Rao Lietuva poinformował wierzycieli o wszczęciu procesu niewypłacalności - podała spółka w komunikacie.

Spółka podała, że obrót jej akcjami jest zawieszony, a aktywa są zamrożone, co ogranicza jej zdolność do regulowania zobowiązań wobec wierzycieli.

Inter Rao Lietuva podawało wcześniej, że według litewskich władz jest powiązane z osobami objętymi międzynarodowymi sankcjami. Spółka nie zgadza się z takimi decyzjami.

Cytat:

Litwa odbiera licencję rosyjskiej firmie energetycznej

Litewska spółka-córka rosyjskiego państwowego giganta energetycznego Inter RAO Lietuva nie jest w stanie finansowo kontynuować swojej działalności, co oznacza, że straci licencję.

Decyzja Litewskiej Państwowej Rady Energetycznej została podjęta po tym, jak litewska Służba Śledcza ds. Przestępstw Finansowych (FIRS) ogłosiła zamrożenie funduszy i akcji spółki, a giełda Nord Pool zawiesiła obrót energią elektryczną Inter RAO.

sewa
1
Wpisów: 15
Wysłane: 13 czerwca 2022 14:45:31
Rozumiem, że z dywidendy też nici czy ktoś dostał?

Wniosek taki, że lepiej grać w ruletkę nie dość że uczciwsze zasady to i większa przyjemność,
ja się żegnam z GPW ta sytuacja przelewa moją czarę goryczy. RIP

PS. ... nawet straty nie będzie można rozliczyć
Edytowany: 13 czerwca 2022 14:47

Czerstwyrarytas
1
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 36
Wysłane: 13 czerwca 2022 15:55:32
Strate rozliczysz - sprzedaj akcje poza obrotem, dom maklerski wykaze Ci to w picie

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 14 czerwca 2022 07:38:43
Wiem że teoretycznie jest to możliwe ale jak to w praktyce powinno wyglądać?
Z drugiej strony kto by kupował akcje takiej spółki czy zatem ktoś takiego działania nie zakwalifikuje jako przekręt?
Nie zacznie dochodzić czy faktycznie sprzedałem?
Edytowany: 14 czerwca 2022 07:39

koordian
1
Wpisów: 45
Wysłane: 14 czerwca 2022 12:19:15
Sprzedaj komuś z rodziny/kumplowi po 1 gr za akcje, stratę rozliczysz, nikt nie będzie się czepiał. Najlepiej aby osoba kupująca maiła rachunek w tym samym biurze maklerskim co ty.

sewa
1
Wpisów: 15
Wysłane: 14 czerwca 2022 18:00:02
Dziś otrzymałem pismo podpisane przez CEO Inter Rao, że pomimo niewypłacalności złożyli wniosek w ichniejszym urzędzie o wypłatę dywidendy. Z pisma wynika, że są mi dłużni kilkadziesiąt € ale zastanawiam się w takim razie czy jest cień szansy, że odzyska się pozostałe środki ?

Pawel81PK14
2
Wpisów: 6
Wysłane: 15 lipca 2022 12:50:12
Otrzymałem informację że mogę się zgłosić jako dłużnik do listy dłużników w kolejce po kasę. Pytanie czy to ma sens i co powinienem wpisać jako wartość długu.Tylko wartość tegorocznej dywidendy czy może też dług z tytułu posiadanych akcji. Jaką wartość przyjąć dla ceny akcji wyliczając dług z tego tytułu? Ostatni kurs z GPW?

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 16 lipca 2022 08:46:28
Cytat:
Otrzymałem informację że mogę się zgłosić jako dłużnik do listy dłużników w kolejce po kasę.

W jaki sposób otrzymałeś informację?
Oficjalne pismo?
Myślę że zawsze warto zgłaszać się jako dłużnik.
Najwyżej potem zrezygnujesz natomiast chyba nie mogą wymagać stawiennictwa w Litwie.

clave
8
Wpisów: 43
Wysłane: 17 lipca 2022 01:54:07
Pawel81PK14 napisał(a):
Otrzymałem informację że mogę się zgłosić jako dłużnik do listy dłużników w kolejce po kasę. Pytanie czy to ma sens i co powinienem wpisać jako wartość długu.Tylko wartość tegorocznej dywidendy czy może też dług z tytułu posiadanych akcji. Jaką wartość przyjąć dla ceny akcji wyliczając dług z tego tytułu? Ostatni kurs z GPW?

A jaki niby ma dług firma wobec Ciebie, żebyś mógł go zgłosić? Jako akcjonariusz jesteś jej współwłaścicielem a nie kontrahentem, wobec którego firma nie wywiązała się z jakiegoś zobowiązania, np. nie zapłaciła faktury.

Dywidenda? Z tego co napisałeś, jej wypłata była jedynie intencją firmy. Poza tym, przepisy jasno określają kolejność zaspakajania wierzycieli. Pracownicy, zobowiązania publiczno-prawne.. Ty, jako współwłaściciel firmy jesteś na samym, samym końcu tej kolejki.

Sorry, ale taka jest smutna rzeczywistość.

Czerstwyrarytas
1
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 36
Wysłane: 18 lipca 2022 14:52:38
w mojej opinii najlepiej sprzedać akcje poza obrotem na gpw (na zwyklą umowę) - przynajmniej dom maklerski rozliczy to jako stratę do celów podatkowych.
Później te same akcje możesz przecież "odkupić"

Premier02
PREMIUM
12
Wysłane: 18 lipca 2022 19:50:46
Cytat:
Otrzymałem informację że mogę się zgłosić jako dłużnik do listy dłużników w kolejce po kasę

Pismo dostałeś od maklera a ten dług to dywidenda.
Postaraj się o wniosek po angielsku lub litewsku i wyślij mailem.
Może się uda.

Pawel81PK14
2
Wysłane: 18 lipca 2022 20:14:58
Premier02 napisał(a):
Cytat:
Otrzymałem informację że mogę się zgłosić jako dłużnik do listy dłużników w kolejce po kasę.

W jaki sposób otrzymałeś informację?
Oficjalne pismo?
Myślę że zawsze warto zgłaszać się jako dłużnik.
Najwyżej potem zrezygnujesz natomiast chyba nie mogą wymagać stawiennictwa w Litwie.

Pismo otrzymało moje BM i przesłało mi na maila wraz z formularzem zgłoszenia jako dłuźnik po ang i lit. Trzeba to wysłać na wskazany mail z dowodem długu.

Ja przygotowałem formularz pod dywidende pismo trzeba wysłać do 1 sierpnia.
Czekam na zaświadczenie o stanie posiadania.

Ale nie wiem czy proces upadłości będzie kontynuowany bo tego samego dnia dostałem następny list tylko że po litewsku i nie pamiętam gdzie ale znalazłem że jakaś niemiecka firma zgłosiła obiekcje do wszczęcia upadłości przez akcjonariuszy na walnym 30 czerwca, więc ostatecznie nie wiem jak to się potoczy.

Pawel81PK14
2
Wysłane: 18 lipca 2022 20:19:20
clave napisał(a):
Pawel81PK14 napisał(a):

A jaki niby ma dług firma wobec Ciebie, żebyś mógł go zgłosić? Jako akcjonariusz jesteś jej współwłaścicielem a nie kontrahentem, wobec którego firma nie wywiązała się z jakiegoś zobowiązania, np. nie zapłaciła faktury.

Dywidenda? Z tego co napisałeś, jej wypłata była jedynie intencją firmy. Poza tym, przepisy jasno określają kolejność zaspakajania wierzycieli. Pracownicy, zobowiązania publiczno-prawne.. Ty, jako współwłaściciel firmy jesteś na samym, samym końcu tej kolejki.

Sorry, ale taka jest smutna rzeczywistość.

Dywidenda plus kasa z majątku po rozliczeniu dłużników. Na moje oko ;) Nie wiem czy to możliwe bo nie chce mi się w to zagłębiać. Może ktoś bardziej biegły zerknie w bilans i coś skrobnie mądrego

marko2015
2
Wpisów: 103
Wysłane: 15 września 2022 20:05:33
Ostatnio otrzymałem e-mailem sporo dokumentów w tym karte do głosowania :). Nie wiem czy jest sens wysylać pocztą do Kowna? :)
Czy ktoś może przekopał się przez te dokumenty ( o ile też je otrzymał ) i jest w stanie powiedzieć jak wygląda sytuacja akcjonariuszy względem zgloszonych roszczeń?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,154 sek.

myfxuaca
nflxrkyl
nbtejzio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tyzeuwrs
ddrtibst
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat