Cytat:Nie podaję ceny docelowej, nie znam jej. Kurs spadnie ponieważ banki nie są durnowate i załatwią stosowną ustawę. ZBP już za tym lobbuje. A nawet jak nie załatwią to pójdą mocno w ugody. Zatem czas żniw VOT będzie dużo krótszy niż niektórzy myślą. To jest zayebiste uzasadnienie fundamentalne. Moderator dostaje żółtą kartkę. W ogóle nic nie będę pisał i pomoderujesz sobie dostojne milczenie. Wszak frekwencja na Forum jest bardzo niska.
To czy banki są durnowate, czy nie nie ma żadnego znaczenia. Liczy się jaką politykę prowadzą i czy jest szansa na jej zmianę. Wcześniej pisałeś, że banki ruszą z ugodami i biznes Votum się skończy. Po opinii Rzecznika na ten moment banki nie poprawiły swoich ofert (może z wyjątkiem Pekao, które i tak ma mało kredytów frankowych i które relatywnie poprawiło swoją ofertę). Źródło już raz podałem na forum. Nawet gdyby banki poprawiły swoją ofertę ugód, Votum może poprawić również swoją ofertę, aby pozostać w grze. Wszyscy są tego świadomi.
Teraz piszesz o tym, że będzie ustawa. Kilka razy na forum pisałem, że w tym roku żadnej ustawy nie będzie. I mam poważne wątpliwości, czy będzie kiedykolwiek taka potrzeba.
W Kancelarii Prezydenta nie toczą się żadne prace w sprawie ustawy.
Cytat:Prezydent Andrzej Duda poinformował w piątek, że czeka na przedstawienie przez instytucje państwowe propozycji i koncepcji dotyczących kredytów frankowych. Dodał, że w kancelarii prezydenta nie toczą się żadne prace w tej sprawie.
tvn24.pl/biznes/z-kraju/kredyt...Pisanie o tym, że ZBP już lobbuje brzmi jak z kabaretu. Za czym lobbuje ZBP skoro nawet nie ma projektu ustawy? Za ustawą w nieznanym kształcie. Na dzień dzisiejszy ZBP lobbuje w prasie. Z tym się zgodzę.
Prezydent w 2016 r. miał projekt ustawy dotyczącej kredytów frankowych. Ile to już lat?
Prawda jest taka, że banki nie chcą ustawy, bo jej koszt obecnie + toczące się sprawy sądowe, to znacznie wyższe koszty niż banki chcą ponieść. Dlatego do dziś nie ma żadnej ustawy. Zwyczajnie liczą, że ludzie będą spłacać kredyty i nie pójdą do sądu - liczą na bierność i jak do tej pory miały rację prowadząc taką politykę i strasząc. Dlatego było tyle szumu o wynagrodzenie za korzystanie z kapitału. To im się zwyczajnie bardziej opłacało. Durnowate? Oni już dawno to policzyli.
Cytat:Prezentacja projektu „ustawy frankowej”
www.prezydent.pl/aktualnosci/w...Votum zapowiedziało, że w tym roku przyspieszy z pozyskiwaniem spraw. Wartość spółki wzrośnie więc tylko w tym roku o kilkadziesiąt %, bo o tyle wzrośnie liczba umów jakie ma Votum. Ja na ich miejscu celowałbym w pozyskanie około 16 tys. umów w 2023 r. Oni już mają ustalone procedury, sposoby postępowania gotowe wzory dokumentów itd. To powinno być organizacyjnie w ich zasięgu.