Po pierwsze: Przewaga treści nad formą czy nazwą. Dokonał Pan wyceny, a jak Pan to nazwie (ćwiczenie itd) nie ma znaczenia.
Po drugie: Podtrzymuje wszystko to co napisałem. Dyskonto jakie Pan przyjął dla wartości torów jest szacunkiem, co nie znaczy, że poprawnym.
Po trzecie: Fakt tego dyskonta 50% dla torów faktycznie mi umknął, za co
przepraszam, co nie zmienia faktu, że 50%dyskonta jest zaniżone. Najniższa stawka amortyzacji jaką stosuje spółka Cargotor to 4,5% tj. amortyzacja trwa więc nieco ponad 22 lata. Zakładam, że toru jakie są własnością spółki Cargotor są znacznie starsze niż 11 lat, ponieważ ich wartości bilansowa byłaby znacznie wyższa na koniec 2023 r. gdyby było inaczej.
W sprawie tego czy PKP Cargo chce czy nie chce sprzedać nie będę się wypowiadał, ponieważ każdy może sprawdzić jaka jest sytuacja finansowa PKP Cargo i jakie w związku z tym jest status prawny tej spółki. Można w prasie odszukać informacje jakiego rzędu inwestycje są planowane i będzie jasne że PKP Cargo nie ma środków aby tę inwestycję zrealizować. Spółka dekapitalizuje majątek aby spłacić zobowiązania, a to znaczy że mniej lub bardziej jest na przymusie aby sprzedać.
Osobiście dla mnie za niższą ceną zakupu przemawia kwota potencjalnej inwestycji i sytuacja finansowa PKP Cargo. Mają majątek który chcą sprzedać. Majątek ma zostać zakupiony przez spółkę SP. To oznacza de facto wydanie środków ze spółkę SP do spółki, w której SP nie ma 100% udziałów. To znaczy, że SP traci własność nad częścią wydanych środków. Jeżeli dostaną 500 mln zł posypię głowę popiołem.