PARTNER SERWISU
ijkeuvza
436 437 438 439 440

Kiedy dno bessy?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 2 kwietnia 2010 15:14:16
A co sądzicie o takim podsumowaniu.

Cytat:
Stopa bezrobocia w USA w marcu 9,7 proc., ubyło 162 tys. miejsc pracy
PAP - Biznes
2 Kwi 2010, 14:46

02.04. Waszyngton (PAP) - Stopa bezrobocia w USA w marcu wyniosła 9,7 proc., wobec 9,7 proc. w lutym - podał w piątek amerykański Departament Pracy w komunikacie.
W marcu liczba miejsc pracy w sektorach pozarolniczych spadła o 162 tys., podczas gdy w lutym spadła o 14 tys. po korekcie.

Analitycy ankietowani przez agencję Bloomberg spodziewali się w marcu stopy bezrobocia w USA na poziomie 9,7 proc. oraz że liczba miejsc pracy w sektorach pozarolniczych spadnie o 184 tys. (PAP)

kliknij, aby powiększyć

To jak to jest ubyło tych miejsc pracy, czy przybyło.
Wg mnie przybyło tylko mniej niż oczekiwano.

Taurus ja rozumiem o co chodzi z tymi zarobkami, ale to że zamiast spodziewanego wzrostu spadły nie jest bez znaczenia, bo 70% amerykańskiego PKB generuje popyt pochodzący z tych min zarobków. Bezrobocie bez zmian x niższe stawki daje mniejszy popyt.
Edytowany: 2 kwietnia 2010 15:17

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 2 kwietnia 2010 15:21:46
Skoro w sektorze pozarolniczym wzroslo zatrudnienie to ktos musial zaczac pracowac :) nie zapominajmy ze duza czesc ludzi nie pracujacych nie jest brana do statystyk :)

Wole aby o 180tys wiecej ludzi pracowalo anizeli wzrost plac o 0.2% daje to lepsze efekty :)

A PB chyba sie popier... i mysla ze dzisiaj 1 kwiecien :)

buldi
0
Wysłane: 2 kwietnia 2010 15:32:00
Wg Yahoo Finance spodziewany wzrost zatrudnienia miał wynieść +190tyś
100tyś z powodu "spisu"
50tyś wzrost w stosunku do lutego z powodu śnieżyc i innych dupereli pogodowych
40tyś z powodu tymczasowych zatrudnień w przemyśle
same jednorazówki, a artykuł z przed paru dni.

162tyś to dane gorsze od oczekiwań.
Edytowany: 2 kwietnia 2010 15:46

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 2 kwietnia 2010 15:38:38
@ buldi,

Ja też tak rozumiem te dane. Przybyło miejsc pracy. I to 168 tys. Czy to są ci ankieterzy spisu powszechnego czy już następni ? Pisałem tu gdzieś na wątku, że mój kolega pracujący w GM mówił mi ostatnio będąc w Polsce, że zaczeli przyjmować ludzi do roboty na stanowiska robotnicze.

JA MYŚLĘ, ŻE TO SĄ TE DANE, pod które rosło wczoraj. Przecież to jest pierwszy wyrażny plus od miesięcy. Rynek pracy w usiech to było największe zmartwienie.
Zgadzam się z Taurusem, że lepiej mieć robotę o 0,1% niżej płatną niż jej nie mieć. W realu takie obniżenie godzinówki o 0,1% oznacza przyjęcie nowych, niskopłatnych pracowników. Nie zmniejszenie innym płacy. Dla całości gospodarki 2 plusy:
więcej kasy na zakupy,
więcej podatku od płacu do budżetu - deficyt mniejszy

W sumie te oba - zaczyna się kręcić.
Zobaczcie co się dzieje na koperku i ropie. Dla mnie lada chwila dojdzie tam do przegrzania. I w tym upatruję zagrożenia na świecie.

Co do naszego WIGusia. To będzie mniej wesoło.
1. Scenariusz 2 odrzucam
2. Scenariusz nr 1 - jazda na 3000 prawie bez trzymanki i umacnianie się złotego.
Tylko tu jest kwestia proporcji. Jeżeli szybciej będzie rosła cena ropy niż dewaluował dolar to ceny produktów ropo pochodnych podskoczą, że aż miło. Przecież dziś wszystko jest z plastyku. Te wzrosty cen zatrzymają konsumpcję. Umocnienie złotego spowoduje, że te koncerny, które mają produkcję w różnych krajach zaczną ją w Polsce redukować, by przenieść gdzie taniej. I w Polsce bezrobocie kolejny raz zacznie rosąć (kolejny bo teraz będzie krótka przerwa na odbicie po zimie i prace polowe). No i na forexie może dojść do przesilenia. Ja obstawiam poziom 2,5 za $,(przy 1,4 €/$). Może pojedziemy jeszcze ciut wyżej +2,2 i 1,5, kto wie ? Ale to by znowu doprowadziło do rzezi wśród eksporterów i załamania na rynku
Oczywiście w wariancie 2,2 i 1,5 fundusze reklamowałyby się 50% wzrostem w ostatnie 1/2 roku blackeye

Wesołego Alleluja dla wszystkich Stockwatcherów i animatorów portalu.
WD prowadż nas dalej. Niekoniecznie na szczyty blackeye

Wszystkiego najlepszego wszystkim Boo hoo!
Edytowany: 2 kwietnia 2010 15:43

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 2 kwietnia 2010 15:54:12
buldi napisał(a):
Wg Yahoo Finance spodziewany wzrost zatrudnienia miał wynieść +190tyś
100tyś z powodu "spisu"
50tyś wzrost w stosunku do lutego z powodu śnieżyc i innych dupereli pogodowych
40tyś z powodu tymczasowych zatrudnień w przemyśle
same jednorazówki, a artykuł z przed paru dni.

162tyś to dane gorsze od oczekiwań.

Za to wydłuża się czas pracy w tygodniu. Do etapu wzrostu zatrudnienia dopiero dojdzemy.
Prawidłowa sekwencja poprawy wygląda następująco:
bezrobocie przestaje rosnąć/wydłuża się tydzień pracy/bezrobocie spada/konsument staje się silny

Wszystko idzie dobrze. Tylko jeszcze nie jesteśmy na etapie spadku bezrobocia.

ami
ami
0
Wpisów: 197
Wysłane: 2 kwietnia 2010 16:26:05
W pudelku biznesu to wypisują przeróżne rzeczy. Np ostatnio czytałem, że za 25lat jeden pracownik będzie utrzymywał 2 emertów. Takich wyliczeń dokonał redaktor z następujących danych prognozowanych:
w 2035r będzie 20,7mln pracujących i 9,7 mln emerytów.

Niech ten człowieczek wróci do przedszkola i nauczy sie liczyć!
To nie jeden pracujący będzie utzymywał dwóch emerytów lecz dwóch pracujących będzie utrzymywało jednego emeryta. Obecnie to ok. 3,5 pracującego utrzymuje jendego emeryta.

Podobnie pomieszało im się z dzisiejszymi danymi.

Dane sa bardzo dobre. Szczególnie, że prognozy były uważane za wygórowane i niemożliwe do spełnienia stąd przez moment zapachniało korektą (przedwczoraj). Jednak juz wczoraj patrzyłem jak wzrasta LOP na wzrostach a to świadczy, że już co niektórzy wiedzieli, że korzystne prognozy sie sprawdzą.

Wczoraj SP odbił sie od linii kanału wzrostowego i przyczaił się tuż pod górnym ograniczeniem konsoli która przybrała postać prostokąta. Myślę, że po takich danych w poniedziałek nastąpi próba wybicia górą z tego prostokąta i marsz w kierunku 1200pkt.
Jeśli ten scenariusz sie sprawdzi, to we wtorek na GPW już na otwarciu wywali bezpieczniki posiadaczom shortów i to spowoduje powstanie luuuki hossy z kierunkiem na 2600 Angel
Panic sale?!! Buy! Buy! Buy!

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 2 kwietnia 2010 16:45:18
Wszytko dobrze tylko martwi mnie eur/dol ktory strasznie pikuje w dol, dosc niebezpiecznie to wyglada ...Think

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 2 kwietnia 2010 16:49:37

moje świąteczne podsumowanie jest takie: dane nic nie zmieniły, a wręcz utwierdziły w przekonaniu, że koniec kryzysu albo już dawno za nami, albo na horyzoncie już go widać. bezrobocie przestało spadać i od nieszczęsnych 10,2% mamy "tylko" 9,7%. to spadek az o 0.5% (nominalnie)

technicznie i na surówkach (ropa, koperek) i na fw20 mamy bardzo duże ORGRy z bardzo dużym zasięgiem (na ropie ponad 100$ za baniaczek, fw20 okolice 2800) i chyba, wygląda na to, że się ziszczą. do tego dodam ciekawostkę, że LOP na czwartkowych wzrostach zwiększył się o prawie 10k do poziomu 116k. rosnący LOP przy wzrostach=mocne wybicie w górę. pytanie tylko, kiedy właściciele esek zaczną kasować pozycje? jeżeli powyżej 2600, to samo zamykanie pozycji wypchnie kurs w okolice 2700 na pierwszy odpoczynek.

pozostaje pytanie, czy mamy hossę i warto tym samym polować na akcje w dłuższym termin (bardziej prawdopodobne) czy to ostatni etap mini-hossy, gdy następuje ucieczka kapitału w surowce, które drożeją. pozostaje nam poczekać na odpowiedź, zamyślając się przy świątecznym jajeczku, jednocześnie życzę forumowiczą Wszystkiego, Potrójnego Najlepszego

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 2 kwietnia 2010 18:31:47
ami napisał(a):
W pudelku biznesu to wypisują przeróżne rzeczy. Np ostatnio czytałem, że za 25lat jeden pracownik będzie utrzymywał 2 emertów. Takich wyliczeń dokonał redaktor z następujących danych prognozowanych:
w 2035r będzie 20,7mln pracujących i 9,7 mln emerytów.

Niech ten człowieczek wróci do przedszkola i nauczy sie liczyć!
To nie jeden pracujący będzie utzymywał dwóch emerytów lecz dwóch pracujących będzie utrzymywało jednego emeryta. Obecnie to ok. 3,5 pracującego utrzymuje jendego emeryta.

To nie jest taka prosta liniowa zaleznosc, niestety...
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 2 kwietnia 2010 18:32

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 2 kwietnia 2010 19:33:25
Postaram sie wszystkie dane zebrac do qpy :)

Payrolls rose by 162,000 last month, less than anticipated, figures from the Labor Department in Washington showed today. The March increase included 48,000 temporary workers hired by the government to conduct the 2010 census, as well as job gains in manufacturing and health services.

Rprt Ministerstwa pracy pokazal ze w ostatnim miesiacu przybylo 162k miejsc pracy. Marcowy wzrost zawiera rowniez 48k pracownikow tymczasowych wynajetych przez rzad do przeprowadzenia spisu powszwechnego w 2010 roku, jak rowniez wzrost zatrudnienia w przemysle i uslugach zdrowotnych.

The government revised the January and February job count up by a combined 62,000, putting the March gain at 224,000 after including the updated data.

Rzad zrewidowal dane styczniowe i lutowe w gore lacznie o 62k miejsc pracy, zwiekszajac tym samym marcowe dane do 224k miejsc pracy.

Caterpillar Inc. is among companies adding staff, indicating the economic recovery that began in the second half of 2009 is starting to produce the jobs needed to lift consumer spending and sustain the expansion.

Caterpilar jest wsrod firm zwiekszajaych zatrudnienie, wskazujac ze odbudowa gospodarki zapoczatkowana w 2ej polowie 2009 zaczyna zwiekszac zatrudnienie potrzebne do podniesienia wydatkow i podtrzymania ekspansji.

Part of the payroll gain last month likely reflected a rebound from the February blizzards that set seasonal snowfall records in cities including Washington and Philadelphia, shuttering some businesses during the week of the government survey. Any hiring that would have taken place that week is figured into the March job count instead.

Czesc wzrostu zatrudnienia w ostatnim miesiacu prawdopodobnie jest wynikiem lutowych zamieci ktore obfitowaly w rekordowe opady sniegu w miastach wlaczajac DC i Phlily, zamykajac niektore firmy w czasie tygodnia gdy przeprowadzano rzadowe badania. Jakiekolwiek mogace powstac w tym czasie miejsca pracy sa wykazane w marcowym raporcie.

Private Hiring

Private payrolls increased by 123,000 in March, the third consecutive increase and the biggest since May 2007. Employment at government agencies climbed by 39,000 workers, reflecting the increase in census staff. Budget-constrained state and local governments reduced headcount last month.

Sektor prywatny

Zatrudnienie w sektorze prywatnym wzroslo o 123k w marcu, trzeci kolejny wzrost i najwiekszy od maja 2007. Zatrudnienie w rzadowych agencjach wzroslo o 39k pracownikow, co jest odzwierciedleniem wzrostu liczby pracownikow w spisie powszechnym.

Manufacturers increased staff for a third month, adding to evidence factories are at the forefront of the recovery. Construction companies, which may have been most influenced by the weather, boosted payrolls by 15,000 workers, the first increase since June 2007.

Przedsiebiorstwa zwiekszyly swoje zalogi w 3im miesiacu, pokazujac ze fabryki sa na poczatku odbudowy.
Firmy montazowe, ktore moglybyc najbardziej podatne na pogode, zwiekszyly zatrudnienie o 15k pracownikow, to jest 1wszy wzrost od czerwca 2007.

Genaralnie caly artykul jest napisany w tonie bardzo optymistycznym, nikt z wypowiadajcych nie podwaza powyzszych danych. Wyczuwa sie w ich wypowiedziach raczej ulge gdyz prawdopodobnie spodziewali sie wiele gorszych danych.
Czy te dane przyczynia sie do wywindowania indeksow na wyzsze poziomy, trudno powiedziec, ale biorac pod uwage fakt, ze spory % ludziuf ominal 1wszy etap hossy beda chcieli nadrobic stracony czas i rzuca sie na zakupy majac na uwadze ostatnie dane.

Link do artykulu - www.bloomberg.com/apps/news?pi...

Pozdr

Wszystkiego naj na nadchodzace Swieta Wielkanocne, dla calej Flying Crew of the SW i forumowiczow.
salute

Płyń za rekinem trafisz do ludzi.
Edytowany: 2 kwietnia 2010 19:36

slavo
0
Wpisów: 11
Wysłane: 3 kwietnia 2010 14:30:26
Taurus pomyliło Ci się. Nie 1 pracujący ma utrzymywać 3 emerytów, a 3 pracujących ma utrzymywać 1 emeryta, dzisiaj wygląda to tak że 4 pracujących utrzymuje 1 emeryta. Pozdr.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 kwietnia 2010 14:52:55
Wedlug oficjalnych prognoz jak narazie 3 ma utrzymywac 1 :) juz dzisiaj wiadomo ze te prognozy mozna sobie wlozyc w buty :) ciekawe kto i kiedy zmieni oficjalne prognozy :) jak nasi szanowni politycy nie przestana dbac tylko o wlasne kieszenie to jeszcze za mojego zycia i zapewne z moim udzialem zostana ....

michal_o
0
Wpisów: 54
Wysłane: 5 kwietnia 2010 16:36:49
Witam,

Arcydzieło w wykonaniu Grubasów, również tych z USA.

1. S&P właśnie pobił kolejny roczny rekord:
S&P 500 1181.03 1179.03 1185.44 1185.34 +0.61% 16:24.

2. Koperek również bije rekord za rekordem:
HG.F COPPER FUT 361.13 +1.02%.

Leszczyna w Polsce pozbyła się większości papiera, przy ostatniej "korekcie" szumnie
podkreślanej przez Grubasów !
Co więksi IDIOCI nawet nabrali S-ek / chodź w to NIE CHCE mi się wierzyć ?

Cóż, każdy jest kowalem swojego losu...

Dalszy komentarz zbędy...

Pozdrawiam,
Michał.

michal_o
0
Wpisów: 54
Wysłane: 5 kwietnia 2010 17:12:29
Ciekawe dane, bardzo...

Dotyczące amerykańskiego bezrobocia / de facto ilości nowo-tworzonych miejsc pracy w
USA.

yelnick.typepad.com/.a/6a00d83...

i co najważniejsze / w/g mnie:

(...)This timing for a rate increase should be bullish for stocks, in a Goldilock's sense: it seems good enough to support he 2010 earnings expectations but not so strong as to pull forward a Fed rate increase(...).

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 5 kwietnia 2010 19:47:42
Wpadłem ostatnio na blog naszego ulubieńca - Sławomira Dębowskiego - wirtuoza fal Eliotta. Na wszystkich wykresach spadki, ale na S&P500 to jest już jakieś kuriozum. Nie rozumiem tego Not talking Do samych szczytów hossy będzie rysował te spadki? Ktoś mu za ten pesymizm płaci, a sam siedzi na akcjach i elkach? Czy to po prostu przerost własnego ego i klapki na oczach?

Kiedyś Mathu wstawił tutaj wykresy, szkoda na to czasu, wystarczy przewinąć od góry do dołu pierwszą stronę na jego blogu.
Klika się i sprzedaje ;-)

buldi
0
Wysłane: 5 kwietnia 2010 19:51:20
michal_o napisał(a):

Pozdrawiam,
Michał.

Cóż Michał, idiotów nie brakuje, a ja jestem jednym z nich.
Na pocieszenie że tych mądrych z otwartymi długimi pozycjami jest dokładnie tyle samo - dla równowagi chyba.

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 5 kwietnia 2010 21:28:07
buldi napisał(a):
michal_o napisał(a):

Pozdrawiam,
Michał.

Cóż Michał, idiotów nie brakuje, a ja jestem jednym z nich.
Na pocieszenie że tych mądrych z otwartymi długimi pozycjami jest dokładnie tyle samo - dla równowagi chyba.

Michal O - wg mnie przesadziles nazywajac ludziuf siedzacych na S-ach idiotami. Pewnie kazdy z tych ''Idiotow'' mial swoje powody na podstawie ktorych zajal krotka pozycje tak samo jak ci, co zajeli pozycje dlugie. Skupmy sie na faktach a nie na obrazaniu kogos na lamach SW. Tak jak napisales ''kazdy jest kowalem swego losu'' i za swoje decyzje ponosi konsekwencje ....
Pozdrawiam wszystkich Short-ow i Long-ow
salute
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 5 kwietnia 2010 21:56:24
@Buldi, a Ty nie za wcześnie na S-ki usiadłeś?
byłem prawie pewien, że w okolicach 2580-2590 będziesz z barłogu wychodzić - jak odrobimy 50% ostatniej bessy.

buldi
0
Wysłane: 5 kwietnia 2010 21:58:52
Tak Lima Angel jeżeli popełniłem błąd, zapłacę zań własną kasą.
Taka giełda właśnie.

Dało mi do myślenia trochę Twoje ostatnie tłumaczenie dotyczące samej struktury wzrostu ilości miejsc pracy. Zapewne wypadło to strukturalnie lepiej od oczekiwań. Nie mniej sama ilość nowo utworzonych miejsc pracy jest niższa od oczekiwań.
162tyś to mniej od 190tyś.
Plusem dodatnim jest jednak również rewizja wcześniejszych wyników.
Czymże jednak jest owe 162tyś w skali 15mln bezrobocia?
Wiem, że to zwiastun - jaskółka, ale czy przypadkiem nie na zbyt wiele dyskontujemy?
Myślę że dzisiejsza sesja może mieć wpływ na jutrzejsze niekorzystne dla shortmannów otwarcie, natomiast co będzie dalej - zobaczymy.
Skrajności jednak tu nie widzę i myślę że przyjdzie nam na nie poczekać do ok 2800-2900 pkt. Teraz jednak liczę na korektę ostatnich wzrostów w imię dalszych jazd pólnocnych z których dopiero polecimy z hukiem.
Do pobicia szczytów poprzedniej hossy w najbliższych paru latach nie widzę podstaw.
Stawiam na dużą zmienność i spory odsiew spółek w między czasie.

0
Wysłane: 5 kwietnia 2010 22:01:47

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

436 437 438 439 440

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,545 sek.

nxoeolik
fighfnpb
tbkqnlgq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rqlcsbny
hetnoqil
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat