PARTNER SERWISU
wryzwqod
31 32 33 34 35
sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 30 czerwca 2010 20:26:40 przy kursie: 5,05 zł
adam1226 napisał(a):
tak patrze i w Europie wszystko na plusie;
a u nas wyglada na to ze to Tauron ciagnie w dol...

jak się dzisiaj popatrzy na ID wykres PLN/EU czy USD/PLN i Tauronu to widać wyraźne skorelowanie kontrariańskie (przeciwstawne)tych kursów.
Bujanie kursem złotówki wg mnie może mieć związek z kursem Tauronu i odwrotnie.
Jak się przeliczy wartości ekstremalne z uwzględnieniem ich kontrariańskiego zachowania (min/max) to kurs Taurona w EU wynosił 1,21/1,23, a w USD odpowiednio 1,49/1,51 i w obu przypadkach różnica 2EC i 2C.
Wydaje mi się, że ktoś grał wykorzystując arbitraż Tauron- PLN/EU(ew.USD/PLN)i zapewne mógł jeszcze lewarując się na tym dobrze zarobić. Warto też prześledzić charakter i wzrosty obrotów w określonych momentach na Tauronie, co takze przekonuje mnie do takiego scenariusza.
Taką okazję do gry na pewno nie odpuściła sobie zagranica (tzw. londyńskie grubasy).
Zobaczymy czy jutro także będzie podobny scenariusz.
A na jutro obstawiam odbicie na Tauronie (i nie tylko) przy pewnej zmienności.

Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 30 czerwca 2010 20:57:29 przy kursie: 5,05 zł
A ileż ten arbitraż im przyniósł. I tylko na Tauronie ? To gra, spekulacja, a nie żadne fundamenty.

Ważniejsze jest chyba niedoiwestowanie firmy. Jak i całej branży.
c/wk niby lepiej niż super. Tyle, że jeżeli technologia jest przestarzała ( ja tego nie twierdzę) to wręcz taki wskażnik to tragedia. Małe odpisy amortyzacyjne. Dawna amortyzacja przejedzona. Tu chyba tkwi sedno niewiary inwestorów tą branżę. Mało kto jest specjalistą od elektrowni. Ale wszyscy wiedzą, że nakłady czy to na energetykę jądrową, czy klasyczną są ogromne. Skoro nie ma majątku, choćby do sprzedania, skoro zyski w połowie będą przeznaczane na zyski, a właściciele np. KGHM będą mieli zniżki na produkt (= prąd) to z czego będa budować nowe żródła prądu ?
KGHM po dzisiejszej cenie może i kupuje, ale pewnie kupi chętnie jeszcze taniej. Ich zyskiem może być tani prąd w przyszłości. Im większy udział we własności tym większa szansa na przeforsowanie zniżek. I przeforsowanie zwiększenia kapitału przez nową emisję skierowaną np do KGHMu. Dla mnie zainteresowanie KGHMu ta konkretnie spółką to raczej powód do obaw niż do wzrostów w dłuższym okresie.
Edytowany: 30 czerwca 2010 20:58

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 30 czerwca 2010 21:05:57 przy kursie: 5,05 zł
Kamil Gemra napisał(a):
Obie oferty były "prywatyzacją" a nie nową emisją. Całe wpływy poszły do Skarbu Państwa a nie do spółki. Spółka tak na prawdę miała tylko koszty typu przygotowanie prospektu.

No niezupełnie.Wpływy z Tauronu poszly do Skarbu Państwa,natomiast z PZU jedynie w malej części-zaledwie miliard,resztę sprzedawalo Eureko poprzez swoje spółki zależne,to był element ugody wieloletniego sporu zapoczątkowanego...nie przez AWS (zawsze bylem ich przeciwnikiem)jak można odnieść wrażenie z mediów,lecz przez anormalną decyzję W.Kaczmarka z SLD,który wstrzymał sprzedaż kolejnych pakietów dla Eureko pomimo uprzedniej umowy prywatyzacyjnej,co spowodowało skierowanie sparawy do Trybunalu Europejskiego i żądanie gigantycznego odszkodowania od Skarbu Państwa.
Edytowany: 30 czerwca 2010 21:06

sunnyday
0
Wpisów: 70
Wysłane: 30 czerwca 2010 23:00:28 przy kursie: 5,05 zł
witam, dziękuję za prezencik, fajny pomysł :-)
co do debiutu masakra, chciałam łyknąć troszkę ale obawiam się, że może być gorzej

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 30 czerwca 2010 23:29:28 przy kursie: 5,05 zł
pop napisał(a):
magnat napisał(a):
cała kapitalizacja to 8, mld zł. czyli mniej niz 2 mld euro za 2 drugą co do wielkości firmę energetyczną w Polsce.. jaja. okazja i ja dalej kupuje:-)łyknałem kilka kilo

A mnie ciekawi,czy dalej psioczysz na Grada,że za tanio sprzedał?-Jak znam twoje posty,to pewnie tak...

dalej psiocze bo jako Skarb Państwa stracilismy 50% tego co moglismy uzuskać.Stracił Skarb Panstwa czyli my wszyscy. a udany debiut załatwiły usa.
Dlaczego stracilismy ? bo w maju czesi z cezu ( sondując SP czy sprzeda conajmniej 25% ) dawali wyjściowo do negocjacji 1,05 na akcje czyli prawie 100% wiecej niż grad uzyskał.
ale co tam grad chciał dać kiełbasę wyborczą a ze nie z własnej kieszeni to myślał ze wszystko sie uda.

teraz Czesi albo któs inny skupi pakiet od wystraszonych inwestorów za połowę ceny..
SP stracił 1 mld euro pczy sprzedazy wiekszościowego pakietu
maluczcy inwestorzy odddają tez na minusie
cieszą sie inwestorzy branżowi bo grad dął im mały prezencik:-) wart o k. 4 mld złotych.
do tego teraz przez zaniżoną wycenę tanio sprzeda pozostałe spółki energetyczne wiec tam tez straty zaliczy Skarb Panstwa czyli my wszyscy.
za taki numer to sie nadaje pod TRYBUNAŁ STANU ten ministerek. a opozycja tez głupia bo nawet nie zrozumiała co sie dzieje. A ministerkowi doradzał pewnie ktorys ze słynnych banków inwestycyjnych , przy strategi sypania akcjami energetycznymi:-) nawet nei chce mi sie sprawdzać w prospekcie którzy to mądrale.

dziwię sie tylko analom polskim ze tak jak papugi tylko powtarzają frazesy ze niska wycena uprawniona bo to i tamto...

a wszyscy teraz sie podniecają takze niestety na tym forum , ogladająć wyceny porównawcze z pge i eneą a zapominają ze na niskie wyceny tych firm działało własnie duze IPO tauronu. czyli ipo tauronu zanizało ceny PGE i ENEi z ktorymi potem porównywano zwrotnie Tauron.

duza podaź ( akcji energetycznych) Skarbu Panstwa w krótkim czasie zrobiła co musiała.. podaż znika , wzrost sie zacznie.

I z czego sie tu cieszyć ??? ZE GAMONIE nami RZĄDZA? a ci z opozycji podobni..

bmf
bmf
0
Wpisów: 27
Wysłane: 1 lipca 2010 00:15:35 przy kursie: 5,05 zł
Cytat:
dalej psiocze bo jako Skarb Państwa stracilismy 50% tego co moglismy uzuskać.Stracił Skarb Panstwa czyli my wszyscy
można na to spojrzeć inaczej, SP po bardzo atrakcyjnej cenie przekazał w ręce "ludu" pewną część majątku spółki, każdy kto tylko chciał mógł sobie ten majątek nabyć itd...a że znaleźli się tacy co sprzedawali na dzień dobry poniżej ceny emisji, to już ich własna sprawa

Cytat:
cieszą sie inwestorzy branżowi bo grad dął im mały prezencik:-)
a dlaczego my jako inwestorzy mielibyśmy się nie ceiszyć, że SP nam też dał taki prezencik? przecież teraz bez żadnych limitów można sobie dokupić akcje po jeszcze bardziej atrakcyjnej cenie ;)

Cytat:
cieszę się, że mogę teraz dokupić pge, eneę i taurona po dobrych cenach, jako że zaliczam siebie do grona inwestorów długoterminowych niskie wyceny tych spółek w żaden sposób mi nie przeszkadzają. A że gamonie rządzą, to już zupełnie inny temat.

adam1226
0
Wpisów: 44
Wysłane: 1 lipca 2010 00:38:22 przy kursie: 5,05 zł
Cytat:
Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie informuje, że zgodnie z uchwałą nr 42/2007 Zarządu GPW z dnia 16 stycznia 2007 r. z późn. zm. oraz wcześniejszymi zapowiedziami po sesji 30 czerwca br. została przeprowadzona analiza relacji kursu akcji spółki TAURON POLSKA ENERGIA S.A. do wartości kapitalizacji portfela indeksu WIG20 w tym dniu.

W wyniku powyższej analizy stwierdzono, że spółka TAURON POLSKA ENERGIA S.A. nie spełnia kryterium kwalifikacji do indeksu WIG20 w trybie nadzwyczajnym. W związku z tym zakwalifikowanie akcji tej spółki do indeksu WIG20 może mieć miejsce najwcześniej od sesji w dniu 20 września 2010 roku, w efekcie zmian okresowych pod warunkiem spełnienia kryteriów korekty kwartalnej.

:/
Obawiam się też, że Tauron może okazać się najsłabszą ze sprywatyzownych spółek energetycznych...

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 1 lipca 2010 00:39:18 przy kursie: 5,05 zł
bmf napisał(a):
Cytat:
dalej psiocze bo jako Skarb Państwa stracilismy 50% tego co moglismy uzuskać.Stracił Skarb Panstwa czyli my wszyscy
można na to spojrzeć inaczej, SP po bardzo atrakcyjnej cenie przekazał w ręce "ludu" pewną część majątku spółki, każdy kto tylko chciał mógł sobie ten majątek nabyć itd...a że znaleźli się tacy co sprzedawali na dzień dobry poniżej ceny emisji, to już ich własna sprawa

Cytat:
cieszą sie inwestorzy branżowi bo grad dął im mały prezencik:-)
a dlaczego my jako inwestorzy mielibyśmy się nie ceiszyć, że SP nam też dał taki prezencik? przecież teraz bez żadnych limitów można sobie dokupić akcje po jeszcze bardziej atrakcyjnej cenie ;)

Cytat:
cieszę się, że mogę teraz dokupić pge, eneę i taurona po dobrych cenach, jako że zaliczam siebie do grona inwestorów długoterminowych niskie wyceny tych spółek w żaden sposób mi nie przeszkadzają. A że gamonie rządzą, to już zupełnie inny temat.

Co do strat SP to bym się zgodził z Magnatem. Tyle, że na giełdzie jak w życiu. Każdy mądry po szkodzie.

Skoro wycena jest jeszcze niższa i zanosi się na taką przez chwilę to żadnego prezentu nie było.

Czy na pewno dokupujesz po dobrych cenach ? Przeczytaj mój post nieco wyżej. Uwagi co do niedoinwestowania Tauronu odnoszą się też do pozostałych. No i te opłaty za emisję.

Tak naprawdę płaci się cenę za udział w rynku. Dlatego czesi byli gotowi zapłacić więcej. Oni mają prąd, teraz chcą go sprzedawać, drogo sprzedawać. W Polsce prąd jest drogi, choć ostatnie osłabienie złotówki trochę poprawia relacje.
Niskie C/wk to była dla nich zachęta. Dawali 1 za złom to trzeba było brać. Może teraz kupią na wyścigi z KGHM-em ? blackeye
Na poważnie: skupienie pakietu dającego decydujący głos w spółce na giełdzie w krótkim terminie, nawet bez wyscigów w cenie do 9,50 zł jest mało realne. Po przekroczeniu progu 5% prawie niemożliwe. Czesi dawali 2x więcej za kontrolę nad spółką. To było jasne od początku. Nie wiem czy zachowanie Grada można nazwać obywatelskim - rozproszony akcjonariat, w polskich rękach, czy antyobywatelskim - zmniejszone o 40% wpływy do kasy państwa. Pytanie chyba nie z gatunku ekonomicznych ?

Czesi będą mieli szansę w kolejnej prywatyzacji. Czy tam SP się odkuje ?

hevelius
0
Wpisów: 81
Wysłane: 1 lipca 2010 09:23:23 przy kursie: 5,05 zł
1. Dziękuję za miły prezent na otarcie łez od serwisu stockwatch thumbright
2. Czy ktoś jeszcze posiada akcje tauronu?

afro87
0
Wpisów: 343
Wysłane: 1 lipca 2010 09:25:34 przy kursie: 5,05 zł
trzymacie taurona dalej ?
Pozdrawiam Kuba

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 1 lipca 2010 09:27:13 przy kursie: 5,05 zł
hevelius napisał(a):
1. Dziękuję za miły prezent na otarcie łez od serwisu stockwatch thumbright
2. Czy ktoś jeszcze posiada akcje tauronu?

Posiadam i trzymam
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 1 lipca 2010 09:31:53 przy kursie: 5,05 zł
Tauron na minusie, ale przynajmniej opozycja nie może tym razem krytykować Rządu że sprzedaje majątek za bezcen - nie ma chętnych do zakupu po cenach wyższych niż w ofercie publicznej (póki co).
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

parasite
1
Wpisów: 71
Wysłane: 1 lipca 2010 09:44:51 przy kursie: 5,05 zł
afro87 napisał(a):

Jeszcze trzymam. Poczekam aż ta masowa wyprzedaż się skończy.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 1 lipca 2010 09:46:12 przy kursie: 5,05 zł
afro87 napisał(a):

Ja wywaliłem. Ze stratą, zgadza się, ale taka jest giełda :) Liczyłem, że dzisiaj odbije, ale patrząc na to, co się dzieje, stwierdziłem, że nie ma sensu. Odrobię gdzie indziej. Tutaj gołym okiem widać, że poziom 5 pln jest na razie broniony niczym Częstochowa za Szweda, jednak przy takiej sytuacji rynkowej i takim popycie jaki mamy - uznałem za bezsensowne kisić się tutaj. Uważam, że "obrońcom 5" może się też niedługo skończyć amunicja. Tak więc - dla mnie sprawa jasna. Do wyborów kurs będzie podtrzymywany a potem - niech się dzieje wola nieba. I może się skończyć jak na PGE.

Edycja: O proszę. Już puściło.
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...
Edytowany: 1 lipca 2010 09:50

parasite
1
Wpisów: 71
Wysłane: 1 lipca 2010 09:49:12 przy kursie: 5,05 zł
No i 5 nie wytrzymało.

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 1 lipca 2010 09:51:38 przy kursie: 5,05 zł
Sprzedalem ponizej 5. Trudno trzeba sie pogodzic ze strata.

Amol
0
Wpisów: 252
Wysłane: 1 lipca 2010 09:53:39 przy kursie: 5,05 zł
magnat napisał(a):

dalej psiocze bo jako Skarb Państwa stracilismy 50% tego co moglismy uzuskać.
za taki numer to sie nadaje pod TRYBUNAŁ STANU ten ministerek. a opozycja tez głupia bo nawet nie zrozumiała co sie dzieje. A ministerkowi doradzał pewnie ktorys ze słynnych banków inwestycyjnych , przy strategi sypania akcjami energetycznymi:-) nawet nei chce mi sie sprawdzać w prospekcie którzy to mądrale.
dziwię sie tylko analom polskim

Czyli co,skoro duzi byli skłonni zapłacić tylko 0,57 zł za akcję,to mali powinni mimo wszystko zapłacić co najmniej 0,70 zł....?!Żeby stracić jeszcze więcej,o to ci chodzi...?
Magnat,skończ te populistyczne BZDURY,bo już nie da się ich czytać...!!!
Edytowany: 1 lipca 2010 09:57

Tomq
0
Wpisów: 45
Wysłane: 1 lipca 2010 10:16:41 przy kursie: 5,05 zł
A ja trzymam. Wychodze z zalozenai, ze skoro tauron zadebiutowal gdy bylo tak czerwono na parkiecie, to kiedys przyjdzie wybicie do gory. I wtedy dopiero pomysle nad sprzedażą.
Gdy pokonasz samego siebie nikt nie stanie na drodze do zwycięstwa.

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 1 lipca 2010 10:23:59 przy kursie: 5,05 zł
Moze odkupie jesli kurs bedzie sie zachowywal tak jak kurs PGE po debiucie. Wszystko zalezy od sytuacji na gieldzie. Nie wiadomo jak dlugo ta opcja stabilizacyjna bedzie dzialala. Jesli gieldy pojda w dol to nic wtedy nie pomoze Tauronowi. Pogodzilem sie ze strata. Doszedlem do wniosku, ze moje zaangazowanie w akcje jest w ostatnim czasie zbyt duze. Zostawie sobie pieniadze na inne spolki. Moze niektore z tych co mam bede usrednial w dol.

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 1 lipca 2010 10:39:13 przy kursie: 5,05 zł
Wydaje mi się, że "zapisowych paczek" 933-935 akcji idzie dzisiaj mniej niż wczoraj. Wczoraj moim zdaniem sypali pracownicy, dzisiaj wyrzucają Ci co się zawiedli. większość transakcji kręci się w okolicach 5,00-5,03 zł (znaczna większość z nich bliżej 5,00 - tu są odbierane spore ilości).
Choć miałem w pewnym momencie wątpliwości co do zasadności trzymania akcji to mimo wszystko postanowiłem przeczekać i przytrzymać. Moim zdaniem już niedługo do gry wejdą więksi (kto wie czy KGHM już nie zaczął zbierać)...
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE TauronPE

31 32 33 34 35

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,453 sek.

nlqnfuhc
mizlqkrn
xjjvpvdp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dmexsest
urtytlib
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat