119 Dołączył: 2021-01-14 Wpisów: 512
Wysłane:
28 stycznia 2025 12:13:21
przy kursie: 203,00 zł
ralwit napisał(a):Rufusinski napisał(a):Ta dyskusja jest bez sensu. GTA6 nijak na sprzedaz Wiedzmina nie wplynie, bo to dwie zupelnie inne i skrajne gry. Nie ma miedzy nimi zadnej rywalizacji o tego samego gracza. Nie rozumiem tez przeswiadczenia wszystkich analitykow, ze ludzie kupia tylko jedna gre, gdzie kazdy gracz przeciez ma pokazna kolekcje. Czesc graczy kupi GTA6, czesc W4, a pewnie wiekszosc oba. Sukces i sprzedaz jednego i drugiego nie beda mialy na siebie zadnego wplywu i sa zdarzeniami zupelnie rozlacznymi. Czytając to aż musiałem założyć konto, aby się do tego odnieść. Umiejscowienie premiery Wiedźmina 4 blisko ( - 3 miesiące) premiery GTA 6 to samobójstwo. Obecnie żadna marka nie ma podjazdu do GTA i nikt o rozsądnych zmysłach nie wejdzie im w drogę. Oni swoją premierą zgarną cały rynek. Nikt nie chce i nie będzie rywalizować marketingowo z taką marką. Jak wielką marką wiedźmin by nie był, na chwilę obecną jest płotką dla GTA, widać to po ilości odtworzeń trailerów: GTA6: za chwilę ćwierć MILIARDA na oficjalnym kanale, Wiedźmin 4: 13,5 MILIONA... i to z obu kanałów IGN plus oficjalny. Na premierę GTA żadna inna gra nie będzie się liczyć, cały świat i media będą na nich skupione. Na szczęście w CDR są ogarnięci i o tym wiedzą. Nie popełnią błędu Piranha Bytes ze swoją premierą Elexa 2, która obyła się tydzień po premierze Elden Ring, który zgarnął rynek, mimo, że to różne gry i różny target graczy. No wlasnie powtarzasz kompletne bzdury, ktore jakims cudem sa wiedza powszechna. Rynek gier jest na tyle chlonny, ze bez problemu przyjalby dwie duze premiery, jesli tylko gra sama w sobie jest na tyle dobra, zeby sie wybronic. Elex 2 to swietny przyklad, bo to gra zwyczajnie slaba i Piranha Bytes od Gothica 2ki praktycznie nic dobrego nie wydala, tylko ciagle odgrzewa ten sam kotlet przyprawiajac ulepszona grafika. Mieso zas, czyli mechaniki, fabula i cala reszta, ktora naprawde sie liczy, sa z poczatku wieku i naprawde juz bardzo brzydko pachna. Tylko dlatego sprzedal sie tak, a nie inaczej. Powtarzanie, ze to z powodu premiery bliskiej innej grze to proba odwrocenia uwagi od prawdziwego problemu, czyli jakosci gry, zarowno dla wlasnego spokoju jak i inwestorow nie majacych zielonego pojecia o realiach rynku.
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
28 stycznia 2025 12:27:49
Po co wysuwać tezy o chłonności rynku, gdy można sobie urealnić takie zdarzenie jak zbliżona do siebie premiera obu tytułów. Gracze, którzy w pierwszej kolejności sięgną po GTA6 (50-80 mln konsolowych odbiorców) nie kupią za pełną cenę drugiego tytułu, który będzie czekał na swoją kolej. Miliony osób, które grały w GTA5 grały w Wiedźmina 3, bo gracze bawią się we wszystko co najlepsze. To nie FIFA versus Call of Duty. Trudno mi uwierzyć, aby ktoś tak pokaźną ilość graczy, zlekceważył w kalkulacjach finansowych, bądź próbował o nich konkurować w podobnym czasie. Aktualnie jest duży problem, aby w ogóle graczy nakłonić do zakupu nowych gier w pełnej cenie, a do tego wydawcy mieliby sami ze sobą wchodzić w szranki w zbliżonym terminie? Abstrakcja.
|
|
1 Dołączył: 2025-01-25 Wpisów: 5
Wysłane:
28 stycznia 2025 13:49:53
no to musisz o tym powiedzieć Marcinowi Iwińskiemu, bo to, żeby nie wydawać dużych tytułów obok siebie wiem od niego ;) nie chcę już na ten temat dyskutować, ja tylko obaliłem głupoty które tutaj co niektórzy wypisują.
Powtórzę tylko ostatni raz, krótko: Nikt o zdrowych zmysłach nie zaplanuje premiery swojej gry obok innej dużej premiery. Amen
Edytowany: 28 stycznia 2025 13:51
|
|
|
|
PREMIUM
7 Dołączył: 2024-01-14 Wpisów: 32
Wysłane:
28 stycznia 2025 15:00:24
Ja na podstawie moich doświadczeń z kupowaniem gier wiem, że jak wychodziły dwie duże gry (jednocześnie dość drogie) w niedługim czasie po sobie to nie kupowałem ich obu od razu, bo budżet musi się spinać. A jeżeli już odkłada się zakup na później, to emocje opadają i zaczyna się myśleć o tym, że skoro miesiąc czy dwa od premiery można było obejść się bez gry to równie dobrze można się obejść jeszcze pół roku i kupić grę na pierwszej przecenie. Większość graczy raczej zwraca uwagę na swój budżet, więc przerwa między premierami wielkich gier wydaje się scenariuszem bliższym rzeczywistości, jeśli nie chce się stracić części graczy kosztem innej premiery, to moje zdanie.
|
|
PREMIUM
248 Dołączył: 2009-06-08 Wpisów: 1 258
Wysłane:
29 stycznia 2025 10:37:51
przy kursie: 204,50 zł
@rosso Dzięki za celne podsumowanie. Mam tak samo. Jeśli gry nie kupię w preorderze lub na premierę, to później raczej o niej zapominam i dopiero jakaś akcja (np. głęboka przecena) ze strony producenta może mi o niej przypomnieć. Wystarczy np. że kupiłbym Wiedźmina 4 i pewnie na wiele tygodni/miesięcy zapomniałbym, że tuż po W4 wyszło GTA 6. Innymi akcjami producenta, skutecznie przypominającymi o grze są z dużym szumem medialnym wydawane patche (mistrzem tej formy marketingu jest CD Projekt) a największą siłę rażenia mają wszelkie DLC lub rozszerzenia czy dodatki.
|
|
22 Dołączył: 2018-09-08 Wpisów: 89
Wysłane:
1 lutego 2025 11:21:52
przy kursie: 211,10 zł
Premiera GTA będzie zdecydowanie najważniejszym wydarzeniem ostatnich lat dla akcjonariuszy CD Projektu, z kilku powodów: - udana premiera odwróci sentyment do całej branży, który obecnie jest negatywny, - jeśli padną kolejne rekordy sprzedażowe i to w stosunku x10 do poprzednich, to inwestorzy zaczną się rozglądać, kto może uzyskać podobny wynik w najbliższej przyszłości, - jeśli GTA wyznaczy nowy standard cenowy (na co liczy branża), to CD Projekt będzie miał moralne prawo zwiększyć cenę swojej kopii. Po otwarciu biur za granicą koszty rosną, tania produkcja nie jest już wyznacznikiem tej firmy. Nie ma powodu sprzedawać się za pół darmo, ale lepiej nie być tym pierwszym, który wprowadza podwyżki. - w 2018 udana premiera RDR2 była punktem zwrotnym i momentem wyznaczenia bardzo silnego i wyraźnego trendu wzrostowego, przekonała też do CDR biura maklerskie. Nawet jeśli rynek jest wystarczająco chłonny na dwie duże premiery, to osobiście mam nadzieję że upłynie co najmniej rok między premierami GTA i W4. Chcę widzieć jak pękają kolejne rekordy graczy online, a W4 okupuje pierwsze miejsce sprzedaży steama przez wiele tygodni. Będzie o to trudno jeśli część z graczy jest też fanami GTA. Myślę też, że wyznaczenie premiery blisko GTA byłoby też "nietaktem" ze strony CDR, przecież developer GTA zainwestował lata wysiłku i ogromne pieniądze i wypada dać im przestrzeń do sukcesu. Firmy mogą ze sobą konkurować na jakość, ale powinny też się wspierać, żeby nie doprowadzić do toksyczności w branży. Nie ma żadnego sensu kanibalizować branży. CD Projekt będzie miał rok na wyciągnięcie wniosków z premiery GTA i dopieszczenie swojej.
|
|
143 Dołączył: 2020-03-19 Wpisów: 743
Wysłane:
3 lutego 2025 08:31:34
michal-j napisał(a): Nie ma żadnego sensu kanibalizować branży. CD Projekt będzie miał rok na wyciągnięcie wniosków z premiery GTA i dopieszczenie swojej.
Na jakiej podstawie sądzisz, że "rynek" jest w stanie pochłonąć ogromną produkcją jaką jest GTA VI oraz o wiele mniejszą produkcję, niszową czyli W4?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 lutego 2025 08:45:19
Rynek chłonie prawie $190 mld rocznie, z czego połowa przypada na konsole i PC.
|
|
42 Dołączył: 2020-04-19 Wpisów: 227
Wysłane:
3 lutego 2025 08:54:26
Na jakiej podstawie sądzisz, że "rynek" jest w stanie pochłonąć ogromną produkcją jaką jest GTA VI oraz o wiele mniejszą produkcję, niszową czyli W4?
Z coraz większym trudem te wypociny się czyta. Niszowa w jakim kontekście? W3 sprzdał się w ponad 50 mln kopii wg stanu na maj 2023 r. To tylko trochę mniej od Skyrima, o jakieś 1/5 mniej od RDR2. Istotnie mniej od Tetrisa, Minecrafta czy GTA V.
Edytowany: 3 lutego 2025 08:54
|
|
1 Dołączył: 2024-03-27 Wpisów: 1
Wysłane:
4 lutego 2025 22:06:28
przy kursie: 214,80 zł
Dzień dobry,
Mój pierwszy post. Chętnie się włączę w dyskusję.
GTA 5 a Wiedźmin 3 to były zupełnie inne gry. Wycelowane w różne grupy wiekowe/rasowe. Grając w GTA 5 nie wytrzymałem 10 minut , kompletnie nie mogłem się wczuć w postać osoby o ciemnej karnacji z łańcuchem.
Jednak zgadzam się również, że premiera blisko GTA 6 nie będzie korzystna.
Pamiętam przykład bardzo dobrej gry Titanfall 2, wydanej w okolicach premiery kolejnego call of duty i jeszcze jednej dużej strzelanki ( nie pamiętam jakiej). Niestety finansowo wyglądało to bardzo słabo dla TF2.
Bardzo zaciekawił mnie wątek poruszony przez michał-j. Wg mnie 2025 zapowiada się bardzo ciekawie z punktu widzenia gamingu, poza GTA 6 mamy premiery innych gier które zapowiadają się pewniakami na sukces (Kingdom Come Deliverance 2, Split fiction, Nowy Doom). Ludzie mogą być głodni na coś w 2026. Ponadto wg mnie brakuje dobrych gier RPG z perspektywy trzeciej osoby. Pamiętam lament przy premierze cyberpunka, że nie mamy kolejnej gry tpp.
Mamy w tym roku również premierę Nintendo Switch 2. Ciekawe czy nowy Wiesiek będzie mógł być przez konsolę Big N obsłużony. Sądzę że nie. Ale jeśli jest jakaś mała szansa byłoby to bardzo korzystne. Jeśli obsłuży cyberpunka już będzie dobrze.(Na co są spore szanse)
|
|
|
|
219 Dołączył: 2024-07-01 Wpisów: 253
Wysłane:
5 lutego 2025 08:57:35
przy kursie: 214,80 zł
Nowa ładna rekomendacja 2025-02-05 Warszawa (Bloomberg) - Analitycy Exane BNP Paribas podnieśli rekomendację dla CD Projektu do "powyżej rynku" z "poniżej rynku", wyznaczając cenę docelową na poziomie 260 zł, co daje potencjał 21 proc. wzrostu wobec ostatniego kursu - poinformowała agencja Bloomberg. (PAP Biznes)
|
|
8 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 93
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 lutego 2025 13:18:51
przy kursie: 221,60 zł
Wg mojej wiedzy rozwój UE5 w kierunku obsługi otwartych światów jest priorytetem dla wspólnego przedsięwzięcia Epica i CD Red. Do niedawna wszyscy twierdzili, że Redzi Wiedźmina 4 dopiero zaczęli robić a teraz nagle ma się okazać, że powstaje tak długo? Redzi zapowiedzieli, że tworzony właśnie silnik do RPGów oparty na UE5 jest przedsięwzięciem długofalowym pod 5 produkcji: W4, W5, W6, W1 Remake i Orion. Nie powinno dziwić, że jest to przedsięwzięcie skomplikowane. Jest mnóstwo elementów stosowanych w Red Engine, które we współpracy z Redami Epic będzie mógł wdrożyć w UE5 żeby ograniczyć stuttering w nowych produkcjach.
Edytowany: 5 lutego 2025 13:19
|
|
27 Dołączył: 2024-08-14 Wpisów: 69
Wysłane:
5 lutego 2025 13:48:18
To jest wywiad z kwietnia/maja 2024, a Vavra nie wspomniał kiedy rozmawiał z ludźmi z CDPR. Jednocześnie wygadał się, że tereny CDPR ma zrobione dla W4, nie mieli wtedy gotowych lokacji co uważał za problem przy takim zaawansowaniu projektu (w preprodukcji nie ma się gotowych krain czy lokacji). W wakacje 2024 na konferencji Epic i specjaliści od silnika po stronie CDPR opowiadali o usprawnieniach jakie zostały wspólnie dokonane w silniku. Dla mnie ten serwis jest niewiarygodny, było kilka głupot które pisali, np. że nowa trylogia Wiedźmińska ukaże się w ciągu 6 lat od 2022 roku...także serwis wyciągnął wywiad sprzed prawie roku, wybrał z podcastu co im pasuje, nadał clickbaitowy tytuł i czeka na rosnące słupki odwiedzin strony. Bo przecież negatywne treści się lepiej rozchodzą niż pozytywne.
Edytowany: 5 lutego 2025 13:50
|
|
8 Dołączył: 2009-11-30 Wpisów: 93
Wysłane:
5 lutego 2025 14:04:19
Sylebra po roku ciszy zmniejszyła shorta....
|
|
Wysłane:
5 lutego 2025 17:19:52
zxr napisał(a):Sylebra po roku ciszy zmniejszyła shorta.... Według mnie to jest zabezpieczenie pozycji LONG. Wątpię, aby ktokolwiek zakładał shorta przy ca 100 zł i trzymał go do 220 zł. Niemożliwe.
|
|
Wysłane:
10 lutego 2025 14:06:12
przy kursie: 219,00 zł
Czy REDEngine będzie jeszcze kontynuowany przez CDR w jakimś tytule?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 lutego 2025 14:41:38
Nie, Wiedźmin 4, 5, 6, Wiedźmin Remake i Cyberpunk 2 - wszystkie tworzone są na Unreal Engine 5 (obecnie v. 5,5). Także Sirius tworzony jest przez The Molasses Flood na Unreal Engine.
Edytowany: 10 lutego 2025 14:47
|
|
68 Dołączył: 2010-10-30 Wpisów: 164
Wysłane:
10 lutego 2025 18:59:45
Kurs się kręci przy tegorocznych szczytach a tu w rejestrze qube wrócił spod progu i to odrazu z pozycją 0,97%, popyt nieźle wszystko wchłania jak ok. 500tyś akcji zassał bez specjalnego wypływu na kurs
|
|
PREMIUM
289 Dołączył: 2014-12-15 Wpisów: 1 947
Wysłane:
10 lutego 2025 21:06:34
Nie wiem do kogo to piszesz, ale czym niby CDR zasłużył w przeszłości/zasłuży powiedzmy w najbliższych dwóch latach na wycenę 50 mld zł ? Chciałbyś tu 1/3 kapitalizacji TakeTwo ? Samo Read Dead Redemption 2 notuje zbliżoną sprzedaż do Wiedźmina 3 i Cyberpunka razem wziętych. A GTA to już zupełnie inna liga. Co roku wychodzi nowe NBA 2K czy WWE 2K, do tego kolejne edycje PGA Tour 2K. W tym roku premiery Cywilizacji 7 (w trakcie), Borderland 4 i oczywiście GTA 6. Dodajmy do tego potężny dział mobilny (przejęli Zynga za ponad 12 mld $) i bogate portfolio wydawnicze. CDR na tym tle jest po prostu malutki.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.