Cytat:
Co to będzie, kiedy je w końcu podniosą?
pewnie kolejne wzrosty.
"jest tak dobrze w gospodarce że podnoszą stopy"
będzie pretekstem.
I want to believe... in everlasting hossa!
============================================
Vox - uprzedziles mnie :), za slabe mam lacze :(.
Jezeli teraz nie podnosza tzn. ze sytuacja jest jeszcze daleka od normalnosci.
Troche poczytalem news na cnbc.com i sytuacja nie wyglada tak rozowo jakby wskazywaly na to wartosci indeksow.
Ja bym osobiscie nie patrzyl na surowce a raczej na dane z rynku pracy i nieruchomosci.
Gdyz to od nieruchomosci zaczelo sie wszystko sypac i jezeli tam nie bedzie wyraznej poprawy to nie mamy co sie spodziewac dalszych spektakularnych wzrostow. Dalej opowiadam sie boczniakiem ewentualnie mozolna wspinaczka na wyzsze poziomy.
I don't think there's much the Fed can do to get banks to start lending again. That's a structural problem, the model is broken," Whitney told "Worldwide Exchange."
Before the financial crisis erupted in 2007 banks were able to offer customers low-priced mortgages because they were making money on securitizing these mortgages and selling them on, she explained.
But now that the securitization market is effectively closed, the prices of mortgages for consumers have not risen to compensate banks for that loss of revenue, so banks have been playing defense for the past two years.
Z powyzszego wynika,ze dotychczasowy model tzn ten sprzed kryzsu przestal istniec. Okazuje sie, ze banki nie zarabialy na pozyczkach tylko na handlu nimi a obecnie ten model juz nie funkcjonuje. Wychodzi na to ze teraz nie chca pozyczac lub nie maja komu, gdyz ludzie nie maja pracy. Kolo sie zamyka. Jezeli FED wycofa sie ze wsparcia dla rynku nieruchomosci ....
bo tylko dzieki temu wsparciu spadek cen mieszkan/domow sie zatrzymal to?
Co bedzie dalej, tego nie wie nikt....
Pozdr
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.