PARTNER SERWISU
eymdtojn
933 934 935 936 937

Kiedy dno bessy?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 30 marca 2025 13:03:39
No ale ja pisałem przecież, że wystawienie Wrzosek do tej sprawy to błąd. Bo cokolwiek ona zrobi będzie można powiedzieć, że jest nieobiektywna i motywowana politycznie, nawet jeżeli będą niezbite dowody na nieprawidłowości. Miała być poprawa a po prostu ludzi Ziobry zastąpili ludzie Bondara zatem zamienił stryjek siekierkę na kijek. I tu z krytyką się zgadzam, choć nie uważam że akurat PIS ma tu moralną podbudowę do tej krytyki wyrażania. Natomiast to co opozycja robi wokół śmierci pani Skrzypek jest zwyczajnie słabe.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 30 marca 2025 13:12:51
szarlej81 napisał(a):
No ale ja pisałem przecież, że wystawienie Wrzosek do tej sprawy to błąd. Bo cokolwiek ona zrobi będzie można powiedzieć, że jest nieobiektywna i motywowana politycznie, nawet jeżeli będą niezbite dowody na nieprawidłowości. Miała być poprawa a po prostu ludzi Ziobry zastąpili ludzie Bondara zatem zamienił stryjek siekierkę na kijek. I tu z krytyką się zgadzam, choć nie uważam że akurat PIS ma tu moralną podbudowę do tej krytyki wyrażania. Natomiast to co opozycja robi wokół śmierci pani Skrzypek jest zwyczajnie słabe.

Skoro to był błąd to oczywiste, że nie ma co pisać o tym czy przesłuchanie jest przyjemnie czy nie.

Wynik jest taki jaki jest i to powszechne zdanie, że nie powinna prowadzić tej sprawy jako prokurator.

Każdy ma moralny obowiązek dbać o to aby prawo było stosowane. Nie widzę powodów aby PiS w tej sprawie miał inne prawa niż ktokolwiek inny. Opozycja wykorzystuje te śmierć politycznie Twoim zaniem. Rozumiem, że milczenie byłoby bardziej wskazane. Skoro nie to trzeba o tym mówić aby unikać takich sytuacji w przyszłości. To samo było w przypadku Pani Blidy, tyle że ona sama się zabiła. To nie jest tylko polska specyfika.
Edytowany: 30 marca 2025 13:14

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 30 marca 2025 19:50:19
Krewa,
Zatem odnosimy się do dwóch różnych teksów. Zapewne jesteś świadom, że wraz z tym artykułem/pytaniami pojawiła się cała kampania inspirowana przez hejterów Giertycha i silnych razem sugerująca, że śmierć nastąpiła po rozmowie z Kaczyńskim, a niejaki Kalisz wprost zasugerował, że Kaczyński spotkał się ze świadkiem i uświadomił jej że popełniła błąd, co wywołało duży stres i mogło być przyczyną śmierci. Rozumiem że są dziennikarze funkcyjni po każdej ze stron sporu natomiast są pewne granice, których nawet tacy dziennikarze nie powinni przekraczać.

Szarlej,
Oczywistym jest, że prokuratura ma prawo do przesłuchań, a te są stresujące. W tym przypadku poza prokuratorem w przesłuchaniu brało udział aż dwóch pełnomocników drugiej strony, a świadek nie był w stanie samodzielnie odczytać protokołu co zostało zgłoszone przed przesłuchaniem. Oczywistym więc jest, że należało dopuścić pełnomocnika, bo to skróciło by czas przesłuchania, zmniejszyło stres świadka i uwiarygodniło protokół. Pytania Nizinkiewicza nie mają najmniejszego sensu. Prawidłowo zadane pytania mogły by np. brzmieć:

Skąd wiadomo, że Wrzosek czytała świadkowi to co było napisane w protokole, a nie co innego?
Jakie są rzeczywiste powody odmowy uczestnictwa pełnomocnika świadka?
Dlaczego Wrzosek nie dochowała terminu wydania uzasadnienia odmowy uczestnictwa pełnomocnika świadka?
Czy protokół przedstawia rzeczywiste zeznania świadka skoro jego wypowiedzi były „ubierane w zdania” przez pełnomocnika strony przeciwnej?
Od kogo Czuchnowski dostał kopię protokołu przed jego ujawnieniem i czy był to ten sam protokół czy jakiś inny?

Można by też zacząć od podstawowych pytań:

Dlaczego wznowiono tę sprawę skoro postanowienie o odmowie wszczęcia śledztwa zostało utrzymane w mocy przez warszawski sąd okręgowy?
Co tu w ogóle jest przestępstwem i kto jest przestępcą?
Dlaczego do prowadzenia tej politycznej sprawy wybrano upolitycznionego prokuratora.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 31 marca 2025 06:56:03
To czemu nikt tych pytań nie zadał zaraz po przesłuchaniu?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 marca 2025 09:44:01
Zapewne dlatego ponieważ nikt nie wiedział, że Pani Skrzypek umrze i lepiej było złożyć zażalenie mając jej opis przesłuchania jako osoby przesłuchanej. Gdyby ona sama powiedziała co ją spotkało miałoby to zapewne inny wydźwięk niż pytania jakie ten czy ów teraz stawia. Relacja zapewne nie byłaby zgodna ze słowami Pani prokurator Wrzosek o zachowaniu najwyższych standardów. Niestey tego już się nie dowiemy.

Tak sobie pomyślałem, jak wygląda ten uśmiech w praktyce i ta sprawiedliwość, jaką tak szumnie zapowiadano. Jakoś nie widzę zmiany na lepsze.
Edytowany: 31 marca 2025 09:59

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 31 marca 2025 11:02:32
Wyrok na prokurator Wrzosek został wydany, standardy zostały ocenione. Zawsze tam się znajdzie jakiś ślad trotylu czy inne sfałszowane protokoły.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 31 marca 2025 11:21:48
Byłem na paru przesłuchaniach w Prokuraturze Okręgowej, na Policji (w sprawach związanych z obrotem na GPW) i Straży Miejskiej, w żadnym przypadku nie było protokolanta, tylko albo prokurator albo policjantka albo strażnik sami spisywali protokół. PiS miał 8 lat żeby to zmienić.
Edytowany: 31 marca 2025 11:22

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 marca 2025 12:29:31
_olo_ napisał(a):
Byłem na paru przesłuchaniach w Prokuraturze Okręgowej, na Policji (w sprawach związanych z obrotem na GPW) i Straży Miejskiej, w żadnym przypadku nie było protokolanta, tylko albo prokurator albo policjantka albo strażnik sami spisywali protokół. PiS miał 8 lat żeby to zmienić.

Cytat:
Zgodnie z art 147 § 1 ustawy Kodeks postępowania karnego „przebieg czynności protokołowanych może być utrwalony ponadto za pomocą urządzenia rejestrującego obraz lub dźwięk, o czym należy przed uruchomieniem urządzenia uprzedzić osoby uczestniczące w czynności.

Ta sama zasada dotyczy posiedzeń w sądzie, o ile się nie mylę.

Było wygodnie na nagrywać to nie nagrywali przesłuchania. Mogli nie dopuścić pełnomocnika to nie dopuścili.
Ja byłem przesłuchiwany w KAS przez ponad 4 godziny i była osoba protokołująca. Na policji, rzeczywiście policjant spisuje protokół i jest z tym zawsze kupa zamieszania, ponieważ w moim przypadku chciałem, aby protokół zawierał wszystkie informacje, jako że zdawałem sobie sprawę, że zostanę wezwany za klika miesięcy i nie będę już tak wszystkiego dokładnie pamiętał. Polecam. Na ponownej wizycie zapytałem, czy czytali moje zeznania i jak je zobaczyli, to puścili mnie do domu bez zbędnej zwłoki.Angel

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 marca 2025 13:31:22
mihumor napisał(a):
Wyrok na prokurator Wrzosek został wydany, standardy zostały ocenione. Zawsze tam się znajdzie jakiś ślad trotylu czy inne sfałszowane protokoły.

Pani prokurator Wrzosek sama swoim postępowaniem zawdzięcza sobie obecną sytuację. Protokół zdaje się sama opublikowała.
Nie mam pojęcia, czy Pani prokurator Wrzosek trzyma trotyl w prokuraturze. Angel ale patrząc na nią to myślę, że sama jest dość wybuchowa.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 31 marca 2025 13:56:19
W sądzie jest protokolant i rozprawy są nagrywane, przez awarię w sądzie, w sprawie którą znam, nawet muszą powtórzyć przesłuchanie świadka.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 31 marca 2025 13:59:57
Pani Wrzosek jest prokuratorem a ta branża ma w sobie pewien ładunek..... emocjonalny więc jakiś mentalny trotyl zawsze tam się znajdzie bez większego problemu.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 marca 2025 14:27:27
_olo_ napisał(a):
W sądzie jest protokolant i rozprawy są nagrywane, przez awarię w sądzie, w sprawie którą znam, nawet muszą powtórzyć przesłuchanie świadka.

Nie zawsze rozprawy są nagrywane. Art 147 kpc.2b i sędziowie korzystają z tej możliwości.

§ 2b.
Przebieg rozprawy utrwala się za pomocą urządzenia rejestrującego dźwięk albo obraz i dźwięk, chyba że jest to niemożliwe ze względów technicznych.
§ 2c.
Przebiegu rozprawy w zakresie, w którym wyłączono jej jawność ze względu na obawę ujawnienia informacji niejawnych o klauzuli tajności "tajne" lub "ściśle tajne", nie utrwala się w sposób określony w § 2b, jeżeli nie ma możliwości zapewnienia właściwej ochrony zapisu dźwięku albo obrazu i dźwięku przed nieuprawnionym ujawnieniem.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 31 marca 2025 14:46:41
Tymczasem inflacja zaskoczyła analityków a najbardziej tych z NBP. Nie tak bardzo ale jednak. To tak jak Trumpa zaskoczył Putin, miało być miło a jest jak zawsze. Trump może nałoży sankcje wtórne na ruską ropę - 25% cokolwiek to znaczy. Dziś zapowie, jutro wprowadzi, w piątek odwoła a w sobotę i niedzielę pogra w golfa.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 31 marca 2025 15:50:27
Ten wątek jest wprost polityczny a forum jest o giełdzie. Może czas zmienić tytuł tego wątku?

Zastanawia mnie to jak mocno oddajecie się tematom politycznym, jak w tle dzieją się dużo bardziej interesujące rzeczy w temacie finansowym.
crybaby

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 marca 2025 16:29:04
mihumor napisał(a):
Tymczasem inflacja zaskoczyła analityków a najbardziej tych z NBP. Nie tak bardzo ale jednak. To tak jak Trumpa zaskoczył Putin, miało być miło a jest jak zawsze. Trump może nałoży sankcje wtórne na ruską ropę - 25% cokolwiek to znaczy. Dziś zapowie, jutro wprowadzi, w piątek odwoła a w sobotę i niedzielę pogra w golfa.

GUS zmienił tzw. koszyk i to spowodowało największą korektę inflacji za styczeń 2025 r. od 20 lat.

Cytat:
Sebastian Sajnóg i Piotr Kamiński z Polskiego Instytutu Ekonomicznego wskazują jednak na to, że tegoroczna rewizja miała duży wpływ na szacunek CPI. "Inflacja za styczeń została skorygowana w dół o 0,4 pkt. proc. i jest to największa taka zmiana od dwóch dekad. Na ogół zmiana wag skutkowała obniżeniem bądź brakiem zmian inflacji w ostatnich 20 latach. Jedynie w 2022 r. rewizja zwiększyła inflację - z 9,2 proc. do 9,4 proc." - wyjaśniają eksperci. 

Cytat:
Co jest ciekawe z punktu widzenia danych i samych nawyków konsumenckich Polaków to fakt, że obecna struktura koszyka inflacji coraz bardziej przypomina tę znaną sprzed pandemii COVID-19. Po 5 latach sytuacja na rynkach nadal nie wróciła do sytuacji sprzed tego okresu. Lockdown'y sprawiły nie tylko spadki w sprzedaży, ale również skierowanie uwagi klienta w inne rejony. Zamknięcie w domach naturalnie przyniosło ze sobą lawinowy spadek wydatków gospodarstw domowych na usługi i jednoczesny wzrost wydatków na żywność. Sytuacja dopiero teraz zaczyna się zmieniać. 
"Rosną wydatki na usługi, rekreację i transport, a spada udział żywności i kosztów związanych z użytkowaniem mieszkania. Na tegorocznej rewizji koszyka najbardziej zyskały: transport - wzrost o 1,8 pkt. proc., głównie dzięki zwiększonej sprzedaży samochodów w 2024 r.; rekreacja i kultura - wzrost o 0,8 pkt. proc. Z kolei żywność i napoje bezalkoholowe mają dziś wagę 25,9 proc., co oznacza spadek o 1,8 pkt. proc. względem 2023 r." - wyjaśnia Polski Instytut Ekonomiczny. 
Wydatki na żywność spadają, ale na tle UE Polska nadal wydaje sporo.

biznes.interia.pl/finanse/news...

Czy NBP jest zaskoczone, każdy może zobaczyć na poniższej stronie:

Cytat:
Projekcja inflacji i PKB – marzec 2025

nbp.pl/projekcja-inflacji-i-pk...

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 31 marca 2025 17:29:38
Zobaczymy z tą inflacją, raczej marzec widzieli powyżej 5%, jest 4,9% a wg NBP to taka ma być średnia roczna. Różne są opinie ale są też takie, że to będzie powoli spadać. Teraz dużo się dzieję, chaotyczna polityka celna Trumpa może w zasadzie wpłynąć na wszystko więc i na inflacje również - na dwoje babka wróżyła. Mnie tylko bawi to, że drugi miesiąc z rzędu inflacja ma rosnąć a nie rośnie choć przyznać trzeba, że jest bardzo wysoka niestety.
Warto też tu zwrócić uwagę na inflację bazową, która nieznacznie od początku roku idzie w dół.
Edytowany: 31 marca 2025 17:32

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 31 marca 2025 18:34:18
A Francja dzisiaj ustami sądu stwierdziła, że z rozumem jej nie po drodze. Makroniści stwierdzili, że rumuński scenariusz może poskutkować francuską rewolucją i prewencyjnie wyeliminowali konkurenta

PS. Rychu, to szczęście w nieszczęściu, że nie dostałeś się do PE
PS2. Tekst Marsylianki po liftingu ponoć ma się teraz zaczynać od Wyklęty powstań, ludu ziemi, Powstańcie, których dręczy głód
Edytowany: 31 marca 2025 18:41

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 marca 2025 18:39:36
mihumor napisał(a):
Zobaczymy z tą inflacją, raczej marzec widzieli powyżej 5%, jest 4,9% a wg NBP to taka ma być średnia roczna. Różne są opinie ale są też takie, że to będzie powoli spadać. Teraz dużo się dzieję, chaotyczna polityka celna Trumpa może w zasadzie wpłynąć na wszystko więc i na inflacje również - na dwoje babka wróżyła. Mnie tylko bawi to, że drugi miesiąc z rzędu inflacja ma rosnąć a nie rośnie choć przyznać trzeba, że jest bardzo wysoka niestety.
Warto też tu zwrócić uwagę na inflację bazową, która nieznacznie od początku roku idzie w dół.

Szybki szacunek inflacji to nie jest końcowa dana dotycząca inflacji.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 31 marca 2025 18:59:16
Nie jest, to prawda ale coraz więcej jaskółek mówi, że po wyborach prezydenckich zaczniemy obniżać stopy procentowe. Nastąpi wtedy oświecone połączenie osiągania celów ekonomicznych z brakiem przeszkód politycznych. Pozostaje jeszcze kwestia trudna do oszacowania co uda się Trumpowi odessać z naszych kieszeni do kieszeni amerykańskiej elity, która będzie jedynym beneficjentem obniżenia tam podatków tak jak to od dekad pięciu bywało i o czym nawet sobie można w prozie JD Vance,a poczytać.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 31 marca 2025 21:11:32
krewa napisał(a):
A Francja dzisiaj ustami sądu stwierdziła, że z rozumem jej nie po drodze. Makroniści stwierdzili, że rumuński scenariusz może poskutkować francuską rewolucją i prewencyjnie wyeliminowali konkurenta

Demokracja walcząca jak widać nie tylko u nas. Miejmy nadzieję, że Francuzi upomną się o swoje prawa. Jeżeli we Francji taki numer przejdzie gładko to możemy być niemal pewni, że Tusk wymyśli przed wyborami coś równie „błyskotliwego”. Trójpodział władzy przestaje działać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

933 934 935 936 937

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,269 sek.

krkglquz
tmttaixv
mxgkqqiq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vixdsfec
fqcbkojn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat