PARTNER SERWISU
lewwexeu
46 47 48 49 50
szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 30 sierpnia 2010 01:10:59 przy kursie: 12,04 zł
Zacne,nocnygraczu.thumbright

Z góry do dołu,wbrew naturze
Z dołu do góry wbrew nadzieji.Nie tryska i nie tryśnie.
Wychodzi bokiem.Anxious

Wcale by mnie nie zdziwiły,po zaangażowaniu głównego,na walorze okresowo w porywach wartości jednocyfrowe.
Sorki za słownictwo i słowotwórstwo,ale tak na mnie działa język tego raportu.Anxious
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 30 sierpnia 2010 01:12

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 30 sierpnia 2010 02:20:06 przy kursie: 12,04 zł
Narzuca się pytanie dlaczego akurat teraz niezwłocznie przekazano takie info. Jak zwykle każdy musi sam sobie wycenić prawdopodobieństwo zaistnienia poniższych sytuacji (które oczywiście nie reprezentują pełnego spektrum):

1) Ryś postanowił zwiększyć zaangażowanie w Petrolu i straszy drobnicę, żeby mu oddawała papier półdarmo PKC.

2) Raport półroczny, na który czekamy jest dobry, jest spora szansa na przezwyciężenie tego infa i zniwelowanie spadków, a może nawet na wzrost.

....... 2b) W drodze jest jakieś inne niż raport pozytywne info, które może zniwelować spadki lub wywołać wzrost.

Dobra, dość tego słodzenia:

3) Kiedyś trzeba było info to podać, ileż można dłużej zwlekać (czyli nic się nie dzieje).

4) Raport półroczny, na który czekamy jest (jak zwykle) tak zły, że sam z siebie zapewne spowodowałby spadki. Negatywne informacje lepiej skumulować, papier w trakcie jednego ruchu spadkowego straci najprawdopodobniej mniej niż w trakcie dwóch ruchów niezależnych od siebie.

....... 4b) W drodze jest jakieś inne niż raport negatywne info, a złe wiadomości prawdopodobnie - aby mniej spadło - lepiej skumulować.

Oczywiście prawda może też być "mieszanką" kilku punktów, na przykład raport półroczny jest jak zwykle zły, ale oprócz niego w drodze jest jeszcze jakieś inne negatywne info. Kumulacja niemal jak w lotto :)

Przyznać muszę, że wyżej przedstawiony pomysł jakoby złe infa lepiej było kumulować (i podawać do publicznej wiadomości razem) niekoniecznie musi być trafny. Może np. Ryś chcąc dokupić akcji czekał z publikacją na przypływ gotówki, a teraz gdy pieniądze z sobie znanego źródła pozyskał bije w drobnicę i w discopolo ze zdwojoną siłą (bo raport też jest zły) licząc na złamanie nawet największych twardzieli?

Gdybym musiał obstawiać obstawiłbym punkt 4). Całe szczęście, że obstawiać nie muszę, w loży obserwatora jest mi całkiem dobrze.
Specyficzną jest spółka, w której w najbardziej pozytywnym scenariuszu zakładamy, że główny akcjonariusz próbuje nas okiwać i puścić z torbami.

Edytowany: 30 sierpnia 2010 02:21

aabbcc
0
Wpisów: 243
Wysłane: 30 sierpnia 2010 06:45:04 przy kursie: 12,04 zł
dobre te Twoje punkty... coś tu się musi w końcu wydarzyć... w cuda nie wierzę, alę total i ebor być może w końcu wejdą, a wtedy będzie odpał. Tzn. inaczej, tutaj będzie odpał przed infami.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 30 sierpnia 2010 09:57:26 przy kursie: 12,00 zł
No i spadków nie ma. A więc jednak wiersze o szwedzkich rurach przemawiają do miejscowego akcjonariatu z siłą mniej więcej równą głupim komunikatom o harcach Rysia.

Ten romantyczny typ wrażliwości na poezję i na świat bardzo mi się podoba. Nie jest to oczywiście czyste "czucie i wiara", widzę tu również solidną dawkę mędrcowskich szkiełka i oka z tym silnym przekonaniem o nieprzewidywalności świata, o swoistej niemożności wyciągania wniosków o przyszłości (np. o nadchodzącym raporcie) na podstawie przeszłości (np. na podstawie raportów poprzednich).
Edytowany: 30 sierpnia 2010 10:11

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 30 sierpnia 2010 10:09:59 przy kursie: 12,00 zł
nocnygracz napisał(a):
Może np. Ryś chcąc dokupić akcji czekał z publikacją na przypływ gotówki, a teraz gdy pieniądze z sobie znanego źródła pozyskał bije w drobnicę i w discopolo ze zdwojoną siłą (bo raport też jest zły) licząc na złamanie nawet największych twardzieli.

Tutaj zostali już tylko prawdziwi nafciarze Angel i szaleńcy, a tacy nigdy nie wymiękają.
Nie dbam o rysiowe ruchy. Radośnie czekam na ropę.
Jeśli ropy nie będzie to i tak dobrego humoru nie stracę bo przynajmniej ta kanalia też wtopi Boo hoo! . Zadowolenie z cudzego nieszczęścia jest kwintesencją polskości Angel

TomekP
2
Wpisów: 226
Wysłane: 30 sierpnia 2010 23:00:17 przy kursie: 12,00 zł
/ Czy też tak macie, że piszecie i przy kliknięciu zapisz znika tekst i nie da się nawet powrócić do tego co się napisało? /angry5

Piszę więc ponownie to samo.

Przeglądałem wykres i zauważyłem, że w pierwszym tygodniu można było zarobić (właśnie obliczam):

(745-390)/390= 91%

Tak to wyglądało:

kliknij, aby powiększyć

Miesiąc po starcie wykres dokładnie odwzorowuje powiedzenie "nadzieja matką głupich":

kliknij, aby powiększyć

Wielu na pewno nadal ma nadzieję. Chciałbym, żeby jednak kiedyś okazało się że to inwestycja w coś większego niż 24km rur. d'oh!

/ Właśnie odkryłem dlaczego tekst mi zniknął- klikałem w numerki stron od ikonek i zniknęło... na szczęście po każdej linijce wciskałem kopiuj... uff, też tak macie? /
Ulubione cytaty :::

- „Możesz postawić wszystko na jedną kartę, ale uważnie obserwuj, co się z nią dzieje.” /Warren Buffett
- „Jeżeli Twoja rzeczywistość zaczyna się od Twoich marzeń, to Twoje marzenia staną się Twoją rzeczywistością.” /Donald Trump
- „Bez pasji nie ma energii, a bez energii nie ma nic.”

white_eagle
0
Wpisów: 300
Wysłane: 31 sierpnia 2010 09:37:07 przy kursie: 11,95 zł

AT
obrona wsparcia wyznaczonego przez połowę białej dużej świecy (tygodniowej z 2.połowy lipca)
trzeba obserwowac, bo jesli rzeczywiscie owe wsparcie wytrzyma to może sie rozpoczać krótkoterminowy trend wzrostowy

EBOiR udziela kredytu na prowadzenie dzialalnosci, ale póki co to za mało. potrzebny jest impuls. nie wiadomo czy ta spółka będzie kiedykolwiek rosła, ale nie ma to znaczenia. jest wsparcie - trzeba się przyglądać. albo ryzykować.
każdy swoim sterem i żeglarzem.

stefanek
0
Wpisów: 134
Wysłane: 31 sierpnia 2010 22:49:51 przy kursie: 11,95 zł
Ja trzymam w Petrolu ok. 15% portfela, niestety... Chyba 10 pln nie przestraszy mnie, aby z tego wyjść.. Tak jak ktoś pisał będą czekał na cud, albo kolejną machlojkę Pana Rysia:)

SpartaN
1
Wpisów: 183
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:42:17 przy kursie: 11,95 zł
Proponuje wyjść i w coś innego zainwestować ja tak zrobiłem z Tauronem i z Petrolem. Chociaż tu przyznam z Petrolem miałem aż 3 szanse na porządny zarobek, niestety byłem zbyt zachłanny i sytuacja już nie wróciła do tej korzystnej. Wczoraj sprzedałem po dość niekorzystnej cenie a dzisiaj już ją odrobiłem z nawiązką na innej spółce. Niestety, ale ta spółka jest spekulacyjna.

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 31 sierpnia 2010 23:53:47 przy kursie: 11,95 zł
stefanek, a kupilbys to dzis ponownie? to podstawowe kryterium zasadnosci trzymania

spolka stoi od pol roku, wolumen wygasa...nawet Krauze z tego wychodzi

blaszki87
1
Wpisów: 86
Wysłane: 1 września 2010 00:26:03 przy kursie: 11,95 zł
Co za śmieć z tej spółki, brak szacunku dla akcjonariuszy, mamy 1 września a raportu wciąż nie ma. Śmieć, nic więcej

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 1 września 2010 00:29:47 przy kursie: 11,95 zł
pare minut temu sie pojawil - ale faktycznie 20 min po polnocy ciezko uznac za normalny termin

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 1 września 2010 15:20:32 przy kursie: 12,42 zł
Przyznam, że raport i reakcja rynku były zaskoczeniem. Wszsyscy spodziewali się złych danych i spadku kursu, a tyczasem kurs w ciągu dnia doszedł do 12,91. Cóż, jedyna pewna rzecz w przypadku Petrola to to, że nie ma tu nic pewnego. Może to jeszcze nie koniec.

White_Wolf
0
Wysłane: 7 września 2010 14:33:21 przy kursie: 12,04 zł

kliknij, aby powiększyć

na wykresie dziennym, formacja podwójnego dna z platformą.
- zwiększony wolumen w okolicach pierwszego dna i na zielonych świeczkach.
- niski atr

Myślę że papier jest przygotowany pod wybicie i można zacząć podbierać z bliskim Stopem.
Don't worry life is only temporary :D

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 7 września 2010 15:24:39 przy kursie: 12,04 zł
White_Wolf napisał(a):
Myślę że papier jest przygotowany pod wybicie i można zacząć podbierać z bliskim Stopem.

A ja na wykresie widzę coś zupełnie odwrotnego. Co prawda nie da się idealnie wyrysować trójkąta zniżkującego, ale układ szczytów (coraz niższe) oraz dołków (na tym samym poziomie), wskazują na to, że wsparcie jest pod presją. Ponowny test podwójnego dna? Zasięg z grubsza by się zgadzał Think
Klika się i sprzedaje ;-)

White_Wolf
0
Wysłane: 7 września 2010 15:32:03 przy kursie: 12,04 zł
v3nom napisał(a):
White_Wolf napisał(a):

A ja na wykresie widzę coś zupełnie odwrotnego. Co prawda nie da się idealnie wyrysować trójkąta zniżkującego, ale układ szczytów (coraz niższe) oraz dołków (na tym samym poziomie), wskazują na to, że wsparcie jest pod presją. Ponowny test podwójnego dna? Zasięg z grubsza by się zgadzał Think

Ten trójkąt mnie nie przekonuje jakoś się rozłazi, dla mnie to wygląda jak konsolidacja w dość wąskim zakresie, wiec jest możliwość ustawić blisko SL. Taki już urok AT że do końca nie można być pewnym i trzeba reagować jeśli się mylimy wave
Don't worry life is only temporary :D

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 7 września 2010 15:45:44 przy kursie: 12,04 zł
White_Wolf napisał(a):
v3nom napisał(a):
White_Wolf napisał(a):

Ten trójkąt mnie nie przekonuje jakoś się rozłazi, dla mnie to wygląda jak konsolidacja w dość wąskim zakresie, wiec jest możliwość ustawić blisko SL. Taki już urok AT że do końca nie można być pewnym i trzeba reagować jeśli się mylimy wave

Pogodzę was, panowie :) Jeśli jeszcze nie dostrzegliście - mamy tu spółkę-fatamorganę, na której siedzi "Rychu" :) Nie sądzę więc, żeby imała się jej klasyczna technika:) Osobiście nawet nie patrzę na wykresy, tylko jak spada, to kupuję, od razu ustawiam SL, a jak zaczyna rosnąć - sprzedaję natychmiast po ugraniu kwoty satysfakcjonująco dodatniej :) Czerwone wygrywa, czarne przegrywa!
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

discopolo
0
Wysłane: 7 września 2010 17:20:00 przy kursie: 12,04 zł
Spółka jest beznadziejna i wszyscy to wiedzą. Czyli całkiem możliwe że jest dobrą okazją inwestycyjną Angel bo dzięki swej powszechnie znanej beznadziejności jest tania.
Jeśli jakimś cudem stanie się odrobinę mniej beznadziejna to pójdzie ostro w górę.
Wbrew pozorom o cud nie trudno. Wystarczy że Rysio spełni warunki zawieszające umowy z EBOiR oraz Total i będzie trochę lepiej.
A jak już Francuzi zrobią K4 to nie wykluczone że będzie tam mnóstwo ropy. W końcu to Kazachstan, a nie Mazowsze więc szanse są.

Czy w to wierzę? Niekoniecznie, ale już poszedłem w zaparte i nie sprzedam.

irfy
0
Wpisów: 1 143
Wysłane: 7 września 2010 18:48:23 przy kursie: 12,04 zł
discopolo napisał(a):

Czy w to wierzę? Niekoniecznie, ale już poszedłem w zaparte i nie sprzedam.

Nie sprzedasz, bo miałbyś jakąś 40% stratę a to boli :) A w zaparte to o ile się nie mylę szedłeś już w czasie wiosennego odpału i tuż po nim, kiedy niebacznie zdjąłeś tu stopy:) Widzę jednak, że już przeszło ci chwilowe schłodzenie miłości do spółki, gdyż już nie nazywasz Rycha kanalią, co przydarzyło ci się ostatnio, lecz pieszczotliwie wręcz - Rysiem:) Dla zainteresowanych - ja wszedłem tu dziś po 12,04; SL ustawiony na 11,90 (kto chce, niech mnie kosi :)) ), take profit - 12,35-40 (wystarczy mi, toć to igraszki jeno:) )
Czmychnąć na czas, by móc jeszcze raz :)
A tu do posłuchania :) www.youtube.com/watch?v=_-clFZ...

discopolo
0
Wysłane: 7 września 2010 20:19:55 przy kursie: 12,04 zł
1.Uprawiasz na tym papierze inną dyscyplinę. Ja uprawiam hazard, a Ty grę AT.
2.Moim zdaniem do inwestycji krótkoterminowych lepsze są kontrakty lub forex niż gra na spółkach. Przy częstych zmianach pozycji kluczowym parametrem są koszty gry.
3.Wchodziłem powyżej 19zł bez stop lossa. Wystarczającym zabezpieczeniem jest dla mnie mała liczba akcji wystawionych na hazard. Dzięki temu mam stopa na zerze i nie ma sprawy.
4.Rysio jest kanalią, ale pożyteczną. Kasiorkę z tych kiwek właduje w spółkę, odwiesi warunki umów i jeszcze będzie fajnie.
Edytowany: 7 września 2010 20:23

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

46 47 48 49 50

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,950 sek.

kzwaduau
omsnpwtl
iytthwcm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hzxuugwc
iypiyfhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat