Ponoć pierwszy etap ma zostać otwarty na początku sierpnia.
Stawki za 1m2 wynajmu ok 20-25euro.
Moje osobiste zdanie - zaznaczaczam - jest takie że problem przy tych stawkach, w tym miejscu może tkwić po stronie popytu.
Lokalizacja - co prawda nie daleko od centrum Katowic, bo raptem ok 1km od "Spodka" ale dojazd kijowy. szczególnie jak dawne rondo stało się przelotowe. Kiedyś do drogi na Siemianowice - przy której zlokalizowane jest Reinhold Center zjeżdżało się z ronda, teraz sprawa się skomplikowała.
Mimo że to tak blisko od ścisłego centrum, po za cenami najmu to żadne Center, tylko dla tubylców - dawne zakłady poligraficzne na Wełnowcu (dawnej typowo robotniczej dzielnicy Katowic). Ktoś kto chce wynająć za taką kasę tam lokal raczej nie uzyska odpowiedzi "kiedy ruszą kolejne etapy" - a moim zdaniem dopiero powstały cały kompleks może nosić atrybuty "Center" i korzystać z przywilejów poziomu cen najmu.
Kolejny ogromny problem to pobliskie Silesia City gdzie faktycznie pielgrzymują tłumy nie tylko klientów ale i szukających ciekawych lokalizacji. Ten moloch to gigantyczna konkurencja.
Jak by tego było mało, uważam że mnimo że cena lokali nie odbiega od standardów w marketowych pasażach, te mają jeden dupny plus, przyciągają klientów markami dużych, tanich sieci jak np Carrefour czy Auchan. Moim zdaniem 80% klientów przechodzi obojętnie pasażami, co dziesiąty się zatrzyma i popatrzy, a jeden na X wejdzie i kupi.
Przy tych kosztach - by się utrzymać - należy mieć i odpowiedni obrót i marżę ( wg mnie to była główna przyczyna upadku Monnari - ostatecznie rozszarpannego w rodzinnym gronie) kiedy jednego zabraknie można sobie resztę darować. Tu nie ma " przyciągacza"
Dlatego uważam że projekt jest "przestrzelony".
Może kiedyś, kiedy będzie żyło się dostatniej - znajdą się chętni, ale dzisiaj gdy wszyscy tną koszty nie wierzę by zakotwiczył tam po tych cenach, ktoś z dłuższym stażem w biznesie.
By nie być jedynie jednostronnym krytykantem - dodam, że projekt i wykonanie tego, w co się obróciły dawne Zakiłady Poligraficzne - bardzo mi się podoba.
pozdro