PARTNER SERWISU
imlfqmyb
18 19 20 21 22
comtrader
23
Wpisów: 279
Wysłane: 5 maja 2023 21:25:54 przy kursie: 2,27 zł
Moderatorze... ja nie mam żadnych problemów z administracją portalu Bankier - to oni raczej mają ze mną.
A Bonnier BP będzie miał postępowanie Prokuratorskie no i KNF przy okazji.

Jestem jak najbardziej za pisaniem tu o spółce Rank Progress i spychaniu na bok wszelkich innych pobocznych dyskusji, tylko... trochę dyskutantów brak.

Ale ok...
Na początek rzeczowej dyskusji wrzucam pewne nowinki ze świeżego raportu za 2022 r. moim zdaniem istotne ze względu na rozpoznanie wartości niektórych aktywów spółki:

Olsztyn, Katowice, Legnica-Browar i wycena wartości gruntu pod 1 m2 PUM.

Olsztyn
W Olsztynie przy ul. Jarockiej na posiadanej nieruchomości o powierzchni 8,4 ha Grupa Emitenta planuje rozpoczęcie inwestycji mieszkaniowej. Będzie to osiedle mieszkaniowe wraz z częścią rekreacyjną i usługową oraz zapewnionym układem komunikacyjnym. Planowane jest powstanie ok. 81 000 m2 PUM z liczbą ok. 1 600 mieszkań oraz ok. 3 000 m2 PUU. Prace nad wykonaniem koncepcji architektoniczno-budowlanej dla całej inwestycji już się zakończyły. W dniu 8 kwietnia 2022 roku otrzymano pozwolenie na budowę I etapu inwestycji. Z dniem 16 maja 2022 roku decyzja o udzieleniu pozwolenia na budowę stała się ostateczna i prawomocna. Pierwszy etap inwestycji obejmować będzie wybudowanie czterech budynków wielorodzinnych z łączną liczbą 313 mieszkań, wraz z parkingami podziemnymi i infrastrukturą techniczną. Łączna powierzchnia użytkowa do zrealizowania w tym etapie wyniesie 18 023 m2, czego 16 632 m2 PUM i 1 391 m2 PUU. Obecnie zakończyły się prace nad budową kolektora deszczowego oraz sieci kanalizacji deszczowej i sanitarnej. Grupa Emitenta rozważa trzy warianty działań, czy inwestycję będzie prowadzić samodzielnie, czy pozyskać doświadczonego partnera z branży, z którym wspólnie przystąpi do inwestycji, czy też sprzedać całą nieruchomość wraz z projektem mieszkaniowym.

Katowice
W centrum Katowic, tuż obok słynnego Spodka, na posiadanym gruncie przy ul. Olimpijskiej, Rank Progress SA planuje realizację inwestycji o funkcji mieszkaniowo-biurowo-usługowej. Będzie to kompleks dwóch budynków o wysokości odpowiednio 140 metrów (39 kondygnacji nadziemnych) i 91 metrów (25 kondygnacji nadziemnych) połączonych wspólnym 5-cio kondygnacyjnym atrium. Pod budynkami usytuowane będą 4 kondygnacje podziemne, tworzące wielopoziomowy parking i zapewniające razem 538 miejsc postojowych.
Łącznie w obu budynkach powstaną 442 apartamenty mieszkalne o sumarycznej powierzchni 51 335 m2 PUM. Dodatkowo powstanie też 16 465 m2 powierzchni biurowo-usługowej.

Legnica – Browar

W centrum Legnicy, przy ul. Witelona, na nieruchomości o powierzchni 0,89 ha będącej pozostałością po zabytkowym legnickim browarze z XIX wieku Rank Progress SA planuje realizację inwestycji mieszkaniowej typu loft wraz z dodatkową funkcją biurowo-usługową. Łącznie planowane jest powstanie 12 159 m2 powierzchni użytkowej, w tym 11 137 m2 PUM oraz 1 022 m2 PUU.
W dniu 19 grudnia 2022 roku podpisano umowę na opracowanie dokumentacji projektowej. Prace projektowe trwają.

No policzmy nieco :-) :

1) Olsztyn (już z prawomocnym pozwoleniem na budowę!) 81.000 PUM + 3.000 PUU - obecna bilansowa wartość gruntu 34,190 mln zł
2) Katowice (2 wieże) 51.335 PUM + 16.465 PUU - obecna bilansowa wartość gruntu 26,258 mln zł
3) Legnica (Browar) 11.137 PUM + 1.022 PUU - obecna bilansowa wartość gruntu 6,486 mln zł

Dla uproszczenia zsumuję PUMy i PUU:

1) Olsztyn 84.000 m2 PUM+PUU - przy wycenie całości gruntu (34,190 mln zł) udział wartości gruntu w 1m2 PUM to... 407 zł !!!
2) Katowice 67.800 m2 PUM+PUU - przy wycenie całości gruntu (26,258 mln zł) udział wartości gruntu w 1m2 PUM to... 387,29 zł !!!
3) Legnica (Browar) 12.159 m2 PUM+PUU - przy wycenie całości gruntu (6,486 mln zł) udział wartości gruntu w 1m2 PUM to... 533,43 zł !!!

Co to w ogóle są za wyceny???
Przy czym... ja nie twierdzę, że trzymając to w ZAPASACH nie można tak wyceniać - bo można.
Tym bardziej jak się porównawczo sprawdza transakcyjne ceny mieszkań z lat 2014-2017. ;-)
Być może dlatego Olsztyn przewędrował z NIERUCHOMOŚCI INWESTYCYJNYCH do ZAPASÓW - w poprzedniej kategorii tak niska wycena nie obroniła by się...

Realnie i wciąż ostrożnie:
Olsztyn (grunt pod 1m2) to z 1250 zł za PUM,
Katowice co najmniej 1500 zł za PUM
a Legnica nie wiem, ale 1000 zł za PUM nie byłoby błędem.

Wówczas wartości gruntów (obecnie ujmowanych w AKTYWACH jako ZAPASY) przedstawiałyby się następująco:
1) Olsztyn - 105 mln zł
2) Katowice - 101,7 mln zł
3) Legnica (Browar) - 12,159 mln zł

Suma to 218,859 mln zł.... wobec obecnej sumarycznej wyceny bilansowej brutto 66,934 mln zł i dramatycznie niskiej obecnej kapitalizacji całej spółki w okolicach 80 mln zł.
Różnica to 151,925 mln zł !!!
2 razy obecna kapitalizacja całej spółki...

A przecież tylko 3 wybrane AKTYWA Rank Progressu jako najbardziej jaskrawe przykłady wziąłem... i inne, znacznie nawet większe (przynajmniej w bilansowej wycenie) aktywa nawet pomijam!

To pokazuje potencjał spółki, a historyczny przykład Popowic we Wrocławiu identycznie przez lata zaniżonych w bilansie (o czym kiedyś pisałem w identycznym tonie) dodatkowo to potwierdza.

com
Edytowany: 5 maja 2023 21:34

comtrader
23
Wysłane: 5 maja 2023 22:28:40 przy kursie: 2,27 zł
Artykuł z dziś z branżowego portalu Propertynews:
www.propertynews.pl/centra-han...

Planowane jest powstanie obiektu handlowego w Piotrkowie Trybunalskim o łącznej powierzchni handlowej ok. 23 tys. mkw..
Park handlowy ma mieć ok. 700 miejsc parkingowych.

W najbliższym czasie planujemy rozpocząć budowę centrum handlowego w Piotrkowie Trybunalskim oraz parku handlowego w Chojnicach. Nasz bank ziemi obejmuje w tej chwili nieruchomości o całkowitej powierzchni 135 ha i szacunkowej wartości rynkowej 303 mln PLN - podkreśla Jan Mroczka.

hal80
PREMIUM
27
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 95
Wysłane: 5 maja 2023 22:53:10 przy kursie: 2,27 zł
Link nie działa
Edytowany: 6 maja 2023 08:02

comtrader
23
Wysłane: 5 maja 2023 23:06:07 przy kursie: 2,27 zł
Przepraszam.
Teraz powinno być ok:
www.propertynews.pl/centra-han...
Edytowany: 6 maja 2023 08:02

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 maja 2023 23:51:05 przy kursie: 2,27 zł
Jak spółka zamierza sfinansować te projekty i jaki będzie czas ich realizacji?

lucznik
5
Wpisów: 241
Wysłane: 6 maja 2023 09:29:28 przy kursie: 2,27 zł
" To pokazuje potencjał spółki, a historyczny przykład Popowic we Wrocławiu identycznie przez lata zaniżonych w bilansie (o czym kiedyś pisałem w identycznym tonie) dodatkowo to potwierdza. "

Com..
barwnie i rzetelnie Udowadniasz to co już wszyscy dawno wiedzą po przeczytaniu setnego Postu na tym wątku dalej drepczemy w miejscu
moja wiedza jest taka sama jak 8 lat temu wiem że spółka jest mega niedowartościowana może tylko skala niedowartościowania jeszcze bardziej się zwiększyła problemem jest Mroczka facet ma w DNA zapisane oszukiwanie współudziałowców i póki żyje nie podzieli się tą fortuną
ale podobno jest otyły... choroby cywilizacyjne ,niewydolność układu naczyniowego, zawsze jest jakaś nadzieja na długoterminowy sygnał kupna angry3
The Dogs of deal.

lucznik
5
Wysłane: 6 maja 2023 09:33:57 przy kursie: 2,27 zł
trochę podobnie (ale na mniejsza skale) Giełdowa Energa i Puławy są na oko trzykrotnie niedowartościowane Czy można coś na tym zarobić odpowiedź brzmi nie
The Dogs of deal.

comtrader
23
Wysłane: 6 maja 2023 10:48:01 przy kursie: 2,27 zł
1ketjoW napisał(a):

Zapewne tak jak zwykle - w części ze środków własnych, a w części lewarując inwestycje.
Sądzę, że w grę wchodzi też rychła sprzedaż jakiegoś aktywa:
- Brama Pomorza w Chojnicach?
- Jaroty w Olsztynie (już uzbrojone i z pozwoleniem na budowę osiedla mieszkaniowego)?
- Miedziana Góra pod Kielcami po przejęciu praw do całości terenu (już 16 maja ciąg dalszy rozprawy w/s rozwiązania spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I sp. z o.o.) ?
- może Katowice (teren tuż obok Spodka) z koncepcją budowy 2 wysokich wież ?
- a może jeszcze coś innego ?

comtrader
23
Wysłane: 6 maja 2023 11:07:25 przy kursie: 2,27 zł
lucznik napisał(a):
trochę podobnie (ale na mniejsza skale) Giełdowa Energa i Puławy są na oko trzykrotnie niedowartościowane Czy można coś na tym zarobić odpowiedź brzmi nie

W przypadku Rank Progressu nie mówimy o 3-krotnym niedowartościowaniu...
Tu mowa o niedowartościowaniu rzędu 6 - 8 razy... może nawet wyższym.
Wartość księgowa 1 akcji po raporcie za 2022 r. to co prawda "tylko" 12,62 zł, ale w jednym z postów powyżej pokazałem mój pogląd na skalę niedowartościowania niektórych sporych aktywów spółki...
I nawet jeśli ktoś się ze mną nie zgadza, to niech sprawdzi ceny dokonanych transakcji na gruntach (np. Opole z I-go kwartału tego roku) i porówna je z ich bilansowymi wycenami.

hal80
PREMIUM
27
Wysłane: 6 maja 2023 11:42:37 przy kursie: 2,27 zł
Jak zarząd i jego działania nie budzą zaufania akcjonariuszy to spółka moze sobie byc niedowartościowana i pięć razy wiele lat. Popatrz na JSW. Dopóki spółka nie poprawi swojej opoinii, nie zbuduje zaufania taka niska wycena będzie się utrzymywać latami. Dodatkowo spółka nie wypłaca dywidendy więc trzymać ją długoterminowo nie ma sensu, a przy tak niskiej wycenie dodatkowym ryzykiem jest możliwość delistingu. Jest wiele bezpieczniejszych spólek gdzie mozna zainwestować.

comtrader
23
Wysłane: 6 maja 2023 12:24:38 przy kursie: 2,27 zł
lucznik napisał(a):
" To pokazuje potencjał spółki, a historyczny przykład Popowic we Wrocławiu identycznie przez lata zaniżonych w bilansie (o czym kiedyś pisałem w identycznym tonie) dodatkowo to potwierdza. "

Com..
barwnie i rzetelnie Udowadniasz to co już wszyscy dawno wiedzą po przeczytaniu setnego Postu na tym wątku dalej drepczemy w miejscu
moja wiedza jest taka sama jak 8 lat temu wiem że spółka jest mega niedowartościowana może tylko skala niedowartościowania jeszcze bardziej się zwiększyła problemem jest Mroczka facet ma w DNA zapisane oszukiwanie współudziałowców i póki żyje nie podzieli się tą fortuną
ale podobno jest otyły... choroby cywilizacyjne ,niewydolność układu naczyniowego, zawsze jest jakaś nadzieja na długoterminowy sygnał kupna angry3

Hmm... czasy się zmieniły i spółka się mocno zmieniła..
Uważam, że obecna sytuacja Ranka jest znacznie lepsza, a i potencjalne możliwości są obecnie nieporównywalnie większe niż 8 lat temu.
Nie ma obligacji do wykupu (na 135 mln zł) nie ma nawet kredytu z BOŚ do spłaty (temat nieco późniejszy), w ogóle poziom zobowiązań relatywnie mocno spadł.
Ale najważniejszy jest fakt, że właściwie wszystkie poważniejsze aktywa spółki zostały aktywowane !!!
Może jeszcze nie do końca to widzimy, ale wkrótce zacznie się dziać...

- Wrocław we współpracy z Vantage kolejny rok pracuje pięknie - tylko w tym roku wpłynęło stamtąd już +14,5 mln zł dywidendy, czyli blisko tyle, co... całoroczne zyski z najmu galerii !!!
- Olsztyn już uzbrojony i z prawomocnym pozwoleniem na budowę osiedla mieszkaniowego,
- Katowice (tuż obok Spodka) z koncepcją budowy 2-ch wysokich wież,
- Miedziana Góra pod Kielcami bliska pozytywnego rozstrzygnięcia - tu kontynuacja rozprawy o rozwiązanie spółki NTC Inwestycje Świętokrzyskie już za 10 dni... 16 maja. A tam Nalepa już nic nie może - sprawa skończy pozytywnie dla RankProgressu.
- nawet aktywa mniejsze wartościowo typu Browar w Legnicy też już odłogiem leżeć nie będą...

Co do samego Jana Mroczki...
Nie zamierzam go chwalić.
Ale chyba jednak Twoja trauma co do spółki z zupełnie odmiennego okresu pochodzi...
Zgodzę się oczywiście, że prezes obecnie spółkę traktuje jak prywatny folwark, ale dba o nią i zauważyć należy, że wszystkie lukratywne deale przeprowadza za jej pośrednictwem (Otwock jako przykład).
Nie widzę też żadnych symptomów świadczących o planach jakiś bandyckich ruchów, a i wieloletnie poszukiwania trupów w szafie zakończyły się niepowodzeniem.
W okresie kilku ostatnich miesięcy widzę natomiast kilka gwałtownych i zaskakujących skoków ceny akcji w górę (bez żadnych ESPI) potwierdzonych wysokimi wolumenami i... nie do końca potrafię zidentyfikować, kto odpowiadał za popyt. Ostatni przykład to pierwsza połowa stycznia b.r.
Nikt raczej nie grabi od siebie, ale: Przy obecnym stanie posiadania akcji prezesa (oficjalnym i nieoficjalnym) i momencie dziejowym w spółce nie wydaje mi się, by mniejszościowi akcjonariusze spółki z obecnych pułapów ceny mieli powody do odczuwania jakiekolwiek zagrożenia - bo każdy tego typu ruch w obecnych warunkach byłby po prostu mocno nieopłacalny dla samego prezesa i to z kilku przyczyn i przypominałby wylanie dziecka z kąpielą.

orzech
98
Wpisów: 915
Wysłane: 6 maja 2023 12:34:25 przy kursie: 2,27 zł
Cytat:
Jak zarząd i jego działania nie budzą zaufania akcjonariuszy to spółka może sobie być niedowartościowana i pięć razy wiele lat.

Niestety to prawda...obecna wycena nie bierze się znikąd, jest wypadkową wielu czynników, a te nawarstwiały się przez lata...
Może kiedyś to się zmieni, ale obecnie sentyment do spółki jest taki jaki widzimy i chętnych na posiadanie akcji w arkuszu zbyt wielu nie widać...
Rynek więc ślepy mimo takiego niedowartościowania? raczej niestety nie...
Edytowany: 6 maja 2023 12:35

comtrader
23
Wysłane: 6 maja 2023 12:39:49 przy kursie: 2,27 zł
hal80 napisał(a):
Jak zarząd i jego działania nie budzą zaufania akcjonariuszy to spółka moze sobie byc niedowartościowana i pięć razy wiele lat. Popatrz na JSW. Dopóki spółka nie poprawi swojej opoinii, nie zbuduje zaufania taka niska wycena będzie się utrzymywać latami. Dodatkowo spółka nie wypłaca dywidendy więc trzymać ją długoterminowo nie ma sensu, a przy tak niskiej wycenie dodatkowym ryzykiem jest możliwość delistingu. Jest wiele bezpieczniejszych spólek gdzie mozna zainwestować.

Już jest niedowartościowana wiele lat i ponad 5-razy. hello1
A JSW to kompletnie nietrafione porównanie. Od przeszło roku pisałem, że w roku przedwyborczym, a obecnie wyborczym będę się trzymał z dala od spółek z udziałem Skarbu Państwa i każdemu to polecam.
To nie są spółki rządzące się prawami ekonomii - szczególnie w takich okresach.

Niedowartościowane akcje można trzymać jeszcze dla wzrostu ich kursu - nie tylko dla dywidendy

Delisting?
A znasz chociaż niezbędne uwarunkowania do jego przeprowadzenia?
Nie znasz?
To w jakim celu straszysz?
Na Rank Progressie możliwości delistingu obecnie nie ma.

comtrader
23
Wysłane: 6 maja 2023 12:50:13 przy kursie: 2,27 zł
orzech napisał(a):
Cytat:
Jak zarząd i jego działania nie budzą zaufania akcjonariuszy to spółka może sobie być niedowartościowana i pięć razy wiele lat.

Niestety to prawda...obecna wycena nie bierze się znikąd, jest wypadkową wielu czynników, a te nawarstwiały się przez lata...
Może kiedyś to się zmieni, ale obecnie sentyment do spółki jest taki jaki widzimy i chętnych na posiadanie akcji w arkuszu zbyt wielu nie widać...
Rynek więc ślepy mimo takiego niedowartościowania? raczej niestety nie...

Wygrają Ci, którzy najszybciej zmiany zaczną dostrzegać...
Mnie osobiście nie przeszkadza niemal samotne kupowanie - wręcz przeciwnie!
Nieraz mi się to już zdarzało (np. ImmoEast poniżej 1 zł).
Tak.. wcale nie ukrywam, że obecny czas i cenę akcji Ranka postrzegam za bardzo atrakcyjne - chociaż oczywiście należy brać pod uwagę, że:
- kurs do pewnego momentu może być krótko trzymany,
- ja jestem niepoprawnym fanem tej spółki.

hal80
PREMIUM
27
Wysłane: 6 maja 2023 13:19:42 przy kursie: 2,27 zł
comtrader napisał(a):
[quote=hal80]
Delisting?
Nie znasz?

Przenieść siedzibę do Luxeburga i do widzenia. :)

Nie widze na Rank Progresie dużego, mającego się ziścić ryzyka delistingu ale można założyć, że zarzad swoimi działaniami także w takim celu dba o niską wycene spółki. Takie ryzyko mozna sobie zdefiniować i spółki unikać.
Z jakiegoś powodu popytu na akcje nie ma.
Oczywiscie, strategia kupowania tanich akcji i trzymania ich latami czekając na wystrzał ma sens, ale na spółkach które budzą zaufanie. Tu takiego zaufania nie ma. Stąd i nie ma popytu na tanie akcje.

Odnosząc się do JSW - chodziło mi o podejscie do akcjonariuszy, dla spółki liczy się głownie akcjonariusz SP.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 6 maja 2023 14:11:56 przy kursie: 2,27 zł
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Zapewne tak jak zwykle - w części ze środków własnych, a w części lewarując inwestycje.
- Jaroty w Olsztynie (już uzbrojone i z pozwoleniem na budowę osiedla mieszkaniowego)?
- Miedziana Góra pod Kielcami po przejęciu praw do całości terenu (już 16 maja ciąg dalszy rozprawy w/s rozwiązania spółki NCT Inwestycje Świętokrzyskie I sp. z o.o.) ?

Czyli na dziś nie ma finansowania.

Jaki koszt tych inwestycji przewidujesz i czy spółka jest wstanie zrealizować wszystkie inwestycje jednocześnie? Jaki według Ciebie jest prawdopodobny czas ich realizacji?

lucznik
5
Wysłane: 6 maja 2023 16:33:07 przy kursie: 2,27 zł
"
Niedowartościowane akcje można trzymać jeszcze dla wzrostu ich kursu - nie tylko dla dywidendy "
moja trauma jak powiadasz wywaliła te akcje z portfela niemal dekadę temu w jakimś mega dołku ale od tego czasu kurs nie jest nic wyższy wręcz odwrotnie
The Dogs of deal.

comtrader
23
Wysłane: 6 maja 2023 16:51:27 przy kursie: 2,27 zł
1ketjoW napisał(a):
comtrader napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Czyli na dziś nie ma finansowania.

Jaki koszt tych inwestycji przewidujesz i czy spółka jest wstanie zrealizować wszystkie inwestycje jednocześnie? Jaki według Ciebie jest prawdopodobny czas ich realizacji?

Spółka ma przyzwoite środki na koncie (po 2022 roku bodajże ok. 24 mln zł), dodatkowo zasilone obecnie kasą ze sprzedaży Opola (póki co ok +5 mln zł) i dywidendą (+14,5 mln zł) z Popowic. Jest też świeżo blisko 30 mln zł pożyczki od Monnari na zakup gruntu... przy czym wciąż nic nie wiemy o celu wydatkowaniu tych środków.
Dodatkowo warto zauważyć, że niezależnie od tego co wypisują wszelkiej maści najemne trolle wskaźnik wiarygodności kredytowej wzrósł w ostatnim czasie do poziomu A, więc problemu z finansowaniem w razie potrzeby nie powinno być.

Chyba trochę za dużo ode mnie oczekujesz - nie jestem członkiem ani Zarządu ani Rady Nadzorczej spółki, w ogóle nie jestem tam zatrudniony.
Poza tym... naprawdę Piotrków Tryb., czy przyszły park handlowy w Chojnicach to nie są aktywa na których jakoś wybitnie skupiam uwagę - no może w przypadku Chojnic trochę mnie zastanawia po co Rank Progress zamierza wybudować obiekt konkurencyjny do własnego już istniejącego czyli dość dużej przecież Bramy Pomorza w Chojnicach. Think
I tu oczywiście mam swoje teorie spiskowe... Angel

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 maja 2023 16:56:00 przy kursie: 2,27 zł
comtrader napisał(a):

Mnie osobiście nie przeszkadza niemal samotne kupowanie - wręcz przeciwnie!
Nieraz mi się to już zdarzało (np. ImmoEast poniżej 1 zł).

Wiesz, że są na tym forum ludzie, którzy pamiętają tamte czasy? Tam nie było możliwości samotnego kupowania a w strefie groszówek ten walor spędził niecałe dwie sesje.

comtrader
23
Wysłane: 6 maja 2023 17:17:22 przy kursie: 2,27 zł
hal80 napisał(a):
comtrader napisał(a):
[quote=hal80]
Delisting?
Nie znasz?

Przenieść siedzibę do Luxeburga i do widzenia. :)

Nie widze na Rank Progresie dużego, mającego się ziścić ryzyka delistingu ale można założyć, że zarzad swoimi działaniami także w takim celu dba o niską wycene spółki. Takie ryzyko mozna sobie zdefiniować i spółki unikać.
Z jakiegoś powodu popytu na akcje nie ma.
Oczywiscie, strategia kupowania tanich akcji i trzymania ich latami czekając na wystrzał ma sens, ale na spółkach które budzą zaufanie. Tu takiego zaufania nie ma. Stąd i nie ma popytu na tanie akcje.

Odnosząc się do JSW - chodziło mi o podejscie do akcjonariuszy, dla spółki liczy się głownie akcjonariusz SP.

I co z tego przeniesienia?
Po co prezesowi Janowi na stare lata taka bandyterka?
On nie jest głupi i przede wszystkim naprawdę nie musi uciekać się do takich metod - za dużo już akcji ma w swojej jurysdykcji i podejmowanie takiego ryzyka w takiej sytuacji naprawdę nie powinno go kusić.
Poza tym... osiadł w Portugalii i jakoś nie ukrywa specjalnie lokalizacji swojego azylu - wiele osób wie dokładnie, gdzie to jest... bo nawet ja wiem.

Wygląda na to, że często wystarczą proste metody... wieloletnie przeczołganie, trzymanie kursu w ryzach, umiejętne podkupowanie i dłuższe odpuszczanie, celowy brak polityki informacyjnej... itd. itp.

Zgodzę się natomiast z Tobą, że jesteśmy świadkami celowych działań eliminujących popyt.
Bo po pierwsze mamy ocierającą się o łamanie prawa politykę informacyjną - czasem wręcz wyraźnie prawo naruszającą - nie będę podawał przykładów, bo może kiedyś będą mi potrzebne..
Moderator:
Proszę więcej tego nie robić
Edytowany: 6 maja 2023 17:22

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,432 sek.

ranovqao
nlolfscm
jazuewvb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rafcqppt
zqkkhqbk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat