PARTNER SERWISU
tjfdzwfa
70 71 72 73 74
Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 9 listopada 2023 00:31:41 przy kursie: 30,60 zł
topfacet napisał(a):
15 mln USD? To koszt FP2.

a jaki koszt thaumaturge i indiki bo znalezc nie moge tych hitow? Patrzac na marketing 11Bit za ostatnie 48h,
nie wroze sukcesu.
Edytowany: 9 listopada 2023 00:33

t0m4s
23
Wpisów: 222
Wysłane: 9 listopada 2023 00:36:00 przy kursie: 30,60 zł
vox napisał(a):
jutro pewnie podbitka pod bundle.
zawsze to news ze bity cos robia.

Jeżeli chcemy głośno powiedziec że premiera jest również wtopą maszyny bitów, to jak można określić ich zagranie z bundlem?
Przecież to jest groteskowe! Zbundlowali z FP w pelnej cenie i dali minus 10% na całość Think
Kto to kupi? Kto kupuje FP w pelnej cenie jak co chwile jest w promocji i to nie małej?
Od strony graczy to tak słabe że zakrawa na potwarz...
Nie dość że bity tą premierą nieco zmniejszyli swój wizerunek super wydawcy, to teraz jeszcze wkurzyli graczy...i jeszcze bardziej umniejszyli autorytet tym nieudolnym ratunkiem.
Ktoś tam się mocno pogubił.

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 listopada 2023 00:37:12 przy kursie: 30,60 zł
GRAF78 napisał(a):
rubik napisał(a):

A dla mnie fenomenalne jest to, że STA ciągle ma kapitalizację powyżej 60kk PLN.

Spekulanci (łapacze spadających noży) dają szansę tym co potrafią określić sprzedaż gry (obecnie 63 miejsce) na ograniczenie strat.

Pogodzenie się ze stratą to już kwestia psychologiczna. Etapy:
1. Zaprzeczenie
2. Gniew
3. Negocjacje
4. Smutek/Depresja
5. Akceptacja.

Studiów robiących gry z ocenami ponad 90% jest niewiele, dla zagranicznego podmiotu wycena poniżej 15mln euro/usd to okazja kupi trochę takich dobrze rokujących firm na świecie, jedna-dwie osiągną światowy sukces i jest zarobiony - ten model inwestowania był opisany na tym forum

a bierzecie pod uwagę że przy tak małej łącznej ilości komentarzy ( poniżej 400 na teraz) wysoka ocena ponad 90% może być w pewnym stopniu zmanipulowana ocenami akcjonariuszy? jak widzę, że ktoś pisze 1 albo 2 recenzję na steam to mi się zaraz światełko zapala...
gdyby przyjąć, że te 10% recenzji pozytywnych jest od akcjonariuszy "ratujących " grę i swoją inwestycję to już nie jest tak różowo
a 10% recenzji pozytywnych to raptem ponad 30 komentarzy... kilka rodzin akcjonariuszy i parę godzin pracyThink

albo jedna z pierwszych pozytywnych recenzji brzmiała "cool"

jak będzie 2000 recenzji pozytywnych na ponad 90% to uwierzę..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 9 listopada 2023 00:39

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 listopada 2023 00:44:12 przy kursie: 30,60 zł
t0m4s napisał(a):
vox napisał(a):

Jeżeli chcemy głośno powiedziec że premiera jest również wtopą maszyny bitów, to jak można określić ich zagranie z bundlem?
Przecież to jest groteskowe! Zbundlowali z FP w pelnej cenie i dali minus 10% na całość Think

to "cos" mialo byc w cudzyslowie.

240 zl za starocia frostpunk 1, pieknie, nikt tego nie kupi.
taki bundel udajemy ze cos robimy.

serio S na akcje 11BIT polecam, tam w dziale marketingu jest bardzo zle.

No chyba ze chodzi o to ze z Frostpunka maja 100% a z Invincible tylko 49.99% z kopii (spolka ma wiecej niz 50%)

bankrucik napisał(a):
a bierzecie pod uwagę że przy tak małej łącznej ilości komentarzy ( poniżej 400 na teraz)

61 jest z darmowych kluczy youtuberow bodajze. ja sam dalem 1 pozytyw na zachete. Smialo mozna odjac 100 komentarzy z liczenia liczby kopii

sprzedaz steam to max 15k na dzis
Edytowany: 9 listopada 2023 00:52

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 9 listopada 2023 00:56:43 przy kursie: 30,60 zł
nie chodziło mi o przelicznik zakupionych gier tylko o to, że pewnie jakiś % może 10 może 20% jest recenzjami akcjonariuszy który mogli celowo oceniać grę pozytywnie co przy tak małej ogólnej liczbie komentarzy zniekształciłoby realny stosunek pozytywów do negatywów, który teraz wynosi ponad 90%

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 listopada 2023 00:59:19 przy kursie: 30,60 zł
no realnie gra jest max 80% pozytywnie. i co z tego, to chyba niezle?
powiem wiecej, realnie w ramach patriotyzmu fani Lema mogli dac pozytyw,
cieszac sie ze jest 1gra w uniwersum lema a nie ma to nic wspolnego z jakoscia gry.

i co z tego?
na innych grach jest to samo przeciez.
inaczej gra by utonela szybciej... to prawidlowe dzialanie.

przy liczbie kopii >1000 bedziesz miec realna ocene
Edytowany: 9 listopada 2023 01:02

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 9 listopada 2023 01:22:06 przy kursie: 30,60 zł
t0m4s napisał(a):
vox napisał(a):

Kto to kupi? Kto kupuje FP w pelnej cenie jak co chwile jest w promocji i to nie małej?
Od strony graczy to tak słabe że zakrawa na potwarz...
Nie dość że bity tą premierą nieco zmniejszyli swój wizerunek super wydawcy, to teraz jeszcze wkurzyli graczy...i jeszcze bardziej umniejszyli autorytet tym nieudolnym ratunkiem.
Ktoś tam się mocno pogubił.

Jak masz Frosta to masz odjętą jego cenę i masz 10% zniżki na I.

topfacet
178
Wysłane: 9 listopada 2023 01:25:54 przy kursie: 30,60 zł
bankrucik napisał(a):
GRAF78 napisał(a):
rubik napisał(a):

A dla mnie fenomenalne jest to, że STA ciągle ma kapitalizację powyżej 60kk PLN.

Spekulanci (łapacze spadających noży) dają szansę tym co potrafią określić sprzedaż gry (obecnie 63 miejsce) na ograniczenie strat.

Pogodzenie się ze stratą to już kwestia psychologiczna. Etapy:
1. Zaprzeczenie
2. Gniew
3. Negocjacje
4. Smutek/Depresja
5. Akceptacja.

Studiów robiących gry z ocenami ponad 90% jest niewiele, dla zagranicznego podmiotu wycena poniżej 15mln euro/usd to okazja kupi trochę takich dobrze rokujących firm na świecie, jedna-dwie osiągną światowy sukces i jest zarobiony - ten model inwestowania był opisany na tym forum

a bierzecie pod uwagę że przy tak małej łącznej ilości komentarzy ( poniżej 400 na teraz) wysoka ocena ponad 90% może być w pewnym stopniu zmanipulowana ocenami akcjonariuszy? jak widzę, że ktoś pisze 1 albo 2 recenzję na steam to mi się zaraz światełko zapala...
gdyby przyjąć, że te 10% recenzji pozytywnych jest od akcjonariuszy "ratujących " grę i swoją inwestycję to już nie jest tak różowo
a 10% recenzji pozytywnych to raptem ponad 30 komentarzy... kilka rodzin akcjonariuszy i parę godzin pracyThink

albo jedna z pierwszych pozytywnych recenzji brzmiała "cool"

jak będzie 2000 recenzji pozytywnych na ponad 90% to uwierzę..

Jeśli coś jest policzalne to piszemy o LICZBIE a nie o ilości.

Co do recenzji, to poza bezpłatnymi kluczami recenzentów (które są oznaczone), twoje domysły są nieprawdziwe. Nie widziałem tam takiego działania.
Edytowany: 9 listopada 2023 01:36

topfacet
178
Wysłane: 9 listopada 2023 01:28:16 przy kursie: 30,60 zł
Vox napisał(a):
topfacet napisał(a):
15 mln USD? To koszt FP2.

a jaki koszt thaumaturge i indiki bo znalezc nie moge tych hitow? Patrzac na marketing 11Bit za ostatnie 48h,
nie wroze sukcesu.

Ok czyli nie wiesz ile kosztują te projekty, ale oczywiście oceniasz i spółkę, i ich marketing i nawet dajesz swoją własną rekomendację S. Nice.
Edytowany: 9 listopada 2023 01:37

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 listopada 2023 08:47:56 przy kursie: 30,60 zł
król jest nagi. tu nie ma co wiecej pisac.
a ja bylem slepy, i przejrzalem dopiero na premiere.

P.S
Bity dowioza pewno tylko Frostpunka 2.
i moze Alters.
Edytowany: 9 listopada 2023 08:50

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 9 listopada 2023 09:08:07 przy kursie: 20,90 zł
@Vox Wylewasz morze frustracji po nieudanej inwestycji tutaj calymi dniami od poranka do polnocy bez jakiejkolwiek merytoryki. Wez sie chlopie w garsc. Moze jedz na wakacje i odpocznij.

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 listopada 2023 09:21:06 przy kursie: 20,90 zł
praktycznie osiwialem w ostatni tydzien ze stresu.
chyba sie do tego nie nadaje.

juz nie pisze.

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 9 listopada 2023 09:29:09 przy kursie: 20,90 zł
Ja najbardziej żaluje, ze przez knf nie moglem sprzedac akcji z IPO po cenie(TKO) 200-300zł, na zachodzie notowania by juz byly dawno puszczone - ale u nas odwrotnie. Dlatego wycofałem 95% kapitału z GPW/NC. Został tylko plakat hełmu z podpisami blackeye - może coś, kiedyś będzie warty.

Polski gamedev jak krypto, lepiej zainwestować 5% w część spółek i liczyć na wystrzał. Tylko halving zdarza się regularnie, a Cyberpunk chyba raz życiu - do premiery oczywiście.

Ci co kupuja teraz to fanatycy i uśredniaja pozycje, badz spekulanci. 30zł peklo, do kolejnej emisji kurs pewnie bdzie bujał miedzy 20-30zł.

Pan Vox powinien schołodzić głowe albo spuścić akcje i o nich zapomnieć, zawsze ciekawe posty ale teraz traca frustracja gniewem/nadzieja.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 9 listopada 2023 09:33:29 przy kursie: 20,90 zł
Ciężko te żale czytać.
Szczególnie przerzucanie winy na bity...d'oh!
Niestety jak już wielokrotnie pisałem - gry to showbiznes. Ciężko jest przewidzieć czy coś chwyci a jak nawet chwyci to jak mocno. Nawet sztaby fachowców z branży często się w tych kwestiach mylą. Jest mnóstwo dobrze zrobionych gier z fajnymi ocenami, które nie są sprzedażowymi hitami, a jednocześnie są gry zrobione niemalże na kolanie - które takimi hitami się stają (czasem nawet robiąc z niedociągnięć atuty - jak słynny symulator kozy).
Z uwagi na ilość gier na rynku sam sama dobra gra najczęściej nie wystarczy. Potrzebny jest jeszcze marketing. Ale sam marketing - nawet najwyższych lotów, sprawy nie załatwi - jak gra będzie dla przysłowiowego masowego gracza mało interesująca. I tak pewnie jest w tym przypadku - choć absolutnie nie twierdzę, że mamy tu do czynienia z marketingiem najwyższych lotów. Do takiego bowiem trzeba najczęściej kasy - a tej STW nie ma, a bity - pewnie nie uznały by potencjał tej gry był na tyle duży, żeby nie wiadomo jakie środki na wzmożony marketing dosypać.
Trzeba brać pod uwagę, że zupełnie inna jest jeśli chodzi o tę premierę sytuacja STW a inna 11B. Dla STW ta premiera to walka o przetrwanie. Dla bitów - to tylko jedna z premier. Do tego STW kasa potrzebna jest już teraz. 11Bit - ma w otrzymaniu kasy pierwszeństwo - a do tego ma środki na normalne prowadzenie działalności - więc może spokojnie poczekać - w tym sensie, że dla bitów ta gra nie musi się sprzedać w dużych wolumenach natychmiast (choć oczywiście fajnie by było). Ta gra długoterminowo da zarobić. Będzie się sprzedawała na promocjach i wyprzedażach. Z niższą ceną jeszcze pewnie peak jednoczesnych graczy zostanie poprawiony. Bity na tym zyskają. Gorzej z STW - której to spółki po prostu nie stać na czekanie.

yellowshadow
103
Wpisów: 422
Wysłane: 9 listopada 2023 09:42:30 przy kursie: 20,90 zł
Vox napisał(a):
praktycznie osiwialem w ostatni tydzien ze stresu.
chyba sie do tego nie nadaje.

juz nie pisze.

Kazdy mial lub bedzie mial slaby moment na gieldzie. Szczegolnie gdy nie dywersyfikuje. Wazne zeby nie popadac w czarnowidztwo. Ani producent ani wydawca przy tej ilosci wlozonej w produkcje kasy, czasu i wysilku, majac jakosciowy choc moze nie do konca dzisiaj modny produkt, nie bedzie czekal bezczynnie. Wg mnie dzisiaj to kumulacja czarnowidztwa jak na JSW po 35 zl. A oni poczekaja do weekendu i w przyszlym tygodniu po zweryfikowaniu sprzedazy w weekend beda podejmowac decyzje co dalej. Moze zrobia przecene i wydawca rozszerzy marketing? Ja bym w zyciu nie odpuscil takiego produktu ktory w ocenach ma 90% i potencial, ale zawalili cena i promocja. Jeszcze wiele rzeczy tutaj moze sie zdarzyc i na tej grze moze uda sie zarobic.

indyan
27
Wpisów: 235
Wysłane: 9 listopada 2023 09:54:09 przy kursie: 20,90 zł
Spin napisał(a):
Ja najbardziej żaluje, ze przez knf nie moglem sprzedac akcji z IPO po cenie(TKO) 200-300zł, na zachodzie notowania by juz byly dawno puszczone - ale u nas odwrotnie. Dlatego wycofałem 95% kapitału z GPW/NC. Został tylko plakat hełmu z podpisami blackeye - może coś, kiedyś będzie warty.

Nie przesadzaj, są pewne mechanizmy, których nie da się przeskoczyć. W tym wypadku nie decyduje KNF a odpowiednio oddelegowane osoby w GPW. Można było sprzedawać po 16x co i tak było kosmicznym zwrotem. Ale wstrzymywanie tydzień czasu pierwszej transakcji to rzeczywiście była przesada i jeden z objawów niedojrzałości naszego rynku ale też niskiej płynności NC.

Moja opinia - obecna kapitalizacja jest nadal nieuzasadniona. Na ten moment istnieje realne ryzyko utrzymania całego zespołu. Złożyło się tutaj wiele negatywnych czynników, które będą działać bardzo negatywnie na morale poszczególnych osób.

topfacet
178
Wysłane: 9 listopada 2023 09:59:24 przy kursie: 20,90 zł
Moim zdaniem i cena i marketing były ok, jest problem z monetyzacją WL, niszowością produktu, crossem do innych produkcji 11.

W pełni zgadzam się z Frey co do perspektywy dla spółek, STA czeka walka o przetrwanie.

indyan
27
Wpisów: 235
Wysłane: 9 listopada 2023 10:00:25 przy kursie: 20,90 zł
yellowshadow napisał(a):

Ani producent ani wydawca przy tej ilosci wlozonej w produkcje kasy, czasu i wysilku, majac jakosciowy choc moze nie do konca dzisiaj modny produkt, nie bedzie czekal bezczynnie. Wg mnie dzisiaj to kumulacja czarnowidztwa jak na JSW po 35 zl. A oni poczekaja do weekendu i w przyszlym tygodniu po zweryfikowaniu sprzedazy w weekend beda podejmowac decyzje co dalej. Moze zrobia przecene i wydawca rozszerzy marketing? Ja bym w zyciu nie odpuscil takiego produktu ktory w ocenach ma 90% i potencial, ale zawalili cena i promocja. Jeszcze wiele rzeczy tutaj moze sie zdarzyc i na tej grze moze uda sie zarobic.

Co znaczy jakościowy produkt w tej branży? Gra ma wciągać, przyciągać, nie pozwolić o sobie zapomnieć, zmuszać do powrotu...
Mam wrażenie, że tutaj powstało coś co jest dla masy nudne ale ładnie wygląda, no ale w takim wypadku nie lepiej pójść po prostu do galerii sztuki i tam nakarmić swoją duszę?

Spin
14
Wpisów: 364
Wysłane: 9 listopada 2023 10:04:01 przy kursie: 20,90 zł
indyan napisał(a):
Spin napisał(a):

Nie przesadzaj, są pewne mechanizmy, których nie da się przeskoczyć. W tym wypadku nie decyduje KNF a odpowiednio oddelegowane osoby w GPW. Można było sprzedawać po 16x co i tak było kosmicznym zwrotem. Ale wstrzymywanie tydzień czasu pierwszej transakcji to rzeczywiście była przesada i jeden z objawów niedojrzałości naszego rynku ale też niskiej płynności NC.

Moja opinia - obecna kapitalizacja jest nadal nieuzasadniona. Na ten moment istnieje realne ryzyko utrzymania całego zespołu. Złożyło się tutaj wiele negatywnych czynników, które będą działać bardzo negatywnie na morale poszczególnych osób.

Tak, źle się wyraziłem. "Widłowy" to zawsze ktoś ze struktur GPW, a nie KNF. Mimo wszystko tydzień czasu równoważenia to był jak strzał w pysk, niczym zawieszenie akcji. Dużo inwestorów tego doświadczyło i przez to gardza GPW/NC.

A co do x16 to tylko dla wybranych, nieinsiderzy w tym ja - obejmowali akcje po 41zł. Więc zysk był znacznie mniejszy ale był.

11bit wyjdzie na swoje, STA jest przegrane - musi szukać finansowania.
Edytowany: 9 listopada 2023 10:05

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 9 listopada 2023 10:09:37 przy kursie: 20,90 zł
Wydaje Wam się, że dobra premiera uratowałaby kurs? Spójrzcie na Phantom Liberty - wszystko zagrało: jakość produktu, wysokie oceny, zadowolenie graczy, gigantyczna sprzedaż, TOP Bestsellerów nieprzerwanie od czerwca, wzorowa animacja sprzedaży podstawowej gry przez DLC, szybki zwrot z (niemałej) inwestycji - maksymalnie do końca roku.

Niestety obecnie pod gaming (dla spółek wydających rzadko) gra się u nas w ten sposób, że przed premierą jest pompka a tuż przed i po premierze realizacja. Wyniki, sprzedaż, oceny nie mają znaczenia, choć przyznam, że w przypadku CDR widzę tutaj fanaberię rynku a w przypadku Starward brak możliwości sukcesu komercyjnego.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE STARWARD

70 71 72 73 74

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,411 sek.

cfhmvgvc
ccjkhoyo
zzbxbrme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ibhlcufk
btrblpgm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat