0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
18 czerwca 2010 16:31:21
przy kursie: 14,99 zł
wirtualny, a widziales ceny tych audiobook'ow? za badziew typu 'mysl i sie bogac' (czy jakos tak) ponad 17zl, a za porzadna ksiazke juz okolo 40zl. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
2 Dołączył: 2010-01-29 Wpisów: 291
Wysłane:
18 czerwca 2010 19:00:53
siekoo napisał(a):wirtualny, a widziales ceny tych audiobook'ow? za badziew typu 'mysl i sie bogac' (czy jakos tak) ponad 17zl, a za porzadna ksiazke juz okolo 40zl. No wybacz, ale chyba nie myślisz, że audiobook który trwa kilka albo kilkanaście godzin będzie w cenie kilkudziesięciosekundowego dzwonka? To jest biznes, który musi na siebie zarabiać. Jak uważasz, że za drogo to szukaj promocji, ciekawe pozycje można kupić za 25-30 zł, rejestrując się w Orange do końca czerwca 25% taniej, reasumując jest dużo ciekawych pozycji do kupienia realnie za ok. 20 zł np. audioteka.pl/stuhrowie-histori...
|
|
Wysłane:
19 czerwca 2010 00:16:05
jasne, ze interes ma na siebie zarabiac, ale nie kazdy interes to strzal w 10-ke. ja tez moge chciec sprzedawac np. paprykaz szczecinski po 10zl za puszke, tylko kto mi to kupi? po prostu uwazam, ze Polacy sa chyba jeszcze ciutke za biedni (lub raczej ceny audiobookow sa za wysokie) zeby to byl taki super interes. szukac promocji? latwiej znalezc w necie nielegalna kopie do sciagniecia (tak, niestety tak jest) lub jesli mieszkasz w wiekszym miescie udac sie do biblioteki publicznej gdzie mozesz sobie audiobooka wypozyczyc. i jeszcze dla porownania audiobooki w i-tunes - najdrozszy jaki znalazlem na niemieckiej stronie itunes to 22E, wiekszosc to zakres 7-12E - pisze o bestsellerach. w stanach jest jeszcze taniej. starsze/mniej popularne pozycjesa darmowe lub naprawde tanie. a w marketach audiobooki mozna kupic juz od 5E. tak z ciekawosci, ile audiobookow i w jakich cenach kupiles? czy tez raczej rapid rules? po prostu moim zdaniem to za drogo (i dlatego p2p tak pieknie daje sobie rade). informacja jest ok, rozwijaja sie, cos robia i tyle. i pisze to jako byly posiadacz akcji, ktory kupowal w momencie, gdy wiekszosc twierdzila, ze z K2 juz nic nie bedzie. a zreszta, to czy ludzie beda je kupowac czy nie, to raczej problem Orange, nie K2. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-13 Wpisów: 15
Wysłane:
20 czerwca 2010 18:46:53
Poza tym wygląda, że zarząd K2 skupił się na audiotece, a zaniedbał swój podstawowy biznes. To jest jeden z powodów, dla którego firmy nie powinny prowadzić różnych dziwnych biznesów na boku.
K2 przespało rozwój rynku reklamy na smartfony. Iphony, Androidy i inne smartfony to coraz większy segment rynku komórek. Mają (najczęściej) płaskie taryfy na internet w komórce. Potencjalnie milionowy biznes. A K2 go odpuściło i skupiło się na jakiś pitolonych audiobookach.
Niska wycena K2 jest w znacznym stopniu niską wyceną jakości zarządu K2. Reklama to biznes, który zależy tylko i wyłącznie od jakości pracowników i zrządu firmy.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
21 czerwca 2010 23:16:10
przy kursie: 15,40 zł
Jerry_le_Krach napisał(a):Poza tym wygląda, że zarząd K2 skupił się na audiotece, a zaniedbał swój podstawowy biznes. To jest jeden z powodów, dla którego firmy nie powinny prowadzić różnych dziwnych biznesów na boku.
K2 przespało rozwój rynku reklamy na smartfony. Iphony, Androidy i inne smartfony to coraz większy segment rynku komórek. Mają (najczęściej) płaskie taryfy na internet w komórce. Potencjalnie milionowy biznes. A K2 go odpuściło i skupiło się na jakiś pitolonych audiobookach.
Niska wycena K2 jest w znacznym stopniu niską wyceną jakości zarządu K2. Reklama to biznes, który zależy tylko i wyłącznie od jakości pracowników i zrządu firmy. chyba troche pomylilicie pojecia. k2 robi taką reklame jaka jej zlecą klienci i za taka płaci. papier sie zachowuje coraz lepiej
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2010 00:18:15
przy kursie: 17,00 zł
magnat napisał(a):Jerry_le_Krach napisał(a):Poza tym wygląda, że zarząd K2 skupił się na audiotece, a zaniedbał swój podstawowy biznes. To jest jeden z powodów, dla którego firmy nie powinny prowadzić różnych dziwnych biznesów na boku.
Niska wycena K2 jest w znacznym stopniu niską wyceną jakości zarządu K2. Reklama to biznes, który zależy tylko i wyłącznie od jakości pracowników i zrządu firmy. chyba troche pomylilicie pojecia. k2 robi taką reklame jaka jej zlecą klienci i za taka płaci. papier sie zachowuje coraz lepiej Otóż w tym problem, że K2 robi tylko to co jej zlecą klienci. Zero własnej inwencji, zabiegania o klienta, nowych pomysłów na kampanie marketingowe. Play jest klientem K2, ale K2 nie zaproponował Playowi kampanii na komórki. Zrobił to ProxyAd. Nie czekał, aż klient do nich przyjdzie. To ProxyAd przyszedł, zaproponował kampanię, i na koniec dostał kontrakt. K2 czeka, aż klient się zjawi, zleci pracę jaką chce, a K2łaskawie się zgodzi wykonać tą pracę. Nic dziwnego, że przychody są w stagnacji, mimo ogromnego wzrostu rynku reklmay w internecie i mobilnego. Zyski też nie zachwycają. Cała nadzieja, że rzeczywiście ktoś przejmie K2. Bo jak nie to kurs akcji dalej się będzie bujał w okolicach 15zł.
|
|
1 Dołączył: 2008-10-25 Wpisów: 744
Wysłane:
23 czerwca 2010 18:29:29
przy kursie: 17,08 zł
Ani nie zauważyłem, żeby przychody były w stagnacji (vis-a-vis dynamika rynku w ostatnich latach), ani zyski, komentarz nt kompetencji zarządu zbędę uśmiechem politowania (okej, zobaczymy jak sobie żebrowski poradzi bez Lacha (ups, Przedsiębiorcy Roku E&Y, to rzeczywiście kiepski ten zarząd był przez ostatnie lata, jak oni te kilogramy nagród zdobywali, hmmm ). Jeśli zakontraktują 50mln+ w tym roku i 70mln+ w przyszłym to naprawdę trudno się będzie do czegoś przyczepić. Mobile advertising to jest nowa sfera kompetencji dla nich, jeśli uznają, że jakiś gracz na rynku jest obiecujący to pewnie go przejmą. Np. tę Twoją spółeczkę ;-)
Przychodzisz nagle na wątek, nigdy Cię nie widziałem na żadnym giełdowym forum k2i i nagle taką trochę wyssaną z palca krytykę zaczynasz uprawiać, jeszcze porównując to z jakimś małym graczem z NC - jak dla mnie to jest trochę podejrzane.. (nie odbieram tej firmie potencjału, nie znam jej, k2 też nie było liderem rynku od razu)
What's your point?• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
|
|
Wysłane:
23 czerwca 2010 20:46:03
bB86 napisał(a): Przychodzisz nagle na wątek, nigdy Cię nie widziałem na żadnym giełdowym forum k2i i nagle taką trochę wyssaną z palca krytykę zaczynasz uprawiać, jeszcze porównując to z jakimś małym graczem z NC - jak dla mnie to jest trochę podejrzane.. (nie odbieram tej firmie potencjału, nie znam jej, k2 też nie było liderem rynku od razu)
Próba zdyskredytowania mojej osoby :) . Tylko, że o K2 pisałem już znacznie wcześniej. Można znaleźć mój post np. na parkiecie z Pon, 04 Sie 2008, 18:47: www.parkiet.com/forum/viewtopi...Więc nie pojawiłem się nagle. Mamy za ufać panu bB86, który nie potrafi używać wyszukiwarki internetowej, za to umie analizować bilans spółki akcyjnej? ProxyAd podałem tylko jako przykład firmy, która się stara aktywnie zdobywać rynek. Zarząd K2 jest pasywny. Wygra przetarg to ok. Nie wygra to też ok. Byle się nie wysilać. Stawianie na wygrywanie dużych przetargów ma słabą stronę. Tacy klienci jak CC, Play, PKO dostają kilkanaście ofert (teraz każda większa agencja reklamowa ma dział reklamy www). Działy zakupów następnie negocjują umowy zbijając marże do minimum. Efekt widzimy w rentowności K2 (a raczej jej braku). bB86 napisał(a):ni nie zauważyłem, żeby przychody były w stagnacji (vis-a-vis dynamika rynku w ostatnich latach), ani zyski,
K2 weszło na giełdę w 2008r. Przychody 2008 40 834 000zł Przychody 2009 43 161 000zł Wzrost o 5,7%, przy około 3% inflacji oznacza realny wzrost o 2,7%. Dla mnie jest to stagnacja. A przypomnijmy obiecanki cacanki zarządu, że rynek reklamy internetowej rośnie po 50% rocznie :). Pierwszy kwartał tego roku mają niezły pod względem przychodów (12 608 000zł). Zobaczymy jak pójdzie dalej, bo niestety są duże wahania kwartalne. Ale lepsza jest pozycja zysk netto. Zysk netto 2008 2 559 000zł Zysk netto 2009 36 000zł Zysk netto 2010 Ikw 146 000zł Cóż, K2 ostatnio rentownością nie zachwyca. bB86 napisał(a): Jeśli zakontraktują 50mln+ w tym roku i 70mln+ w przyszłym to naprawdę trudno się będzie do czegoś przyczepić.
Chyba, że nowe kontrakty będą miały rentowność jak dotychczasowe. Wtedy i 100mln+ nic nie da. bB86 napisał(a):komentarz nt kompetencji zarządu zbędę uśmiechem politowania (okej, zobaczymy jak sobie żebrowski poradzi bez Lacha (ups, Przedsiębiorcy Roku E&Y, to rzeczywiście kiepski ten zarząd był przez ostatnie lata, jak oni te kilogramy nagród zdobywali, hmmm  ). Mnie nagrody nie interesują. Mnie interesują cyfry na moim koncie. A K2 to padaka. WIG20 pewnych stabilnych spółek, nie mówiąc o SWIG80, dał lepszy zwrot z inwestycji niż "dynamiczna firma" K2. A ryzyko dla WIG20 mniejsze kilkanaście razy. To mój cały komentarz dla "biznesmena roku": stooq.pl/q/?s=k2i&d=201006...bB86 napisał(a):Mobile advertising to jest nowa sfera kompetencji dla nich, jeśli uznają, że jakiś gracz na rynku jest obiecujący to pewnie go przejmą. Np. tę Twoją spółeczkę ;-)
Może być za późno, bo na ten rynek wchodzą i mogą zdominować wielkie agenje sieciowe. Mogą przepłacić. Ryzyko wzrośnie. bB86 napisał(a): What's your point?
Że K2 nie jest taką super firmą jak niektórzy chcą tutaj na forum wmówić. Zainwestowałem w K2 bardzo małą część moich środków i ani mnie grzeje ani ziębi ta firma. Obserwuję ją ze spokojem i w miarę neutralnie. W ProxyAd też trochę zainwestowałem, ale jeszcze mniej niż w K2.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
24 czerwca 2010 00:02:37
to po co w ogóle zainwestowałes skoro taka zła ta spółka?
fakt mogłaby być bardziej dynamiczna, ale tutaj wszyscy czekąją na sprzedaż spółki zależnej i na skup akcji. a przynajmniej ja na to czekam:-)
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2010 00:58:49
Panie Krach, jak się nie podoba to się skróć z akcji, proste ;-). Nikt tu nic nie piał na wątku, raczej cisza jak makiem zasiał była. W swoim poście zawarłeś jedną interesującą myśl (o presji na marże w dużych kontraktach - rzeczywiście oczekiwałbym nowej strategii na lata '10-'12 z czymś więcej w fazie wczesnego rozwoju niż tylko womm i video).
Reszta to jest niestety płakanie, że w kryzysie (rynek reklamy int. w PL w '09 nie urósł nawet o 10%) firma się nie podwaja. K2 to nie jest firma w fazie zalążkowej tylko w fazie wzrostu, oczekiwanie tutaj potężnych przyrostów i utrzymania marży w kryzysowym roku wbrew stagnacji na rynku (2009) jest dość.. zabawne :)
Mi się podoba ich dynamika wzrostu w ostatnich 5 latach, baaardzo upraszczając moje spojrzenie na tę spółkę. Nie patrzę na żadną firmę w perspektywie kwartalnej, bo w takiej na giełdzie kokosów się nie robi. Patrząc z takiej perspektywy (oczekiwanie rozwoju 20-30% r/r na poziomie przychodów i zachowania marż z lat '06-'08, a przynajmniej 5% na poziomie netto) na razie nie mam im nic do zarzucenia. Może to się zmieni, jeśli wyniki z '10 i '11 będą mnie zaskakiwać in minus. Na razie jestem spokojny o lidera rynku.• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 24 czerwca 2010 01:04
|
|
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2010 11:32:47
K2 Internet: Audioteka.pl może trafić na NewConnect Dariusz Wolak 24-06-2010, ostatnia aktualizacja 24-06-2010 07:40 Prowadząca serwis Audioteka.pl spółka MDPL może w tym roku trafić na alternatywny rynek. Połowę udziałów w MDPL ma giełdowy K2 Internet. Objął je dwa lata temu za 100 tys. zł. Audioteka.pl działa na szybko rosnącym rynku audiobooków. Koncentruje się na sprzedaży e-książek przez Internet. Jest liderem tego rynku w Polsce. Cały rynek audiobooków w naszym kraju miał w 2009 r. wartość ok. 15 mln zł. W tym roku może się powiększyć do ok. 20 mln zł. Sprzedaż przez Internet to ok. 20–30 proc. rynku audiobooków (pozostałe to książki na płytach CD). – Zbudowaliśmy już rynek sprzedaży e-książek przez Internet. Wyedukowaliśmy klientów. Teraz przyszedł czas, żeby szybko zwiększać obroty – mówi Marcin Beme, przewodniczący rady nadzorczej MDPL i jeden z dwóch (oprócz K2 Internet) udziałowców spółki. Żeby sfinansować rozwój, MDPL potrzebuje kapitału. – Prowadzimy zaawansowane rozmowy z funduszem, któremu podoba się to, co robimy i który chce zainwestować w nasz serwis – wskazuje Beme. Szacuje potrzeby kapitałowe Audioteki.pl na 1,5–2 mln zł. Nowe papiery będą stanowiły 15–20 proc. podwyższonego kapitału. Firma wyda pieniądze na marketing i rozwój technologii. Beme przyznaje, że MDPL bardzo poważnie rozważa debiut na NewConnect. – Decyzja, czy wybierzemy tę ścieżkę, zapadnie w najbliższych tygodniach. Chcemy, żeby pieniądze znalazły się na naszych kontach do końca roku – oświadcza.W 2009 r. MDPL miało 0,6 mln zł przychodów i 0,4 mln zł straty netto. W tym roku sprzedaż ma się podwoić, a strata znacząco się zmniejszyć. 10–12 mln zł - Na tyle wyceniają Audiotekę.pl jej założyciele. Dwa lata temu, zawiązując spółkę, wyłożyli 0,2 mln złotych PARKIET Słaby ten IRR jakby im się udało w 2-3 lata z 0,1 mln na 5 mln, eh , co oni wyprawiają • Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •
Edytowany: 24 czerwca 2010 11:35
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2010 16:47:43
Słaby IRR? po pierwsze to nie jest firma inwestycyjna sensu stricto, zainwestowali jak gdyby przy okazji, a po drugie przy wycenie 10 mln mają 12-krotny zwrot (1100%) w ciągu 2 lat. Niejeden fundusz nie powstydziłby się takiego wyniku. Mam 1/3 portfela w K2 i jestem spokojny o dalszy przebieg tej inwestycji. Na wyniki finansowe nie patrzę w perspektywie roku czy dwóch, to zdecydowanie za krótko. Ubiegłoroczny kryzys na rynku reklamowym też trzeba wziąć pod uwagę - nie była to normalna sytuacja. Lepiej spojrzeć na wyniki w dłuższej perspektywie np. www.k2.pl/inwestorzy/informacj...
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2010 20:22:57
Dobry wieczór Panom i Paniom,
A teraz skomentuję artykuł z parkietu. W końcu to zadanie forumowych analityków.
Audioteka.pl działa na szybko rosnącym rynku audiobooków. Koncentruje się na sprzedaży e-książek przez Internet. Jest liderem tego rynku w Polsce. Cały rynek audiobooków w naszym kraju miał w 2009 r. wartość ok. 15 mln zł. W tym roku może się powiększyć do ok. 20 mln zł. Sprzedaż przez Internet to ok. 20–30 proc. rynku audiobooków (pozostałe to książki na płytach CD).
W 2009 r. MDPL miało 0,6 mln zł przychodów.
Sprzedaż audiobooków przez internet wynosi około 3-4,5 mln zł. Cała sprzedaż MDLP w 2009r wyniosła 0,6 mln, czyli MDLP ma udział około 13-20%. Nie są więc liderem w internecie tylko jedną z kilku, kilkunastu firm sprzedających przez internet. Konkurencją jest empik, merlin. Przewagą audiobooka jest możliwość ściągnięcia, a nie kupno samego CD. Ale to też chyba tylko kwestia czasu jak inni sprzedawcy wprowadzą ściągnięcie.
Rynek audiobooków jest mały, o małej dynamice wzrostu. Sam miałem audiobooki na szpulch na magnetofony szpulowe. Adiobooki były wtedy niszą, są i bedą. Potencjał zwiększenia sprzedaży jest mały. oczywiście konkurencja darmowych ściągnięć czycha za rogiem.
Żeby sfinansować rozwój, MDPL potrzebuje kapitału. – Prowadzimy zaawansowane rozmowy z funduszem, któremu podoba się to, co robimy i który chce zainwestować w nasz serwis – wskazuje Beme. Szacuje potrzeby kapitałowe Audioteki.pl na 1,5–2 mln zł. MDPL miało 0,6 mln zł przychodów i 0,4 mln zł straty netto. W tym roku sprzedaż ma się podwoić, a strata znacząco się zmniejszyć.
Firma ma 0,6mln przychodów i 0,4mln straty. I potrzebuje 1,5mln zł, których nie ma żeby się rozwinąć. Czyli musimy wpompować 1,5 melona. 0,5mln zł pójdzie od razu na pokrycie strat z lat ubiegłych i połowy tego roku. 1 mln zł na marketing i technologię. I może, firma będzie przynosić zyski. A może nie.
O i mały problem. K2 nie chce włożyć kasy (bo nie ma kasy za dużo i/lub wie jak niepewny jest biznes z audiobookiem). Więc fantaści kreatrywni z K2 wykreowali inwestora:
Żeby sfinansować rozwój, MDPL potrzebuje kapitału. – Prowadzimy zaawansowane rozmowy z funduszem, któremu podoba się to, co robimy i który chce zainwestować w nasz serwis – wskazuje Beme. Szacuje potrzeby kapitałowe Audioteki.pl na 1,5–2 mln zł. Nowe papiery będą stanowiły 15–20 proc. podwyższonego kapitału. Firma wyda pieniądze na marketing i rozwój technologii.
To brzmi tak dobrze, że aż niewiarygodnie. A może rzeczywiści znaleźli frajerów, którzy chcą wpakować 1,5mln zł w niepewny biznes? I to tylko za 15% udziałów? Z czego 1/3 od razu pójdzie na pokrycie strat? Fundusze nie są takie głupie. W takiej sytuacji zażądałyby pewnie udziału większego niż 90%. To MDPL ma nóż na gardle. Nie zdobędą finansowania to padną. Wystarczy spojrzeć na ich straty i „rentowność”.
Beme przyznaje, że MDPL bardzo poważnie rozważa debiut na NewConnect. – Decyzja, czy wybierzemy tę ścieżkę, zapadnie w najbliższych tygodniach. Chcemy, żeby pieniądze znalazły się na naszych kontach do końca roku – oświadcza.
Chyba się skończył czas wydmuszek na New Connekcie. Takie wydmuchy jak MDPL chodzą za około 3mln zł z tendencją malejącą. Ostatni czas żeby zgarnąć kasę z New Connekta. Bo jeszcze trochę i nawet 0,15mln nie zbiorą.
10–12 mln zł - Na tyle wyceniają Audiotekę.pl jej założyciele. Dwa lata temu, zawiązując spółkę, wyłożyli 0,2 mln złotych PARKIET Słaby ten IRR jakby im się udało w 2-3 lata z 0,1 mln na 5 mln, eh , co oni wyprawiają
Jak na razie to nic nie mają, oprócz szumnych zapowiedzi. (Oprócz obowiązku zrobienia odpisu w bilansie na tą "inwestycję" - jeżeli już nie zrobili).
A mają jeszcze chłopcy bujną wyobraźnię. W końcu są kreatywni. Strona + rozpoznawalność + rynek zbyto + technologia + itp. - straty – konkurencja – potrzeby kapitałowe dają od 0,00mln zł (padną zanim zdobędą finansowanie) do max 0,5mln zł. I IRR robi się normalniejszy, przy sporym ryzyku wtopy całych 100 000zł. A było nie było to 2/3 kwartalnych zysków :)
Wycena 10mln zł jest tak samo realna jak 6mln zł rocznego zysku K2. Niby jest, a tak naprawdę nie jest.
Pytanie tylko, czy propagandyści K2 świadomie wysmażyli agitpropkę sukcesu, czy sami uwierzyli we własną propagandę. W koncu chłopaki są kreatywni, tylko rzeczywistość za nimi nie nadąża.
Pozdrawiam Szanownych Forumowiczów,
Wasz zawsze oddany Jerry le Krach
|
|
Wysłane:
24 czerwca 2010 22:03:23
juz to pisalem, wiec teraz krotko - to nie te ceny. powiecie, ze tyle kosztuje bilet do kina, teatru - ok, ale to inny produkt, inne koszty wytworzenia i inny nasz odbior. ksiazka - tez inny produkt, do ksiazki sie wraca. ktos sluchal powiesci audio wiecej niz raz? mi sie nie zdazylo, mimo ze lubie dobre sluchowiska. ujme to tak, ksiazkiw w formacje PDF trzymam, sluchowiska po wysluchaniu wywalam. srendio widze rozwoj tej branzy. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 13:18:33
przy kursie: 16,10 zł
Hmmmm, czy przesadzają? są raporty które znacznie wyżej szacują rynek audiobooków, audioteka.pl pisze o 15 mln a działająca na tym samym rynku nexto.pl podaje wartość 20 mln. biznes.gazetaprawna.pl/grafika...biznes.gazetaprawna.pl/artykul...W USA wartość rynku audiobooków to 1 mld USD.
|
|
Wysłane:
25 czerwca 2010 19:33:10
przy kursie: 16,10 zł
a bierzesz pod uwage, ze: 1. w usa jest nieco inna kultura (wola sluchac niz czytac, ze tak to ujme), 2. apple i jego itunes'y sa tanie co skutecznie trzyma konkurencje w ryzach - sporo tez darmowych rzeczy , co pozwala przyzwyczaic sie do produktu i sprzedawcy, czyli zbudowac wiekszy popyt. 3. sila nabywcza $. u nas jest zupelnie inaczej. przyklad pierwszy z brzegu:  kliknij, aby powiększyćkostenlos = free = za darmola (itunes'y laduje mi przez niemiecki serwer, dlatego po niemiecku). do tego sa recenzje tych, co kupili i przeczytali, wiec nie opierasz sie wylacznie na slowach sprzedawcy. stad moje krytyczne podejscie - u nas nie jest to tanie (w porownaniu do zarobkow) przez co ciezko o popularnosc. model pracy tez jest raczej malo mobilny, a sproboj posluchac audiobooka np. w tramwaju Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 25 czerwca 2010 19:49
|
|
Wysłane:
3 lipca 2010 11:50:58
przy kursie: 14,48 zł
Piszesz, że słabo widzisz rozwój rynku audiobooków, no cóż, ja to widzę jednak inaczej. Ten rynek co roku rośnie i będzie rósł, są w sieci raporty na ten temat. Na blogach czy serwisach technologicznych wymieniane są dwie firmy, które są obecnie wiodące, audioteka.pl i nexto.pl "AK74 – Czy śledzisz konkurencje? Ostatnio Audioteka.pl informowała o sprzedaży 50 tys. książek w swoim serwisie – to jest Wasz główny konkurent na chwilę obecną? BR – Tak, w segmencie audiobooków są naszym głównym konkurentem. Obecnie powstaje masę podobnych serwisów sprzedających audiobooki, głownie w formie pudełkowej. W działce „download’u” na szerszą skalę działają tylko dwa serwisy Nexto.pl i Audioteka.pl. Reszta ma znaczenie marginalne. Nexto.pl traktujemy jednak trochę szerzej niż konkurencja. Oznacza to, że jesteśmy bardzo otwarci na różnego rodzaju umowy partnerskie – zasysanie od nas ebooków, czy audiobooków." blog.kurasinski.com/2010/02/02...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
23 sierpnia 2010 23:40:42
przy kursie: 13,80 zł
W audiobookach przyszłości nie widzę. Promocja jest dęta i waciana, ktoś czasem się zachwyca jakie fajne, a prawda jest taka, że ulica z tego nie korzysta. Na moje oko prędzej rozkwitnie rynek tabletów z gazetami i książkami, niż słuchanie tekstu pisanego, który powstawał do czytania, a nie do słuchania. Krótkie omówienie skonsolidowanego sprawozdania grupy K2I za I półrocze. Jest to kandydat do korekty wzrostowej z przyczyn fundamentalnych, a to za sprawą dobrego raportu potwierdzającego wzrost wartości wewnętrznej. Po wprowadzeniu danych do serwisu wskaźniki ułożyły się w obraz zachęcający do małego chociaż podskoku www.stockwatch.pl/gpw/k2intern...II kwartał był trzecim z rzędu okresem o wysokich przychodach (13 mln zł) i porządnej marży kwotowej (2,6 mln zł). Stopa marży handlowej nie jest wysoka, bo zaledwie 19%, wobec ponad 30% uzyskiwanych w roku 2007 i nawet 2008. Ale wtedy spółka była dużo mniejsza i miała bardziej lukratywne kontrakty. Zagarniając szerzej rynek musi liczyć się ze spadkiem rentowności. Dodatkowo rośnie konkurencja, klienci patrzą uważniej na wydawane pieniądze i stąd trudniej o zarobek. Wzrost przychodów dopiero teraz dał radę skompensować spadek rentowności i grupa zaczęła wychodzić na nieduży plus operacyjny. Na razie jest to niecałe 4%, ale przez większość 2009 roku kwoty na tym poziomie były ujemne, tak więc jest poprawa. Przekłada się też ona na zysk netto. Cały czas mówimy o niedużych kwotach, zresztą dyrektor finansowy w K2I musi strasznie się męczyć raportując niektóre pozycje w pojedynczych tysiącach. To jest w ogóle obserwacja tego rodzaju, że za dużo spółek do zbyt krótkiego stołu. Na dobrą sprawę tę samą funkcję mogłaby pełnić jedna spółka koncernowa z sensownie poukładanym kontrolingiem, za to oszczędziłaby na kosztach korporacyjnych. Menedżerów też można wynagradzać i motywować lepiej niż dając im niepłynne i nie wiadomo ile warte udziały w gromadzie spółek zależnych. Wypracowany 12-miesięczny zysk netto 1,6 mln zł pozwala ostrożnie wycenić spółkę dochodowo na 11-12 złotych. To więcej niż jej majątek, ale mniej niż kurs. Skąd więc potencjał? Utrzymanie tempa wzrostu albo przynajmniej poziomu wyników top line i bottom line powinno dać po kolejnym kwartale około 2,5 mln zł 12-miesięcznego zysku, co zwiększy wycenę dochodową. Dodatkowo, C/WK spółki około 1,7 to pozornie dużo, ale ciągle o połowę mniej niż średnia w sektorze mediowym. Blisko średniej jest EV/EBITDA, przy czym 12-miesięczna EBITDA to 3,4 mln zł (wzrost kw/kw z 2,4 mln zł). Roczna amortyzacja wynosi około 1,5 mln zł, można spokojnie prognozować 4,5 mln zł za kwartał -> mianownik wzrośnie o 32%, ułamek spadnie o 25%, skompensuje to ewentualny wzrost EV o 33% przy nie zmienionym poziomie zadłużenia. To tylko obliczenia na serwetce, ale warto zauważyć, że spółka jest zdrowa finansowo, ma dobrą rentowność ROE i ROA, niskie zadłużenie. Jednocześnie jest spółką malutką, niezbyt płynną, o rozproszonym akcjonariacie i całkowicie opartą o kapitał intelektualny, który łatwo stracić. Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
24 sierpnia 2010 08:52:40
przy kursie: 13,80 zł
Sytuacja techniczna:  kliknij, aby powiększyćZakres 1Y. Interwał 1W. Papier znajduje się w średnioterminowym trendzie spadkowym trwającym od marca. Wsparciem dla byków jest poziom 13 zł. Oporem linia fioletowa linia trendu. Być może właśnie obserwujemy budowanie się formacji trójkąta zniżkującego. Jeżeli nastąpiłoby wybicie górą to papier powinien przynajmniej powędrować do okolic 18 zł. Jeżeli jednak nastąpiłoby wybicie dołem to ja widziałbym zasięg spadków nawet do poziomu 10 zł czyli do początku długiej białej świecy uformowanej w ostatnim tygodniu stycznia.
|
|
Wysłane:
26 października 2010 23:33:34
przy kursie: 15,40 zł
Jest szansa na uruchomienie buy-backu, audioteka.pl ma osiągnąć zysk w tym roku, a chyba od tego to uzależniali. "Rok 2009 to 0,65 mln przychodów, rok 2010 zamkniemy obrotami na poziomie i 1,5-1,6 mln i zyskiem." mambiznes.blox.pl/2010/10/Stwo...
|
|