PARTNER SERWISU
baggfsho
15 16 17 18 19
Horyzont
0
Wpisów: 86
Wysłane: 17 grudnia 2009 16:11:55 przy kursie: 2,30 zł
koszyk napisał(a):
Trzeba kupować, ta cena się obroni.

Z całym szcunkiem Koszyk, ale na jakiej podstawie tak twierdzisz?
Zasady, które warto poznać i stosować: Zasady dobrosąsiedzkie SW

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 17 grudnia 2009 18:21:48 przy kursie: 2,30 zł
Na podstawie 200 dniowej średniej, pomacało.

Jeżeli ktoś wierzy w hossę ogólnie i na wybranym papierze, to w zasadzie obowiązek zakupu.

niuniek200
0
Wpisów: 5
Wysłane: 17 grudnia 2009 22:12:25 przy kursie: 2,30 zł
Co z ZŁW... jak się skończył przetarg???

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 18 grudnia 2009 11:29:46 przy kursie: 2,28 zł
Niewiadomo..

W zalezności od wykresu wychodzą różne wsparcia.. ostatnie jest na 2,26.. wodospad.. ta firma to dla mnie zagadka, wszystkie karkosiki urosły po kilkaset procent od marca i trzymają się na szczytach a imp ledwo 100% po 90% spadku i jest już 35% od szczytu.. a zanosi się na więcej jak tak dalej bedą grać.. boryszew jest tylko 18% niżej od szczytu po 400% wzroście od marca.. wcześniej firmy chodziły łeb w łeb.. zastanawiające..

kliknij, aby powiększyć

Think

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 18 grudnia 2009 11:43

doncarlos
0
Wysłane: 18 grudnia 2009 18:31:55 przy kursie: 2,28 zł
Impexmetal vs Boryszew.. we wrzesniu kursu sie rozjechały i od tamtej pory brw rośnie a ipx spada, dzisiaj nastapiło ostateczne przełamanie linii trendu wzrostowego, na razie można traktować je jak naruszenie, ale lekko opadający kanał boczny nie został naruszony, wskaźniki są wyprzedane, jest szansa na ruch do góry a jak nie to 1,90..

kliknij, aby powiększyć

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 21 grudnia 2009 23:32:14 przy kursie: 2,19 zł
zgadzam się z Koszykiem, długo czekałem na taką przecenę jutro na otwarciu wchodzę. Oby więcej takich okazji długoterminowych: solidne fundamenty, mocny akcjonariat, cena w dół.

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 22 grudnia 2009 00:00:36 przy kursie: 2,19 zł
wkm3 napisał(a):
zgadzam się z Koszykiem, długo czekałem na taką przecenę jutro na otwarciu wchodzę. Oby więcej takich okazji długoterminowych: solidne fundamenty, mocny akcjonariat, cena w dół.

Jak sie zgadasz z koszykiem skoro koszyk sie juz sam z soba nie zgadza bo jego teoria to juz po dzisiejszej sesji nie trafiona historia?
Ja uwazam ze spolka tez bedzie miala jeszcze piekne wzrosty ale teraz juz sam nie wiem kiedy to nastapi i z jakich poziomow. Ostatnio myslalem ze 2.3 to bedzie piekna cena do kupowania i myslalem ze sie nie zalapie wiec ubralem sie w okolicach 2.4 niestety:( A tu raczej pewne jest 2.0 a jak nadal bedzie taka kiepska atmosfera na rynku to i 1.8 a pozniej zobaczymy.

koszyk
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 10:16:37 przy kursie: 2,16 zł
Jak to się sam, że sobą nie zgadzam? Angel

To, że na podstawie stosowanej techniki, warto spróbować, nie zwalnia od postawienia stopa.

Bo czy wzrośnie, czy będzie spadało, to oczywiście nie mam pojęcia. Chodzi tylko o zwiększenie prawdopodobieństwa udanej transakcji.

Kupiłem w okolicach 2,30, się zobaczy.

cela22
0
Wpisów: 239
Wysłane: 22 grudnia 2009 10:36:55 przy kursie: 2,16 zł
koszyk napisał(a):
Jak to się sam, że sobą nie zgadzam? Angel

To, że na podstawie stosowanej techniki, warto spróbować, nie zwalnia od postawienia stopa.

Bo czy wzrośnie, czy będzie spadało, to oczywiście nie mam pojęcia. Chodzi tylko o zwiększenie prawdopodobieństwa udanej transakcji.

Kupiłem w okolicach 2,30, się zobaczy.

Napisales przy kursie 2.3 ze ta cena sie obroni a sie nie obronila wiec dlatego mowie ze teoria sie nie sprawdzila a kolega przyznaje Ci racje jak juz widac zupelnie co innego na wykresie.

koszyk
0
Wysłane: 22 grudnia 2009 12:22:32 przy kursie: 2,16 zł
Masz rację, powienem napisać "są szanse, że się obroni"...

przemcio79
0
Wpisów: 146
Wysłane: 23 grudnia 2009 10:01:29 przy kursie: 2,08 zł
No i lecimy codziennie głębiej do dołu, idziemy między średnią a Bollingerem i nic pozytywnego nie widać, 2zł pewno jak nic zobaczymy, tylko co dalej siła wyższa wymyśli? ThinkThink Think
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
Edytowany: 23 grudnia 2009 10:02

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 23 grudnia 2009 10:14:31 przy kursie: 2,08 zł
koszyk napisał(a):
Masz rację, powienem napisać "są szanse, że się obroni"...

mamy tu lekkie nieporozumienie wave mea culpa, powinienem wkleić tekst z którym się zgadzam: ,,Na podstawie 200 dniowej średniej, pomacało. Jeżeli ktoś wierzy w hossę ogólnie i na wybranym papierze, to w zasadzie obowiązek zakupu. ''

przewidywanie kursu na dzień kolejny nie na moje siły, wybieram spółki średnio/ długoterminowo systematycznie od grudnia 2008.

przemcio79
0
Wpisów: 146
Wysłane: 30 grudnia 2009 09:13:51 przy kursie: 2,42 zł
Czyli to Kark podbijał kurs wczoraj, no to pewno dzisiaj już koniec będzie Eh? Co miał się obłowić, to się obłowił Sick

Ciekawe co się będzie działo po nowym roku Eh?
Co nas nie zabije to nas wzmocni...
Edytowany: 30 grudnia 2009 09:16

doncarlos
0
Wysłane: 15 stycznia 2010 12:36:29 przy kursie: 2,64 zł
Rusza ponownie skup akcji własnych.. na razie planowane jest skupienie 740 tys szt..

Cytat:
IMPEXMET
Temat
Określenie VI transzy akcji własnych, które będą skupowane przez Impexmetal S.A.
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Zarząd Impexmetal S.A. informuje, iż działając na postawie § 11 ust. 1 Statutu Spółki oraz Uchwały Nr 23 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Impexmetal S.A. z dnia 26 czerwca 2008 roku w sprawie upoważnienia Zarządu Spółki do nabywania akcji własnych celem ich umorzenia, a także uchwały nr 19 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Impexmetal S.A. z dnia 25 czerwca 2009 roku w sprawie zmiany postanowień § 3 pkt 1) i 3) uchwały nr 23 Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Impexmetal S.A. z dnia 26 czerwca 2008 roku, określił, że VI transza akcji własnych, która zostanie skupiona wynosi 740.000 sztuk akcji Impexmetal S.A.
Kolejne transze będą określane przez Zarząd w miarę posiadania przez Spółkę środków własnych.

doncarlos
0
Wysłane: 25 lutego 2010 07:34:13 przy kursie: 2,58 zł
Raport wygląda nadzwyczaj dobrze.. kilkanaście mln zysku w IV kwartale.. WD rzuciłbyś okiem jak będziesz miał chwilę co za tym stoi..

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 lutego 2010 09:00:03 przy kursie: 2,57 zł
Pracujemy z Kasią na cztery ręce.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 lutego 2010 09:05:34 przy kursie: 2,57 zł
doncarlos napisał(a):
Raport wygląda nadzwyczaj dobrze.. kilkanaście mln zysku w IV kwartale.. WD rzuciłbyś okiem jak będziesz miał chwilę co za tym stoi..

Na wynik mocno wpływają zdarzenia jednorazowe. W pozostałych przychodach operacyjnych jest zaksięgowane ponad 15mln PLN, a są to głównie pieniążki ze sprzedaży majątku spółek zależnych. Stanowi to połowę wyniku na działalności operacyjnej.

PS: Mam nadzieję, że Kasia i WD wybaczą mi te małe wtrącenie :)
Edytowany: 25 lutego 2010 09:07

doncarlos
0
Wysłane: 25 lutego 2010 10:58:21 przy kursie: 2,57 zł
anty_teresa napisał(a):
doncarlos napisał(a):

Na wynik mocno wpływają zdarzenia jednorazowe. W pozostałych przychodach operacyjnych jest zaksięgowane ponad 15mln PLN, a są to głównie pieniążki ze sprzedaży majątku spółek zależnych. Stanowi to połowę wyniku na działalności operacyjnej.

I tak nadal będzie w przyszłości.. nawet w większym stopniu.. co oznacza, że spółka najgorsze ma juz za sobą i wygląda na to, że rentowność będzie wzrastac..

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 lutego 2010 11:27:36 przy kursie: 2,57 zł
doncarlos napisał(a):
anty_teresa napisał(a):
doncarlos napisał(a):

I tak nadal będzie w przyszłości.. nawet w większym stopniu.. co oznacza, że spółka najgorsze ma juz za sobą i wygląda na to, że rentowność będzie wzrastac..

Ja do tego podchodzę ciut inaczej.
Jeśli papier ma aktywa to w pierwszej kolejności powinien je wykorzystywać. Z tych aktywów powinna być generowana gotówka na działalności operacyjnej. Jeśli nie jest generowana, a w wielu przypdakach tak jest w IPX, to należy spółkę, zakład restrukturyzować, szukać oszczędności. Skoro to się nie dzieje, to:
-albo zarząd nie potrafi wydusić rentowności
-cisną kredyty
Wtedy można spółę sprzedać. Sprzedaż pojawi się w wyniku, ale utracona zostanie szansa na rozwój. PLusem jest, że środki można zaalokować do rentownej działalności, spłacić kredyty itd.
Zawsze trzeba rozważyć co się bardziej opłaca. Na oko pachnie mi to, że IPX troszkę przeinwestował podczas ostatniej koniunktury. Z niecierpliwością czekam na raport Kasi, bo sam jestem zajęty innymi papierami :)

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 26 lutego 2010 01:09:08 przy kursie: 2,57 zł
wave No pewnie, że wybaczę! O to chodzi, żebyśmy rozkwili co oni tam ukrywają za tymi cyferkami. Więc ja się w cyferki zagłębiłam i oto moje wnioski po przeczytaniu raportu za 4 kwartał 2009 roku. I przepraszam, że tak późno ale trochę jestem już zmęczona i myślenie idzie mi wolniej.

Informacja dnia to, że udało się wypracować zysk. thumbright Znaczy się, że powoli coś się rusza. Ale powolutku, nawet bardzo. Bo spadły w porównaniu do 2008 roku przychody ze sprzedaży. Tłumaczenie jest takie, że mimo wzrostu cen miedzi i innych metali kluczowych dla grupy, aktywność zagranicznej konkurencji spowodowała spadek realizowanych marż. Podobnie sytuacja się miała w Hutmenie. Do tego zysk na działalności operacyjnej pomniejszają koszty ogólnego zarządu i działalność finansowa (co prawda w mniejszym stopniu niż rok wcześniej ale jednak).

Sytuację uratowały troszeczkę pozostałe przychody operacyjne zrealizowane na sprzedaży zbędnego majątku i rozwiązaniu rezerw. Jest tu mała informacja, że takie działania będą kontynuowane w związku z dalsza restrukturyzacją działalności grupy. Pozwoli to na obniżenie poziomu kosztów stałych przez odliczenie amortyzacji. Dobrze, że mają jeszcze na czym zarabiać pieniądze. Ale skoro jest tych zbędnych aktywów aż tyle, że da się na tym zrobić 70 baniek, to chyba faktycznie przesadzili z zakupami te kilka lat wcześniej. Dobrze będzie, jak się to uda uporządkować i oczyścić. Ale odnoszę wrażenie bałaganu i przerostu formy nad treścią. Dobrze, że koniunktura na budowlankę się zmieniła, bo zaraz by Impex mieszkania budował. Shame on you

Bardzo ładne były w 2009 przepływy operacyjne. Niestety zostały skonsumowane przez spłaty kredytów. Tych jest coraz mniej, co mnie niewątpliwie cieszy. Ale na kredytach krótkoterminowych zostało do spłaty prawie 400 baniek. Czyli potrzeba by 3 razy powiększyć przepływy pieniężne, żeby sobie z tym poradzić. Tego osiągnąć się raczej nie uda. Najgorsze jest to, że klasyfikacja krótkoterminowa nie w każdym przypadku wynika z deadline’u z umowy. Spółka złamała warunki brzegowe, czyli wskazane jako nieprzekraczalne wskaźniki rentowności lub wartości godziwej zabezpieczeń. Taka sytuacja oczywiście podlega negocjacjom z bankami i mogą się one zgodzić na odroczenie płatności lub wpłatę dodatkowych zabezpieczeń. Ale czerwona lampka. Shame on you

Kredyty krótkoterminowe miały wartość 400 baniek. Jednocześnie zapotrzebowanie na kapitał obrotowy na koniec tego roku – zgodnie z informacją zawartą na stronie 30 sprawozdania – wyniosło 390 baniek. To oznacza, że oni potrzebują tych kredytów (lub kapitału w innej postaci), żeby utrzymać bieżącą działalność grupy, bo taką wartość mają zamrożoną w zapasach i należnościach. Jak dla mnie to oznacza prawie problem z płynnością. Walczą z tym tematem ale niech walczą bardziej, bo będzie kiepsko! Think

Tutaj muszę powielić uwagę, którą miałam do sprawozdania Hutmenu, ponieważ wpływa ona istotnie na kapitały Impeksu. Otóż w Hutmenie stwierdzili, że jednak w 2007 roku ich aktywa trwale utraciły wartość, więc trzeba skorygować wynik lat poprzednich. To skutkuje obniżeniem wartości kapitałów Impexmetalu o ponad 30 baniek. Fajnie, nie?

Starając się to ogarnąć z lotu ptaka, to widzę niezły bałaganik. Dużo się dzieje ale – podobnie jak w Hutmenie – chyba nastąpił już przerost formy nad treścią. Z niego urodziły się problemy utraty wartości przez aktywa produkcyjne, konieczności sprzedaży części majątku oraz duże zapotrzebowanie na kapitał obrotowy. Potrzebny będzie niezły wysiłek, żeby to posprzątać i doprowadzić do akceptowalnego stanu. Ale fajnie, że mają zysk. To taki mały słodzik w dużym kubku yerba mate. Think

To ja dziękuję za uwagę i przenoszę się na wyższy poziom. Lewitacji i konsolidacji, czyli Boryszew. 3some puke_l
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,268 sek.

iwvuwzos
sckgqtav
bvjsslyt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lqnciwzs
jpcsjvji
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat