Bartas_Gda napisał(a):baks napisał(a):tgolik napisał(a):Ciekawe, czy rynek ma dość siły, żeby wymusić wykup akcji przez shorty?
Szortami ja bym się nie przejmował. Są teraz za tydzień może ich nie być. Kiedyś pewnie znó powrócą.
Sukces DLC na pewno będzie. Kluczowe jest to jaka będzie jakość dodatku. Jeśli wzbudzi zachwyt mogą znów powrócić rekomendacje powyżej 160zł.
Pytanie tylko kiedy DLC i czy spółka wystarczająco popracowała nad jakością.
Sporo być może ujawni chat.
Czat za wiele nie ujawnił i zgadzam się z @tgolik to nie DLC:)
na czacie potwierdzili "Tak – wczoraj potwierdziliśmy 2023."
"Piotr Nielubowicz: Czujemy się komfortowo, by rozpocząć kampanię dodatku w czerwcu."
No nie macie racji
DLC to inaczej rozszerzenie gry a WW dokładnie tym jest. To na razie nie jest CP GOTY.
W przyszłym roku mogą stworzyć wersję reedycję itp.
Ale niech Wam będzie. Niech będzie WW choć nie nie jest nowa gra może polepszy się samopoczucie....
Na przełomu nie widzę po chacie.
Jednak widzę pewne nadzieje, że spółka w końcu powróci na ścieżkę wzrostową i będzie zarabiać na skalę potencjału CP. Są spore szanse. Nie wiem ale nadal pojawiają się jacyś fantaści który marzy się nowy Wiedźmin w 2023 ..... uśmiałem się ale jak widać są tacy.
Jak widać wielu ma kompletny brak wiedzy o branży i procesach produkcji. Wydaje się, że grę AAA można zrobić w 1-2 lata z grupką 100 osób.
Nie jest ważne, że W3 robili 4-5 lat, że CP robili ok 7-8 lat od pierwszych screenów z gry.
Cała załoga praktycznie pracowała przy CP i po 2 latach od premiery i rok po załataniu miałaby wyjść gra nowej heneracji.
Chyba warto przypomnieć, że to ma być nowe uniwersum a nie zwykła kontynuacja.
W chatu wynika, że nad Polaris pracuje ok 200 ludzi ale spora część z tego dopiero uczy się nowego silnika.
Jakiś rok temu pisałem, że nauka to co najmniej rok. Teraz widać, że ten proces może trwać nawet dłużej.
Co innego nauka silnika a co innego zgranie całego zespołu. Tym bardziej, że pozyskiwani są wciąż nowi pracownicy a na rynku nie ma doświadczonych devów ze znajomością UE5 .... bo silnik dopiero się ukazał.
Założenia wydania 3 gier byłyby dość mało realne w 6 lat po Polarisie. Gra AAA co 2 lata to raczej bajdurzenie tak jak wydanie pełnego nowego Wiedźmina w 2023.
Są pewne ale ... jakie to miałyby być gry. Jeśli nowa gra w takiej małej formie jak WW (DLC) to realne. Jeśli w większej to to niemożliwe.
Nad DLC WW spółka pracuje łącznie około 3 lat z załogą 330 osób. Zespół od Wiedźmina ma 200 osób.
Jeśli spółka liczy ok 1100-1200 osób to co robi reszta. Sądziłem, że DLC robi co najmniej 500 osób.
Jest grupa osób która pracuje nad Orionem. Nic nie wskazuje aby było ich więcej niż nad Polaris choćby dlatego, że jest mniej znana i eksponowana.
Jedno z pytań to to czy Polaris ma być następcą CP czy kolejną grą z serii Wiedźmina czyli następca Polarisa.
Jeśli Orion to następca Polarisa to wydanie 3 gier w 6 lat po Polarisie będzie nieco bardziej realne aby raczej 8 niż 6.
Jeśli Orion to Wiedźmin 5 to kiedy kolejny CP ?
Na razie dużo pytań i niewiadomych.
Ogólny odbiór chatu pozytywny ale nieco niedosyt.
Tern rok na pewno sporo lepszy i kolejny ale na razie nie widać mety z premierami.
Oby szli z sukcesami do przodu.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)