PARTNER SERWISU
edaqlucr
35 36 37 38 39

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:19:52
To nie takie proste, że po prostu prawnicy są do kupienia - chociaż pewnie są - na tym przecież zarabiają. Po prostu prawo jest niedoskonałe i posiada wiele dziur. Weźmy np cały ten spór o to czy prezydent mógł ułaskawić osobę bez prawomocnego wyroku. Sąd Najwyższy mógł odpowiedzieć albo, że mógł, albo, że nie mógł. Niezależnie jednak co by zadecydował jedna strona krzyczała by o triumfie prawa, a druga o bezprawiu. Bo przecież sąd jest bezstronny tylko i wyłącznie wówczas jak sądzi na naszą korzyść ;)

Problemem jest to, że politycy wykorzystują te niejsanosci prawne do własnych celów. Tak było przez ostatnie 8 lat i wygląda na to, że tak będzie przez kolejne cztery. W obu przypadkach interes poszczególnych partii przedkładany jest nad inters państwa. I jak słusznie piszecz podziały społeczne będą wyłącznie narastać. Co jest bardzo złym prognostykiem bo przed Polską stoją poważne wyzwania takie jak zapaść demograficzna, zagrożenie ze strony Rosji, transformacja energetyczna. Tymczasem dwa miesiące po wyborach nikt o tym głośno nie mówi, ani opozycja ani rząd a głównym tematem są media publiczne i inne drugorzędne z punktu widzenia interesu państwa sprawy.

Co do TVP to absolutnie nie zgadzam się z tym, co tam się w ostatnich latach wyprawiało, ale wolałbym aby to zostało po staremu, niż jak zmiany mają wyglądać tak jak wyglądaja.
Edytowany: 20 grudnia 2023 12:21

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:22:56
Własnie została wyłaczona TVP1 i TVPINFO - przez tych którzy duzo mówili o Konstytucji, praworządnosci itd

Normalność zostaje zastąpiona obłedem

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:26:46
TVP3 i TVP2 tez chyba poza obiegiem bo same reklamy

Ktoś walczy z reżimem czy reżim likwiduje demokrację ... ?

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:30:51
Whistle
Były szef CBA Mariusz Kamiński i jego zastępca Maciej Wąsik zostali dzisiaj skazani na dwa lata więzienia w związku z tzw. aferą gruntową. Orzeczenie Sądu Okręgowego w Warszawie jest prawomocne. Posłowie PiS stracą w ten sposób mandat

Komuna tez tak niszczyła ludzi

normalność została zastapiona obłędem

Cały czas sie zastanawiam co w tym robi PSL ??? i pewnie część z 2050 ???

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:32:25

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:34:15
rozumiem ze w PE już huczy i bedzie na ten temat debata ????
... dobra żartowałem...
jakby PIS zrobił to z POwską TVN to wtedy by to się odbyło...

teraz się zastanawiam gdzie mam szukać wiadomości alternatywnych do WSI - TVN i SB - Polsat ??
Tak został zniszczony pluralizm w mediach...

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:45:50
yanek z hor napisał(a):
Własnie została wyłaczona TVP1 i TVPINFO - przez tych którzy duzo mówili o Konstytucji, praworządnosci itd

Normalność zostaje zastąpiona obłedem

Przykład waszej "normalności".
Wywiad z Dudą:
www.youtube.com/watch?v=tIp29j...
I dla porównania wywiad z Trzaskowskim:
www.youtube.com/watch?v=-rFr5V...

Cytat:
Były szef CBA Mariusz Kamiński i jego zastępca Maciej Wąsik zostali dzisiaj skazani na dwa lata więzienia w związku z tzw. aferą gruntową. Orzeczenie Sądu Okręgowego w Warszawie jest prawomocne. Posłowie PiS stracą w ten sposób mandat

Komuna tez tak niszczyła ludzi

Np. sędzia Andrzej Kryże skazujący działacza opozycji Bronisława Komorowskiego.

Cytat:
teraz się zastanawiam gdzie mam szukać wiadomości alternatywnych do WSI - TVN i SB - Polsat ??

Po tylu latach owocnej współpracy przypomnieliście sobie, że Solorz też ma swoje za uszami. No coż, lepiej późno niż wcale.
Polecam TV Republika. TV Tram nie polecam, bo tam czasem krytykują PiS, więc mógłbyś doznać szoku, że partia nie jest idealna.

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:49:32
Trifolium napisał(a):
[quote=yanek z hor ]W

a.

Shhh Silenced - BOOT ale teraz coś od siebie ??]]
TVN i Polsat moge właczyć nie musze czytac BOOTA

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2023 12:51:53
taraz siła przejmowana jest TVP
Nastepnie pewnie będą wywalani z sądów sędziowie powołani po 2017 roku bo nie są sędziami niepowołanymi przez kaste i są po za układem

Jestem ciekawy co wtedy wysmaruja tutaj 2 BOOTY Think

szarlej81
178
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:03:17
Trifolium napisał(a):
[quote=yanek z hor ]

Np. sędzia Andrzej Kryże skazujący działacza opozycji Bronisława Komorowskiego.

Tu w ogole nie ma żadnej analogii z panem Kryże. Wyrok skazujący na Kamińskiego jest konsekwencją wyroku Sądu Najwyższego z czerwca 2023 roku, który uznał, że prezydent nie ma prawa ułaskawiać osoby przed wydaniem prawomocnego wyroku.

Natomiast odwołanie zarządu TVP na podstawie Kodeksu Spólek Handlowych pomimo, że TVP jest tego typu spółką budzi poważne wątpliwości ze względu na kompetencje Rady Mediów Narodowych. Sama Rada Mediów została powołana zgodnie z prawem i mimo, że istnieją uzasadnione przesłanki, że jej kompetencje są niezgodne z konstytucją w zakresie dublowania konstytucyjnych kompetencji Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji to przecież wciąż nie ma wyroku TK, który by tą niezgodność stwierdził. I w najbliższym czasie takiego wyroku nie będzie, bo wiadomo, że Trybunał jest obsadzony przez ludzi PIS.

Było kilka wariantów odpolitycznienia mediów publicznych i wybrali najszybszy ale chyba najgorszy z nich. Wiadomo, że twardy elektorat PIS cokolwiek by nie zrobiono będzie krzyczał o bezprawiu - ale wybrany wariant budzi poważne wątpliwości. Nie jestem w stanie rozstrzygnąć czy to jest zdone z prawem czy nie - nie mam do tego kompetencji, ale tak na chłopski rozum to mi to wszystko zgrzyta.

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:04:51
Wszystko jest ode mnie. Nie to co twoje partyjne wrzutki.
Żebyś nie musiał czekać to odpowiadam już teraz:
1. Neo-sędziowei wylecą zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego sprzed kilku lat.
2. KRS to samo.
3. Dublerzy z Trybunału wylecą zgodnie z wyrokiem tegoż Trybunału z 2015.
4. Prezesi sądów? Cóż tu zdaje się sam PiS stworzył ustawę pozwalającą ich usuwać.

EDIT
5. Niemożność sprawowania mandatu poselskiego przez osoby prawomocnie skazane to też chyba pomysł PiSu z okresu 2005-2007.
Edytowany: 20 grudnia 2023 13:11

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:11:04
Trifolium napisał(a):
1. Neo-sędziowei wylecą zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego sprzed kilku lat.2.
2. KRS to samo.
4. Prezesi sądów? Cóż tu zdaje się sam PiS stworzył ustawę pozwalającą ich usuwać.

Zgodnie z prawem EU nie ma czegoś takiego jak Neo sędziowie. Bodnar zdaje się uznaje prymat prawa unijnego.

Problemem jest to, że uchwałą Sejmu próbuje się tworzyć podstawy prawne. To jest bezprawie i nie ma o czym dyskutować.
Zdecydowano się na to bo to szybkie działanie i w teorii ma legitymizować działania. Następna większość zrobi dokładnie to samo. To idzie w bardzo złą stronę.
Konflikt poważnie się zaostrzy.

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:12:11
@yanek
będziesz chamski w stosunku do innych użytkowników forum - otrzymasz bana.

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:12:52
Trifolium napisał(a):
1. Neo-sędziowei wylecą zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego sprzed kilku lat.2.
2. KRS to samo.

BOOT angryfire - mnie nie interesuja jakies rozgrywki i pierdy - ja piszę o około 3000 sędziów którzy nie byli synami córkami czy innymi "plecakami " byłej sitwy komunistycznej która cały czas siedzi od komuny w Polskich sadach. Piszę o 3000 sędziów którzy sa poza ukladem którzy skonczyli prawo zrobili aplikację i teraz wydają wyroki. To sa ludzie z całej Polski którzy dostali się do Sądów ze wzgledu na swoje umiejetności a nie przez układy

BOOT Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced Silenced

yanek z hor
168
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:14:48
MODERATOR napisał(a):
@yanek

Jakis cytat gdzie jestem chamski ???

szarlej81
178
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:16:55
1ketjoW napisał(a):

Problemem jest to, że uchwałą Sejmu próbuje się tworzyć podstawy prawne.

Technicznie rzecz biorąc podstawą prawną odwołania zarządu jest nie uchwała sejmu a Kodeks Spółek Handlowych. Co oczywiście nie likwiduje wątpliwości a jedynie dodatkowo komplikuje sprawę (patrz mój poprzedni post).

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:54:29
yanek z hor napisał(a):
MODERATOR napisał(a):
@yanek

Jakis cytat gdzie jestem chamski ???

Nazywanie wszystkich, ktorzy maja inne poglady niz Twoje bootami oczywiscie nie jest chamskie...
Tak samo wzywanie adwersarza do uzywania mozgu i zaprzestania bredzenia,takze nie jest chamskie...
Podobnie jak okreslenie lewak... zero chamstwa...
Nadzwyczaj kulturalny czlowiek...

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 20 grudnia 2023 13:54:44
Do tej pory mieliśmy tylko nowomowę w pełnej kracie. Teraz opozycja „demokratyczna” przekształciła się w koalicję październikową i dokonuje zmiany ustroju na nowodemokrację. Brakuje tylko przyznania całości środków z KPO w związku z przywróceniem praworządności oraz przyznania Bodnarowi tytułu Trybuna Konstytucyjnego, żeby mógł uchwałami orzekać o zgodności z konstytucją.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 20 grudnia 2023 14:24:05
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Problemem jest to, że uchwałą Sejmu próbuje się tworzyć podstawy prawne.

Technicznie rzecz biorąc podstawą prawną odwołania zarządu jest nie uchwała sejmu a Kodeks Spółek Handlowych. Co oczywiście nie likwiduje wątpliwości a jedynie dodatkowo komplikuje sprawę (patrz mój poprzedni post).

Technicznie rzecz biorąc Kodeks Spółek Handlowych w jaki zastosował go Sienkiewicz nie ma zastosowania, bo istnieje organ tj. RMN, któremu zostały nadane te kompetencje. Zresztą doskonale to wiesz. To jawne łamanie obowiązującego prawa.

Uchwała ma służyć czemu innemu tj. "czyszczeniu sądów".

szarlej81
178
Wysłane: 20 grudnia 2023 14:53:49
Sprawa nie jest taka prosta.
TVP jest z jednej strony spółką prawa handlowego której dotyczy kodeks spółek handlowych z drugiej strony jest medium publicznym którego dotyczy ustawa o Radzie Mediów Narodowych. I mamy tutaj sprzeczność pomiędzy dwoma ustawami. Na to nakłada się to, że ustawa o Radzie Mediów Narodowych jest prawdopodobnie sprzeczna z konstytucją - jednak nie ma wyroku TK stwierdzającego wprost tą niezgodność, bo ten który zapadł co prawda bronił kompetencji Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji w zakresie powoływania zarządu tych mediów, ale dotyczył poprzedniej wersji tej ustawy a nie tej która obowązuje. Na podstawie jego treści można domiemywać, że nowa ustawa również nie jest zgodna z konstytucją, ale domniemanie nie jest źródłem obowiązującego prawa. Z drugiej strony jednak mamy też zasadę o bezpośrednim stosowaniu przepisów konstytucji wynikająca wprost z samej konstytucji.

Mamy zatem łamaniec prawny z którego twardy elektorat poprzedniej władzy stwierdzi, że działania te są z pewnością niezgodne z prawem, twardy elektorat obecnej władzy stwiedzi dokładnie coś przeciwnego a w praktyce nowa władza usunęła zarząd TVP za pomocą przepisów, które budzą i będą budzić wątpliwości, których prawdopodobnie nigdy nie uda się jednoznacznie rozstrzygnąć tworząc burdel prawny przypominający zamieszanie z TK sprzed 8 lat.

A nie taki sposób działania obiecywała rządząca koalicja przed wyborami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

35 36 37 38 39

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,247 sek.

dcepfvsn
ebhkxgqo
gosixehs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mcqnahwi
kfyvodat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat