pop napisał(a):magnat napisał(a):cała kapitalizacja to 8, mld zł. czyli mniej niz 2 mld euro za 2 drugą co do wielkości firmę energetyczną w Polsce.. jaja. okazja i ja dalej kupuje:-)łyknałem kilka kilo
A mnie ciekawi,czy dalej psioczysz na Grada,że za tanio sprzedał?-Jak znam twoje posty,to pewnie tak...
dalej psiocze bo jako Skarb Państwa stracilismy 50% tego co moglismy uzuskać.Stracił Skarb Panstwa czyli my wszyscy. a udany debiut załatwiły usa.
Dlaczego stracilismy ? bo w maju czesi z cezu ( sondując SP czy sprzeda conajmniej 25% ) dawali wyjściowo do negocjacji 1,05 na akcje czyli prawie 100% wiecej niż grad uzyskał.
ale co tam grad chciał dać kiełbasę wyborczą a ze nie z własnej kieszeni to myślał ze wszystko sie uda.
teraz Czesi albo któs inny skupi pakiet od wystraszonych inwestorów za połowę ceny..
SP stracił 1 mld euro pczy sprzedazy wiekszościowego pakietu
maluczcy inwestorzy odddają tez na minusie
cieszą sie inwestorzy branżowi bo grad dął im mały prezencik:-) wart o k. 4 mld złotych.
do tego teraz przez zaniżoną wycenę tanio sprzeda pozostałe spółki energetyczne wiec tam tez straty zaliczy Skarb Panstwa czyli my wszyscy.
za taki numer to sie nadaje pod TRYBUNAŁ STANU ten ministerek. a opozycja tez głupia bo nawet nie zrozumiała co sie dzieje. A ministerkowi doradzał pewnie ktorys ze słynnych banków inwestycyjnych , przy strategi sypania akcjami energetycznymi:-) nawet nei chce mi sie sprawdzać w prospekcie którzy to mądrale.
dziwię sie tylko analom polskim ze tak jak papugi tylko powtarzają frazesy ze niska wycena uprawniona bo to i tamto...
a wszyscy teraz sie podniecają takze niestety na tym forum , ogladająć wyceny porównawcze z pge i eneą a zapominają ze na niskie wyceny tych firm działało własnie duze IPO tauronu. czyli ipo tauronu zanizało ceny PGE i ENEi z ktorymi potem porównywano zwrotnie Tauron.
duza podaź ( akcji energetycznych) Skarbu Panstwa w krótkim czasie zrobiła co musiała.. podaż znika , wzrost sie zacznie.
I z czego sie tu cieszyć ??? ZE GAMONIE nami RZĄDZA? a ci z opozycji podobni..