sdqkbrlt
Advertisement
PARTNER SERWISU
enxtujbw
92 93 94 95 96
Avocado
26
Wpisów: 483
Wysłane: 6 lutego 2025 16:26:01 przy kursie: 65,50 zł
ale kto to jest Stanowski i dlaczego ktokolwiek mialby sie nim interesowac... zaraz dojdziemy do absurdu, ze kazdy youtuber, ktory sie wypowie politycznie na dowolny temat od gender zaczynajac, a na Ukrainie konczac, bedzie potencjalnie ryzykowny. a przeciez wazne sa tylko zasiegi.

moim zdaniem xtb ma docierac do grup spolecznych, ktore sa targetem reklamowym, czyli na moje wyczucie - glownie facetow 30-50, i jest mi obojetnie jak to bedzie robione.

funkster
PREMIUM
8
Wpisów: 61
Wysłane: 6 lutego 2025 19:42:19 przy kursie: 65,50 zł
Jest pierwsza rekomendacja "sprzedaj" dla XTB od DM mBanku: www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...

Oparta głównie o niższą "kaloryczność" klientów (mniej transakcji na CFD na klienta), wyższe wydatki marketingowe oraz obawy, że nowe wysokomarżowe produkty (opcje i krypto) nie wejdą do oferty w tym roku.

W sumie ciekawe, że rekomendacja negatywna, mimo ceny docelowej na poziomie 74 zł, czyli wyższej od obecnego kursu o prawie 15%.
Publikuję opinie na temat spółek i giełdy na http://www.x.com/MarcinMarkiewix i www.facebook.com/MarcinMarkiew...

dowiew
1
Wpisów: 9
Wysłane: 7 lutego 2025 01:05:26 przy kursie: 65,50 zł
funkster napisał(a):
W sumie ciekawe, że rekomendacja negatywna, mimo ceny docelowej na poziomie 74 zł, czyli wyższej od obecnego kursu o prawie 15%.

Bo im XTB drenuje klientów najbardziej ze wszystkich BM? Może ich nie lubią po prostu?

longterm
27
Wpisów: 176
Wysłane: 7 lutego 2025 06:34:55 przy kursie: 65,50 zł
funkster napisał(a):
Jest pierwsza rekomendacja "sprzedaj" dla XTB od DM mBanku: www.stockwatch.pl/wiadomosci/a...

Oparta głównie o niższą "kaloryczność" klientów (mniej transakcji na CFD na klienta), wyższe wydatki marketingowe oraz obawy, że nowe wysokomarżowe produkty (opcje i krypto) nie wejdą do oferty w tym roku.

Te rekomendacja na rynku jest od ponad tygodnia, jak cena jeszcze lekko przekraczała 74pln

Analityk chyba mocno przesadził z pesymistycznymi założeniami, szczególnie spadek zysku w 2027r do …. 498m PLN

acca2020
PREMIUM
3
Wpisów: 3
Wysłane: 7 lutego 2025 08:58:33 przy kursie: 65,50 zł
longterm napisał(a):

Analityk chyba mocno przesadził z pesymistycznymi założeniami, szczególnie spadek zysku w 2027r do …. 498m PLN

Może pesymistyczne założenia zostały przesłane analitykowi z samego KC DM mBank... ;)

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 7 lutego 2025 09:12:51 przy kursie: 64,58 zł
funkster napisał(a):

Ta rekomendacja, to przecież pośmiewisko, że hej. Zacznijmy od tego, że jeśli dobrze pamiętam, to mBank strzelał najwyższą kwotą w konsensusie za q4 24.
Następnie wystawiają rekomendację "sprzedaj" z ceną docelową, gdy kurs był w okolicy 74. Dlaczego nie "akumuluj"? Może dlatego, że zakładają w reko iż XTB zwija się, a zysk w 2027 roku zejdzie poniżej 500 milionów. No tak, bo skoro obawiają się, że nowe produkty nie wejdą w tym roku, to już nie wejdą w ogóle, a zwiększone nakłady na marketing spowodują odpływ klientów, którzy wrócą na łono mBanku? Ironizuję, ale sami widzicie, że ta rekomendacja nie trzyma się kupy?
Liczę, że skoro już są tacy sceptyczni, to ich konsensus za Q1 będzie wynosił maksymalnie 180 mln (wynika z ich założeń rocznego zysku netto), a nie ponownie 250 mln?
Edytowany: 7 lutego 2025 09:13

magellan
35
Wpisów: 196
Wysłane: 7 lutego 2025 09:42:35 przy kursie: 64,58 zł
To rekomendacja analityka, którego całe życie zawodowe (7lat) związane jest z mBankiem, bankiem który bezpośrednio i to dosłownie konkuruje z XTB wyrwaniu dużego kawałka tortu, więc raczej naiwnością byłoby oczekiwać obiektywizmu. Co miałby napisać, w sytuacji gdy w mBanku, jego żywicielce czują, że spadają z tronu? Pomóc konkurencji na tak ważnych ostatnich metrach?
Ogólnie nie powinno się personalnie, ale przy takim kuriozum sytuacyjnym, aż ręka świerzbi. Silenced

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 7 lutego 2025 10:06:08 przy kursie: 64,58 zł
magellan napisał(a):
To rekomendacja analityka, którego całe życie zawodowe (7lat) związane jest z mBankiem, bankiem który bezpośrednio i to dosłownie konkuruje z XTB wyrwaniu dużego kawałka tortu, więc raczej naiwnością byłoby oczekiwać obiektywizmu. Co miałby napisać, w sytuacji gdy w mBanku, jego żywicielce czują, że spadają z tronu? Pomóc konkurencji na tak ważnych ostatnich metrach?
Ogólnie nie powinno się personalnie, ale przy takim kuriozum sytuacyjnym, aż ręka świerzbi. Silenced

Prawdopodobnie jest on bardziej obiektywny od Ciebie, bo całkiem możliwe, że on w odróżnieniu od Ciebie akcji nie ma . ;-)

magellan
35
Wysłane: 7 lutego 2025 10:46:36 przy kursie: 64,58 zł
No i właśnie z tego powodu ja nie mówię i nie czuję, że jestem obiektywny, nie wydaję też rekomendacji dla klientów. Wydawanie rekomendacji będących podstawą decyzji inwestycyjnych klientów, rekomendacji dotyczących bezpośredniej konkurencji, powinno być zakazane - szczególnie, że podaje się w nich konkretne kwoty kursu i zalecenia np. w tym wypadku "sprzedaj".
Mając nawet duże pokłady wiary w uczciwość, trudno jest zakładać, że wypadkach będzie ona bezstronna - tak jak u posiadacza akcji, ale tu przy akcjach widzisz konflikt, a tam nie? Bardzo ciekawe Think

To już wolę słuchać wywiadu po wynikowego z definicji nieobiektywnego Prezesa Omara Arnaout'a - jego za wprowadzanie w błąd akcjonariuszy można przynajmniej pociągnąć do odpowiedzialności.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 7 lutego 2025 11:15:55 przy kursie: 64,58 zł
magellan napisał(a):
[...]
Mając nawet duże pokłady wiary w uczciwość, trudno jest zakładać, że wypadkach będzie ona bezstronna - tak jak u posiadacza akcji, ale tu przy akcjach widzisz konflikt, a tam nie? Bardzo ciekawe Think [....]

Kolego nie lubię nadinterpretacji. Nie mam dowodu braku obiektywizmu odnośnie m-banku. Stąd brak wniosku w tym zakresie, a to nie oznacza to co piszesz.
Edytowany: 7 lutego 2025 11:15

funkster
PREMIUM
8
Wpisów: 61
Wysłane: 7 lutego 2025 11:48:29 przy kursie: 64,58 zł
Mi z rozmowy prezesa z Parkietem utkwiły w głowie takie wątki:

- zajęło 20 lat, żeby otworzyć milion rachunków, a teraz rok, żeby otworzyć kolejne 0,5 miliona,
- celują w przekroczenie pułapu 2 mln klientów w 2025 r., a później 1 mln co roku
- w 2025 nie mniej niż 0,9-1,0 mld zysku.

Wiadomo, prezes siłą rzeczy musi być optymistą, ale przy tak dużych nakładach na marketing to może być wykonalne.
Publikuję opinie na temat spółek i giełdy na http://www.x.com/MarcinMarkiewix i www.facebook.com/MarcinMarkiew...

Rif
Rif
166
Wysłane: 7 lutego 2025 12:47:18 przy kursie: 64,58 zł
grum napisał(a):

Kolego nie lubię nadinterpretacji. Nie mam dowodu braku obiektywizmu odnośnie m-banku. Stąd brak wniosku w tym zakresie, a to nie oznacza to co piszesz.

Posiadacz akcji też może być obiektywny :)
Natomiast według Ciebie na ocenę obiektywizmu analityka mBanku nie rzutuje, że XTB stanowi konkurencję, która odbiera im prym w dziedzinie BM:

liczba rachunków maklerskich XII 2023
1. mBank S.A. Biuro Maklerskie 437 020 (łącznie), 18 990 (przyrost r/r)
2. XTB S.A. analogicznie 210 926 (łącznie), 81 679 (przyrost r/r)

liczba rachunków maklerskich XII 2024
1. mBank S.A. Biuro Maklerskie 470 703 (łącznie), 33 683 (przyrost r/r)
2. XTB S.A. 380 222 (łącznie), 169 296 (przyrost r/r)

Zwiększone nakłady na marketing sprawią, że liderem spokojnie w 2025 roku stanie się XTB.
Czy zatem wzrost wydatków na marketing ergo wzrost klientów, stanowi podstawę do tego, by zakładać, że do 2027 znacząco spadną zyski uzyskiwane przez XTB? Czy według Ciebie takie założenie jest obiektywne i nie stanowi sygnału do własnych klientów, że nie widzą perspektyw u konkurencji?
Moim zdaniem konsensus dla DM powinien być wykonywany przez podmioty, które ze sobą nie konkurują. Może powinny to być specjalne agencje zagraniczne?

I taka ciekawostka, historia Historia z grudnia.
"mBank zablokował dostęp do kont naszego czytelnika, bez poinformowania go o tym. Pan Mateusz dowiedział się, dopiero kiedy chciał zapłacić w kawiarni za kanapkę. Podobnie postępują inne banki.

- Próbowałem zrobić przelew na XTB i od razu otrzymałem informację z banku, że to niebezpieczne. Zadzwoniłem więc na infolinię, tłumacząc, że to ja zrobiłem ten przelew i jestem świadomy tego co robię. Tylko straciłem godzinę. Ale upewniłem się, że został mi zablokowany jedynie ten przelew."

Przelew na XTB jest niebezpieczny. Zatem kwestionują wiarygodność tegoż podmiotu.
Może bez znaczenia, a może próbują utrudniać migrację do konkurencji?

Edytowany: 7 lutego 2025 12:51

Rif
Rif
166
Wysłane: 7 lutego 2025 12:48:23 przy kursie: 64,58 zł
dubel
Edytowany: 7 lutego 2025 12:48

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 7 lutego 2025 13:13:13 przy kursie: 64,58 zł
Roztrząsając tę rekomendację mBanku zapominacie, że nową rekomendację swoim klientom, wydało również BM Pekao, które dla XTB rekomenduje Kupuj i cenę docelową 80 zł, widząc w dużo lepszym świetle perspektywy XTB, niż mBank.

Ponadto, również po wynikach wypowiedział się analityk Trigon, który podtrzymał wcześniejszą rekomendację z tego biura.

www.parkiet.com/biura-maklersk...

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 7 lutego 2025 14:12:33 przy kursie: 64,58 zł
Rif napisał(a):
grum napisał(a):

[.....]

Kolego kolejny raz. NIE OCENIAŁEM OBIEKTYWNOŚCI M_BANKU. Oceniłem twoją obiektywność.
Idąc twoim tropem sugeruję taki wywód... Zważywszy że każde biuro maklerskie żyje z obrotu to logiczne jest że ich rekomendacje winny być bardziej skrajne niż gdyby ich zysk nie wynikł z obrotu akcjami. Teoretycznie skrajna rekomendacja napędziłaby obrót bardziej niż wyważona.

Chciałem tylko podkreślić kuriozum, gdzie osoba z definicji pozbawiona obiektywizmu (posiadacz akcji) podważa obiektywizm innego.

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 7 lutego 2025 15:25:18 przy kursie: 64,58 zł
funkster napisał(a):

To jest właśnie ta rekomendacja, o której rozmawialiśmy tu od końca ubiegłego tygodnia. Teraz została upubliczniona. Mój pierwszy wpis na tym forum:

StaryLis napisał(a):

Po pierwsze primo: rekomendacja mBanku "Sprzedaj" z ceną docelową 74 zł. (czyli przy obecnej cenie to już chyba "Kupuj?").

A odnosząc się do niektórych wątpliwości:

funkster napisał(a):

Rekomendacja mBanku została wydana tydzień temu, kiedy poznaliśmy wyniki XTB. GPW była już zamknięta. Po mniej merytorycznych forach niosły się w tym czasie płacz i zgrzytanie zębów. Wszyscy - nie tylko analityk mBanku - wiedzieli, że "jutro spadnie". Ten postanowił jednak działać.

To "sprzedaj" widzę jak sztuczne nabijanie statystyk biura maklerskiego. Rekomendacja została wydana (niby) przy cenie 75,62 zł., a więc za jakiś czas będzie będzie można twierdzić, że była trafna. Ludzie zapomną jak było, a na papierze ceny będą się zgadzały. Ktoś pewnie zrobi na ich podstawie jakąś pracę naukową.
Sęk w tym, że po poznaniu raportu następnego dnia od rana był wodospad, a cena ani na chwilę nie dotknęła od dołu ceny docelowej :) Maks intraday (przy bardzo zmiennym rynku) było 72 zł., min. 64,92 zł. :) Nikt nie miał szansy zareagować zgodnie z zaleceniem maklera i sprzedać w przedziale 75,62 zł - 74 zł. Wartość dodana tej rekomendacji to dla klientów mBanku 0.
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa

dowiew
1
Wpisów: 9
Wysłane: 7 lutego 2025 15:42:38 przy kursie: 64,58 zł
grum napisał(a):
Chciałem tylko podkreślić kuriozum, gdzie osoba z definicji pozbawiona obiektywizmu (posiadacz akcji) podważa obiektywizm innego.

Kuriozum? What? No halo! Każdy może sobie podważać obiektywizm kogoś innego. Argumenty zasadne. Ty możesz w to nie wierzyć, możesz ufać tylko analitykowi, proszę bardzo, ale tu się dyskutuje, także i podważa, jeśli się ma inne zdanie.

StaryLis
54
Wpisów: 92
Wysłane: 7 lutego 2025 16:05:01 przy kursie: 64,58 zł
Mam wrażenie, że w przypadku XTB rekomendacje są rzetelne, ale nietrafne. Rzetelnie badają, ale nie to, co trzeba.

Skoro już jesteśmy przy tym, czym nas uraczył mBank:

Cała działalność XTB w zakresie innym niż sprzedawanie kontraktów CFD jest wyceniona na 0. Właściwie, to nawet mniej niż zero.

Ile jest warte wkrótce największe pod względem liczby klientów biuro maklerskie w Polsce. Dla analityków: 0.

Ile są warci wszyscy nowi klienci kupujący w XTB cokolwiek innego niż kontrakty CFD? Setki tysięcy nowych klientów? Dla analityków: 0.

Ile jest wart cały dział IT tworzący nowe produkty? Dla analityków: wartość ujemna. Ci ludzie kosztują, a nie ma pewności, czy nowe, relatywnie wysokomarżowe produkty jak opcje i krypto wejdą jeszcze w tym roku. XTB byłoby więcej warte, gdyby tego nie robiło. Miałoby w tym roku wyższe zyski.

Reklama na meczu o mistrzostwo świata w boksie? Kontrakt ze Zlatanem? Dla analityków: wartość ujemna. XTB byłoby więcej warte, gdyby tego nie robiło. Miałoby w tym roku wyższe zyski.

Gdybyśmy dzisiaj podzielili XTB na dwie firmy, jedna od kontraktów CFD, druga od całej reszty, nagle portfele akcjonariuszy by spuchły. Wartość firmy od kontraktów by wzrosła, a fintechu tworzącego nowe produkty na rynek światowy chyba nikt nie miałby czelności wyceniać ujemnie nawet przy braku zysków bieżących. W fintechu byłby niesamowity rozwój, a analitycy bardzo to lubią. Ich narracja w okamgnieniu zmieniłaby się o 180 stopni. "Sposoby na monetyzację bazy klientów już się pojawiają, już teraz firma pracuje nad opcjami i krypto! Jak nie w tym, to w przyszłym roku będą tego pierwsze efekty, a przecież opcje i krypto to nie wszystko! Kup Pan akcyjkę!"

Trochę to wygląda jak rozmowa z głuchym.

Komunikację spółki z analitykiem mBanku można by zawrzeć w dialogach typu:

Prezes XTB:
XTB przechodzi ewolucję, nie jesteśmy już typowym brokerem kontraktów CFD. Pierwsze transakcje zdecydowanej większości nowych klientów to już nie CFD. Spodziewamy się, że stosunek liczby zawieranych kontraktów do liczby klientów będzie cały czas spadał, to naturalne konsekwencje nastawienia się na szybki rozwój i na zdobywanie klientów przez tworzenie innych produktów i ich marketing.

Analityk:
Wśród klientów widoczna jest coraz większa pasywność na kontraktach CFD! Dwa lata temu przeciętny aktywny klient robił ok. 10 lotów na kontraktach, a w 4Q'24 niecałe 3 loty! Spółka wciąż negatywnie zaskakiwała na polu tego wskaźnika KPI, sygnalizowaliśmy to już w naszej poprzedniej analizie XTB!

Prezes XTB:
To czeka Was jeszcze wiele negatywnych zaskoczeń. Zamierzamy nadal zdobywać wielu nowych klientów, przeciętny nowy aktywny klient jest i będzie dużo mniej związany z kontraktami CFD niż w przeszłości. Przecież również na tym polega nasza transformacja.

W takiej komunikacji występują też inne wątki:

Prezes XTB:
Nie jesteśmy już typowym brokerem CFD. Uważamy się za fintech.

Analityk:
Robię wycenę porównawczą. Fintechy mają inną wycenę C/Z. Ja do wyceny porównawczej dodam brokerów CFD: IG Group, Plus 500, CMC Markets, OK?

Prezes XTB:
Ale te firmy nie zdobywają miliona klientów rocznie. Nasza działalność marketingowa byłaby przez taki pryzmat bezsensowna.

Analityk:
No właśnie tak mi wychodzi.

I jeszcze tak:

Prezes XTB:
Od wielu konferencji powtarzam, aby na nasze wyniki patrzeć w skali rocznej, a nie kwartalnej. Wyniki kwartalne są trudne do przewidzenia, a ważne są ogólne tendencje, które są widoczne dopiero w skali rocznej.
Idealnie gdyby skala była nawet dłuższa, tak aby każdy z porównywanych przedziałów czasowych zawierał jeden zdecydowanie najlepszy dla naszych wyników (i w tym samym czasie niestety najgorszy dla świata) okres jakiejś pandemii, wojny, może głośnego i wielkiego bankructwa...

Analityk:
Firma XTB zaskoczyła nas negatywnie wynikami za 4 kwartał 2024.

Prezes XTB:
Wyniki roczne po raz kolejny wzrosły, to był najlepszy rok w historii spółki.

Analityk:
Firma XTB zaskoczyła nas negatywnie wynikami za 4 kwartał 2024.

:)
Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa
Edytowany: 7 lutego 2025 16:06

mboro55
29
Wpisów: 142
Wysłane: 7 lutego 2025 16:28:19 przy kursie: 64,58 zł
@StaryLis dokładnie. Tak, to widzę.

magellan
35
Wysłane: 7 lutego 2025 18:10:52 przy kursie: 64,58 zł
Nie wiem, na ile pamiętacie jak w początkach telefonii GSM pierwsi klienci (również Janek Kowalski) generowali po kilkaset złotych przychodu miesięcznie! - firmy wykupowały pracownikom abonamenty miesięczne z limitem do kilkuset PLN - a minuta rozmowy potrafiła kosztować kilka złotych! - aż dziwne, że telekomy nie wstrzymały się ze zdobywaniem nowych klientów - mogli przecież "doić" na maksa już posiadanych - rentowność z klienta była mega super.
Jak wiemy, menagerowie telekomów zgłupieli i byli totalnie nieodpowiedzialni! - telefony rozdawali za darmo, z rozliczeń minutowych za kilka pln minuta, przeszli na abonamenty bez limitu minut, a same abonamenty obniżyli na 100pln, dalej dziwnie nie rozumieli jak prowadzi się biznes, dołożyli "darmowy" net, telewizję i cieszą się jak klient chce zapłacić za abonament 20-30pln.

Jak oni wszyscy to zrobili, że nie zbankrutowali z tak niskim przychodem z jednego klienta, do tego mając teraz po kilkanaście milionów tych groszowych klientów, a nie tak jak kiedyś kilkadziesiąt tysięcy.
Co z tego, że zarabiają miliardy, jak klient nisko dochodowy.

XTB - idzie tą samą drogą! Może weźmie sobie do serca te "złe" doświadczenia telekomów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE xtb
  • 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

• Analiza XTB: Wojna i pokój
    Analiza XTB: Wojna i pokój

Analiza wyników XTB pokazuje, że spółka kontynuuje strategię dynamicznego rozwoju na rynkach zagranicznych, wzmacnia bazę klientów i inwestuje w technologię, ale stoi też wobec wyzwań związanych z normalizacją aktywności rynkowej i rosnącą konkurencją w sektorze fintech.

92 93 94 95 96

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,240 sek.

mnuxypeb
niucbwgy
tebxpvni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnmmnaqv
xopmqcic
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat