0 Dołączył: 2009-02-11 Wpisów: 180
Wysłane:
20 lutego 2010 14:27:27
Ciekawe czy podwyzszenie stopy dyskontowej bedzie mialo wplyw na poniedzialkowa sesje w USA.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
20 lutego 2010 15:27:32
Vox napisał(a):przy takim tempie wzrostu cen miedzi jest szansa na bardzo dużą dywidendę. Cytat:Kraje używające euro zapewnią Grecji pomoc w wysokości od 20 do 25 miliardów euro, podał w sobotę niemiecki magazyn powołując się na tamtejsze Ministerstwo Finansów. prognoza (z serii kontrowersyjnych): po greckim bailoucie, EURUSD zawróci na północ. surowce dostaną turbo. skończy się to źle, ale nie od razu, najpierw akcje i Lki zarobią. za jakiś czas (może kilka miesięcy, może rok?) szalejące ceny surowców dobiją światowa gospodarkę. mysle że powtórka z ropy po 140$ będzie ciekawa. surowce napędzą inflację, która zmusi w końcu FED do drastycznych podwyżek. a ja wezmę znów S na FKGH (może po 140 PLN?) Vox, chyba nie sądzisz, że Twój scenariusz jest realny. wiesz do czego doprowadziłoby takie szaleństwo na surówce/ do WOJNY. takie ceny surowców, przy braku popytu, kryzysie, są czysto spekulacyjne mi nijak mają się do rzeczywistości, czyli rynku, czyli korelacji między popytem a podażą. fakt, jest to już widoczne na ropie. zapotrzebowanie na nią jest bardzo małe, a windują jej cenę, by "zainteresowani" mogli osiągać zyski z jej sprzedaży. ostatnio mam wrażenie, że światowa gospodarka jest zbytnio "kreowana". to jest jak utrzymywanie trupa przy życiu za pomocą urządzeń. niby żyje, ale tak na prawdę rokowania na przyszłość są katastrofalne. co raz bardziej dochodzę do wniosku, że od wiosny 2009 jesteśmy tylko w korekcie spadków i 600 na wigu nie jest już mrzonką
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
20 lutego 2010 16:26:08
songe-creux napisał(a):Ciekawe czy podwyzszenie stopy dyskontowej bedzie mialo wplyw na poniedzialkowa sesje w USA. A dlaczego w poniedzialek ?? Przeciez podniesli ja w czwartek wieczorem wiec teretycznie najwekszy wplyw powinien byc na wczorajsze notowania.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
20 lutego 2010 18:07:09
Poświęciłem trochę czasu i zebrałem pakiet "analiz" Dębowskiego. Zobaczcie jak rozpaczliwie próbuje rysować te swoje spadkowe fale na coraz to wyższych poziomach :) Każdy kto posłuchał którejkolwiek z tych analiz kończył sesję z dużym ubytkiem w portfelu, a kto nie zamykał pozycji wierząc ślepo w Elliota, skończył z zerem na koncie.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćI "słowo na niedzielę": Cytat:Ponieważ spadki ze styczniowego szczytu (1150pkt.) do lutowego dna (1044.5pkt.) przyjęły postać spadkowej piątki więc zgodnie z teorią fal należy oczekiwać jedynie korekcyjnego odbicia. Potem powinniśmy zobaczyć jeszcze co najmniej jedną falę spadków. Powinna ona przyjąć postać spadkowej piątki (wykres1) i przetestować wsparcie w rejonie 1000pkt. Pomijając już całą bzdurność teorii, to gdzie on widzi spadkową piątkę? Przecież ta korekta to podręcznikowe ABC (silne spadki do 1070, potem odbicie na 1105 i znowu silne spadki do 1044, żadnych innych "fal" tam NIE BYŁO), czyli korekta w trendzie wzrostowym. Ale lepiej udawać że widzi się tam pięciofalowe spadki, bo inaczej przyszłoby przyznać, że całą pisaninę o tym że wzrosty od 2009 to tylko korekta bessy należy odwołać. A przecież pan Dębowski (jak i większość Elliotowców) już dawno orzekł że z superfal wynika że lecimy w przepaść. Jeśli fakty nie zgadzają się z teorią, to tym gorzej dla faktów. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 20 lutego 2010 18:12
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
20 lutego 2010 23:30:56
Co do danych na temat inflacji (CPI) w USA podanych w piątek, to są nie tylko przekłamane, ale tym razem zrobili to na tyle nieudolnie, że każdy może to wyłapać  : market-ticker.denninger.net/ar...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-20 Wpisów: 364
Wysłane:
20 lutego 2010 23:32:18
IMHO w przyszłym tygodniu zaczyna się 3 fala, która ściągnie DOW na około 8250, SP na około 950, a grajdołek, kto to wie, 1800?
Do Dębowskiego mam duży szacunek, bo dość trafnie prognozuje, odkąd go czytam, ale myślę, że spadki mogą być większe od tych, które przewiduje.
Edytowany: 20 lutego 2010 23:33
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
21 lutego 2010 02:33:13
Alfredzio napisał(a):IMHO w przyszłym tygodniu zaczyna się 3 fala, która ściągnie DOW na około 8250, SP na około 950, a grajdołek, kto to wie, 1800?
Welcome back Alfredzio. Od razu człowiekowi raźniej :)
|
|
0 Dołączył: 2010-02-08 Wpisów: 24
Wysłane:
21 lutego 2010 08:51:35
A jednak zaprzeczają. Może zatem Grecy robią cisnienie i rozsiewają plotki aby coś ugrać? W Maju wybory w Nieczech w jednym z wiekszych landów wiec ta pomoc łatwo nie przejdzie Germany Doesn’t Have Plan to Aid Greece, Finance Ministry Says Feb. 20 (Bloomberg) -- Germany’s Finance Ministry said it has no specific plans for helping Greece combat its deficit crisis, denying a magazine report that euro-area governments may offer as much as 25 billion euros ($34 billion) in aid. It’s “incorrect” that Germany is considering a “concrete” plan for countries sharing the euro to pump billions in financial aid to Greece, ministry spokesman Martin Kreienbaum said in an e-mailed statement. “The Finance Ministry has taken no decisions in this regard,” the statement said. www.bloomberg.com/apps/news?pi...
|
|
Wysłane:
21 lutego 2010 10:22:13
Alfredzio napisał(a):IMHO w przyszłym tygodniu zaczyna się 3 fala, która ściągnie DOW na około 8250, SP na około 950, a grajdołek, kto to wie, 1800?
Do Dębowskiego mam duży szacunek, bo dość trafnie prognozuje, odkąd go czytam, ale myślę, że spadki mogą być większe od tych, które przewiduje. Alfredzio, jednak żyjesz, stary niedźwiedziu :) mam podobne zdanie, dlatego siedzę na eskach (jeszcze)
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
21 lutego 2010 11:57:15
Cytat:A jednak zaprzeczają. Może zatem Grecy robią cisnienie i rozsiewają plotki aby coś ugrać? W Maju wybory w Nieczech w jednym z wiekszych landów wiec ta pomoc łatwo nie przejdzie w Niemczech jest grupa interesów której zależy na przejściu "bailoutu", może są to te banki które dużo zainwestowały w Grecji? Tak czy siak toczy się mała przepychanka w mediach. Ale bailout będzie na 100%. trzymają fason do końca, żeby nie było że zgodzili się od razu. to trochę jak z wielkim bailoutem w USA. Najpierw odrzucili, by potem przyjąć (dla niepoznaki z drobnymi poprawkami).
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-10 Wpisów: 20
Wysłane:
21 lutego 2010 16:09:00
mathu napisał(a):
Pomijając już całą bzdurność teorii, to gdzie on widzi spadkową piątkę? Przecież ta korekta to podręcznikowe ABC (silne spadki do 1070, potem odbicie na 1105 i znowu silne spadki do 1044, żadnych innych "fal" tam NIE BYŁO), czyli korekta w trendzie wzrostowym. Ale lepiej udawać że widzi się tam pięciofalowe spadki, bo inaczej przyszłoby przyznać, że całą pisaninę o tym że wzrosty od 2009 to tylko korekta bessy należy odwołać. A przecież pan Dębowski (jak i większość Elliotowców) już dawno orzekł że z superfal wynika że lecimy w przepaść. Jeśli fakty nie zgadzają się z teorią, to tym gorzej dla faktów.
Obawiam sie Mathu, że za wcześnie taką krytyke podejmujesz. Niestety SD nie jest jedynym analitykiem widzącym spadkową piątkę, inne, płatne analizy! są podobne, a jeszcze inne, przestaly naplywać ponieważ rynek,indeksy, surowce,waluty, akcje - wszystko jest tak bardzo rozjechane, ze widać spekule na odleglość. Serpico dobrze podsumowal. Jako ze ani AF ani AT nic w takim chaosie nie wnoszą, wniosek może? nasuwa się jeden? Jestesmy przed "punktem zwrotnym" ktory może być dynamiczny i logika nie powie nam w ktorą stronę on będzie, a już napewno nie futures w poniedziałek rano. Z rana i do 15.00 grają amatorzy...gra zaczyna się dopiero od 17.00 czasu europ. a najważniesze jest zamkniecie w stanach, wtedy prawdziwi decydenci nadają pożądany kierunek. Osobiście myślę, że kierunek musi pasować, jak to ładnie nazywacie, usiakom. To oni pociagaja za sznurki, nadają ton, a przygrywa spektaklowi Fed, Ben i sam Obama, ktory zauważ ze w kluczowych godzinach (i dla europy i dla pozostałych aktorow) przemówienia przygotowujące grunt uskutecznia. Jesteśmy figurkami grającymi w movie, oby tylko film nie okazal się dla występujących w nich aktorów - horrorem! Stany są okrutne, wszystko wmówili swoim obywatelom, i , niestety, jak widać ...całkiem skutecznie manipulują i resztą świata! Nie dajmy się?
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
21 lutego 2010 17:45:12
No i jak ma dalej spadać skoro... Cytat:Arnold Schwarzenegger, gubernator Kalifornii stwierdził, że gospodarka stanu pokazuje "sygnały ożywienia". .....a Arnold zawsze ma rację.  kliknij, aby powiększyć
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 244
Wysłane:
21 lutego 2010 19:21:05
amik napisał(a):inne, płatne analizy! są podobne To że czyjeś analizy są płatne nie znaczy, że są choć trochę bardziej wiarygodne od innych. Znaczy to tylko tyle, że ich autor żyje z pisania analiz. Jeśli by naprawdę miał zdolność przepowiadania przyszłości to prawdopodobnie byłby bardzo majętnym inwestorem giełdowym. „Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton
|
|
Wysłane:
21 lutego 2010 19:27:48
jak wysokie otwarcie na FW20 obstawiacie? ja mysle ze przedział 2290-2300 będzie rozsądny.
Edytowany: 21 lutego 2010 19:28
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
21 lutego 2010 20:52:47
Cytat:Obawiam sie Mathu, że za wcześnie taką krytyke podejmujesz. Dlaczego za wcześnie? Pokazałem ciąg kolejnych analiz tego pana, każda z nich była błędna, dzień po dniu. Gdybyś za każdym razem zgodnie z nimi otwierał S to już dawno byś się wyzerował. Cytat:Niestety SD nie jest jedynym analitykiem widzącym spadkową piątkę, inne, płatne analizy! są podobne, Bo inne analizy też próbowały błyszczeć i wróżyć z fal wielką zwałę. Wielka zwała nie nadeszła, więc teraz trzeba wyjść z twarzą i w korekcie ABC zobaczyć fale 12345. Ciekawe jakie wygibasy będą uskuteczniać jeśli zrobimy nowe szczyty. Cytat:Osobiście myślę, że kierunek musi pasować, jak to ładnie nazywacie, usiakom. To oni pociagaja za sznurki, nadają ton, a przygrywa spektaklowi Fed, Ben i sam Obama, ktory zauważ ze w kluczowych godzinach (i dla europy i dla pozostałych aktorow) przemówienia przygotowujące grunt uskutecznia. Oczywiście, przecież pisałem że Goldmany pokazały kierunek dwa tygodnie temu, a jeśli ktoś im stanie na drodze, to go rozjadą. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 21 lutego 2010 20:55
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
21 lutego 2010 20:58:00
Vox napisał(a):jak wysokie otwarcie na FW20 obstawiacie? ja mysle ze przedział 2290-2300 będzie rozsądny. aż taką luke obstawiasz na otwarciu? EEX
|
|
Wysłane:
21 lutego 2010 21:26:05
Vox napisał(a):jak wysokie otwarcie na FW20 obstawiacie? ja mysle ze przedział 2290-2300 będzie rozsądny. nie zdziwiłbym się, gdybyśmy otworzyli się w okolicach piątkowego zamknięcia 2265-2270. a może to życzenie posiadacza esek? :)
|
|
Wysłane:
21 lutego 2010 22:00:36
Cytat:aż taką luke obstawiasz na otwarciu? przy lekko zielonych futach USA, nie wydaje mi się to wygórowane. jankesi skończyli wyżej niż my o 16.20
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
21 lutego 2010 22:02:27
Alfredzio, gdy następnym razem zaczniesz obstawiać wzrosty ja chyba zdejmę skórę byka. Muszę Ci przyznać, że z tą korektą wyczucie miałeś idealne. Wieszczyłeś spadki dzielnie i wiernie od dłuższego czasu nie przejmując się faktem, że giełda na to nic. Kiedy tylko zwątpiłeś, kiedy tylko postawiłeś na wzrost - korekta jak na zawołanie. Nie wiem, może Grubi czytają to forum i specjalnie robią Ci na złość? W wirtualnej przestrzeni spotkałem kiedyś jednego Pana, który był przekonany, że coś podobnego dzieje się w jego przypadku. Nie chciało mi się wtedy w to wierzyć, ale Ty chyba mógłbyś to udowodnić.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-15 Wpisów: 197
Wysłane:
21 lutego 2010 23:03:42
Dziś tylko tase handluje. TA-100 +0,66% Wiem, że to niczego nie przesądza, ale z moich obserwacji wynika, że z reguły oni dobrze wyczuwają co będzie się działo w kolejny poniedziałek w usa Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.