PARTNER SERWISU
rlnywbvd
424 425 426 427 428

Kiedy dno bessy?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 17 marca 2010 14:43:34
dzisiaj Dzień Wielkiego Rolowania, łatwo oberwać można ;) instynkt samozachowawczy każe odpuścić DT do poniedziałku, ale chciwość podpowiada coś zupełnie innego ;)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 marca 2010 15:04:08
Baza na obydwu seriach jest zaskakująco niska jak na podbój szczytów.
I ta słabość od południa. Think
Chyba przegieli z zakupami w takim tempie. W sumie DJ i DAX też jeszcze szczytów nie przebiły więc to może na razie tylko krótki czas refleksji?
Niemniej świeczka jak na razie rysuje się szpetnie.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 17 marca 2010 18:33:52
@ Mathu, Limagraf

Iphone - telefonem murzyna blackeye , taka jest prawda. Umówmy się, że Iphone to żaden telefon tylko gadżet. Afroamerykanie je uwielbiają. Jak ich przodkowie koraliki Angel

Subprime udzielały w końcu banki. Jak nabywcy przestali spłacać to w końcu uderzyło to w banki. Dlatego starali się to ukryć. Tak naprawdę na niespłaconych kredytach tracą banki i dlatego by pokryć straty wychodziły z giełdy, najpierw na górce, a potem za ile się dało Stąd krach.

W Stanach w nieruchomościach, jak pewnie wiesz, działa coś takiego jak odwrócona hipoteka czyli zapożyczanie się pod już spłacony dom. Wzrost wartości nieruchomości pozwalał amerykanom na tanie pozyskiwanie kasy m.in. na ipody i inne bzdety (samochody, wycieczki, modernizacje chałup ...). Teraz trzeba na gwałt to spłacać, pracy brakuje, a sprzedaż domu i przeniesienie się do czegoś tańszego, a dobrze położonego stało się trudne.

Z bezrobociem w USA jest żle, ale np. kolega z USA, pracujący dla GM mówił mi ostatnio, że powoli zaczynają przyjmować ludzi na produkcję.

@BULDI,

Z tymi surowcami masz rację. Ale wszyscy chcą zarobić. Dostawcy surowców też. Gdyby ropa była po 30$, a miedż po 3000 $, inne odpowiednio to z pewnością rozwój industrialny byłby szybszy, bo tańszy. A co z jedzeniem ?
W sumie liczą się proporcje cen do zarobków i na końcu ilu np. m2 mieszkania możemy kupić za miesięczne pobory albo jak długo pracujemy na pralkę, samochód czy telewizor. O możliwościach wymienionych produktów w porównaniu do swoich poprzedników sprzed 10-20 lat nie wspomnę.
Edytowany: 17 marca 2010 18:43

buldi
0
Wysłane: 17 marca 2010 18:48:37
Taki min też jest powód dzisiejszego optymizmu:
Cytat:
2010-03-17 18:29
USA: Senat uchwala kolejny pakiet pobudzenia gospodarki

Senat USA uchwalił w środę ustawę o nowych posunięciach mających zachęcić pracodawców do zatrudniania pracowników i zmniejszyć bezrobocie przez publiczne inwestycje w rozbudowę infrastruktury.

DJ już nad chmurami.
Tak czułem, że wystarczy L-ki opylic by ruszyło.Not talking

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 17 marca 2010 19:07:09
Sky is the limit Dancing

Taurus kiedys sie zastanawial czy ja wogole bede kiedys widzial wzrosty Angel

Okazalo sie ze od poczatku tygodnia je widze i nie zamierzam przestawac. Moze to jakis wskaznik bo skoro ja juz jestem takim optymista to znaczy ze musi rosnac bo zawsze szukalem dziury w calym , ot taki charakter ...

A tak na powaznie to dolarek sie mocno trzyma i to troche mnie niepokoi bo liczylem na szybszy odjazd na 1,42 ale zobaczymy.
Poza tym zamkniecie blisko 50 pkt ponizej maksimum sesyjnego i czarna swieczuszka hmmm...

Z drugiej strony ciesza dane o inflacji nizszej od oczekiwan Dancing

buldi
0
Wysłane: 17 marca 2010 19:16:37
lajkonik napisał(a):
Z tymi surowcami masz rację. Ale wszyscy chcą zarobić. Dostawcy surowców też. Gdyby ropa była po 30$, a miedż po 3000 $, inne odpowiednio to z pewnością rozwój industrialny byłby szybszy, bo tańszy. A co z jedzeniem ?
W sumie liczą się proporcje cen do zarobków i na końcu ilu np. m2 mieszkania możemy kupić za miesięczne pobory albo jak długo pracujemy na pralkę, samochód czy telewizor. O możliwościach wymienionych produktów w porównaniu do swoich poprzedników sprzed 10-20 lat nie wspomnę.

Spekulacje na samych surowcach mnie nie dziwią. Są wrecz normalne, jak to że zapasy spekulacyjnie rosną w wyniku spodziewanego popytu z powodu "ruszającej do przodu gospodarki" W takim wypadku jeżeli spekulujący źle oceni przyszłe zapotrzebowanie pójdzie z torbami, jeżeli się wstrzeli z tematem - zyska.
Bardziej mnie niepokoją lewarowane derywaty i ich globalistyczne powiazanie z surowcami, walutami i giełdami świata. Tam realny popyt i podaż samych surowców odgrywa coraz mniejszą rolę, w wyniku czego dochodzi do sztucznego podkręcania cen w imię zyskania na innym instrumencie. Takie spekulacje wypadają z korzyścią jedynie dla wielkich korporacji finansowych które pasożytując w ten sposób obciążają realne gospodarki.

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 17 marca 2010 19:30:16

sezon na L jeszcze nie odwołany, na naszym grajdole myślę, że granice 2550 są do osiągnięcia, a jutro możliwe spokojne 2520, bez większego wysiłku. w dalszym ciągu proponuje nie chwytać S w powietrzu, może porazić :)

a tak na poważnie to nie widac kresu optymizmu u czarnych braci zza Wielkiej Wody. finał już znam, tylko nie wiadomo, kiedy premiera :) wyciągną indeksy, aż wszyscy uwierzą w niekończąca się hossę, a potem łup, sru i łubudu. na MiSiach już widać euforię, ludzie kupują wszystko jak leci. jak kiedyś ocet i makaron :)

dla mnie ostrzeżeniem jest, jak już wszyscy kupują Bioton i Petrolinvest. śmieciowe akcje rosną ostatnie. także jeszcze trochę się dźwigniemy, a od 2550 można szukać już S.

kiedyś Buldi widziałeś niedźwiedzi obóz na 2580, jeśli się nie myle. to może być dobry pomysł na S, pazdrawlaju

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 17 marca 2010 19:38:26
serpico

ten scenariusz widzi chyba wiekszosc bo przewaznie sie tak konczy ze jak juz wszyscy widza hosse to jest wielkie BUM ... tylko dlaczego tak nisko ustawiles szczyt ???

mysle ze aby przekonac fryzjerow i sprzataczki (bez obrazy) ze gielda to darmowy pieniadz bedzie potrzeba wiekszego wzrostu, moze nawet w rejony 2600-2700 Think

wtedy wszedzie oglosi sie hosse, do gry wejdzie ulica i .... dalej juz wiemy co sie stanie

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 marca 2010 19:44:43
Kanoniers napisał(a):
ten scenariusz widzi chyba wiekszosc bo przewaznie sie tak konczy ze jak juz wszyscy widza hosse to jest wielkie BUM ...

A jak się to kończy, jak już wszyscy widzą spadki?
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 marca 2010 19:45

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 17 marca 2010 19:47:45
Jeśli chodzi o S&P 500 to ustaliliśmy, że jest tam ORGR z zasięgiem ok.1180. Póki co cel nie osiągnięty.
Wg Mathu, a ja się z nim zgadzam na WIG 20 też ORGR. Cel też jeszcze przed nami. I rozliczenie kontraktów też.
Nie zapominajmy, że wszystko na dziś jest grane pod futy. Trochę czasu zostało, a skoro nie ma dwóch grubasów to możemy zobaczyć cud wzrostu w ostatniej godzinie, za sumy wielokrotnie niższe niż przy ostatnim rozliczeniu.

Co do cen surowców to pytanie brzmi:
Czy dzisiejsze ceny antycypują przyszły rozwój i pozostaną na bliskim do obecnego poziomie, gdy już bedziemy mieli hossę w realnej gospodarce, ze zmniejszaniem się bezrobocia włącznie ?
Czy może to poziom realny na dziś, a przyszła hossa w gospodarce i inflacja dopiero nas doprowadzą na nowe, o wiele wyższe, szczyty surowcowe ?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 marca 2010 19:51:33
Moim skromnym zdaniem zaczynamy druga fale hossy :) a jak wiecie hossa bije szczyty i dopiero z rekordowych poziomow mozna bedzie myslec o zjezdzie "bessie"
Niestety zanim to nastapi jeszcze nie raz zapowiecie i odtrabicie koniec nowych dolkow.
Tak to juz jest, a jak kiedys mowilem do szczytu hossy niewielu dojedzie polowa sie wysypie po drodze, juz zreszta od poczatku wzrostow niektorzy znikneli :)

Serpiko smieci dzisiaj i rosna ale na szczycie hossy beda rosly w zawrotnym tepie nawet i 1000% w rok :) a wszystkie spolki beda wywindowane w niebiosa :) a jak narazie to wiekszosci duzo brakuje do historycznych poziomow, wiec i potencjal wzrostowy jest ogromny.

Nie wiem czy jeszcze ktos mysli ze przbijemy zeszloroczne dolki, mysle ze juz wszyscy zapomnieli o tym, ja przynajmniej swoja teorie zweryfikowalem juz pare miesiecy temu.

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 17 marca 2010 21:34:30
Do wchodzenia tzw ulicy na giełdę jeszcze daleka droga. Ona wchodzi przy samym końcu hossy. 2600 czy 2700 to raptem 100-200 pkt od dziś. Masa uliczna wejdzie jak giełdy beda bliskie historycznych szczytów, niektóre spółki urosną 500% licząc od dziś.... zaczną sie reklamy funduszy, ile to już w ostatnim półroczu czy roku zadrobiły.....i wyjdzie na to ze zwykły kowalski wcale taniej nie wejdzie, niz stan rzeczy miał miejsce w okolicach głupawki z 2007 roku :) Fortuna kołem sie toczy, ale zawsze omija ulice i to będzie znak. Ostatnia faza hossy jest wariacją - najdynamiczniejszą - gdzie dominuje pycha....Zdzichu co pod sklepem stoi, załozy rachunek i strzela 200% w miesiąc....istne szaleństwo. W 2007 było tak... włączasz TVP1, a tam facet wachluje plikiem stuzłotówek i zachwala swój fundusz, włączasz dwójkę tam to samo, włączasz TVN a tam ten sam facet krzyczy "ja ci qwa poprzełączam". I ten stan będzie też trochę trwał, nie wiem ile.... aż wszyscy razem ze mna zapomną, że to tu napisałem i ten stan zbagatelizują. I wtedy przyjdzie BOOM na który każdy znajdzie sobie jakąś wymówkę i nie odda swoich cennych papierków....ale to już będzie za późno i zacznie sie ucieczka wszystkich na raz.
Albo my ich, albo oni Was.

busz
0
Wpisów: 244
Wysłane: 17 marca 2010 22:23:06
...a potem od nowa; wróżby kiedy dno bessy, odbicie, zaprzeczanie niedowiarków, krakanie o wielkim supercyklu Kondratiewa, czekanie na "TĄ" korektę i 3 falę, hossa...
„Potrafię obliczyć ruch ciał niebieskich, ale nie ludzkie szaleństwo” - Isaak Newton

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 17 marca 2010 22:34:16
sky is the limit. S&P rosnie jak od linijki.
wielki kreślarz się bawi. i zapomnijcie o Skach na najblizsze miesiace.
mamy hosse, czy sa ku temu podstawy czy nie.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 marca 2010 22:50:30
busz napisał(a):
...a potem od nowa; wróżby kiedy dno bessy, odbicie, zaprzeczanie niedowiarków, krakanie o wielkim supercyklu Kondratiewa, czekanie na "TĄ" korektę i 3 falę, hossa...

A potem gajowy się wkurzy i wygoni nas z lasu.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 17 marca 2010 22:50

buldi
0
Wysłane: 18 marca 2010 08:13:15
Wczorajsza świeczka na Naszych futach spieprzyła delikatnie mówiąc obraz techniczny.
Można było odnieść wrażenie że mieliśmy doczynienia z dniem odwrotu.
Dzisiejsze poranne notowania hamerykańskich fjuczersów i walut po części potwierdzają jej obraz. Co ciekawe nawet kwitnące wisieńki spadły nocą o 1%, mimo że wczoraj uruchomione zostały tam kolejne pakiety stymulusów.
Nie wiem kim są nasze grubasy i mimo że nie przepadam za nimi, szczerze ich czasem podziwiam za wyczucie rynku bo to co widzę obecnie wyjaśnia spadki z drugiej połowy wczorajszej sesji.
Sądzę że czeka nas od dziś korekta ostatnich wzrostów. Korekta i tylko tyle. Dla mnie bowiem piąta fala wzrostów stała się faktem podobnie jak nowe szczyty które są tylko kwestią czasu.
Tymczasem teraz dla zdrowtności musimy spaść za ES.F, może do tej lini?

kliknij, aby powiększyć

...........a może obecna czarna świeczka okaże się ostatecznie tylko dolnym cieniem i miejsce korekty wypadnie wyżej?
Możliwe, ale w fusach z porannej kawy taki na dziś wyczytałem scenariusz.

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 18 marca 2010 15:07:23
Buldi: Możliwe, ale w fusach z porannej kawy taki na dziś wyczytałem scenariusz.

Co ty za kawe pijesz ze taki kiepski scenariusz wyczytales. Angel

Stymulusy uruchamiaja to i nowe szczyty mozliwe.

salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
Edytowany: 18 marca 2010 15:13

buldi
0
Wysłane: 18 marca 2010 16:24:27
Toż napisałem, że będą szczyty, tyle że trochę później.

Zauważyliście w jakim tempie rósł LOP na starej seri na końcowych spadkach?
To daje do myślenia tym, którym się wydaje że rozszyfrowali grubego z L-kami.Angel

filedil
0
Wpisów: 25
Wysłane: 18 marca 2010 18:14:52
mathu napisał(a):
He he he, a to pamiętasz?
(ciach Arka 104,4% w 3 lata)

Akurat trafiłem w wyborczej na reklamę: Arka 50,5%. To może jednak S? Dancing

Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 18 marca 2010 19:46:04
czy ktoś z szacownych forumowiczów może skomentować dzisiejsze transakcje pakietowe. Pierwszy raz coś takiego widzę, a może to coś normalnego przed wygaśnięciem serii kontraktów terminowych ?
Pozdrawiam

P.S.
Bardzo popularne są avatary ze zwięrzętami.
Edytowany: 18 marca 2010 19:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

424 425 426 427 428

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,083 sek.

tyrtzlrw
jtfduisk
dgisfide
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxswhxee
cjoirsox
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat