PARTNER SERWISU
rywfcrdw
7 8 9 10 11
majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 17 grudnia 2009 19:17:01 przy kursie: 2,52 zł
JakubS napisał(a):
majama napisał(a):
Na forum parkietu podobno ktos opublikowal spreparowany raport za czwarty kwartał (tak, ten co jeszcze trwa) i chociaz to bzdura to wielu ludzi moglo zareagować wyprzedając akcje. Jakby tak bylo to juz jest fałszerstwo i kara musi byc straszna.

Tez jestem zdania że sciagnie takich manipulantów może pomóc jakości wygłaszanych opinii.

przemyśl sobie dokładnie, czy wiesz o czym piszesz zanim się wypowiesz.
www.parkiet.com/forum/viewtopi...

Dzięki za linka, całkiem ciekawe opracowanie, wcześniej ne widziałem tego tekstu, powtórzyłem tylko to co słyszałem w trakcie dnia w pracy od kogos kto także interesuje sie giełdą, zaznaczam to w swej wypowiedzi słowem podobno. Wątki na parkiecie sa wielkie a weryfikowac tego nie miałem czasu, dlatego bardziej zgadując domniemuje niz stwierdzam. Zwracam honor jeśli uraziłem salute
Tak poza tym to widać jak kurs dalej spada, czyli to nie żadna durna plotka jest przyczyną wyprzedaży (to by dało tylko chwilowy efekt). Ciekawe czy to realizacja strat na spólce w celu obnizenia zysków za ten rok czy cos grubszego jest na rzeczy. Obserwujemy dalej.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

JakubS
0
Wpisów: 42
Wysłane: 17 grudnia 2009 23:14:02 przy kursie: 2,52 zł
majama napisał(a):
JakubS napisał(a):
majama napisał(a):
Na forum parkietu podobno ktos opublikowal spreparowany raport za czwarty kwartał (tak, ten co jeszcze trwa) i chociaz to bzdura to wielu ludzi moglo zareagować wyprzedając akcje. Jakby tak bylo to juz jest fałszerstwo i kara musi byc straszna.

Tez jestem zdania że sciagnie takich manipulantów może pomóc jakości wygłaszanych opinii.

Dzięki za linka, całkiem ciekawe opracowanie, wcześniej ne widziałem tego tekstu, powtórzyłem tylko to co słyszałem w trakcie dnia w pracy od kogos kto także interesuje sie giełdą, zaznaczam to w swej wypowiedzi słowem podobno. Wątki na parkiecie sa wielkie a weryfikowac tego nie miałem czasu, dlatego bardziej zgadując domniemuje niz stwierdzam. Zwracam honor jeśli uraziłem salute
Tak poza tym to widać jak kurs dalej spada, czyli to nie żadna durna plotka jest przyczyną wyprzedaży (to by dało tylko chwilowy efekt). Ciekawe czy to realizacja strat na spólce w celu obnizenia zysków za ten rok czy cos grubszego jest na rzeczy. Obserwujemy dalej.

Witaj majama,
Wszystko w porządku. Jak wiesz, teraz kurs akcji Cognora przeżywa trudne chwile. Była pseudoafera z wpisem na Bankierze. Teraz napisałeś o podobno spreparowanym raporcie za IV kwartał na forum Parkietu, co czytelnik mógł potraktować jako prawdę. Bądźmy bardziej uważni. Akcjonariuszom tej spółki i tak już puszczają nerwy.
pozdrawiam
Jakub

mlody79
0
Wpisów: 13
Wysłane: 18 grudnia 2009 09:39:25 przy kursie: 2,60 zł
Witam,
akcjonariat tej spółki od dłuższego czasu jest dość nerwowy i ktoś skrzętnie to wykorzystuje...
Wygląda to trochę tak jakby ktoś pomagał tym spadkom, zapewne po to by się obkupić taniej.

Tylko czy później taka opinia o spółce nie przeszkodzi w potencjalnych wzrostach...
Pozdrawiam

mietb
0
Wpisów: 4
Wysłane: 24 grudnia 2009 01:48:16 przy kursie: 2,58 zł
Może i nerwowy, ale uważam że jest też problem branży i fuzji. Cen stali nie dyktuje na rynku Cognor... a Mittal?:). COG czasem z pewnością sprzedaje "po kosztach" lub "poniżej".

Ponadto zobacz na przepływy pieniężne w sprawozdaniach. Spółka walczy (jak na razie z jakimś sukcesem), aby jak najmniej tracić, przetrwać trudniejsze czasy, nie daje się, dalej handluje. Wykańczać może ją konkurencja, a wyłożyć nierzetelni kontrahenci, jak każdą nawet najzdrowszą firmę - jak nie ma płynności, to bum.

Uważam, że jeśli Cognor wytrwa, to gdy rynek się poprawi, spokojnie skoczy powyżej 5PLN. Kiedy to nastąpi? Któż to wie ;) Na razie może warto byłoby się przyjrzeć także poczynaniom Mittal'a.

mietb
0
Wpisów: 4
Wysłane: 24 grudnia 2009 02:20:48 przy kursie: 2,58 zł
JakubS napisał(a):
majama napisał(a):

Czytałem. Dodam tylko: gdyby firma COG miała klientów, którzy są w stanie szybko płacić gotówką w terminie, regulowałaby w terminie swoje zadłużenia. Zresztą wśród zobowiązań w raporcie IIIQ2009 aż razi w oczy pozycja Zobowiązana z tytułu dostaw i usług i inne zobowiązana

Ponadto dla rozsądnego właściciela liczy się długoterminowa wartość spółki, a zyski liczą się zwykle dla zarządu, który chce się wykazać przed właścicielem ;) Do czego piję... Nadrzędne Zasady Rachunkowości, otóż stratę księguje się w przypadku uprawdopodobnienia jej, zysk w wypadku zrealizowania. Po co to robić? Pomyślcie... ;) A jako dygresja na temat - co się stało, gdy Sygnity wykazało potężną stratę, z czego przeważająca część to potencjalne kary?
Edytowany: 24 grudnia 2009 02:29

Albrecht
0
Wpisów: 1
Wysłane: 29 grudnia 2009 12:50:42 przy kursie: 2,50 zł
witam,

pozwolę sobie dorzucić swoje 3 grosze.

Dystrybucja stali to nie jest jakiś specjalnie sexi biznes. Rekordowe zyski jakie miała branża w 2007 r. to w znacznej mierze efekt szybkiego wzrostu cen towarów, które były na magazynach i które można było sprzedawać z rekordową marżą.

O tym, że w tym biznesie da się jednak zarabiać świadczą przykłady chociażby Konsorcjum Stali czy Stalprofilu (o Stalprodukcie nie wspominając). Porównując te firmy wskaźnikowo z COG łatwo da się wyliczyć, że COG jest mocno niedowartościowany.

Problem jest jednak taki, że COG to zbitek kiepskich aktywów: Centrostal Gdański (kiepskie wyniki finansowe) + Stalexport (fatalne wyniki części dystrybucyjnej) oraz Voest Alpine (właściciele nie sprzedawali tanio biznesu z dobrymi wynikami i perspektywami). Czy taki zlepek ma szansę na jakieś synergie? Ja się mocno zastanawiam nad inwestycją w COG , ale chyba jednak poczekam na bardziej wyraźne oznaki (tzn. dane finansowe), potwierdzające, że grupę dało się zrestrukturyzować w trwale rentowny organizm.

wachar
2
Wpisów: 124
Wysłane: 29 grudnia 2009 15:29:09 przy kursie: 2,50 zł
Tak jak poprzednik napisał Cognor powstał z słabych aktywów. Aczkolwiek nie wszystkie aktywa Centrostalu Gdańskiego były takie słabe.
Nie ukrywam, że ja po pierwszych informacjach o planach Złomrex-u sadziłem, że powstanie nowy silny podmiot dystrybucji stali na polskim rynku. Aby się liczyć na tym rynku poza siecią handlowa trzeba mieć przełożenie kapitałowe na jakiegoś producenta oraz posiadać servis center w swojej strukturze. Złomrex spełniał te warunki.
Pogrzebałem jednak nadzieje gdy podano informacje o zakupie Stalexportu. Przypomnijmy, że w tamtym czasie Stalexport bronił się przed upadłością swoja aktywnością "autostradową". Dystrybucja stali miała charakter kadłubowy natomiast lokalizacje dawnych oddziałów w znacznej mierze utraciły swoja atrakcyjność z punktu widzenia dystrybucji stali. Dodatkowo przez długi czas nie wprowadzano w grupie zmian organizacyjnych mających na celu poprzez ujednorodnienie, obniżenie kosztów uzyskanie efektu synergii.
Czy Cognor się wybroni i wyjdzie z dołka czas pokaże jednak nie sadze aby nastąpiło to w krótkim czasie.

del-20110907
0
Wpisów: 82
Wysłane: 5 stycznia 2010 23:02:20 przy kursie: 2,70 zł
Gdyby zamknięcie było odrobinę wyżej byłby tutaj zgodnie z AT wyraźny sygnał kupna. Podwyższone obroty i skala korekty wskazują na bardzo duże prawdopodobieństwo odwrócenia trendu.
Można myśleć o zakupach chyba, że coś złego fundamentalnie się tutaj dzieje ale póki co nic na to nie wskazuje.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 5 stycznia 2010 23:10:32 przy kursie: 2,70 zł
Obserwuje to i codziennie odkładam decyzje o powrocie do akcjonariatu, troche możnabyło zarobic w 3 ostatnich dniach, i to juz przepadło, za to ciągle wisi grozba kolejnych nagłych obniżej bez konkretnej przyczyny. Z jednej strony kusi wzrost i utracony zysk, z drugiej to ostatnie wyskoki były jakies podejrzane i może lepiej poczekajmy do kolejnych wyników. Czy trend spadkowy sie skończyl...? Think
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 5 stycznia 2010 23:10

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 14 stycznia 2010 12:24:53 przy kursie: 2,95 zł
Zanosi sie, że mamy sesje przełomu. Luka na otwarciu, potężny wolumen. Zaczyna to ładnie wyglądać.
Albo my ich, albo oni Was.

CALAPUNO
0
Wpisów: 9
Wysłane: 27 stycznia 2010 15:06:45 przy kursie: 2,55 zł
a jak to teraz wygląda
zmiana o 180st
ech ten papier jest niemożliwy

od sierpnia ciągle w dół

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 27 stycznia 2010 16:50:13 przy kursie: 2,55 zł
Wygląda kiepsko. Dzisiejsze minimum zrobił ktoś bardzo nerwowy ale walor sie obronił. Leżymy na dolnej lini długoterminowego trendu. Tu są jakieś dziwne zagrywki, tylko nie wiadomo kogo nie wiadomo w jakim celu. Żeby tylko jakiś trup z szafy nie wypadł.
Miałem ładny zysk 40gr/akcja, nie zrealizowałem to mam teraz za swoje.
Albo my ich, albo oni Was.

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 27 stycznia 2010 20:28:27 przy kursie: 2,55 zł
wujek_staszek napisał(a):
Wygląda kiepsko. Dzisiejsze minimum zrobił ktoś bardzo nerwowy ale walor sie obronił. Leżymy na dolnej lini długoterminowego trendu. Tu są jakieś dziwne zagrywki, tylko nie wiadomo kogo nie wiadomo w jakim celu. Żeby tylko jakiś trup z szafy nie wypadł.
Miałem ładny zysk 40gr/akcja, nie zrealizowałem to mam teraz za swoje.

Ukryty dzisiaj na 2.58 miał zadanie zachęcić do wywalania na lewo,doskonale wiedzą jaki zakup był 14 stycznia ,więc liczą na ich słabość Whistle ,czyli normalna zagrywka by odebrać słabszemu.Masz rację że jesteśmy na dolnej lini długoterminowego trendu tego kilku letniego jak i rocznego który się mieści w przedziale 2.50.Uważam że pozbywanie się akcji w obecnej chwili jest traceniem kasy i rozumu ,więcej prowizja nas kosztować będzie aniżeli większej ilości ugranie papierka.Uważam że w krótkim czasie spółka z obrotów milionowych schodzić nie będzie ,jak taki balonik typu Ampli i Chemos spekulacyjnie kręci żniwa ,to fundamentalna spółka tym bardziej zasługuję na takie obroty Whistle

darbo
1
Wpisów: 16
Wysłane: 1 lutego 2010 10:16:29 przy kursie: 2,65 zł
Złomrex: Priorytet: zmniejszanie zadłużenia
Adam Roguski 01-02-2010, ostatnia aktualizacja 01-02-2010 08:03

Żadnych przejęć, wyprzedaż zbędnych aktywów i dalsze zmniejszanie zadłużenia – to priorytety hutniczej grupy Złomreksu na ten rok.

Należący do Przemysława Sztuczkowskiego koncern jest największym udziałowcem giełdowego hurtownika stali – Cognora (ma 65,7 proc. akcji).– Jesteśmy na takim etapie rozwoju i w takiej sytuacji rynkowej, że z przejęciami na jakiś czas się wstrzymujemy – mówi Krzysztof Zoła, członek zarządu Złomreksu. Rynek spodziewał się, że firma weźmie udział w prywatyzacji Centrozłomu Wrocław. Okazuje się, że Złomrex będzie się raczej pozbywać majątku. – To głównie nieruchomości, których wartość można szacować na dziesiątki milionów złotych. Do tej pory zawarliśmy dwie transakcje. Mamy też trochę pakietów mniejszościowych w zagranicznej części grupy Cognora – wylicza Zoła.

Na koniec III kwartału 2009 roku dług netto Złomreksu (oprocentowane zadłużenie minus gotówka) wyniósł 862 mln zł wobec 989,4 mln zł rok wcześniej. Na większość długu składają się obligacje o wartości 127 mln euro (przed buy backiem 170 mln) z terminem wykupu w 2014 roku. Złomrex dwa razy do roku – na początku lutego i sierpnia – musi płacić kupon odsetkowy obligatariuszom. W tej chwili półroczna rata wynosi 5,4 mln euro (22 mln zł). Na razie Złomrex nie planuje kontynuowania skupu obligacji. – Zobowiązaliśmy się ograniczyć zadłużenie poza dotyczącym obligacji do poniżej 300 mln zł i to się udało. Będziemy kontynuować redukcję zadłużenia w miarę dostępności pieniędzy. Sprzedaż aktywów się do tego znacząco przyczyni – mówi Zoła. Zapewnia, że grupa nie ma większych problemów z bankami i instytucjami faktoringowymi.

Miniony rok był dla branży hutniczej bardzo zły – z uwagi na spadek popytu i załamanie cen. Złomrex po trzech kwartałach miał 1,57 mld zł skonsolidowanych przychodów (o 54,5 proc. mniej niż przed rokiem), 173,9 mln zł straty operacyjnej (rok wcześniej 201,8 mln zł na plusie). Strata netto wyniosła 133,1 mln zł, wobec 102,7 mln zł zysku. Wyniki za cały 2009 rok firma opublikuje pod koniec kwietnia.

Jak zapowiada się bieżący rok? – To w dalszym ciągu będzie rok kryzysu, kiedy trudno będzie zapełnić portfel zamówień. Wzrost gospodarczy nie przekłada się niestety na rynek stali – ocenia Zoła. Dodaje, że huty Złomreksu wciąż wykorzystują nieco powyżej 50 proc. mocy produkcyjnych – nie jest to poziom, który daje komfort pracy i zapewnia odpowiednią rentowność. – Trudno mi to sobie wyobrazić, by 2010 rok był równie zły jak ubiegły. Mam nadzieję, że będziemy mieć nieco lepszą koniunkturę, będziemy w stanie nieco więcej wyprodukować i sprzedać, przy – być może – lepszych marżach – twierdzi Zoła.

Złomrex wciąż nie pozbył się nierentownej chorwackiej huty Zeljezara Split. We wrześniu ub. r. firma podpisała warunkową umowę sprzedaży udziałów huty brytyjskiemu funduszowi Carlson. Inwestor nie spodobał się jednak Chorwackiemu Funduszowi Prywatyzacyjnemu, który w 2007 roku sprzedał Split Złomreksowi. – Rozwiązaliśmy umowę z Carlsonem. Rozmawiamy teraz z CFP, który złożył nam ofertę zakupu udziałów i rozwiązania umowy prywatyzacyjnej. Negocjacje ślimaczą się z powodów politycznych – podsumowuje Zoła.
PARKIET

kliknij, aby powiększyć

darbo
1
Wpisów: 16
Wysłane: 4 lutego 2010 13:45:44 przy kursie: 2,50 zł
04.02. Warszawa (PAP) - Cognor, który na koniec 2009 roku miał znaczącą stratę, liczy w tym roku na poprawę wyników, dzięki oczekiwanemu wzrostowi popytu na stal. Spółka może zarobić także na sprzedaży nieruchomości. Natomiast większe inwestycje oraz przejęcia odkłada na kolejne lata - poinformował w wywiadzie dla PAP prezes Cognor Krzysztof Walarowski.

"Rok 2009 był jednym z najtrudniejszych w ciągu ostatnich lat. Wykorzystaliśmy ten czas, aby przeprowadzić restrukturyzację i konsolidację. Program oszczędnościowy został wykonany w prawie 100 proc. Spodziewamy się około 12 mln zł rocznie oszczędności na samych kosztach pracy, czy usług zewnętrznych. Będzie też oszczędność z tytułu kosztów finansowych, bo udało nam się spłacić część kredytów" - powiedział Walarowski.

"Na koniec 2009 roku mieliśmy znaczącą stratę, wynika to głownie z przeszacowania magazynów i kosztów restrukturyzacji. Ponieśliśmy koszt rebrandingu, odpraw dla ponad 300 osób w Polsce i ponad 100 osób w części zagranicznej. W tym roku nie będzie już przeceny materiałów magazynowych, liczymy, że ruszą prace budowlane na Euro 2012. Spodziewamy się wyniku znacznie lepszego niż w 2009 roku" - dodał.

Zdaniem prezesa, sytuacja na rynku stali poprawia się, wzrasta popyt, jednak dużą przeszkodą są złe warunki pogodowe.

"Wszyscy czekają na unormowanie się warunków pogodowych. Mamy sprzedane materiały i produkty, ale nie wydane z magazynów. Przeżywamy trudności logistyczne, ale zaczyna się pojawiać popyt i widzimy niewielkie podwyżki cen" - powiedział.

"Nie spodziewam się rewelacji, ale moim zdaniem popyt będzie rósł w tym roku o około 2-3 proc. w porównaniu do 2009 roku. To niewiele, biorąc pod uwagę, że na koniec 2009 roku spadek wynosił kilkadziesiąt procent. Konsumpcja stali w 2009 roku wyniosła 8-9 mln ton, wobec 12 mln ton w 2008 roku" - dodał.

Prezes Cognor ocenia, że sytuacja finansowa spółki jest dobra.

"Konsolidacja w pełni się powiodła. Wszystkie spółki zależne zostały połączone z Cognor, prócz Stalexportu, który będzie skonsolidowany w II kwartale bieżącego roku" - powiedział Walarowski.

"Zachowujemy płynność. Nie widzę zagrożenia płynności po stronie spółki. Jedyne ewentualne zagrożenie to niewypłacalność naszych kontrahentów. Okres należności przeterminowanych wydłużył się z 14 do 21 dni" - dodał.

Prezes poinformował, że wkrótce spółka opublikuje oficjalne wyniki programu restrukturyzacyjnego i oszczędnościowego.

W 2009 roku Cognor połączył się ze swoimi spółkami zależnymi: Złomrex Steel Services oraz Cognor Górnośląski, który wcześniej połączył się ze Stalexport Service Center.

Cognor liczy w 2010 roku na sprzedaż części zbędnych nieruchomości. Spółka rozmawia w tej sprawie z kilkoma podmiotami.

"Wartość tych nieruchomości obecnie to około 40-50 mln zł. Prowadzimy różnego rodzaju rozmowy w sprawie sprzedaży, jesteśmy w kontakcie z wieloma podmiotami krajowymi i zagranicznymi. Możemy sprzedać w tym roku jedną dużą nieruchomość, za około 20 mln zł. Wtedy reszta będzie mogła poczekać" - powiedział.

Spółka nie planuje w 2010 roku dużych inwestycji ani przejęć, choć podtrzymuje plany wzięcia udziału w konsolidacji rynku.

"Konsolidacja rynku w pewnym stopniu dokonuje się sama, bo wypadają z rynku słabsze podmioty. Myślę, że polskie firmy z segmentu dystrybucji stali raczej nie mają teraz środków na przejęcia. Konsolidacja może postępować poprzez łączenie się spółek. Moim zdaniem, na rynku przejęcia nabiorą rozpędu w drugiej połowie roku, ale to będzie raczej dogadywanie się z partnerami, z którymi możnaby uzyskać korzyści synergii" - powiedział Walarowski.

"Przyglądamy się rynkowi, ale chcemy najpierw odzyskać równowagę. Wchłanianie słabszej spółki, z problemami, to obecnie strata czasu i pieniędzy" - dodał.

W 2009 roku Cognor wydał 589 tys. zł, na inwestycje w rzeczowe aktywa trwałe.

"Inwestycje w 2010 roku, podobnie jak w 2009, będą niewielkie. Zostało nam do wydania około 500 tys. zł w ramach pakietu inwestycyjnego wobec Cognor Górnośląski. Musimy je wydać do końca marca 2011 roku. Będą to drobne inwestycje, w sprzęt, urządzenia do przetwórstwa stali" - powiedział prezes.

"Wszystkie plany, w tym akwizycyjne, musieliśmy na razie odłożyć. Obecnie pracujemy nad poprawą efektywności działania i ograniczeniem kosztów. Jeśli ten rok okaże się przełomowy i nastąpi stabilizacja rynku i cen, to będziemy się rozwijać w 2011-2012 roku" - dodał.

Po trzech kwartałach 2009 roku Cognor miał 713,8 mln zł skonsolidowanych przychodów, 63 mln zł straty na poziomie operacyjnym oraz 15,8 mln zł straty netto.

Paulina Bełżecka (PAP)hello1

pas44
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 lutego 2010 14:24:24 przy kursie: 2,50 zł
darbo - ty to jestes na kazdym forum

youngheart
0
Wpisów: 6
Wysłane: 9 lutego 2010 21:24:15 przy kursie: 2,42 zł
Moja najgorsza inwestycjaangry3 Straciłem na tym po 1 zł na papierze. Będę omijać ten papierek z daleka.

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 9 lutego 2010 22:28:07 przy kursie: 2,42 zł
Witam Cię youngheart.
Widzę, że dzielisz się swoimi doświadczeniami z kolejnymi spółkami.
Jest taki fajny dział: Indywidualne kroniki giełdowe.
Mógłbyś tam zbierać swoje kolejne doświadczenia.
Mogło by być ciekawie wave
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

jacobz
3
Wpisów: 229
Wysłane: 23 lutego 2010 14:09:48 przy kursie: 2,77 zł
Co to dziś za skok? Nawet widły się pojawiły...Think Wie ktoś coś?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 23 lutego 2010 14:44:15 przy kursie: 2,77 zł
Może jakiś fundusz wszedł? Cognor chyba nie miał żadnego w akcjonariacie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE COGNOR

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,088 sek.

qvxbfhvz
dcwqilbr
jtrzbxjs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cfgerdhs
amsdcpmr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat