PARTNER SERWISU
odkdmumm
71 72 73 74 75
buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 24 marca 2010 22:57:37 przy kursie: 23,65 zł
discopolo napisał(a):

Grubo szyjesz.
Może dlatego że wyceny StockWatcha bywają irytująco nierozsądne.

Ale średnia z tych wycen bije 2 x WIG w paro miesiecznych testach.
Mnie irytuje coraz bardziej to że obiecałeś zajrzeć ostatnio na testy po podobnej dyskusji.
Może zróbcie z "granatowym" swoje-lepsze wyceny.
Obiecuje je przetestować, jakem buldi.
Edytowany: 24 marca 2010 22:58

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 24 marca 2010 23:08:44 przy kursie: 23,65 zł
anty_teresa napisał(a):
Większość z walorów, które ja oceniałem jako niedowartościowane poszło do góry jak strzał z armaty.

No to gratuluję. A co teraz wg Ciebie jest kandydatem do strzału z armaty.
IMHO niezmiennie MCI, obstawiam też Petrola i wychodzę z przesłanek fundamentalnych - co jest powszechnie wyśmiewane Angel
W Gancie petardy nie widzę, ale jest lepszy niż rynek. Ciekawie tą firmę układają.
Wzrost segmentu obiektów na wynajem, własne firmy budowlane, wjazd do Wawy i być może Pragi. Może mam za małą wyobraźnię, ale nie wyobrażam sobie żeby w niedalekiej przyszłości zysk nie doszedł do 100 mln rocznie, a wtedy kursik raczej nie utrzyma się na obecnym poziomie.

discopolo
0
Wysłane: 24 marca 2010 23:12:52 przy kursie: 23,65 zł
buldi napisał(a):
discopolo napisał(a):

Grubo szyjesz.
Może dlatego że wyceny StockWatcha bywają irytująco nierozsądne.

Ale średnia z tych wycen bije 2 x WIG w paro miesiecznych testach.
Mnie irytuje coraz bardziej to że obiecałeś zajrzeć ostatnio na testy po podobnej dyskusji.
Może zróbcie z "granatowym" swoje-lepsze wyceny.
Obiecuje je przetestować, jakem buldi.

Nie da rady. Przecież nie wycenię kilkudziesięciu, ani tym bardziej kilkuset spółek.
Mój faworyt jest znany. To MCI. Bije rynek dosyć wyraźnie, a to dopiero początek bo już niedługo kursy dwucyfrowe.

realvalue
0
Wpisów: 12
Wysłane: 24 marca 2010 23:32:33 przy kursie: 23,65 zł
Atmosfera tężeje. ;)

Z ciekawostek: www.gpw.pl/zrodla/gpw/spws/spw...

Cytat:

Lp Nazwa Cena (zł) Wolumen Wartość obrotu(tys. zł)
...
8 GANT-PDA 25,00 120 500 6 025
...
Edytowany: 24 marca 2010 23:41

buldi
0
Wysłane: 24 marca 2010 23:35:20 przy kursie: 23,65 zł
Disco z tą jedną wyceną też coś chyba nie tak.
Na potrzeby dyskusji wyliczyłem średni zwrot od początku testów (od 4,05,2009) do ubiegłego piątku:
portfel wg średniej z wycen +68,98%
WIG +37,21%
MCI +22,82% (5,04 kurs początkowy)
A więc Twój faworyt bije rynek - ale w czym innym. Normalna ciąża trwa 9 miesięcy a Ty w tym wypadku jesteś juz 11 miesięcy przy nadziei.Angel
Edytowany: 24 marca 2010 23:35

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 25 marca 2010 00:06:45 przy kursie: 23,65 zł
Ze względu na rolę jaką pełnię w serwisie nie bardzo chciałbym zagłębiać się w szczegóły Diso. powiem jedynie, że z WIG20 najbardziej liczę na Lotosa z paru powodów.
-program 10+
-zapasy obowiązkowe
-poprawa marż i dyferencjału.
Zagrożeniem jest ciężar kredytów, ale te wymagalne będą dopiero za jakiś czas. Ważne jest też zachowanie złotówki.
Ta się składa, że automat widzi to podobnie do mnie. :)
Jakiś sens więc jednak w skanerze jest. Tylko jeśli już stosować go na rzeczywistym portfelu to trzeba dywersyfikować portfel jak to robi Buldi. Co najmniej 10 spółek.

discopolo
0
Wysłane: 25 marca 2010 08:53:25 przy kursie: 23,65 zł
anty_teresa napisał(a):
Ze względu na rolę jaką pełnię w serwisie nie bardzo chciałbym zagłębiać się w szczegóły Diso. powiem jedynie, że z WIG20 najbardziej liczę na Lotosa z paru powodów.
-program 10+
-zapasy obowiązkowe
-poprawa marż i dyferencjału.
Zagrożeniem jest ciężar kredytów, ale te wymagalne będą dopiero za jakiś czas. Ważne jest też zachowanie złotówki.
Ta się składa, że automat widzi to podobnie do mnie. :)
Jakiś sens więc jednak w skanerze jest. Tylko jeśli już stosować go na rzeczywistym portfelu to trzeba dywersyfikować portfel jak to robi Buldi. Co najmniej 10 spółek.

Nie twierdzę że scaner jest bez sensu. Pisałem tylko że bywa "irytująco nierozsądny".
Mam konstruktywną propozycję. Akcje kilku spółek najbardziej preferowych przez scaner warto żeby zespół StockWatcha dodatkowo wycenił ręcznie.
Wprawdzie niektóych gwiazd się w ten sposób nie wykryje bo scaner ich nie wyróżni, ale przynajmniej unikniemy komedii w stylu Techmexu gdzie każdy głupi widział totalną lipę a w scanerze było numero uno. Unikniemy także komedii w stylu Ganta gdy po niesensacyjnym raporcie niedowartościowanie ponad 200% zamienia się w przewartościowanie.

discopolo
0
Wysłane: 25 marca 2010 09:08:30 przy kursie: 23,80 zł
buldi napisał(a):
Disco z tą jedną wyceną też coś chyba nie tak.
Na potrzeby dyskusji wyliczyłem średni zwrot od początku testów (od 4,05,2009) do ubiegłego piątku:
portfel wg średniej z wycen +68,98%
WIG +37,21%
MCI +22,82% (5,04 kurs początkowy)
A więc Twój faworyt bije rynek - ale w czym innym. Normalna ciąża trwa 9 miesięcy a Ty w tym wypadku jesteś juz 11 miesięcy przy nadziei.Angel

Śmiało możesz opracowywać ulotki reklamowe funduszom inwestycyjnym.
Oni prawie zawsze przegrywają z indeksami, a na reklamówkach są zawsze górą.

Wyjątkowo tendencyjnie dobrałeś okres porównawczy. Weź rok lub kwartał zobaczysz zupełnie inne rzeczy. Inna sprawa że value investing najlepiej oceniac dopiero po 2-4 latach.
Nie należy tego mylic z wejściem w MCI trzy lata temu. Każdy kto wtedy je posiadał, może z wyjątkiem Czechowicza, był bardzo nierozsądny. Natomiast ceny po wyjściu z Bankiera, ale przed 5.00 były bardzo atrakcyjne fundamentalnie. Teraz jest wyraźnie drożej, ale nadal mamy do czynienia z atrakcją. Moja autorska wycena MCI brzmi 20zł. Horyzont-przyszły rok. Ponadto przypuszczam że uda się cena w okolicach 30zł bo przewartościowanie może się chętnie pojawic po niedowartościowaniu.

buldi
0
Wysłane: 25 marca 2010 09:44:44 przy kursie: 23,80 zł
Nie kombinowałem z dobieraniem okresu, po prostu od początku maja mam dowody na skuteczność wycen na podstawie testów, które z lekkością mimozy podważasz.
W tym samym więc okresie porównałem na Twoją poniekąd prośbę wynik MCI.
Ale zgoda powinno się porównać dłuższy okres inwestycyjny, by wynik był bardziej wiarygodny, dlatego póki co testy trwają.
Do MCI nie mam osobistych urazów, sam parę razy byłem w posiadaniu, tyle że to ostatnio nie mój horyzont. Twoja wycena w dłuższym okresie jest bardzo prawdopodobna.

Dajmy pass z tym tematem na Gancie.

Edytowany: 25 marca 2010 09:46

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 25 marca 2010 10:05:37 przy kursie: 23,80 zł
buldi napisał(a):
Dajmy pass z tym tematem na Gancie.

Popieram.
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 25 marca 2010 11:05:10 przy kursie: 23,80 zł
Discopolo, odpowiadam na Twoją interpelację, bo podważasz istotę działania SW, stawiając serwis w złym świetle, z czym chciałbym polemizować, i uświadomić/przypomnieć, że:
- wyceny SW nie są rekomendacjami. zastępują przeliczanie na kalkulatorze: 12 wycen x 350 spółek x minuta dziennie = oszczędzają jakieś 70 roboczogodzin dziennie osobom, które interesuje analizowanie fundamentalne,
- wyniki wycen są komentowane przy okazji raportów i w ich kontekście,
- mechanizm wycen jest najlepszy z możliwych i osiągalnych (tu się będę upierał, pokaż mi nie tyle lepszy, pokaż mi jakikolwiek choćby równie dobry!), na dodatek niekiedy ulepszany, o czym informuję na odpowiednich wątkach,
- jeśli sięgniesz po jakąkolwiek literaturę z zakresu wycen to w pierwszym rozdziale przeczytasz, że wycena m.in. zależy od celu oraz od odbiorcy. Inaczej ją zrobi bank, inaczej fundusz, inaczej firma wzywająca, inaczej syndyk. SW dostarcza praktycznie pełne spektrum metodyczne. Automat nie dostarcza interpretacji ani hipotez na temat tego, która wycena jest w danej chwili preferowana przez rynek i dlaczego,
- Gant miał +200%, a teraz ma około 0% od średniej? Tak było. Algorytm nie uległ zmianie, natomiast zmieniły się dane wejściowe ze spółki. Miał +200%, a nie rósł - to nie jest argument za "nierozsądnością" wycen, tylko jeszcze jeden dowód na to, że rynek dyskontuje. Jak widzimy, w tym wypadku całkiem nieźle,
- nikt nie będzie wyceniać "ręcznie", dlatego że żadne spółki nie będą preferowane, oraz dlatego że to wprowadza czynnik uznaniowy, subiektywny. Domy maklerskie wyceniają ręcznie i opinia o jakości tej pracy jest powszechnie znana. Powiedzmy, że nie ma sensu ich dublować. salute

Jeżeli c.d. tematu to tutaj:
www.stockwatch.pl/forum/defaul...
albo tutaj:
www.stockwatch.pl/forum/defaul...

discopolo
0
Wysłane: 25 marca 2010 11:28:44 przy kursie: 23,80 zł
@ WatchDog

To dobrze że podważam. Tak hartuje się stal Angel
Oczywiście rozumiem te rzeczy, które piszesz.
W dodatku przed chwilą zaproponowałem na stosownym wątku wiarygodny test.
IMHO jeśli taki test przekonująco w paroletnim horyzoncie wygracie to jesteście wielcy.
Natomiast jeśli wynik będzie mizerny to "istota działania SW" lekko ucierpi.

Oczywiście bezkrytyczne wchodzenie w liderów rankingu wycen nie brzmi rozsądnie, ufanie rekomendacjom biur maklerskich też nie jest sportem który uprawiam.

Jednak jeśli Wasz ranking wycen jest wartościowy to zaproponowany przeze mnie portfel wygra wyraźnie z WIG.
Nie wiem czy będziecie mieli ochotę na taki test. Osobiście jestem zbyt leniwy i nie mam dostępu do archiwalnych rankingów wycen SW.
Nie wiem czy Wasz ranking jest wartościowy. Może jest, a może nie.
Historia rynków finansowych jest historią szukania złotego Gralla.
Życzę powodzenia. Będzie Wam potrzebne bo jak dotąd wszyscy poszukiwacze polegli.
Edytowany: 25 marca 2010 11:30

digital_world
0
Wpisów: 184
Wysłane: 25 marca 2010 12:10:41 przy kursie: 23,80 zł
Wracając do tematu.

kliknij, aby powiększyć

Przebije błękitną linię trendu spadkowego?
Mój blog: vibender.pl
Edytowany: 25 marca 2010 14:42

sadar1975
0
Wpisów: 2
Wysłane: 25 marca 2010 14:24:49 przy kursie: 23,80 zł
Witam!

Myślę, że przebije ale Shhh
Wig-dewel przecież przebił.

Pozdrawiam,

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 25 marca 2010 15:00:03 przy kursie: 23,80 zł
Zależy. Od tego czy mWIG i WIG20 przebiją 2500. A to zależy od tego czy PKO i PKN przebiją 40zł. A to zależy od usa. Ale jak się nie uda to się nie zdziwię bo trochę się gant zasapał po ostatnich wzrostach. Natomiast jeśli przebije, to ciężko go będzie zatrzymać..
Aktualnie: MRB(100%)

sadar1975
0
Wpisów: 2
Wysłane: 25 marca 2010 15:26:54 przy kursie: 23,80 zł
Tylko, że mWIG ma dużo większą przestrzeń do wzrostów niż WIG20.
Zawsze kurs Ganta może się dokleić do górnego ograniczenia i wystrzelić w najmniej spodziewanym momencie.

Pozdrawiam,

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 25 marca 2010 19:30:20 przy kursie: 23,80 zł
na wskaznikach ROC, Momentum przebił i juz nawet zdazyl wrocic do przebitej lini trendu spadkowego, wiec teoretycznie moze przebic, a czy szcyt bedzie potwierdzony i czy moze nie bedzie to czasem falszywe wybicie to zobaczymy
Edytowany: 25 marca 2010 19:31

arturpap
0
Wpisów: 38
Wysłane: 25 marca 2010 21:33:51 przy kursie: 23,80 zł
no moi drodzy po dzisiejszej sesji w USA chyba wszystkie pytania znalazły już odpowiedz, jutro bronimy wsparć , pytanie czy wytrzymają Think

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 26 marca 2010 13:39:49 przy kursie: 23,60 zł
Dzizas, co tu się dzieje na tym forum normalnie? Może jakiś powrót do fundamentów? Mam nadzieję, że nie obrazicie się na mnie, jak dopiero dziś zamieszczę omówienie sprawozdania rocznego. salute

Tutaj link do wskaźników: [ www.stockwatch.pl/gpw/gant,wyk... ]

Sprawozdanie zasadniczo jest beznadziejne jeśli chodzi o jego wartość informacyjną i jakość prezentacji danych. Przede wszystkim nie zaprezentowano informacji o poszczególnych inwestycjach prowadzonych przez spółki grupy Gant. Nie mamy więc wiedzy o inwestycjach rozpoczętych, o tym ile czego i za ile sprzedano i jakie prace budowlane prowadzone są na kontraktach i ile grupa na tym zarabia. Dla faktycznej oceny sytuacji spółki i możliwości osiągania przez nią zysków to są raczej podstawowe dane. Niefajnie, że tego nie mamy. puke_l

No to jak już sobie ponarzekałam to mogę przejść do liczb.

Przede wszystkim w 2009 roku spółka miała ujemne przepływy pieniężne netto. Na koniec 2009 roku gotówki jest na tyle mało, że nie starczy chyba na nic – 7 baniek przy tej wielkości grupie to lekka farsa d'oh! . Najbardziej niepokojąca w tym zakresie jest sytuacja w przepływach operacyjnych, które z kwartału na kwartał zmieniały się jak chorągiewka. Do tego jakimś cudem musiały być dopasowywane przepływy finansowe, żeby dało radę wszystko spiąć i jednocześnie pospłacać wiszące kredyty.

Kredytów właśnie jest dosyć dużo. Na tyle dużo, że przepływy w żaden sposób nie starczały w 2009 roku na pokrycie tych krótkoterminowych. Dlatego właśnie spółka zadłuża się jeszcze bardziej, roluje kredyty, emituje co się da i renegocjuje terminy ich spłat. Wyboru innego nie ma. Wprowadzenie do SF zawiera informację, że spółka przeliczyła wpływy gotówkowe, która wypracowała do połowy marca 2010 roku. I stwierdzili, że ich poziom jest satysfakcjonujący i wystarczy na pokrycie bieżących potrzeb. Też się cieszę ich szczęściem ale dla mnie to za mało rzetelna informacja o bezpieczeństwie sytuacji finansowej.

O tym wszystkim świadczą ciekawe wartości wskaźników:
Rotacja należności 76 dni
Rotacja zobowiązań 349 dni puke_l

Ta zmienna sytuacja w zakresie przepływów operacyjnych dotyczy najpewniej działalności deweloperskiej. Piszę najpewniej, bo nie mamy szczegółowych informacji. Bo w przypadku usług budowlanych, które w 2009 roku odpowiadały za 20% przychodów ze sprzedaży, zarówno przychody jak i wpływy dokonywanej są raczej systematycznie (zaawansowanie kontraktu i te sprawy). Budowanie mieszkań jest cały czas podstawą działalnością Ganta. Dało w 2009 roku około 80% przychodów i dużo lepsze zarobki niż pozostałe branże. Dla przykładu: 25% w porównaniu do 5% usług budowlanych.

Ciekawie zaprezentowane są plany Ganta na 2010 rok. Planowane jest rozpoczęcie budowy około 1500 nowych mieszkań ale szczegóły mają zostać przedstawione w następnych sprawozdaniach binky Podano też zdanie, że sprzedaż z 2009 roku „wyczerpała ofertę spółki”. To jest dla mnie niezrozumiałe, ponieważ na wartości zapasów (czyli tam, gdzie deweloperzy wykazują nakłady na budowane mieszkania) wykazano około 500 baniek. To trochę sprzeczna informacja, no nie?

Ciężko odnieść się w jakikolwiek sposób do rachunku wyników, bo w zestawieniu do zeszłego roku wartości są absolutnie nieporównywalne. Z resztą cały rok 2009 też charakteryzował się niezłymi skokami i spadkami. Udaje się po prostu powoli upychać na rynku mieszkania, które wcześniej nabywców nie miały. Najważniejsze, że jest zysk netto i to nawet okazały.

Ale do niego biegły ma zastrzeżenia w opinii. Sugeruje na przykład odpisy związane z trwałą utratą wartości aktywów – wartości firmy na 55 baniek i jeszcze 11 baniek na akcje Inkatus S.A. Takie działanie pochłonęłoby cały zysk. A uzasadnienie dla odpisu zawiera samo sprawozdanie, w którym Gant sam napisał, że istnieje ryzyko niezrealizowania się planowanych przepływów pieniężnych z jednej z inwestycji. Druga – notowana na giełdzie – jest najnormalniej w świecie błędnie wyceniona. Shame on you

Takie uwagi to jest dość poważna sprawa. Bo dziś spółka – mimo wskazania przez siebie ryzyk – usilnie twierdzi, że inwestycje przyniosą korzyści. I dlatego wykazuje zysk. Ale w niedługiej przyszłości może się okazać, że korzyści w postaci przychodów ani gotówki nie będzie. I stratę się rozpozna tak czy siak, tylko później. A później nie do końca będzie lepiej. Shame on you

Kolejne sprawozdanie, które jakościowo do Ronsona ma 100 lat.

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 26 marca 2010 13:41

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 marca 2010 15:45:15 przy kursie: 23,60 zł
...dwie godziny po powyższym poszedł komunikat o zakończeniu emisji obligacji. Próbowali uplasować za 50 mln zł, udało się za niecałe 20 mln.

Cytat:
Emisja obligacji (informacja poufna)
Podstawa prawna: Na podstawie art. 56 ust. 1 pkt 1 ustawy o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych, Zarząd GANT DEVELOPMENT S.A. informuje, że w dniach od 23 do 25 marca 2010 r. przeprowadzono emisję niezabezpieczonych dwuletnich obligacji na okaziciela na kwotę nie większą niż 50.000.000 zł. Wartość nominalna i cena emisyjna jednej sztuki obligacji ustalona została na 1.000 zł. Obligacje podlegają wykupowi w dniu 29 marca 2012 r. według ich wartości nominalnej. Obligacje są oprocentowane według stawki WIBOR 3M plus marża. Oprocentowanie wypłacane będzie w okresach kwartalnych na zasadach określonych w Warunkach Emisji Obligacji. Liczba właściwie subskrybowanych obligacji wyniosła 28.850 sztuk o łącznej wartości nominalnej 28.850.000 zł.
Podanie niniejszej informacji do wiadomości publicznej uzasadnione jest faktem, iż emisja obligacji ma bezpośredni wpływ na ocenę sytuacji finansowej Emitenta.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

71 72 73 74 75

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,258 sek.

niequzyr
awfccsqe
svxzwhdr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sydejtuf
inkrwynr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat