PARTNER SERWISU
xyduscfo
49 50 51 52

IMMOEAST [IEA]

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 21 stycznia 2010 22:55:39 przy kursie: 14,99 zł
bB86 napisał(a):
My się tu na perełce ze spekulantami baaardzo brutalnie obeszliśmy przez ostatni roczek ;-)
Szkoda tylko, że na GPW żywota dobiega, oj szkoda, nie będzie pamiątki dalej rosnącej..

Otrzyj łzy i napisz coś mądrego o Gancie. Moim zdaniem kurs docelowy 70zł. Zwariowałem czy mam rację?

Jack_Be
0
Wpisów: 256
Wysłane: 21 stycznia 2010 22:57:26 przy kursie: 14,99 zł
Cześć Bebe.
Co tam u Ciebie słychać ? salute

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 21 stycznia 2010 23:07:45 przy kursie: 14,99 zł
daj białą chusteczkę zatem ;) może być w zestawie z odpowiednią niewiastą ;]
ja widziałem tam koło 70-80zł, z nową emisją może 60-70zł..

chcę zobaczyć ich nowy portfel inw. jednak najpierw..

Jack, a co ma być :) walczymy o dobry 2010 ;] zresztą giełda to i tak rzecz drugorzędna :)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Jack_Be
0
Wysłane: 21 stycznia 2010 23:13:11 przy kursie: 14,99 zł
bB86 napisał(a):
[color=darkblue]
Jack, a co ma być :) walczymy o dobry 2010 ;] zresztą giełda to i tak rzecz drugorzędna :)

Drugorzędna? U mnie prawie równorzędna z "robotą" i chciałbym wreszcie zarabiać na Giełdzie więcej.
Może ten rok coś da. Da da.
Eh?

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 21 stycznia 2010 23:15:42 przy kursie: 14,99 zł
Jack...
Pieniądze to nie wszystko bom .
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Jack_Be
0
Wysłane: 21 stycznia 2010 23:26:23 przy kursie: 14,99 zł
TheBlackHorse napisał(a):
Jack...
Pieniądze to nie wszystko bom .

Pewnie tak, ale do pełni szczęścia to tylko ich mi brakuje.
Wszystko inne jest super OK.
Mam cel i na ten cel kasy brakuje. A cel drogi.

Jack_Be
0
Wysłane: 22 stycznia 2010 22:46:03 przy kursie: 15,10 zł
Tak jak mówiłem wczoraj. Europa robiła dzisiaj szynkę i kiełbasę. Świniobicia ciąg dalszy w poniedziałek. snorting snorting snorting
Nieźle. scratch
Edytowany: 22 stycznia 2010 22:47

kui3a
0
Wpisów: 38
Wysłane: 25 stycznia 2010 09:08:04 przy kursie: 15,03 zł
Sorry za być może lamerskie pytanie, ale nie wiem to się pytam.

Piszecie, że po połączeniu IEA z IMMOFINANZ skończy się kariera tej spółki na GPW, w jaki sposób, chodzi mi o stronę czysto techniczną, odbywa się taka operacja, ile czasu trwa etc. Z góry dzięki za odpowiedź.
Edytowany: 25 stycznia 2010 09:10

kui3a
0
Wysłane: 29 stycznia 2010 08:51:50 przy kursie: 14,47 zł
Jest tu ktoś jeszcze?

bB86
1
Wysłane: 29 stycznia 2010 11:19:09 przy kursie: 14,04 zł
kui3a napisał(a):
Sorry za być może lamerskie pytanie, ale nie wiem to się pytam.

Piszecie, że po połączeniu IEA z IMMOFINANZ skończy się kariera tej spółki na GPW, w jaki sposób, chodzi mi o stronę czysto techniczną, odbywa się taka operacja, ile czasu trwa etc. Z góry dzięki za odpowiedź.

Za około miesiąc IEA będzie zdjęte z listingu GPW. Operacja już "trwa". Fundusze rozpoczęły sprzedaż/przenoszenie się.
Później akcjami będzie można handlować na platformach brokerów umożliwiających international trading. IEA jest w MSCI World (macierzysty rynek ATX/nieruchomościowy IATX). Jest też we Frankfurcie i Stuttgarcie, ale tam obrót jest symboliczny.

Gutti
0
Wpisów: 5
Wysłane: 6 kwietnia 2010 20:27:18 przy kursie: 16,35 zł
I co z tym wycofaniem spółki z giełdy ???
Znowu ktoś zrobił dobry interes by tanio kupić.
Ja już nie wierzę w takie informacje.

bB86
1
Wysłane: 6 kwietnia 2010 21:50:46 przy kursie: 16,35 zł
Opóźnienie po stronie GPW.
Immogrupa chce zakończyć operację do końca roku obrachunkowego IEA/IIA (30 kwi) ale jak będzie, to nie wiem i pewnie mało kto wie.

Gutti
0
Wpisów: 5
Wysłane: 7 kwietnia 2010 21:59:00 przy kursie: 16,67 zł
Chyba masz jakieś stare informacje, bo żadnego wniosku w GPW nie ma o wycofanie IEA.

bB86
1
Wysłane: 7 kwietnia 2010 23:47:25 przy kursie: 16,67 zł
happy8

Fakt, na temat tej spółki nigdy nic nie wiedziałem, nie mówiąc o rozumieniu tego, co mówi Zehetner ;-)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 kwietnia 2010 08:35:34 przy kursie: 16,67 zł
Wczoraj wprowadziliśmy dane finansowe Immoeast za listopad-styczeń (jest to u nich bodaj III kwartał roku obrachunkowego). Nie jest dla mnie jasne, kiedy pojawił się on na stronie spółki. Przy notce widnieje data 24 marca
www.immoeast.com/english/05new...
ale nie jest to data pewna, bo od połowy lutego nie puściła też ona nic przez ESPI.
I jeszcze jeden poważny minus - od pewnego czasu spółka, tj. od prawie roku spółka nie zawraca sobie głowy przygotowywaniem wersji polskiej raportów. Działamy więc na angielskiej
www.immoeast.com/download/IE_3...
Mimo że sprawozdanie kończy kalendarzowy rok 2009, nie jest zaudytowane, bo Immo swój rok fiskalny kończy w kwietniu. Na liczby trzeba więc patrzeć ostrożnie, bo nie widział ich audytor.

Automat korzystnie wycenił spółkę
www.stockwatch.pl/gpw/immoeast...
Próbuję się zastanowić, na ile jest to celne.

Spółka za ostatnie zaraportowane 12 miesięcy przyniosła stratę -252 mln euro. Z tej racji wyceny dochodowe nie są możliwe... prawie. Jedynym powodem, dla któego automat spółkę jednak wycenił, jest dodatnia sEVA. Dzięki zwrotowi z kapitału - liczonemu nie jako zysk netto, tylko zysk operacyjny minus podatek dochodowy (czyli klasyczny NOPAT), o włos przewyższa wyliczony przez serwis koszt kapitału (15% z czymś, reklamacji nie przyjmuję), możliwa stała się wycena "zysków dodatkowych". Zwracam uwagę, że jest to o tyle umowne, że w spółce dopiero przestaje szaleć tornado kryzysowe. Trzy ostatnie kwartały już miała na plusie na poziomie netto i można mieć cień nadziei na trwałą poprawę, z tym tylko że jeszcze coś do powiedzenia będzie miał audytor.

To że zysk operacyjny może być wykazany nadmiarowo widać po wycenie na bazie ZO - jest wyraźnie większa od innych, co znaczy tyle, że konkurenci mają znacznie wyższe wskaźniki C/ZO. Podobnie z EV/EBIT - mówi to, że struktura bilansu spółki odbiega od średniej sektora. Tylko właśnie... polskiego sektora z GPW, podczas gdy IEA jest u nas właściwie gościem.
Dopiero patrząc na inne rodzaje wycen schodzimy na ziemię, bo są rozsądniejsze i skupione wokół tych dwudziestu kilku złotych. Widzimy, że brakuje jeszcze trochę choćby do osiągnięcia wartości księgowej. Nawet liczonej po tanim euro z przełomu roku.

Czy sprawozdania są rzetelne i dobrze oddają sytuację majątkową spółki? Tego nie wiemy nigdy. Klucz leży w portfelu nieruchomości. Liczby są raczej agresywne: w ciągu roku liczba nieruchomości inwestycyjnych wzrosłą ze 142 do półtora tysiąca, a ich wartość księgowa z 3,5 mln euro do 7,3 mln euro. Powierzchnia pod wynajem wzrosła z 4,3 mln m2 do 7,8 mln m2. Może to ktoś zweryfikować? Jeśli spółka tak ostro inwestowała w dole rynkowym, to była genialna. Tylko za co, skoro jej przepływy inwestycyjne były przez ten czas dodatnie, a poziom gotówki praktycznie się nie zmienił? Odpowiedź jest tylko jedna: konsolidacja. Od marca 2009 r. objęto nią większość ImmoAustria (i resztę od listopada), która odpowiada za połowę portfolio. Więc to nie jest organiczne budowanie wartości, tylko wyciągnięcie jej na światło dzienne. Od strony księgowej oczywiście, bo Net Assets Value się praktycznie nie zmienia i przez cały miniony rok utrzymywał się zdaniem spółki nieco powyżej 7 euro na akcję.
Analizując wehikuły takie jak Immo wiemy bardzo niewiele i zawsze to podkreślam. Rachunek wyników często prowadzi donikąd, jedyną wskazówką są przepływy i wartość księgowa. I tak: nie licząc działalności finansowej (czyli ew. emisji / spłaty zadłużenia), która przez ostatnie 12 miesięcy pochłonęła -93 mln euro, spółka przez ten czas wygenerowała 220 mln euro z działalności inwestycyjnej i wydała -12 mln na działalność operacyjną. Wartość księgowa wzrosła o niecałe 70 mln euro, czyli w jej skali to drobiazg. Gdy jednak spojrzeć na dwa lata, obraz jest już gorszy: sama wartość księgowa spadła z 7,8 mld euro do 5,7 mld euro.
Czy spółka jest stabilna? Wg raportu jej całkowite zobowiązania to 3,7 mld euro, przy ponad 11 mld euro aktywów. Wskaźnik ogólnego zadłużenia to aż 49%, wysoki gdy się nie ma pieniędzy i nie zarabia, ale niski gdy dla zobowiązań krótkoterminowych jest pokrycie. Płynność jest jednak bardzo dobra, grupa dysponuje ponad 500 mln euro gotówki. Całość dodatkowo potwierdza Altman: utrzymuje się rating BB+. Sektor jest generalnie bardzo stabilny, ale z zagraniczniaków Immo jest najsilniejszy
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...

W biznesie widać rosnący udział wynajmu, zaś reszta pozostaje uśpiona. Nic dziwnego, skoro rynek dopiero odżywa, a to oznacza, że dobrze będzie za dwa, może trzy lata. Ale już teraz to czuć w powietrzu, choć jeszcze nie w portfelu.
Oczywiście żaden z argumentów za i przeciw nie ma znaczenia, jeśli spółka będzie wycofana z obrotu. Informacja o planowanym połączeniu z Immofinanz jest już na okładce raportu. Ale tutaj oddaję pola osobom, które śledzą rozwój wydarzeń i potrafią czerpać informacje bliżej źródła. W zależności od sposobu i terminu przeprowadzenia, krótkoterminowi mogą dostać jeszcze kawałek premii, no a długi termin w tym wariancie po prostu nie istnieje.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 18 kwietnia 2010 10:07:35 przy kursie: 18,06 zł
Moim zdaniem spółka fundamentalnie jest do niczego. Po zawirowaniach przy "zaginięciu" środków z emisji akcji sprzed roku, w spółce doszło do moim zdaniem tylko zmian kosmetycznych. Te same lub im bliskie osoby dalej zarządzają spółkę. Jest to moim zdaniem taki wehikuł by kiepski zarząd mógł żerować.

W długim terminie myślę że jest więcej zagrożeń niż szans. Lepiej zdecydowanie jest wziąć spółkę typu GTC, Echo albo jednego z dewloperów mieszkaniowych, którzy są zyskowni i planują szerzej wejść w segment powierzchni handlowo-usługowo-biurowych.

Immo jest mało przejrzyste a takiego papieru nie ma sensu trzymać, chyba że przy C/WK~~ 0,1-0,3
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 18 kwietnia 2010 12:51:10 przy kursie: 18,06 zł
zdzichu a mi się wydaje że to cały czas jeden z najtańszych deweloperów. ktoś wie co z tym wycofaniem z gpw?
EEX

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 18 kwietnia 2010 16:14:04 przy kursie: 18,06 zł
Zdzichu to samo mówili przy złotówce, 2, 3, 5, 10...
Ta spółka jeszcze da dużo zarobić, ale raczej już nie w Polsce.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Wloczykij
0
Wpisów: 584
Wysłane: 18 kwietnia 2010 19:20:02 przy kursie: 18,06 zł
Skoro Immo zostanie za jakiś czas wycofane z GPW to pewnie i zniknie ze Stockwatch, podobnie z portfeli polskich inwestorów.

Generalnie sposób, w jaki spółka się obeszła z inwestorami, najpierw wzięła kasę z parkietu w 2007 by później pokazać 4 litery i przy pierwszej okazji zwinąć się z GPW, świadczy o jakości zarządzania. Wolę mieć ciut droższe papiery ale bym wiedział co się w firmie rzeczywiście dzieje.

Immo nie było nigdy notowane przy C/WK więcej jak ok. 1,1-1,2 w szczycie hossy. W tym czasie polscy deweloperzy, jak GTC, mieli C/WK chyba 2-2,5. Teraz Immo ma C/WK=0,7 a GTC=1,3. Tak więc na Immo ciągle jest dyskonto. Ma ono uzasadnienie w jakosći działania spółki i uważam że jest to zjawisko trwałe.

Jak były na Immo ceny 1-5 zł to rzeczywiscie była okazja. Teraz potencjał wzrostu jest moim zdaniem nieproporcjonalny do ryzyk.
Nikt by nie pamiętał o dobrym Samarytaninie, gdyby miał tylko dobre intencje. By przejść do historii, musiał mieć też pieniądze. — Margaret Thatcher

Medeis
0
Wysłane: 18 kwietnia 2010 20:28:08 przy kursie: 18,06 zł
owner napisał(a):
zdzichu a mi się wydaje że to cały czas jeden z najtańszych deweloperów. ktoś wie co z tym wycofaniem z gpw?

Info podajże z piątku z serwisu papowskiego:
"Rejestracja fuzji austriackich spółek Immoeast i Immofinanz oraz wymiana akcji między nimi formalnie zostanie zarejestrowana 29 kwietnia. Immoeast zapowiedział w związku z tym, że złoży wniosek o zawieszenie notowań akcjami spółki na GPW od piątku, 23 kwietnia.
Spółka poinformowała też, że polska Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) zatwierdziła dokument informacyjny dotyczący wymiany akcji, który zastępuje w tym przypadku prospekt. Akcje połączonych spółek nie będą notowane na warszawskiej GPW."

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

49 50 51 52

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,479 sek.

kgvzpjuw
vbrppefr
vvvlhpld
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zmmbsnlv
pjewkyve
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat