indyan napisał(a):Gra powstaje ponad 5 lat, sukces sprzedażowy musi być bardzo duży
Moim zdaniem oczekiwanie po tej grze dużego sukcesu komercyjnego, to scenariusz najmniej prawdopodobny. Ale to samo mówiłem 2 lata temu, gdy pojawiły się pierwsze materiały z gry. Nie chodzi o jakość czy o klimat, bo te wydają się zaopiekowane, a sama gra powinna być dużym artystycznym sukcesem. Po prostu nie jest to ten typ produkcji, za którym gracze się oglądają i na który czekają z odłożonym budżetem. Niespieszne tempo poprowadzenia rozgrywki i nieco archaiczny sposób przedstawienia świata, które miałem okazję osobiście zweryfikować, tylko mnie w takim przeświadczeniu utwierdziły. Ja rozumiem to tak, że była to świadoma decyzja firmy i trzeba to uszanować.
Z drugiej strony gra powinna być long-sellerem, a zdobyte doświadczenie i wizerunek studia wypuszczającego produkty wysokiej jakość będzie procentowało przy kolejnych projektach i to na wielu poziomach (rozpoznawalności u graczy, wiarygodności względem partnerów biznesowych, finansowych, atrakcyjności u potencjalnych nowych pracowników).
Jeśli dodatkowo udało by się grę umieścić w ramach GP i pokryć w ten sposób koszty produkcji, to już uważałbym za duży sukces i szczęśliwe zrządzenie losu w kierunku inwestorów. Prywatnie mogę się tylko delikatnie dziwić, artykułowanym w tym wątku, oczekiwaniom koleżeństwa względem tej produkcji, bo (moim zdaniem, oczywiście) wydają się być przesadnie wygórowane