7 Dołączył: 2020-07-25 Wpisów: 56
Wysłane:
14 czerwca 2022 09:51:48
Yaroman napisał(a):1.Kolejne obligacje w portfelu: FPC0631. Emitent BGK, gwarancja Skarbu Państwa. Oprocentowanie WIBOR6M + marża 0,5%, obecnie 7,41%. Niedawno wypłacony kupon, marża „świeżo” naliczona od niedawnego WIBOR6M . Do kupienia ( na Catalyście) z dyskontem (94% nominału). Obecna rentowność do wykupu 8,5%. Cel zakupu: zwiększenie bezpieczeństwa portfela ( przez gwarancję Skarbu Państwa i zwiększenie dywersyfikacji).
Pytanie od laika: czy nie lepiej kupić obligacje skarbowe z serii EDO, które teraz w pierwszym roku dają 5,75% a za rok inflacja +1,25pp? W pierwszym roku jest mniej, ale potem oprocentowanie powyżej inflacji, a jeżeli będzie jak teraz (WIBOR niższy od inflacji i to niemal o połowę?) to niemalże "gwarancja" że przez kolejne lata oprocentowanie EDO będzie wyższe, przy tej samej gwarancji Skarbu Państwa. Oczywiście, przy założeniu że stopa referencyjna NBP (a za nią WIBOR) będą niższe od inflacji. Jak myślisz?
|
|
110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
14 czerwca 2022 10:18:24
W EDO też inwestuję, mam kilka serii o różnych terminach. 1.Problemem jest IKE. Chcąc inwestować w EDO na IKE trzeba mieć rachunek w DM PKO BP. Myślałem o przeniesieniu, ale jest z tym trochę zachodu. 2.Dywersyfikacja portfela. Obecnie EDO wydaje się rzeczywiście jedną z najlepszych opcji dla zabezpieczenia portfela przed inflacją, ale rynek się zmienia. Mając obligacje notowane na Catalyście można szybko dokonać zmian w portfelu.
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2022 06:29:03
Jak zauważałem w poniedziałek, rentowności rynkowych obligacji skarbowych, po kilkutygodniowej konsolidacji zaczynają dynamicznie rosnąć (ich wyceny spadać). Obecne rentowności dobijają do 8%. Tyle będzie musiał Skarb Państwa płacić za obsługę długu. W zeszłym roku było to jakieś 1,5%. A zadłużenie za obecnej władzy doszło do poziomów astronomicznych (1,5 bln zł?). Ci co mają zadłużenie hipoteczne widzą jak wzrosły raty. Tu mamy to samo w skali całego kraju. Ktoś ma wątpliwości jak bolesne będzie wychodzenie z z tego długu? Jeden forumowicz zarzucał mi tu błędnie narrację opozycyjną. Błąd. To moje własne przemyślenia oparte na własnych obserwacjach. Tak swoją drogą opcja polityczna która przed kolejnymi wyborami przedstawiła by realny plan wyjścia z tej matni na zasadzie „będzie boleć ale to konieczne” miała by mój głos. Ale ty chyba SF. Kolejnego Balcerowicza będziemy szukać jak już wszystko się rozsypie. By the way, spadek wartości PLN do innych walut też przyspieszył w ostatnich dniach
|
|
|
|
2 Dołączył: 2021-03-12 Wpisów: 6
Wysłane:
15 czerwca 2022 13:19:31
Hej. A uważasz, że w tym roku jeszcze warto wchodzić w 4 letnie obligacje SP COI0626?
|
|
11 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 111
Wysłane:
15 czerwca 2022 17:21:28
Zależy jaką masz projekcję ścieżki inflacji? Ale pamiętaj o pierwszym roku na 5% (teraz, a kiedyś było 1% w pierwszym roku - sukcesywnie jest to podnoszone), oraz na fixowaniu kuponu na cały rok (nawet jak teraz masz inflację 13%, to jak kupon był fixowany pół roku temu, to masz niższy kupon). Na obligacjach opartych na WIBOR6M (BGK, lub innych bezpiecznych korpo, gdzie masz trochę więcej marży PKOBP i PEKAO 1,55%, PZU 1,8%, MBANK 2,1%, ALR1025 2,7% im dalej w ryzyko tym wyższa marża, ale jak ktoś chce bezpiecznie to tu bym się zatrzymał) - masz aktualizację kuponu co 6 miesięcy, czyli jak pół toku temu miałeś niski WIBOR to teraz masz już 7% i dogoniłeś inflację z przed pół roku. Jak zakładasz brak spadku inflacji to do rozważania to co powyżej. Jak założysz spadek inflacji, np. za dwa lata (zgodnie z projekcją NBP), a w związku z tym również spadek stóp procentowych (oraz WIBOR) to masz już dodatkową zmienną, która wprowadza dodatkowy chaos i przy takim założeniu warto analizować obligacje stałokuponowe (różne DS, czy część BGK stałokuponowych, np. FPC0630 - teraz cena 66% nominału), gdyż wraz z obniżką stóp ceny tych obligacji wyskoczą w kosmos (nawet z opcją powrotu do ceny nominalnej). Przy czym 4latki indeksowane inflacją, pomimo że nie są notowane na rynku mają opcję wyjścia przed terminem - koszt chyba 75bp. Jak zawsze nie ma jednoznacznej odpowiedzi :)
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2022 21:51:06
hajjdi napisał(a):Hej. A uważasz, że w tym roku jeszcze warto wchodzić w 4 letnie obligacje SP COI0626? Myślę, że zawsze warto w zdywersyfikowanym portfelu mieć obligacje zależne od inflacji. Ja od kilkunastu lat podkupuję okresowo 10letnie, ale mając krótszy horyzont można brać 4 łatki. Ja osobiście zakładam, że inflacja dwucyfrowa potrwa dłużej, mogą to być lata, więc „tu i teraz” wspomniane czterolatki byłyby też na miejscu
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2022 06:49:04
1.Jak pisałem niedawno, rentowności obligacji skarbowych w ostatnim czasie przyspieszyły wzrosty (spadają wyceny). Świetnym indykatorem jest tu indeks TBSP. Jest najniżej od 7 lat i ciągle spada. Mamy tu niestety trend. 2.Zauważam też zwiększoną aktywność na obligacjach korporacyjnych. Tu też spadają wyceny. Co ciekawe dotyczy to dużych, „bezpiecznych” emitentów typu PEO,PZU,KGHM. 3.Faktem są kiepskie wyniki funduszy obligacyjnych i odpływ klientów tychże. Te, w powszechnej opinii „bezpieczne fundusze” z sektora „wiecznej hossy” są zapakowane w obligacje stałokuponowe, gdzie w warunkach rosnącej inflacji i rosnących WIBOR rentowności muszą rosnąć, co oznacza „tu i teraz” obniżanie wycen jednostek funduszy. „Kowalski” widząc, spadki rzędu 20% , a z drugiej strony coraz bardziej atrakcyjną ofertę lokat i obligacji skarbowych kupowanych bezpośrednio wycofuje się z funduszu. I mamy co mamy - dynamiczne spadki. 4.Ktoś powie, trzeba poczekać, będzie jeszcze taniej. I tak i nie. Pomimo spadków wycen, mój portfel co prawda nie rośnie tak jak wskazywałyby rentowności w nim zawartych papierów (obecnie średnio 10%), ale jednak rośnie. Spadki wycen są równoważone przez przyrost kuponów. I jako całość powolutku idzie to wszystko w górę. 5.Kluczowy fakt - nie mam od stycznia żadnych obligacji stałokuponowych. 6.Zakładam, że trend spadkowy na obligacjach zatrzyma się w okolicy (czasowej) szczytu inflacji i WIBORów. Wtedy zakładam, że nastąpi okres żniw w strategiach obligacyjnych i czas na kupowanie obligacji stałokuponowych. Tylko kiedy to nastąpi? Kto trafi, zarobi.
|
|
Wysłane:
29 czerwca 2022 12:32:43
1.Ostatnio spłynęło trochę pieniążków z kuponów: Besta, Ccc, Kruka. 2.Odkupiłem trochę (skracanych w ostatnich miesiącach) CCC0626. Jeden z najbardziej ryzykownych papierów w moim portfelu (wysokie wskaźniki zadłużenia, brak zysków CCC) ale uznałem, że potencjalna stopa zwrotu jest warta tego ryzyka. Na CCC0626 jest obecnie 13% rentowności do zakupu. Dziś, bez problemu spłynął ostatni kupon i zakup jest (prawie) „czysty”, nie płaci się za odsetki. Papier do kupienia za 96% nominału.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2022 06:57:27
1.Ostatni dzień półrocza, więc można się pokusić o o ocenę zyskowności inwestycji. W portfelach „maklerskich” mam kilkanaście serii obligacji korporacyjnych 9 emitentów + FPC0631 (skarbowa emitent BGK, gwarancja Skarbu Państwa). Pomimo bessy, spadających wycen (= rosnących rentowności) na rynku obligacji portfel notuje 2,6% wzrostu wartości od początku roku. Nie jest źle, ze względu na strukturę portfela nie chyba sensu porównywać do WIG (-21%). Indeks TBSP jest chyba bardziej na miejscu (choć nie do końca - obligacje skarbowe) tu -9,9%. Kiedyś porównywałem się do funduszy, ale nie będę się nad nimi pastwił Niestety polegam w walce z inflacją, ale chyba obecnie mało kto z nią wygrywa. Zakładam, biorąc pod uwagę rentowności posiadanych walorów (średnio +/-10%), że najlepsze (w kwestii wyników portfela) jeszcze przed mną 2.Druga część, (porównywalnej wielkości jeżeli chodzi o zaangażowanie kapitałowe) moich inwestycji to obecnie kilka serii obligacji 10 letnich, skarbowych. Większość kupowana w latach poprzednich. Tu nie analizuje wyniku, czekam do wykupu. Rentowności w obecnej sytuacji należy szacować na średnio 10% w tym roku (zależne od inflacji).
Edytowany: 30 czerwca 2022 07:10
|
|
2 Dołączył: 2021-03-12 Wpisów: 6
Wysłane:
6 lipca 2022 23:06:34
Hej. Nie chciałbym Ci zaśmiecać wątku, ale ostatnio zapytałem Cię o obligację skarbowe i wszedłem w nie w końcówce czerwca, żeby jeszcze zabezpieczyć się przed jakaś zmianą w lipcu. Natomiast tak się zabezpieczyłem, że lipcowe 4latki mają już 6% w pierwszym okresie :) I teraz zastanawiam się, czy nie zamienić ich na lipcowe, bo odsetek na razie nie mam wielkich. Z drugiej strony tak może być jescze co miesiąc... :/
|
|
|
|
Wysłane:
7 lipca 2022 06:23:58
Cyt: W listopadzie i styczniu kupiłem sporą ilość EDO - skarbowych 10cio latków indeksowanych inflacją. 1,7% w pierwszym roku i 1% ponad inflację w dalszych latach inwestowania. Obecnie zapowiedź oprocentowania dla serii majowej to 3,7 w pierwszym roku i 1,25 w kolejnych. Koszt przedterminowego wykupu to 2 zł od obligacji, ale nie może być wyższy niż narosłe odsetki. Umiem liczyć. Co zrobię?Jak widać też miałem ten dylemat. Zmieniłem serię styczniową na kwietniową, tracąc narosłe odsetki. W kolejnym miesiącu oprocentowanie też wzrosło, ale już sobie odpuściłem kolejne zmiany. Obecnie zmiana msc do msc jest chyba mniejsza i nie zmienia się % ponad inflację w dalszych latach inwestowania, sam musisz sobie odpowiedzieć czy warto zmieniać serię. Przy krótkim czasie od zakupu praktycznie nie tracisz odsetek i na koszcie wykupu. Pytanie czy chce Ci się fatygować i co robić w kolejnych miesiącach przy kolejnych (ewentualnych) wzrostach
|
|
Wysłane:
7 lipca 2022 14:27:22
Jak by ktoś był zainteresowany zakupem obligacji Kruka, to, co rzadko się zdarza, ostatnia seria KR10627 na Catalyście jest do kupienia, bez problemu po cenie nominału
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
7 lipca 2022 23:48:34
obligacji korpo właściwie nie tykam, chyba, że takie półbankrutów gdy widzę szansę na wyjście na prostą... jak widzę developera dającego już ponad 13% odsetek a zabezpieczeniem jest poręczenie spółki właściciela.. to ...obserwuję z ciekawości czy wszystko ci spłynie w terminie...( ale życzliwie)
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
8 lipca 2022 06:22:33
1.Nie ma inwestycji bez ryzyka. Czy to akcje, czy obligacje korporacyjne. Ktoś spodziewał się kilkunastoprocentowych spadków na Obligacjach Skarbowych (rynkowych) lub 20-30% spadków w „bezpiecznych” funduszach obligacyjnych? Obecnie jest to faktem. 2.Ważne by mieć świadomość ryzyk i trzymać je pod kontrolą. Ja nie wchodzę w „półbankrutów” i nic, gdzie mam najmniejsze choć wątpliwości co do perspektyw spłaty zobowiązań. Jak na razie (30 lat na rynku) udało mi się uniknąć defaultu. Choć nie wykluczam, że i mnie „może trafić z nienacka”. 3.Dywersyfikacja: większe ryzyko papieru, mniejsze zaangażowanie w portfelu. 4.Staram się mieć płynne walory. W razie problemów nie mam problemów z decyzją o ewakuacji, nawet za stratą. Zazwyczaj (zawsze?) przed defaultem pojawiają się sygnały świadczące o możliwości „wywałki”. Wielu inwestorów liczy wtedy na cud co podtrzymuje płynność i daje możliwość odsprzedania walorów. Obserwowałem to na rynku wielokrotnie. Trzeba trzymać rękę na pulsie
|
|
Wysłane:
27 lipca 2022 06:35:06
1.Stopy rynkowe: WIBOR3M: 7.00 proc. WIBOR6M: 7.29 proc. Inflacja (CPI): 15.5 proc. Stopa referencyjna NBP: 6.5 proc Poziomy WIBOR3M/6M ustabilizowały się i od kilku tygodni są właściwie na tym samym poziomie. 2.Wyceny obligacji skarbowych od czerwcowego dołka rosną. Index TBSP jest już ponad 8% wyżej, a niektóre fundusze obligacyjne zanotowały ponad 10% wzrosty w miesiąc. 3.Jeszcze niedawno zakładałem, że inflacja a za nią WIBOR-y i rentowności obligacji skarbowych będą rosły jeszcze przynajmniej przez kilka miesięcy ale wygląda na to, rynek wycenia (j.w.), że stopy procentowe nie będą już rosły i dołek na obligacjach skarbowych należy uznać za zaliczony. Trzeba by chyba w końcu kupić ETFTBSP i/lub FPC1140. Tylko nie ma za co. Co by tu sprzedać 4.Zerkam na akcje, w końcu można by się obkupić dużo taniej niż jeszcze pół roku temu. Ale trend spadkowy obowiązuje. Czekam dalej i obserwuję
Edytowany: 27 lipca 2022 06:42
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
28 lipca 2022 09:20:28
Hey. Powiedz mi ten index Obligacji Skarbowych o którym mówisz to notowany na giełdzie ETFBTBSP ?On jest notowany w tej chwili po 180,98zł Bo nie wiem czy o tym samym myślę o czym piszesz tylko zrobiłeś literówkę czy ja coś poplątałem ?
|
|
PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 284
Wysłane:
28 lipca 2022 10:04:13
Cytat:Hey. Powiedz mi ten index Obligacji Skarbowych o którym mówisz to notowany na giełdzie ETFBTBSP ? On jest notowany w tej chwili po 180,98zł Bo nie wiem czy o tym samym myślę o czym piszesz tylko zrobiłeś literówkę czy ja coś poplątałem ? ETF Bety odwzorowuje indeks TBSP (Treasury BondSpot Poland). Tak jak inne ETFy odwzorowują W20, Mwig40 czy sWIG80 tak ten jest na to ;).
|
|
Wysłane:
28 lipca 2022 17:23:01
Masa napisał(a):Hey. Powiedz mi ten index Obligacji Skarbowych o którym mówisz to notowany na giełdzie ETFBTBSP ? Tak, ETFBTBSP, odwzorowuje indeks TBSP (w składzie obligacje skarbowe notowane na GPW), sorry za literówkę
Edytowany: 28 lipca 2022 17:24
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
29 lipca 2022 06:01:06
A nic się nie dzieje. Natomiast temat zaczyna być coraz ciekawszy i faktycznie trzeba się bliżej przyjrzeć temu ETFBTBSP bo FPC1140 obserwuję już od dłuższego czasu jak pierwszy raz zwróciłeś na nie uwagę. Co do wyboru na którą pozycję w razie ewentualnego zakupu postawić trzeba by poddać jakiejś swojej wewnętrznej analizie :) Generalnie jak już większość zauważyła i tu nie napiszę nic nowego dołek na obligacjach już wydaje się mieliśmy i chyba nadchodzi dogodny moment na dołączenie tychże do portfela.
|
|
Wysłane:
29 lipca 2022 07:25:51
Obligacje skarbowe notowane na GPW, obligacje skarbowe dostępne „w detalu” i obligacje korporacyjne to 3 różne światy. W obligacje skarbowe notowane na GPW praktycznie nigdy nie inwestowałem (mam tylko zmiennokuponowy nietypowy bo o zmiennym oprocentowaniu „semiskarbowy „ FPC0631”) a nie mając ich w portfelu nie mam motywacji do obserwowania i analizy poszczególnych serii. Dobrze, że jest index TBSP i są dostępne ETFy na TBSP, to bardzo ułatwia potencjalne decyzje inwestycyjne w tym sektorze. Takiej bessy w obligacjach skarbowych jak obecnie nie było jeszcze w historii GPW, więc trudno o jakąś analizę techniczną. Porównując z akcjami możemy mieć już wstęp do hossy, ale być może to tylko korekta w trendzie, wciąż spadkowym, lub „uklepywanie dna” W „sektorze” obligacji korporacyjnych, wciąż widzę powolne osuwanie się kursów. Nawet Kruki oscylują wokół nominału, „przyjazny” indywidualnym (akceptowalny nominał) PEO1027 systematycznie jedzie w dół, a taki ryzykowny CCC0626 zjechał już poniżej 95%. Stąd nie wiem, czy wzrost na TBSP to na pewno już początek trendu wzrostowego. Pewnie kluczowa jest tu spekulacja inwestorów (dużych?) co do prognoz inflacji (czy szczyt już blisko) i poziomu WIBOR-ów. Znów - kto zinterpretuje właściwie i obstawi właściwy ruch - zarobi.
Edytowany: 29 lipca 2022 07:30
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.