jqalaeer
Advertisement
PARTNER SERWISU
qjdkvkun
34 35 36 37 38

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 18 grudnia 2023 22:57:01
Krewa dla mnie przekaz jest jasny - mozemy bawić sie w gre slówek tylko po co ??
Polacy sa niezdolni do samodzielnego funkcjonowania i wymagaja "opieki" - tak jak zwierzęta..
Moze Ciebie irytuje dosadne stwierdzenie które napisałem na poczatku - tylko to niczego nie zmienia
Bodnar to jest skompromitowany lewak, ktory będąc RPO był nim tylko z nazwy - interesował sie tylko lewackim rasizmem i tzw swobodami mniejszości. Spurek to jego najblizsza współpracownica - to też wiele mówi...

Napiszę jeszcze raz - z normalności wpadamy w obłed...

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 19 grudnia 2023 00:00:50
yanek z hor napisał(a):
Normalność zostaje zamieniona w obłed. zastanawiam się co w tym wszystkim robi PSL ???

Jak to co? To co zawsze - wyciąga łapki po słoiki z konfiturami.
To nie jest PSL Witosa i Mikołajczyka. To są dzieci ZSL.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 19 grudnia 2023 08:45:03
yanek z hor napisał(a):
Bodnar skrajny lewak

Dość nietypowe poglądy jak na lewaka:
tvn24.pl/polska/bodnar-prawo-d...
I to jeszcze na antenie ulubionej stacji polskiej prawicy.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 grudnia 2023 08:56:33
yanek z hor napisał(a):

Moze Ciebie irytuje dosadne stwierdzenie które napisałem na poczatku - tylko to niczego nie zmienia

Mnie irytują insynuacje, uprawiane przez pracowników mediów (nie nazwałbym ich dziennikarzami) i następnie chętnie powielane przez sympatyków konkretnej partii. Tak było w przypadku Dudy, tak też jest w przypadku Bodnara. Jeżeli jest Wam z tym dobrze, trudno, Wasza sprawa.

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 19 grudnia 2023 09:46:22
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Bodnar skrajny lewak

Dość nietypowe poglądy jak na lewaka:
tvn24.pl/polska/bodnar-prawo-d...
I to jeszcze na antenie ulubionej stacji polskiej prawicy.

Nie zwracalbym uwagi na to okreslenie...
Lewakiem moze zostac praktycznie kazdy, kto nie pasuje do swiatopogladu prawicy... nawet ci z prawicowymi pogladami sa niekiedy wyzywani od lewakow...
To zwykla obelga bez zadnej tresci...
Edytowany: 19 grudnia 2023 09:46

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 19 grudnia 2023 10:07:09
Adam Bodnar wypowiada się w sprawie aborcji jako prawnik na bazie przepisów prawa. To nie ma nic wspólnego z jego prywatnymi poglądami.

Cytat:
Można tu przywołać wypowiedź profesora Adama Bodnara, byłego rzecznika praw obywatelskich: "Wbrew temu, co się sądzi, prawo do aborcji to nie jest prawo człowieka. To ustawodawca przyznaje możliwość przerywania ciąży zgodnego z prawem". A więc aborcja nie jest zasadą, tylko wyjątkową sytuacją dopuszczaną przez prawo. Innymi słowy: jest wyjątkiem od bezwzględnej prawnej ochrony życia - tłumaczy.

polskieradio24.pl/5/1222/artyk...

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2023 16:03:24
krewa napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

Mnie irytują insynuacje, uprawiane przez pracowników mediów (nie nazwałbym ich dziennikarzami) i następnie chętnie powielane przez sympatyków konkretnej partii. Tak było w przypadku Dudy, tak też jest w przypadku Bodnara. Jeżeli jest Wam z tym dobrze, trudno, Wasza sprawa.

???? ja stwierdziłem jaki był przekaz - i nie obchodzi mnie że ktoś nie nazwał dosłownie że Polacy to zwierzęta. Z drugiej strony ja sobie nie wyobrażam polityka jakiegoś państwa który wyraża się w ten sposób o swoim kraju - robiac jakies wiernopoddancze wywody. Ten człowiek powinien byc skończony w życiu publicznym tak by było w normalnym panstwie

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 19 grudnia 2023 16:27:12
Stosując ten tok rozumowania, Duda również powinien być skończony w życiu publicznym, nie uważasz? Czy w tym wypadku należy zastosować podwójne standardy?

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2023 17:52:24
krewa napisał(a):
Stosując ten tok rozumowania, Duda również powinien być skończony w życiu publicznym, nie uważasz? Czy w tym wypadku należy zastosować podwójne standardy?

Tutaj nie ma podwójnych standardów - zupełnie inna sytuacja. Nawiazywanie do ludzi ktorzy w czasie okupacji ogladali propagandowe filmy i porównywanie to do obecnego stanu kiedy Holland zrobiła propagandowo-polityczny paszkwil według mnie nie mozna porównać w żadnym aspekcie do wiernopoddańczej tyrady Bodnara. Tutaj masz dwie strony - bodnar i Holland którzy pluja na Polske i prezydenta który temu się przeciwstawia.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 19 grudnia 2023 18:11:45
yanek z hor napisał(a):
Tutaj nie ma podwójnych standardów - zupełnie inna sytuacja. Nawiazywanie do ludzi ktorzy w czasie okupacji ogladali propagandowe filmy i porównywanie to do obecnego stanu kiedy Holland zrobiła propagandowo-polityczny paszkwil według mnie nie mozna porównać w żadnym aspekcie do wiernopoddańczej tyrady Bodnara. Tutaj masz dwie strony - bodnar i Holland którzy pluja na Polske i prezydenta który temu się przeciwstawia.

A więc to tak... Duda nawiązuje do czegoś, a Bodnar nie. Bodnar używa sentencji z MK tylko po to, by nie powiedzieć wprost, że Polacy to zwierzęta. A ja już myślałem, że "odpowiedzialność za coś, co oswoiłeś" to nawiązanie do odpowiedzialności i wierności, do bycia z oswojoną istotą na dobre i na złe, do akceptacji wad osoby, z którą łączy nas jakaś więź. Wg tegoż lisa "oswoić" oznacza stworzyć więzy.
Cholera, gdyby nie @yanek, nadal tkwiłbym w tym błędnym przekonaniu.

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2023 18:24:05
krewa napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

A więc to tak... Duda nawiązuje do czegoś, a Bodnar nie. Bodnar używa sentencji z MK tylko po to, by nie powiedzieć wprost, że Polacy to zwierzęta. A ja już myślałem, że "odpowiedzialność za coś, co oswoiłeś" to nawiązanie do odpowiedzialności i wierności, do bycia z oswojoną istotą na dobre i na złe, do akceptacji wad osoby, z którą łączy nas jakaś więź. Wg tegoż lisa "oswoić" oznacza stworzyć więzy.
Cholera, gdyby nie @yanek, nadal tkwiłbym w tym błędnym przekonaniu.

Tutaj mamy rozbieżna interpretację. Ty traktujesz tą wypowiedź jak ralację męża z zoną, a ja jako wiernopoddańcza tyradę gdzie Polacy nie potrafia sami funkcjonowac i muszą mieć "wsparcie' wielkiego brata za Odry. On to nas oswoił i teraz nie może nas porzucic i musi dalej ingerować w Polską rzeczywistość i nie wzbraniać się przed tym broniąc się zaszłością historyczną

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 19 grudnia 2023 18:40:10
Yanek, to są słowa, zwykłe słowa. To my w swojej głowie nadajemy im znaczenie. Są pochodną naszego nastawienia, które z kolei jest kwestią naszego świadomego wyboru.

Spójrz - nie dalej jak kilka miesięcy temu na tym samym forum broniłem Dudy przed oskarżeniami o to, że nazwał Polaków świniami. Teraz bronię Bodnara. Powód może być prozaiczny - nie jestem emocjonalnie związany z żadną opcją polityczną i potrafię nieco bardziej obiektywnie ocenić sytuację. W kwestii Bodnara nie bez znaczenia jest też fakt, że ominęła mnie szkolna lektura MK i przeczytałem tę książkę w wieku bodaj 35 lat, wyciągając z tej lektury zupełnie inne wnioski niż uczyniłbym to będąc dzieckiem.

yanek z hor
168
Wysłane: 19 grudnia 2023 19:44:36
krewa napisał(a):
Yanek, to są słowa, zwykłe słowa. To my w swojej głowie nadajemy im znaczenie. Są pochodną naszego nastawienia, które z kolei jest kwestią naszego świadomego wyboru.
.

każde slowo ma znaczenie. Natomiast emocjonalnie jestem związany z Polską bo tutaj zyję i może dlatego dla mnie znaczenie jest jednoznaczne

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 19 grudnia 2023 21:01:47
1ketjoW napisał(a):
Adam Bodnar wypowiada się w sprawie aborcji jako prawnik na bazie przepisów prawa. To nie ma nic wspólnego z jego prywatnymi poglądami.

Cytat:
Można tu przywołać wypowiedź profesora Adama Bodnara, byłego rzecznika praw obywatelskich: "Wbrew temu, co się sądzi, prawo do aborcji to nie jest prawo człowieka. To ustawodawca przyznaje możliwość przerywania ciąży zgodnego z prawem". A więc aborcja nie jest zasadą, tylko wyjątkową sytuacją dopuszczaną przez prawo. Innymi słowy: jest wyjątkiem od bezwzględnej prawnej ochrony życia - tłumaczy.

polskieradio24.pl/5/1222/artyk...

Prawa człowieka definiuje się jako:
"Prawa człowieka wynikają z przyrodzonej człowiekowi godności, przysługują każdemu bez względu na, między innymi, rasę, płeć, język, wyznanie, przekonania polityczne, pochodzenie narodowe i społeczne, majątek. Nie można się ich zrzec. Władza ich nie nadaje ani nie może ich odebrać."

Tak więc w mniejszym lub większym stopniu to zawsze jest kwestia poglądów.
Edytowany: 19 grudnia 2023 21:02

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 19 grudnia 2023 21:40:58
Przy okazji jesteście pewni, że wypowiedź Bodnara została prawidłowo przetłumaczona?
Oglądałem kilka razy i nie słyszę tam nic zbliżonego do "Tier" (niem. zwierzę).

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 19 grudnia 2023 22:55:28
Nie wiem czy przeciętny Niemiec rozpoznałby, że Bodnar mówi akurat po niemiecku, niemniej jednak ewidentnie używa słowa Tier próbując powiedzieć że kiedy się oswoi zwierzę to nie można go potem porzucić.

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 19 grudnia 2023 23:48:43
Bieda polskiej polityki polega na tym, że każda ekipa łamie prawa i standardy w imię takich, czy innych interesów.
Tusk "odwołuje" Kurskiego, Bodnar "odwołuje" sędziów. A niedługo Budka odwoła Glapińskiego uchwałą klubu parlamentarnego. I co mu zrobicie?
Brak kadr i bieda umysłowa polskich polityków dają o sobie znać.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 grudnia 2023 07:19:55
007 napisał(a):
Nie wiem czy przeciętny Niemiec rozpoznałby, że Bodnar mówi akurat po niemiecku, niemniej jednak ewidentnie używa słowa Tier próbując powiedzieć że kiedy się oswoi zwierzę to nie można go potem porzucić.

Poznałby mimo akcentu co mówi Bodnar. Używa słowa Tier. To słychać wyraźnie i w następnym zdaniu odnosi się krytycznie do polskiej polityki.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 20 grudnia 2023 11:39:17
genek napisał(a):
Bieda polskiej polityki polega na tym, że każda ekipa łamie prawa i standardy w imię takich, czy innych interesów.
Tusk "odwołuje" Kurskiego, Bodnar "odwołuje" sędziów. A niedługo Budka odwoła Glapińskiego uchwałą klubu parlamentarnego. I co mu zrobicie?
Brak kadr i bieda umysłowa polskich polityków dają o sobie znać.

W tych obszarach wkroczono w obszar pewnej mgły prawnej, gdzie jeden może powiedzieć "to zgodne z prawem" inny "to nie zgodne z prawem" i pewnie ile prawników tyle będzie opinii.

Natomiast sposób w jaki odpolityczniają media publiczne wygląda po prostu fatalnie. Nie będę się tutaj wypowiadał na temat zgodności z prawem bo się na tym nie znam - ale po prostu wygląda to źle. Ponoć mieli pierdyliard różnych zgodnych z prawem wariantów jak tego dokonać i wybrali akurat ten w którym minister wydaje rozporządzenie na podstawie "uchwały Sejmu? Nosz kurcze jego mać..... Toż to przecież są najgorsze wzorce jakie sami, słusznie zresztą krytykowali u poprzedników. Do kompletu brakuje jeszcze aby Wiadomości poprowadził jakiś odpowiednik Holeckiej, który będzie łgał tak samo jak łgali do tej pory tylko w drugą stronę. Nie tak to miało wyglądać.

A ktoś miał całkiem fajny pomysł aby TVP1 miał zwyczajowo rząd a TVP2 opozycja. Pewnie jakoś udałoby się dogadać. Szkoda, że nie poszli w tą stronę w jaką poszli bo teraz czekają nas miesiące awantur i gównoburzy.
Edytowany: 20 grudnia 2023 11:41

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 grudnia 2023 11:53:47
Cytat:
W tych obszarach wkroczono w obszar pewnej mgły prawnej, gdzie jeden może powiedzieć "to zgodne z prawem" inny "to nie zgodne z prawem" i pewnie ile prawników tyle będzie opinii.

To co napisałeś, tylko świadczy o tym, że prawnicy są do kupienia. Niestety, ale etyka zeszła na psy.
Poza tym myślę, że działania siłowe, w kontekście expose premiera D. Tuska, jawi się nieco "dziwacznie".
Ciekawe jaki to będzie miało wpływ na wybory samorządowe i do Parlamentu Europejskiego.

Stanowienie prawa uchwałami Sejmu to pewne nowym w polskim porządku prawnym. Warto również wspomnieć o wyroku na Kamińskiego i Wąsika, których ułaskawił Prezydent. Nie widzę szans na zmniejszenie podziałów w społeczeństwie. Wręcz przeciwnie.

Edytowany: 20 grudnia 2023 12:04

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

34 35 36 37 38

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,583 sek.

muyeznvz
aqnqikpl
ctdhkhgz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ustghvkk
eekjrorm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat