PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 kwietnia 2010 22:45:52
przy kursie: 1,70 zł
konris napisał(a):Spróbuję odpowiedzieć, ale nie traktuj tego w kategoriach arbitralnych: 1. Nie sądzę w taki sposób można porównywać spółki. Dla mnie Twój wniosek "Wobec tego..." wydaje się nieuprawniony. 2. Nie wiem, czt właściciel wykorzystuje spółkę do własnych celów i nie wiem, jak rozumiesz to wyrażenie "wykorzystuje spółkę do własnych celów". 3. Odpowiem posrednio na zasadzie kontrastu: pomaga w tym sensie, w jakim np. renoma Krauzego nie pomaga Biotonowi... 4. Dlatego, że duży zwykle może więcej, łatwiej i dłuzej radzić sobie z róznymi problemami zanim upadnie. 5. Nie mam wiedzy na ten temat. 6. Bo jeden juz był (Dwory) i teraz byłoby niepożądane zamieszanie bez jednoznacznego (chyba) sygnału o korzysciach dla drobnego akcjonariatu. 7. Dobre, czyli dające zyski. I spółce, i akcjonariuszom. 8. Nigdy nie pisałem na ten temat. I wolę jak rosnie. Najlepiej - spokojnie. Tak niedawno było właśnie na tej spółce. 9. Zerknij uprzejmie: sindicator.net/baza_wiedzy/wsk...10. Nie twierdzę tak. 11. Też tak nie twierdzę. 12. Tak również nie twierdzę. 1. To nie był wniosek, raczej staram się Ci przekazać że podanie samych rentowności NIC nie pokazuje. sama czysta rentowność jest bezużyteczna. 2. Przez wykorzystanie do własnych celów rozumiem no sprzedaż posiadanych przez siebie akcji innych firm z poza branży. Czy to nie jest ryzyko? Tu staram się pokazać, że niestety nie dostrzegasz negatywów 3. A reputacja K. przeszkadza Biotonowi? Czy kurs BIO spada przez reputację? 4. To najlepszy jest KGH? Ma większe rentowności i kapitalizację? 5. Napisałeś przecież, że nie będzie ryzyk z emisją akcji... 6. W czym przeszkadza split? Nie odpowiedziałeś... 7. KGH daje więcej zysku... Z rentownością kapitalizacją i zyskiem jest lepszy? 8. Napisałeś... MACDO leży na glebie i tylko czekać, kiedy zacznie się wzbijać 9. Zerknąłem i nie kumam co mają rentowności do oscylatora Williamsa %R 10.11.12 Twierdzisz...: - spółkę rynkowo raczej nie jest przewartosciowana, gdyż wskaźnik %R służący do monitorowania i wychwytywania momentów przewartościowania/niedowartościowania akcji wskazuje na niedowartościowanie spółki i na sygnał kupna (7 kwietnia) oraz poziom silnego wyprzedania, aczkolwiek to niedowartościowanie nie gwarantuje jeszcze nagłej zwyżki ceny. Mylisz przewartościowanie z wykupieniem... biorę jednak odpowiednie słowo i z powyższego tekstu i znajomości budowy najprostszego oscylatora można wysnuć wnioski o jakie zapytałem
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
14 kwietnia 2010 23:15:37
Do anty-Teresa. Chyba częściowo nie zrozumielismy się.
1. Zgadzam się, że SAMA rentowność niewiele mówi, ale ja pisałem o niej w kontekście pozostałych spraw. 2. Tu też się zgadzam. Po to właśnie pisałem swe spostrzeżenia, by uzyskać takie właśnie opinie o niedostrzeganych przeze mnie negatywach (pozytywach). 3. Przykład Biotonu był tylko pewnym skrótem myslowym i wnioskiem płynącym z opoinii analityków, wypowiedzi na forach itp. W moim odczuciu - reputacja RK i jego ludzi (a szczególnie ukaranego Wilczegi) ma jednak wpływ na renomę spółki i jej atrakcyjność dla inwestorów. 4. Nie. Upraszczasz czy mnie podpuszczasz? Obaj wiemy, ze nie o to chodzi. 5. Nic nie pisałem o programie motywacyjnym. 6. Moim zdaniem split przeszkadzałby teraz w rozumieniu sytuacji spółki. Jak wiadomo z definicji - spółki przeprowadzają split w celu zwiększenia dostępności inwestorów do własnych akcji, a co za tym idzie do zwiększenia płynności własnych akcji. Dlatego wspomniałem o tym, bo sądzę, że wprowadzenie splitu mogłoby wprowadzić podejrzenie, że władze spółki obawiaja się jakichś przyszłych problemów z płynnoscią. Ale akurat tu raczej moglibyśmy dyskutować o ew. resplicie (ale nie każ mi tego tematu rozwijać). 7. Jak w pkt. 4. 8. Tak sądzę. Liczę, ze ten wskaźnik wkrótce (graficznie) zacznie się podnosić. Coś widzisz złego w tym moim oczekiwaniu? 9. Chodziło mi o te zdania: Wskaźnik %R jest bardzo podobny do oscylatora stochastycznego i służy do monitorowania i wychwytywania momentów przewartościowania/niedowartościowania akcji. /.../ Używając tego wskaźnika należy jednak pamiętać, iż przewartościowanie nie zawsze oznacza rychły spadek kursu i analogicznie, niedowartościowanie nie musi w żaden sposób gwarantować nagłej zwyżki cen instrumentu. Oba zjawiska, to jest niedowartościowanie jak i przewartościowanie, mogą utrzymywać się dłuższy czas, dlatego zaleca się stosowanie dodatkowych wskaźników lub innych metod analizy przy wyraźnych trendach wzrostowych lub spadkowych. 10. Nie mylę. Raczej łącze ze sobą te sprawy przy przygladaniu się spółce. Choć może faktycznie jest to nieprofesjonalne (jestem z wykształcenia humanistą a nie ekonomistą, i do tego samoukiem giełdowym)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 kwietnia 2010 00:23:53
1)Jeśli poruszasz jakiś wskaźnik fundamentalny to trzeba go do czegoś odnieść. Ja odniosłem go do CPS. Sam zauważyłeś, że to nic nie mówi... Aby „jakoś” ocenić spółkę, nawet w najprostszym modelu trzeba więcej informacji, czytaj więcej wskaźników. Ty takich nie zawarłeś, przez co Twoja wypowiedz nie niesie żadnej treści. 3)Reputacja głównego akcjonariusza ma znaczenie dla drobnych inwestorów i jest raczej mało związana z wycenami akcji. Jeśli spółka jest dobrze zarządzana to bez względu na reputację jej wartość wewnętrzna będzie rosnąć. Dla mnie nie ma różnicy biznesowej czy na moje pieniądze będzie pracował złodziej, czy zaknonnica. Najważniejsze żeby umiała zarabiać pieniądze. 4)Oczywiście, że podpuszczam. Wykazuję, lub próbuję wykazać błędy w Twoim rozumowaniu. Podajesz coś jako tezę(potężna kapitalizacja jest pozytywem spółki), ale nie potrafisz tego uargumentować. 5)O programie motywacyjnym nie pisałeś, ale napisałeś: konris napisał(a): brak "zagrożeń" czy zawirowań rynkowych w postaci emisji nowych akcji lub splitów
Program motywacyjny jest emisją nowych akcji. W programach motywacyjnych ucieka wartość. Ja postrzegam takie programy jako zawirowania i zagrożenia z emisji nowych akcji. 6)A co ma piernik do wiatraka? Czy ewentualny resplit na akcjach groszowych oznacza, że zarząd spodziewa się większej płynności? 7)Jak w punkcie 1. Dobre wyniki jest pojęciem tak absurdalnym, niemierzalnym że nie ma żadnej wartości. Co to dla Cienie oznacza? Czy te wyniki są w cenie czy nie? Jak to oszacować? No właśnie... Odpowiedz na te pytania daje jakąś informację. Rzucone hasło jest bezwartościowe. 8) Jak będzie płaski przez 2 lata to też będziesz zadowolony z czekania? 9) niedowartościowanie/przewartościowanie to pojęcia zarezerwowane dla analizy fundamentalnej. W analizie technicznej używa się pojęć wykupienie i wyprzedanie. Opis wskaźnika jest zbędny. Ważniejsza jest jego formuła. pl.wikipedia.org/wiki/%25R_Wil...Wskaźnik osiąga 0 czyli absolutne wykupienie jeśli dzisiejsza cena jest najwyższą z n dni. Teraz jest bardziej zrozumiałe? Czyli jeśli dziś masz 101 a przez dziesięć dni ceny poruszały się w przedziale 90-100 to jest wykupienie i ma spaść? Powtarzasz więc bzdury rozpowszechnione w internecie 10) Dokładnie jest jak napisałem.
Edytowany: 15 kwietnia 2010 11:47
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-10-26 Wpisów: 33
Wysłane:
29 kwietnia 2010 16:12:22
przy kursie: 1,76 zł
Czy uważacie, że mamy do czynienia na wykresie z formacją flagi? Pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
12 maja 2010 10:31:42
przy kursie: 1,73 zł
W piątek będą wyniki za 1Q. A było już 164,23 mln zł skonsolidowanego zysku netto w 2009 roku wobec 90,91 mln zł zysku rok wcześniej. Zysk operacyjny grupy: 178,22 mln zł wobec 140,42 mln zł zysku rok wcześniej. No i warto zajrzeć tu: link
Edytowany: 12 maja 2010 10:40
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
13 maja 2010 20:42:54
przy kursie: 1,83 zł
Kurs spółki wyszedł górą z krótkoterminowego kanału spadkowego:  kliknij, aby powiększyćCzy jutro pokona ważny opór na 1,85?
Edytowany: 13 maja 2010 20:43
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
14 maja 2010 09:16:26
przy kursie: 1,80 zł
Zdenio, moim zdaniem na flagę to zbyt długo się formacja kształtowała. Addi, jak oceniasz potencjalny zasięg ruchu? Mi wychodzą okolice 2.20 - 2.25, tam też znajduję się następny opór. Zasięg wyliczyłem z ruchu poprzedzającego konsolidację (na tygodniowym).  kliknij, aby powiększyćKlika się i sprzedaje ;-)
|
|
0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
15 maja 2010 22:06:31
v3nom napisał(a):Addi, jak oceniasz potencjalny zasięg ruchu? Mi wychodzą okolice 2.20 - 2.25, tam też znajduję się następny opór. Zasięg wyliczyłem z ruchu poprzedzającego konsolidację (na tygodniowym). Z pewnością do tego poziomu w niedalekiej przyszłości dojdzie. W nadchodzącym tygodniu spodziewam się korekty spadkowej.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 maja 2010 00:17:46
Omówienie wyników kwartalnych GK Synthos S.A. Wielu inwestorów zachwyca się wynikami kwartalnymi. Ciężko się z poprawą całokształtu nie zgodzić, ale ważne aby zdawać sobie sprawę z negatywów jakie się pojawiają. Przychody spółki były rekordowe w całej historii istnienia mimo że pierwszy kwartał nie jest najlepszy w roku. To naprawdę robi wrażenie. Wzrosty przychodów nie są kosmetyczne. W odniesieniu do poprzedniego kwartału przychody zwiększyły się o 26% a w odniesieniu do pierwszego kwartały roku poprzedniego o 37%. Sprzedaż została napędzona ożywieniem gospodarczym w szczególności dużą konsumpcją w Chinach. Przemysł motoryzacyjny czyli główny odbiorca produktów spółki znacząco odżył. Drugi pod względem sprzedaży segment także wykazał się wzrostem sprzedaży i to pomimo srogiej zimy w Europie. Jeśli ceny ropy gwałtownie nie wzrosną, to przy normalnym wzroście sprzedaży materiałów styrenopochodnych w II i III kwartale sprzedaż może być jeszcze większa. Tutaj należą się wszelkie słowa zachwytu. Troszkę entuzjazm stygnie, po stwierdzeniu utraty rentowności. W analogicznym kwartale przed rokiem uzyskano na sprzedaży brutto marżę w wysokości 24%. Teraz znacznie mniej, bo tylko 19%, ale podobnie za to do poprzedniego kwartału 18%. Zysk na sprzedaży jest większy tylko o 6% w porównaniu do roku ubiegłego. Za utratę marży winne są większe o 70% koszty materiałów i energii. To w zasadzie nie dziwi, jeśli spojrzeć na cenę głównego surowca spółki czyli ropy naftowej. Na szczęście tempo wzrostu cen surowca ostatnio spadło. Wynagrodzenia w spółce się znacznie zwiększyły. Obecnie wydano na ten cel 31 milionów, czyli o 24% więcej. To jednak i tak nie dużo jeśli spojrzeć na wzrost w stosunku do poprzedniego kwartału. Wynosi on, bagatela 50%! Mimo takiego wzrostu wynagrodzeń spółka cały czas pozostaje w sporze zbiorowym ze związkami zawodowymi. Szkoda, że pracownicy nie są tak chętni do redukcji swoich wynagrodzeń, gdy firma przechodzi przez okres spowolnienia. Zarząd najwyraźniej poddał się presji związków. Wynagrodzenia wzrosły za bardzo. Jedynym wytłumaczeniem jest przeniesienie premii rocznych na koszty tego kwartału, ale to i tak za dużo. Koszty sprzedaży wzrosły tylko o 5% w porównaniu do poprzedniego kwartału, przy wzroście sprzedaży na poziomie 26%. Koszty ogólnego zarządu trzymane są w ryzach. Zmiana jest kosmetyczna. Wzrost wyniku netto w porównaniu do poprzedniego roku odbywa się na pozostałej działalności operacyjnej. W analogicznym kwartale przed rokiem pozostałe koszty operacyjne obciążyły wynik na kwotę 88 milionów. Zawiązano wtedy rezerwę na wyburzenie zakładu elektrolizy oraz odpisy aktualizacyjne wartość aktywów – linia do produkcji XPS. To był bardzo dobry ruch. Plan powstał w okresie największego prosperity, a gdy stwierdzono że sytuacja się pogarsza inwestycję wstrzymano, dostosowując się do pogarszającej rzeczywistości ekonomicznej. Teraz podobnych kwiatków brak i wynik na działalności operacyjnej jest prawie 10 razy większy. Na działalności finansowej powstało dodatkowe 18 milionów zysku. Niestety brak noty w sprawozdaniu na ten temat, a zarząd w komentarzu nie dzieli się wiedzą z akcjonariuszami. Szkoda po to było nie było prawie 20% zysku! Z przepływów jednak wynika, że to dodatnie różnice kursowe. Jeśli tak to pochodzą one prawdopodobnie od zmiany wartości kredytów. Mocniejszy złoty mniejsze kredyty. W części kosztowej pewnikiem będą to zrealizowane zabezpieczenia instrumentami pochodnymi. Wynik netto jest naprawdę dobry i drugi co do wielkości w działalności spółki. Ten jednak w przeciwieństwie do największego powstał na zdrowym fundamencie działalności operacyjnej. Rentowność netto za ostatnie 12 miesięcy wynosi 9%. Rentowność kapitałów własnych oraz rentowność aktywów wskazuje na naprawdę dobre zarządzanie na poziomie operacyjnym. Tu jest główna przewaga firmy w porównaniu do większości nieporadnej i źle zarządzanej braci chemicznej. Wyceny znajdują się w monitorze spółki: www.stockwatch.pl/gpw/synthos,...W bilansie warto zwrócić przede wszystkim uwagę na pozycję „aktywa finansowe dostępne do sprzedaży”. W tym miejscu znajdują się zakupione akcje Echa i Cersanitu. W całych aktywach trwałych pozycja zajmuje 1/6. Dotychczasowa rentowność aktywów to 9%. Aby inwestycja miała sens to średniorocznie o tyle właśnie powinna drożeć. Na razie zmiany ceny są niezauważalne. Warto jednak wiedzieć, że wynik na inwestycji jest zgodnie ze sprawozdaniem rocznym odnoszony na kapitał własny. Jest więc drugi czynnik który będzie sprawiał mocną zmienność kapitałów własnych niezależną od osiąganego zysku z działalności operacyjnej. Pierwszym są zakłady produkcyjne w Czechach i ich wycena narażona na ryzyko walutowe. Fakt samego zakupu bardzo mi się nie podoba. Ja nie chcę kupować funduszu inwestycyjnego, ale dobrze zarządzany podmiot branży chemicznej!. Jak już jestem przy kapitałach własnych to ich wzrost jest mniejszy niż wynika to zaraportowanego zysku netto, bo wynik obciążają na 12 milionów różnice z wyceny jednostek zagranicznych. Zastanawiający jest wzrost zapasów. Z analizy poprzednich lat wynika, że nie jest to efekt sezonowości. Stawiałbym, że raczej w związku ze zwiększeniem sprzedaży, trzyma się ich na magazynach więcej, ale to tylko założenie i nie wiadomo czy to trwałe zjawisko. Mocno wzrosły należności. Prawie 170 milionów. Skok do kwoty 700 milionów nie może być tłumaczony wzrostem sprzedaży, bo wzrost należności jest o 10p.p większy od wzrostu sprzedaży. W przypadku ewentualnego pogorszenia koniunktury mogą się pojawić z tego tytułu odpisy aktualizacyjne. Zawsze lepiej mieć gotówkę niż nadzieję na gotówkę. Rosną także zobowiązania handlowe i to jeszcze bardziej niż należności, choć kwotowo są mniejsze. Wygląda na to, opóźnienia w płatnościach klientów sfinansowali dostawcy spółki. A być może nawet nie ma opóźnień, tylko w końcówce kwartału mogła być większa sprzedaż, nie potwierdzona jeszcze przepływami gotówkowymi i zmianami w bilansie. Przepływy z działalności operacyjnej to kwota 76 milionów. Reszta zysku powiększona o amortyzację ugrzęzła we wzroście zapasów i troszkę w należnościach. Z tego tytułu może się pojawić dodatkowy przepływ pieniężny w przyszłym kwartale. Widać dalsze inwestycje w ujemnych przepływach inwestycyjnych i na szczęście nie są to kolejne akcje głównego właściciela a normalne rzeczowe aktywa trwałe i udziały w jednostkach zależnych. Zwiększyła się o czym nie wspomniałem wcześniej bilansowa pozycja jak podano w raporcie: „udziały w jednostkach ujmowanych” i w tym miejscu dopowiem: metodą praw własności. W przepływach finansowych nie dzieje się nic. O wskaźnikach płynności nie ma sensu pisać, bo firma gotówką stoi, co poruszano przy okazji omawiania raportu rocznego. Na zakończenie polecam indywidualną analizę aktywności, bo tu także kryje się powód do płacenia ponad rynkowo-sektorowej premii www.stockwatch.pl/gpw/synthos,...Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 17 maja 2010 00:23
|
|
Wysłane:
18 maja 2010 10:10:49
przy kursie: 1,87 zł
Bawiąc się w rysowanie, można chyba zauważyć formację "W": 25-29 marca - 19 kwietnia - 27 kwietnia - 7 maja - dziś... Inni też chyba to widzą, bo DM BZ WBK w raporcie z 17 maja podtrzymał rekomendację "kupuj" dla Synthosa, podnosząc cenę docelową w perspektywie 12-miesięcznej do 2,25 zł. A jeszcze optymistyczniej wygląda analiza popytowo-podażowa (2,55 zł): http://www.czasnazysk.pl/wykres/sns
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
18 maja 2010 11:35:39
przy kursie: 1,87 zł
Technicznie wyglada niezle,raport nie rozczarowal, a do tego te pozytywne rekomendacje z DM BZ WBK.. Jak poprawi sie sytuacja na szerokim to 2zl,mozemy zobaczyc jeszcze w maju. "Privatize the gains,socialize the losses"
|
|
|
|
Wysłane:
25 maja 2010 08:53:21
przy kursie: 1,82 zł
Imponuje mi siła tej spółki na tle szerokiego rynku. Może to będzie kolejna sesja, na której wybroni się od spadków? Zrobiła nowy szczyt podczas, gdy na rynku broją niedźwiedzie i to na całego Technicznie dywergencja na MACDO. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 10:10:20
Zgadzam się z Tobą. I uzupełnię to o kwestię dywidendy, której ma nie być w tym roku. Zapewne wielu inwestorów jest zawiedzionych jej brakiem, ale czy wypłacanie dywidend ma w ogóle jakikolwiek sens z ekonomicznego punktu widzenia? Myślę, ze w przypadku SNS dobrze się stało, iż kasa zostaje w firmie.
Wyjaśnię to w oparciu o pewien przeczytany onegdaj artykuł dotyczący Żywca.
Jeśli przyjmiemy, że dana spółka wypracowała np. 1 mln zł zysku i zainwestuje te pieniądze w dalszy rozwój, może to przynieść większe długoterminowe korzyści akcjonariuszom niż wypłata dywidendy. I myślę, ze w przypadku SNS to jest bardziej prawdopodobne.
Osobna kwestia z tym związana (czyli argument przeciw wypłacaniu dywidendy) to podatki. Firma inwestująca w rozwój zatrzymuje kapitał w przedsiębiorstwie, natomiast wypłata dywidendy wiąże się z ryczałtowo pobieranym podatkiem w wysokości 19%.
No i jeszcze to, czego inwestorzy bardzo nie lubią - czyli fakt, kiedy dywidenda jest odcinana od bieżącego kursu spółki.
Problem jednak w tym, iż nie ma gwarancji, czy zatrzymane środki w firmie nie zostaną np. przeznaczone na wyższe premie dla zarządu bądź utopione w nietrafionych inwestycjach, co niedawno zarzucano zarządowi SNS (chodziło bodajże o Echo, Cersanit). Jednak dawno zostało to zdyskontowane przez rynek, a zachowanie kursu w ostatnich kryzysowych tygodniach wymownie pokazuje zaufanie inwestorów wobec spółki i jej wyników.
Pozostaje jeszcze kwestia sporu zbiorowego, ale tu chyba kazde rozwiązanie bedzie z korzyscią dla akcjonariuszy - jako wyjaśnienie sytuacji.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
26 maja 2010 10:58:31
Twoje opinie odbieram jako bardzo powierzchowne. Żywiec to akurat bardzo zły przykład, bo oni płacą regularnie wysoką dywidendę. Mało tego, dominujący akcjonariusze wytransferowują ze spółki znacznie większe kwoty, niż wynika z samej dywideny. Pisałem o tym na tamtym forum. Potrzebują płynności tak, jak Sołowow? OK. Różnica między ZWC, a SNS jest jednak taka, że oni chociaż oszczędzają pozostałym hipokryzji.
Co do wykorzystania kasy. W ogóle znów masz rację - jeśli firma jest w stanie zagospodarować efektywnie gotówkę, lepiej jeśli ją pozostawi w kasie. Problem jednak w tym, że Synthos nie ma co zrobić z tą gotówką. Spojrzałeś na ostatni bilans? Ponad pół miliarda złotych. I to nie od dziś. Plus ponad 250mln wydrenowane przez Sołowowa. A to nie jest inwestycja w rozwój. Przynajmniej nie w rozwój Synthosa.
Co do podatków też masz rację, pod warunkiem, że spełnione są pozostałe założenia - pozostawienie pieniędzy w spółce i efektywne jej użycie. W SNS jednak pieniądze niekoniecznie zostają w spółce i niekoniecznie są efektywnie używane. Jeśli mam do wyboru: zapłacić podatek i skasować dywidendę do swojej kieszeni, albo zaoszczędzić na podatku i patrzeć, jak ktoś inny kasuje te pieniądze, to wolę jednak pierwszy wariant.
Może rynek to zdyskontował, ale fakt pozostaje faktem, że tenże rynek został zrobiony (dość bezczelnie) "w trąbę". I, jak rozumiem, jeszcze sobie to chwali.
Co do premii, to Zarząd akurat zasługuje. No może poza tym brakiem kręgosłupa przy w/w "inwestycji". Poza tym spore musiały by być te premie, żeby poszło 500 baniek.
Czyli - jestem za, a nawet przeciw.
|
|
Wysłane:
26 maja 2010 12:01:54
Dla mnie nie tylko powierzchowne, ale wręcz niemerytoryczne są stwierdzenia o hipokryzji czy o robieniu rynku w trąbę... Ale rzecz nie w odczuciach, jak odbieramy swe wypowiedzi, lecz w meritum. Zacznę więc od wyjaśnienia, że nie porównywałem Żywca z Synthosem, co mi przypisujesz. Wyraźnie zaznaczyłem, że piszę o dylemacie dotyczącym (nie)wypłacania dywidendy w SNS. Tylko tyle.
Co do samego Żywca - dla mnie to spółka dywidendowa typowo defensywna, gdzie inwestorzy szukają schronienia. Uważam jednak, iż poważny kapitał raczej omija takie spółki z powodu znikomej liczby akcji pozostających w wolnym obrocie. Niemal 1-procentowy free float nie gwarantuje przyzwoitej płynności, a wykres i wskazania AT wydają mi się mocno dyskusyjne.
Jeśli zaś chodzi o SNS - mnie akurat cieszy (jako inwestora), że spółka ma żywą gotówkę w kasie, którą może dowolnie dysponować, zamiast wchodzić w kredyty czy inne zobowiązania. Owszem, mogą być dyskusyjne kwestie wydatków czy inwestycji, ale łatkę hipokryzji czy robienia rynku w trąbę można przypinać chyba dowolnej spółce w dowolny sposób, więc dla mnie to nie argument, ale enigmatyczne uogólnienie. Poza tym jeśli podejrzewasz jakieś przestępstwo giełdowe - zgłoś to do KNF czy ewentualnie policji. Jeśli zaś to robienie w trąbe rynku jest lege artis - cóż, taki jest urok giełdy.
Ja podobne robienie w trąbę inwestorów obserwuję ostatnio na kursie Bomi. Ale nie mam tej spółki (i też nie zamierzam jej mieć), więc obserwuję to w kategoriach giełdowej rozrywki.
Dlatego jako inwestor (z uwagi na wielomiesięczny trend kursu SNS, jego moc i kierunek) pozostaję przy swoim stanowisku, iż dobrze się stało, iż kasa została w spółce, a nie poszła na dywidendę. Spokojnie poczekam na dalszy wzrost kursu, a czas pokaże, jak owa kasa zostanie wykorzystana. W kazdym razie nie mam tak gruntownej wiedzy o strategicznych i taktycznych zamiarach zarządu, by odważyć na podobne Twojemu arbitralne stwierdzenie, iż "Synthos nie ma co zrobić z gotówką". Czas pokaże...
Być może jest, jak piszesz (znowu niejednoznacznie i enigmatycznie), ze "W SNS jednak pieniądze niekoniecznie zostają w spółce i niekoniecznie są efektywnie używane." Być może. Dla mnie akurat to nie jest argument, zwłaszcza kiedy sporo już zarobiłem na tej spółce i cierpliwie czekam na dalszy wzrost.
Z tego samego powodu nie zazdroszczę zarządowi premii (o premiach nie pisałem w kategoriach zarzutu, lecz o jako pewnej opcji). W tej chwili oczekuję od zarządu i mediatora madrego kompromisu, który uspokoi sytuację w spółce i jeszcze bardziej przekona do siebie inwestorów. I tyle.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 maja 2010 12:40:07
Widzę Konris, że znów nie mając racji starasz się za wszelką cenę przedstawić w dobrym świetle spółkę. Czy wyciągnięcie 250 baniek ze spółki na akcje ze swojego portfela oraz wypowiedź o pozostawieniu pieniędzy w spółce nie jest hipokryzją? Odpuść, zamiast znów brnąć w ślepą uliczkę.
|
|
PREMIUM
38 Dołączył: 2009-02-19 Wpisów: 2 393
Wysłane:
26 maja 2010 13:02:57
@konris: Hmm... To może przypomnę, że wkrótce po sprzedaniu Synthosowi paru akcji Cersanitu i Echa za, bagatela, ponad 250 baniek, główny akcjonariusz stwierdził, co następuje: Cytat: W 2010 roku będę przeciwny dywidendzie – informuje „Parkiet” Michał Sołowow. Dodaje, że pieniądze powinny pozostać w spółkach, gdyż rynek charakteryzuje się dużą niepewnością i zmiennością, a priorytetem dla firm jest ograniczanie zadłużenia i maksymalizacja cash flow. To cytat z artykułu, do którego link jest już na tym forum, ale przytoczę jeszcze raz, bo widać nie czytałeś (znów Ci coś imputuję?): ParkietMoże Twoim zdaniem wszystko jest ok. W takim razie mamy kompletnie różne wyobrażenie o tym, gdzie kończą się granice przyzwoitości. Twoje pieniądze, Twoje prawo, Twoja sprawa. Nie oczekuj ode mnie jednak, że będę przyklaskiwał temu, co piszesz. Mam inne zdanie! Taki jest urok giełdy. Co do zagospodarowania gotówki - od 10 kwartałów jej stan w firmie nie schodzi poniżej 250m. W 2-gim i 3-cim kwartale 2009 było to nawet około 800mln. (Mam nadzieję, że "około" to nie jest zbyt enigmatycznie określenie; info o dokładnych kwotach jest ogólnie dostępne w sieci). Teraz jest mniej, bo 250+ baniek zapłacili Sołowowi. To rzeczywiście dowodzi, że pomysłów mają bez liku. A ja głupi myślałem, że nie! Pasuje Ci to? To jeszcze raz - Twoja kasa, Twój problem. Mnie nie pasuje. O Żywcu zapomnijmy. To nie jest temat tej dyskusji. Zresztą nie ma dyskusji. Nie odpowiada mi ta socjotechniczna stylistyka. Over and out.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 338
Wysłane:
16 czerwca 2010 12:06:39
przy kursie: 1,91 zł
Dzisiaj od rana ladne wybicie gora z konsoli,jak Jankesi nie popsuja to bedzie pieknie "Privatize the gains,socialize the losses"
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2010 12:10:44
przy kursie: 1,91 zł
A nawet jak popsują, to może nie będzie źle. Papier pokazał ogromną moc podczas korekty Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 16 czerwca 2010 12:13
|
|