sledzik007 napisał(a):Mamy sytuacje jaką mamy , Nikt nie będzie czarował że jest cudownie choć już widać że idzie wszystko w drugą stronę pt. spalić spółke na stosie bo nie dowiozła.
Patrząc merytorycznie
Sprzedali 350 tyś egzemplarzy gry . Licząc że z jednej kopii mają 100 zł(po odjęciu podatków i prowizji steam, wiadomo że cena zależy od rynku na którym jest kupowana gra bo inna jest na Chiny czy USA) mamy już ok 35 mln przychodów licząc podstawową cene gry.
Licząc że 80 % to sprzedaż z DLC a 20 % normalnej wersji :
280 tyś wersji delux z której mogą mieć po 160 zł z egzemplarza daje 44 mln 800 tyś
70 tyś normalnej razy 100 zł daje 7 mln zł
Razem mamy ok 51,8 mln
Podajcie swoje wyliczenia :)
Pobożne życzenia ;) Licząc /- i nie wchodząc w drobne:
1. Nie wiem skąd wzięło Ci się 100 zł netto za sztukę gry, jeżeli 40% wolumenu to Chiny i Rosja, gdzie jest ona sprzedawana za 1/2 ceny.
2. W pozostałych krajach również przelicznik jest różny i nie tak wysoki jak w USD czy Euro więc na poczet tego odejmę 5$ od ceny US
3. Te 80% deluxe to w przedsprzedaży a tam było chyba 180-200k sztuk
4. Po premierze proporcje raczej się odwróciły, ale przyjmijmy że jest to 50/50
Uwzględniając powyższe, wychodzi:
- przedsprzedaż 180k sztuk - 9,22 mln USD - steam 30% - podatek załóżmy 10% = 5,8 mln USD
- po premierze 70k sztuk - 3,08 mln USD - steam 30% - podatek jw = 1,94 mln USD
razem - 7,74 mln USD
W tej kwocie są już uwzględnione kwoty, które zostaną doliczone do wyniku finansowego DOPIERO po wydaniu DLC, czyli 2025/26 rok - wg powyższych założeń jest to 2,71 mln USD - tej kwoty nie będzie w wyniku finansowym za 2024 rok!
Z tego co czytałem, to przychód z tytułu GamePass, który również został uwzględniony w komunikacie, również będzie rozliczony w przyszłości - tutaj żadne kwoty nie padają więc nie wiem.
Niemniej, licząc 7,74 mln z tytułu sprzedaży oraz np. 10 mln USD za gamepass'a, dawałoby to ponad 65 mln zł, czyli zwrot kosztów produkcji.