enthusiast napisał(a):Wykres masz zaburzony dniem tygodnia, w którym FP miał premierę. On wyszedł we wtorek dlatego peak miał dopiero piątego dnia od release'a.
Co do zwrotów sprawdziłem na dzień 25.09 ilość komentarzy z informacją że gra została zwrócona. W stosunku do liczby wszystkich komentarzy pochodzących od użytkowników którzy zakupili grę na Steam'ie zwroty kształtowały się trochę poniżej 2%. Nie wiem czy to dużo i jaka jest średnia ilość zwrotów na Steam'ie.
Racja, niemniej jakiś punkt odniesienia trzeba przyjąć - zrobiłem szybkie porównanie z uwzględnieniem dni tygodnia i wrzucam poniżej.
Zwroty - jest to jakaś informacja, ale również nie znam statystyk więc się nie wypowiem. W wynikach kwartalnych może będzie to podane.
like :)
Frey napisał(a):MrMac napisał(a):
Zobacz ile osób gra w 5 dniu we FP2 a ile grało w pierwszą część. Pomimo lepszych wyników sprzedażowych i wyższego peaka (który i tak był zaniżony przez dostęp przedpremierowy, co potwierdza, że było duże zainteresowanie FP2) w 5 dobie FP cieszył się 2x większym zainteresowaniem. To jest przepaść.
Niby mądry argument...a jednak zapomniałeś wspomnieć, że 5 dniem sprzedaży FP1 była niedziela, a 5 dniem sprzedaży FP2 była...środa. Peaki z tych dni tygodnia są skrajnie różne w przypadku każdej jednej gry ze steam, prawda?
Pominę już nawet milczeniem, że 5 doba sprzedaży FP2 to nie jest rzeczywista piąta doba od momentu kiedy tę grę można było ogrywać. Nadto gra jest w game pass - co sprawia, że cześć graczy nie musiała w ogóle jej kupować - i sięgnąć po nią może za parę dni albo i za miesiąc...
Czynienie predykcji co do średnioterminowej lub długoterminowej sprzedaży FP2 na takich podstawach jakie Ty to czynisz w sześć dni od premiery serio obraża zdrowy rozsądek...
Tak jak odpisałem koledze powyżej - każda premiera jest różna więc nie ma porównania 1:1i trzeba zastosować jakieś uproszczenia. Przedsprzedaż, inny dzień tygodnia, itp. itd.
Niemniej zebrałem te dane i wygląda to jn.
https://ibb.co/khg4psVW mojej ocenie oczekiwania były dużo wyższe i wynik poniżej części pierwszej jest zawodem. Notowania pokazują, że chyba nie tylko ja to tak oceniam.
Rozmawiamy o obecnej sytuacji więc uwzględniam te informacje którymi dysponujemy. Być może wajha się odwróci i sytuacja się odmieni - czego wszystkim życzę.
Frey napisał(a):Fp2 tragedia, Alters - dno, spółka bankrut i generalnie leci w przepaść, a Ty siedzisz jednak na jej forum i wypisujesz obszerne posty bo....no właśnie..bo?
Ale, że mnie to w sumie nie interesuje - to po prostu ignor.
Edit: data rejestracji na forum: 23.09.2024
Ech....co za czasy - te S-ki to już cały przemysł....
Jeszcze tylko odnosząc się do aktualnego miejsca FP2 na global top sellers dodam, że do chyba września 2022 r. ta lista nie obejmowała gier free2play. Wszelkie porównania z FP1 czy TWOM czy innymi starszymi niż ta data grami - powinny to uwzględniać.
Przy pominięciu tych tytułów FP2 mamy obecnie na 18 miejscu. I zważywszy na to jak mocne tytuły są przed FP2 a także na to, że FP2 jednak jest w game pass - to jest to bardzo dobra lokata.
Najłatwiej powiedzieć że naganiam na spadki. Jeżeli potrzebujesz klepania po plecach to powodzenia. Ja akcji nie mam i póki co nie ruszam bo w mojej ocenie słabo to wygląda. Jakieś odbicia na pewno będą ale trend w najbliższych miesiącach będzie spadkowy.
Top sellers - napisałem że wykluczyłem free2play. 18 miejsce w 5 dniu sprzedaży to chyba również sporo poniżej oczekiwań, które mówiły chyba o 7-10 dniach w top 10, z czego 3-5 w top5. Mocne tytuły? Owszem, kilka jest ale nie przesadzaj - Forever Winter, Witchfire, TCG Card Shop Simulator, Tiny Glade, przedsprzedaż MFS 24 z premierą za miesiąc? Oczywiście zgadzam się, że gamepass nie pomaga, ale był to świadomy wybór Zarządu i obecna sytuacja pokazuje, że dobrze było zapewnić sobie te pieniądze zawczasu.
Podsumowując, trzymam kciuki za każde polskie studio, ale noga ewidentnie się podwinęła. Z ciekawością będę obserwował wyniki i mimo wszystko obstaję przy swojej opinii co do tego że szału nie będzie.
Pozdrowienia :)