PARTNER SERWISU
hgrvnedx
30 31 32 33 34
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:05:02 przy kursie: 30,80 zł
ad1) Acha, 37% z one,offami to to samo co powtarzalne 40
ad2) Tak sięgam do wcześniejszych raportów, bo one dają podstawę do sprawdzania wiarygodności. Eko w 2011 produkowało inna mikorsferę? Ja sobie sięgnę jeszcze do roku 2009 i słów:
Cytat:
tym roku zakończyliśmy drugi etap rozbudowy nowej, uszlachetniającej linii produkcyjnej. Na bazie wieloletnich doświadczeń popartych współpracą z wiodącymi ośrodkami naukowymi opracowaliśmy unikalną w skali światowej technologię, dzięki której produkujemy mikrosferę szybciej, taniej, zachowując jednocześnie rygorystyczne wymogi jakościowe naszych klientów. Technologia stanowi źródło naszej przewagi konkurencyjnej i pozwoli nam w nadchodzących latach umocnić pozycję EKO EXPORT na rynku
Ok, teraz będzie więcej białej w miksie sprzedażowym, ale wzrost ceny nie jest przez wszystkich akceptowany. Dlatego wstawiłem cytat z roku 2011, który to pokazywał.
ad3) 18 kwietnia
slawek_wr napisał(a):

Rynek nie jest skończony. Co roku powstają mikrosfery po spalaniu. W samej Rosji ok. 120 tys ton rocznie. W Kazachstanie nieco mniej.

Uznałem, że nieco mniej to mniej niż 100 tyś ton.
ad4) Tutaj wskazałem Ci, że to co ma działać często wcale nie działa. Zapewnienie dostaw miały dać w przeszłości kontrakty długoterminowe, potem emisja akcji dla partnera w zamian za surowiec. Tylko z tego w 2012 dostaw nie było...
Nawet nasz forumowy kolega Tomek był przekonany, że to rozwiąże problemy:
18 kwietnia 2012
2mek99 napisał(a):

EEX na początku kupował surowiec ad hoc w miarę potrzeb. Ostatnio zaczęli podpisywać długoterminowe kontrakty. Dodatkowo aby zapewnić sobie stabilność dostaw dali swoje akcje jednej z firm a z dwoma innymi założyli spółki. To zapewni stabilność dostaw jak również stabilnośc cen.

A działo się tak, bo wierzy temu co pisze/mówi Bokun.
ad5) Kolega to z parkietu czy bankiera się u nas zabłąkał?
Edytowany: 5 sierpnia 2013 11:19

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:12:16 przy kursie: 30,80 zł
2mek99 napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

To prawda. Jakiej bym stopy dyskontowej nie założył, to wzrosty biznesu 50% rocznie powodują, że akcje są warte nieskończenie wiele. Tylko czy to prawda?Boo hoo!

Niestety musisz się trochę wysilić i wrzucić to do excela wprowadzając dane na twardo na najbliższe 3 lata (po 50%) a od 2017 powiedzmy niski 5% wzrost rok do roku (przez kolejne 7 lat). Jeżeli to zdyskontujesz to dostaniesz wycenę. Możesz oczywiście policzyć jeszcze jakiś terminal value powyżej 10 roku z tym 5% malutkim wzrościkiem :-) (żeby znów nie urosło w nieskończoność) i zdyskontować.

To oczywiście wyliczenie "po bandzie" ale nawet jak połowa się sprawdzi będzie rewelacja.

E tam po bandzie...
Załóżmy wzrost mocy produkcyjnych do 100 tys ton. Euro i dolar na skutek naszego długu skoczy do 5PLN, a MS zdrożeje do 2000/tonę bo będzie monopolistą i popyt jest nieograniczony. Do tego dołóżmy tempo wzrostu po okresie prognozy 10%(bo w końcu rynek dynamicznie rośnie) Stopa dyskontowa proponuję w wysokości 10,1%, bo przecież Zarząd spółki nigdy się nie pomylił wie co robi, stopy niskie a ryzyko prawie żadne thumbright

O wyszło, tylko jakoś dużo :) Moja wiara jednak jest niezachwiana. Dopóki nie będzie kapitalizacji choćby 250 miliardów złotych(połowa wartości z wyliczenia) to spółka jest tania. Potencjał wzrostu to 10 razy obecny kurs. Liar
Gdzieś zrobiłem błąd?
Edytowany: 5 sierpnia 2013 11:17

Pijaczysko
0
Wpisów: 106
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:22:49 przy kursie: 30,80 zł
Ok, podsumowując zatem
proponuję abyś zaczekał na IIIQ '13 i na tej podstawie wyrobił sobie opinię o spółce, to tylko trzy miesiące z hakiem, jeśli nic się nie zmieni, a wiele wyjaśni, bowiem sytuacja jaka miała miejsce w spółce rok temu (nie mówiąc o latach wcześniejszych )nijak ma się do tej obecnej.
ad5- a sprawia Ci to jakąś różnicę ?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:31:28 przy kursie: 30,80 zł
anty_teresa napisał(a):

5.) Z Twojego pierwszego wyliczenia tzn 11kT wychodzi 22M zysku. Czy przy kapitalizacji 320M to dużo? Dla drugiego wyliczenia tego z Astaną mamy przewidywany C/Z na poziomie 8. Czy to jest tak niespotykanie niska wartość?

anty
abstrahując od całej dyskusji czy 30 zł za akcję to mało, dużo czy w sam raz to jaki PE Twoim zdaniem to "tanio"?Angel Kroczący lub przewidywany.
Obecnie kroczące PE indeksów waha się od 15 (swig) do 18 (mwig), najszerszy indeks wig ma 16.
Siłą rzeczy spółki które mają obcnie PE 8 trzeba uznać za tanie, a bardziej prawdopodobne jest to, że coś jest z nimi nie tak. Te, które można uznać za zdrowe taniej poniżej dwucyfrowego PE się nie dostanie. Drogo to czy tanio?
Edytowany: 5 sierpnia 2013 11:33

kolega
PREMIUM
7
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 295
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:35:56 przy kursie: 30,80 zł
bardzo pouczająca dyskusja na temat EEX

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:38:11 przy kursie: 30,80 zł
Pijaczysko napisał(a):
Anty Teresa
ad1- zerknij na raport IIQ- będziesz wiedział skąd ta rentowność- tu podpowiedział Ci to już Tomek

Zauważyłeś może, że on ma te raporty całkiem nieźle przeczytane?

Cytat:
ad2-:))) Ty się posiłkujesz cytatem z raportu za 2011 w odniesieniu do obecnej sytuacji spółki???

Podobno naród, który nie zna swojej historii, jest zmuszony ją powtórzyć. Do spółek też ma to zastosowanie.

Cytat:
zadajesz dziwne pytania...

Podobno nie ma 'dziwnych' pytań. Są tylko 'dziwne' odpowiedzi.

Jest merytorycznie, ale jak będzie mniej ad personam, to będzie też sympatyczniej.

Cytat:
ad5- widzisz, Ty nie ogarniasz co Eko będzie robić i jak się rozwijać.

...no właśnie... do tego zmierzałem.

Cytat:
/Spółka/ Jest niepowtarzalna.

O wielu tak słyszałem. Niektórych już nie ma. Były wyjątkowe, ale padły w bardzo pospolity sposób.

Cytat:
Osobiście preferuję jeden jedyny wskaźnik, który zawsze jest miarodajny. Jest to zysk netto na akcję.

To teraz ja pozwolę sobie ad personam (będziesz miał próbkę, jak to działa w drugą stronę): mało wiesz o tym, jak powstaje wynik finansowy.

--
Jeszcze ktoś 'budował' tu wizję prosperity na bazie zmian kursów walutowych. Nie robiłbym tego.
Jakby forex był taki oczywisty i przewidywalny, ludzie z łatwością zbijaliby tam fortuny, a przecież zdecydowana większość traci.
Dolar będzie rósł za amerykańską gospodarką? Gospodarka europejska jest 'wpatrzona' w USA. Co jeśli zacznie gonić Stany? A w pewnym momencie tak się stanie. Kiedy? Co, jeśli gracze postanowią wyprzedzić te przewidywania? Co jeśli kiedyś 'rynek' podliczy QE1,2,3,...,n? I kiedy to się stanie? na jak długo więc przyjąć ten korzystny parytet EURUSD?
Edytowany: 5 sierpnia 2013 11:38

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:48:52 przy kursie: 30,80 zł
Pijaczysko napisał(a):
Ok, podsumowując zatem
proponuję abyś zaczekał na IIIQ '13 i na tej podstawie wyrobił sobie opinię o spółce, to tylko trzy miesiące z hakiem, jeśli nic się nie zmieni, a wiele wyjaśni, bowiem sytuacja jaka miała miejsce w spółce rok temu (nie mówiąc o latach wcześniejszych )nijak ma się do tej obecnej.

ad5) W zasadzie nie. Tak tylko się upewniam, bo nie wpisujesz się, w że tak to nazwę "kulturę" tego forum. Mam na myśli poszanowanie dla poglądów innych osób, do innych osób w ogóle.

Jeśli zaś chodzi o wyniki kolejnego kwartału to one mojej opinii w zasadzie nie zmienią, bo ja jak może zauważyłeś mówię o ryzykach. Zauważyłeś, że w zasadzie nie dyskutuję nawet z liczbami. A ryzyka tej spółki są znaczące:
1. Dostawy, dostawy, dostawy. Ileż razy "coś" przeszkadzało w osiągnięciu dobrego wyniku. Jak nie pogoda, to obiektywne problemy partnera, albo proces negocjacji cen.
2. Kultura korporacyjna.
3. Brak barier wejścia dla konkurencji.

Pierwszego nie zmieni jeden dwa czy nawet trzy raporty. Drugie może uda się kiedyś wyeliminować. Trzecie pozostaje.

Jozefkkk
0
Wpisów: 151
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:57:03 przy kursie: 30,80 zł
Ja powiem tak -

Zakładając nawet ten najbardziej optymistyczny scenariusz, cały czas mówimy o przyszłości - czymś co będzie kiedyś.

Aby policzyć dzisiejszą wartość przyszłych przepływów pieniężnych należy je zdyskontować. Niby to oczywiste.

Ale jaką stopą należy je dyskontować? Czy, tak jak żartobliwie podał Anty-Teresa, stopą 10,1%? Czy wy serio kupilibyście dzisiaj te akcje wiedząc, że po spełnieniu się najlepszego z możliwych scenariuszy zarobicie 10% r/r?

A co jeśli machnęliście się choćby o kilka milionów złotych? Co jeśli w 2015 r. nie będzie 45 mln zł, a np. 38 mln? Wiecie, że przy tych założeniach w tym momencie już jesteście stratni?

Dlatego są właśnie takie wahania na kursie - rynek ma tendencję do niedoszacowania i przeszacowania - w chwili obecnej na kursie Eko Exportu nie ma ani jednego ani drugiego - ale czytając Wasze hurra-optymistyczne propozycje wyceny, naprawdę polecam Wam zastanowić się przede wszystkim nad stopą dyskonta. Bo to ona jest kluczowa.

Jeśli jako akcjonariusz spodziewasz się wzrostu zysku w 2014r. o 50% to powinieneś też chcieć na tym zarobić więcej niż te 10%, które dostaniesz z inwestycji w galerie handlowe. Pytanie ile powinieneś chcieć zarobić? Są szkoły, które mówią, że ryzyko jest tak duże, jak Twoje oczekiwania co do wzrostu zysku. Tak więc pytanie czy tych 50% wzrostów zysku nie powinieneś również dyskontować 50% stopą? No powiedzmy, że jesteś na giełdzie i odejmujesz od dyskonta premię za płynność (akcje możesz sprzedać w każdym momencie), a także pozwalasz sobie na nieco większe ryzyko z tego względu, że to nie Ty faktycznie zarządzasz spółką, a liczysz sam cash. Tak czy siak, inwestując w nieprzeciętne spółki powinieneś oczekiwać nieprzeciętnych zarobków.

Przy uwzględnieniu tych oczekiwań, obecna kapitalizacja przy założeniu tych kosmicznych jej wzrostów w przyszłości - nie powinna być dzisiaj dla nikogo niska - chyba, że ktoś nie ceni własnych pieniędzy. Ten ktoś powinien siedzieć cicho i liczyć na zyski w przyszłości.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 sierpnia 2013 11:57:49 przy kursie: 30,80 zł
mrk napisał(a):
anty_teresa napisał(a):

5.) Z Twojego pierwszego wyliczenia tzn 11kT wychodzi 22M zysku. Czy przy kapitalizacji 320M to dużo? Dla drugiego wyliczenia tego z Astaną mamy przewidywany C/Z na poziomie 8. Czy to jest tak niespotykanie niska wartość?

anty
abstrahując od całej dyskusji czy 30 zł za akcję to mało, dużo czy w sam raz to jaki PE Twoim zdaniem to "tanio"?Angel Kroczący lub przewidywany.
Obecnie kroczące PE indeksów waha się od 15 (swig) do 18 (mwig), najszerszy indeks wig ma 16.
Siłą rzeczy spółki które mają obcnie PE 8 trzeba uznać za tanie, a bardziej prawdopodobne jest to, że coś jest z nimi nie tak. Te, które można uznać za zdrowe taniej poniżej dwucyfrowego PE się nie dostanie. Drogo to czy tanio?

Szczerze powiedziawszy, to samo P/E nic nie mówi :) Używam go, bo tak łatwiej jest dyskutować z innymi użytkownikami. P/E mówi raczej o tym jakie są oczekiwania rynku niż służy do wyceny. Dla spółki, której wynik jest powtarzalny p/E powinno być mniejsze niż 7.
Tak naprawdę trzeba do tematu podejść jak 2mek. Przyjąć bazową wartość w przyszłości(przewidywalnej o stosunkowo niskim ryzyku) zdyskontować stopą posiadającą faktory indywidualne dla spółki pomniejszoną o przewidywane tempo wzrostu.
To samo P/E dla różnych spółek ma zupełnie inna wartość informacyjną. I co ciekawe jeśli indeksy mają wysokie P/E to statystyka mówi, że mamy hossę. Niskie wartości odwrotnie :)

Nie można powiedzieć także, że ze wszystkimi spółkami z niskim P/E jest coś nie tak.Zobacz:
Tauron -4,6
KGHHM -5,23
Puławy - 6,72
Asseco - 7,1
Enea -7,7

Edytowany: 5 sierpnia 2013 12:11

Pijaczysko
0
Wysłane: 5 sierpnia 2013 12:06:27 przy kursie: 30,80 zł
szanowny Rafsty
Pragnę jedynie nieśmiało zauważyć, że sytuacja w Eko zmieniła się w sposób tak niesłychanie radykalny, że nijak ma się odnoszenie do raportu z przed dwóch lat do sytuacji obecnej. Jeśli ktokolwiek tak robi i porównuje rok 2011 do 2013 i na tej podstawie wyciąga wnioski na lata następne, to jest to po prostu błąd i tyle. W tym kontekście, polemizowałbym zatem z Twym stwierdzeniem, że w tym konkretnym przypadku Historia spółki ma tu odnośnik. Staram się tu jedynie zwrócić uwagę czytających, by zwrócili uwagę na ten właśnie fakt. Sytuacja w spółce zmieniła się diametralnie. Dlatego może wydaje mi się, że ktoś ma dziwne pytania, z drugiej strony ktoś inny powie, że udzielam dziwnych odpowiedzi-niech tak będzie, ale z całościową oceną sytuacji w spółce proponuje zaczekać do IIIQ. I na tej podstawie wyciągać wnioski. Co do ad personam, oczywiście nie jest moim celem bezładne przekrzykiwanie się, więc Twoją uwagę traktuję jako zupełnie chybioną. Co do niepowtarzalnych spółek- nie wątpię, że o wielu upadłych słyszałeś, a nie słyszałeś o żadnej, której się udało ? Nie wierzę. I na koniec - jeśli chodzi o Twoje pytania: nie obraź się, ale nie obchodzi mnie rynek , forex, kursy walutowe i inne takie. I szczerze mówiąc mam to gdzieś ( żebyś znów nie pomylił szczerości z "ad personam " ;) Ja wyrażam tu zdanie o Eko i to Eko mnie interesuje. Powtórzę więc raz jeszcze- uważam, że obecna cena nijak się ma do przyszłości spółki i jej możliwego rozwoju. Dlatego piszę , ze nadal jest tanio. I tak przecież wszystko zweryfikuje kurs. Jeśli się nie mylę, pierwszym potwierdzeniem tego będzie IIIQ.
Pozdrawiam

Pijaczysko
0
Wysłane: 5 sierpnia 2013 12:12:10 przy kursie: 30,80 zł
anty_teresa napisał(a):
Pijaczysko napisał(a):
Ok, podsumowując zatem

ad5) W zasadzie nie. Tak tylko się upewniam, bo nie wpisujesz się, w że tak to nazwę "kulturę" tego forum. Mam na myśli poszanowanie dla poglądów innych osób, do innych osób w ogóle.

Jeśli zaś chodzi o wyniki kolejnego kwartału to one mojej opinii w zasadzie nie zmienią, bo ja jak może zauważyłeś mówię o ryzykach. Zauważyłeś, że w zasadzie nie dyskutuję nawet z liczbami. A ryzyka tej spółki są znaczące:
1. Dostawy, dostawy, dostawy. Ileż razy "coś" przeszkadzało w osiągnięciu dobrego wyniku. Jak nie pogoda, to obiektywne problemy partnera, albo proces negocjacji cen.
2. Kultura korporacyjna.
3. Brak barier wejścia dla konkurencji.

Pierwszego nie zmieni jeden dwa czy nawet trzy raporty. Drugie może uda się kiedyś wyeliminować. Trzecie pozostaje.

Pełna zgoda. Kluczem jest pozyskanie odpowiedniej ilości i jakości surowca.
Nie zgadzam się z punktem trzecim. Barierą jest jakość i powtarzalność surowca. Będzie wyeliminowana poprzez Astanę.

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 5 sierpnia 2013 12:32:23 przy kursie: 30,80 zł
anty_teresa napisał(a):

Nawet nasz forumowy kolega Tomek był przekonany, że to rozwiąże problemy:
18 kwietnia 2012
2mek99 napisał(a):

EEX na początku kupował surowiec ad hoc w miarę potrzeb. Ostatnio zaczęli podpisywać długoterminowe kontrakty. Dodatkowo aby zapewnić sobie stabilność dostaw dali swoje akcje jednej z firm a z dwoma innymi założyli spółki. To zapewni stabilność dostaw jak również stabilnośc cen.

A działo się tak, bo wierzy temu co pisze/mówi Bokun.
ad5) Kolega to z parkietu czy bankiera się u nas zabłąkał?

.... i rozwiąże problemy ale po podpisaniu umów. Nie udało się w połowie zeszłego roku, udało sie pół roku później. Dodatkowo udało się zdywersyfikowac dostawców co też obniża ryzyko.
Dlatego tak jak pisałem, dzielę to co mówi zarząd przez pół - i tak wychodzi mi rewelacyjna wycena.
Poza tym zarząd po zeszłym roku jest wyraźnie ostrożniejszy.

To co najważniejsze dla mnie to, że mają przemyślana strategię i wprowadzają ją w życie. Wiem co planują robić, jest to zgodne z moją logiką (robiłbym to podobnie na ich miejscu). Chociaż mając doświadczenie z korporacji kupiłbym jednak surowiec w zeszłym roku nawet przepłacając trochę aby utrzymać na rozsądnym poziomie sprzedaż i zysk.
Pójście "po bandzie" krótkoterminowo miało fatalny wpływ na finanse. Długoterminow może jednak być dużo korzystniejsze.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 5 sierpnia 2013 12:36:46 przy kursie: 30,80 zł
W reakcji na zapatrzenie w przyszłość, zajrzałem jeszcze raz w przeszłość.
19 kwietnia 2012 popełniłem wpis ( www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... ), w którym zadałem pytanie

Cytat:
co tak naprawdę jest wyjątkowego w tej firmie, czyli gdzie jest buffettowska fosa?

W odpowiedzi pojawiły się liczne argumenty, które można znaleźć na w/w stronie. Niektóre nawet przekonujące. Ale co się stało potem? Przyszła końcówka roku i dostawcy odwrócili się do spółki booty Pomysł z wymianą akcji mnie niestety nie przekonuje, że teraz jest bezpiecznie. JV byłoby po prostu lepsze. AT wspominał, że pisaliśmy o tym. Ryzyko nie musi się zrealizować, ale ono istnieje. Shit happens. Chociaż nie zawsze trafia w wentylator.

Sytuacja się zmienia, firmy się zmieniają i tak dalej. Jednak patrząc wprzód, przyda się zerkać w lusterko wsteczne, bo falę optymizmu już na tej spółce widzieliśmy. I to nie było dawno. Każdy podejmuje decyzje inwestycyjne sam, więc niech ma możliwość poczytania przeciwnych opinii o spółce. O spółce! A potem kupi, albo nie kupi. Sprzeda, albo nie sprzeda. Tak jest fair.

Zastanawia mnie tylko, że wszyscy tu wykazujemy się zawsze imputowanym, kompletnym brakiem zrozumienia tych spółek, co do których jesteśmy krytyczni. Think

@Pijaczysko:
- Moja wypowiedź nt. forex nie dotyczyła Twojego wpisu.
- Trudno przyjąć mi opinię, że moja uwaga była chybiona, skoro poparłem ją konkretnym cytatem. Ale każdy widzi to, co chce, więc nie będę tego dalej ciągnął.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 5 sierpnia 2013 12:51:10 przy kursie: 30,80 zł
Niejako w uzupełnieniu tej ciekawej dyskusji o fundamentach:

Spółka jest już strasznie "wygrzana" (dzienny RSI 88 pkt, tygodniowy 83 pkt!) i należy jej się odpoczynek. Na strefę 31,50 - 33 zł przypada wiele wydłużeń Fibonacci'ego od wcześniejszych fal wzrostowych, co przy takim wykupieniu powinno wygenerować średnioterminowy szczyt i uspokoić ruchy poprzez przejście na jakiś czas (kilka tygodni?) do trendu bocznego.
Niemniej wszystko wskazuje na to, że nie będzie to ostateczny szczyt. Na ten przyjdzie jeszcze trochę poczekać.

Jak na razie trend wzrostowy w pełnej krasie.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 sierpnia 2013 22:17:36 przy kursie: 30,80 zł
I żeby nie było, że jestem anty ta spółka :)
Proszę zauważyć, że na Ekoexport jest cały wysyp rekomendacji...
Zastanawiał się ktoś dlaczego?
Być może właśnie przez ryzyka, które ja tutaj eksponuję. To dość specyficzne ryzyko dostaw i frywolne podejście korporacyjno-sprawozdawcze może być właśnie problemem. Analitykom z DM ciężko pokazać to ryzyko w koszcie kapitału. Dla KGH też tego nie robili. Widzał ktoś rekomendację w koszcie kapitału ponad 20%?
Przecież dla podmiotu, który grzeje non stop main page forów internetowych, robiącego gigantyczne ruchy na kursie powinien być tych reko wysyp...
Edytowany: 5 sierpnia 2013 22:18

slawek_wr
10
Wpisów: 175
Wysłane: 6 sierpnia 2013 00:16:45 przy kursie: 30,80 zł
Sądzę, że na EEX będzie dopiero ciekawie, jak zaczną konsolidować wyniki ze spółkami z Kazachstanu (EEX ma w każdej 51% udziałów).
Jak zmieni się skokowo wartość księgowa spółki po uwzględnieniu udziałów w tychże spółkach. Może się nagle okazać, że wart. księgowa zacznie rosnąć skokowo , podobnie jak zyski i przychody. Z pewnością pewien wpływ in plus na wyniki EEX będą miały zyski powiększone o dodatek ze spółek kazachskich. Na początek Astana, a potem kolejne.
Ta firma zmienia się na naszych oczach. 4 lata temu kapitalizacja ocierała się o 6-7 mln zł. Dziś 50 razy więcej, a naprawdę duże wyniki dopiero przed EEX. Nawet nie chcę wyliczać ile można zarobić wykorzystując tylko moce maksymalne, bez rozbudowy. Przychody i zyski mogą być ponad 6 razy wyższe niż osiągnięcia tegoroczne. Plan konserwatywny to odpowiednio 45 mln zł i 16,5 mln zł. Na mnie robi to wrażenie i sądzę, że nie tylko na mnie. Aczkolwiek dajmy firmie rozwijać się powoli. Step by step.

Kolejne przejęcia w Kazachstanie . Uruchomienie w IV kw I fabryki. Budowa kolejnej w 2014 r. Konsolidacja tych firm ze spółką matką. Pierwsza "prawdziwa" dywidenda za 2013 r. itd.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2013 00:48:09 przy kursie: 30,80 zł
Akurat to ile ma udziałów nie powinno mieć większego znaczenia. Spółka sprawuje współkontrolę nad tymi podmiotami, w związku z czym będą one najpewniej konsolidowane metodą praw własności. W związku z tym nie należy się spodziewać zwiększenia przychodów.

Obowiązek konsolidacji powstanie jeśli zostaną spełnione dwa warunki z trzech:
Przychody łącznie spółek grupy nie przekraczają 15M EUR,
Suma bilansowa nie przekracza 7,5M EUR
zatrudnia co najmniej 250 osób

W przypadku EEX będzie to 15ME przychodów i suma bilansowa 7,5ME, która już jest prawie spełniona. Trzeba w związku z tym mieć łącznie ponad 60M przychodów, przy czym sprzedaż liczy się raz do eex i potem z eex.

Wydaje się więc, że w przyszłym roku ten obowiązek powstanie. Tyle tylko, że te spółki powstają chyba głównie na długu(pożyczki już pokazywane w bilansie), więc ich wartość księgowa będzie równa pewnie mniej więcej zyskom. Tutaj powstaje pytanie ile tych zysków będzie. W pierwszym okresie wcale nie musi być dużo, bo przez rachunek przejdą koszty uruchomienia inwestycji.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 6 sierpnia 2013 01:09:40 przy kursie: 30,80 zł
Pijaczysko napisał(a):
Żyjemy w historycznych czasach, bo na naszych oczach rodzi się legenda.

slawek_wr napisał(a):
Jak zmieni się skokowo wartość księgowa spółki po uwzględnieniu udziałów w tychże spółkach. Może się nagle okazać, że wart. księgowa zacznie rosnąć skokowo , podobnie jak zyski i przychody.

Pijaczysko napisał(a):
Jednak przede wszystkim, Eko pragnie zdominować branżę wydobywczą ropy naftowej i gazu. I zrobi to.

Houston, we've had a problem.

anty_teresa napisał(a):
O wyszło, tylko jakoś dużo :) Moja wiara jednak jest niezachwiana.

Quod erat demonstrandum...

edit:Przepraszam, ale ciężko się czasem powstrzymać.
Edytowany: 6 sierpnia 2013 01:11

Pijaczysko
0
Wysłane: 6 sierpnia 2013 07:21:09 przy kursie: 30,80 zł
viendo, no vean.
przepraszam czasem trudno się powstrzymać.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 6 sierpnia 2013 09:51:59 przy kursie: 30,30 zł
To kolejna ciekawostka zagwozdka. W opinii biegłego mamy znów zastrzeżenie do wartości akcji spółki niepowiązanej. Eko po raz kolejny nie zdobył danych finansowych tego podmiotu, a wartość udziałów na 30 czerwca 2013 wynosi 4.091.760 PLN. Tak było też na koniec roku, ale...
Jedna akcja Omega Minerals, bo to tego partnera Eko ma udziały była warta w cenie nabycia 1.260.000 PLN. Teraz akcje spółki(czyli jednej społki) są warte 4.091.760 PLN. Wniosek z tego, że mamy kolejne akcje Omega w bilansie(spółka nie informowała o sprzedaży), ale w innej cenie! (Nie dzieli się kwota przez 1260000.
Teraz pozostaje pytanie czy kupiono 2 czy 3 akcje i ile wyniosła cena jednostkowa... Jeśli podzielimy wartość pakietu przez 3, to mamy cenę jednej akcji 1363920, co dałoby zysk w kwocie 103920 z pierwszej kupionej wcześniej. To mogłoby się zmieścić w "innych przychodach finansowych" raportu półrocznego.
Należy sobie zadać pytanie, czy to wartość Omega Minerals wzrosła o 8%, czy może pojawiła nam się marża na sprzedaży przez Zarząd, bo tak należy chyba rozumieć konstrukcję wymiany akcji.

EDIT: Jednak nie ma pośrednictwa właścicieli(W raporcie bieżącym 32/2012 jest opisano co rozumie się przez wymianę akcji:

Cytat:
EKO EXPORT zakupi (sukcesywnie) w okresie 2012- 2016 akcje w spółce Partnera, a Partner zakupi od akcjonariuszy założycieli notowane na rynku regulowanym akcje zwykłe na okaziciela EKO EXPORT o tej samej wartości. Po rozpoczęciu współpracy akcje będą przekazywane sukcesywnie w miarę otrzymywania przez EKO EXPORT kolejnych partii 1000 T surowca.

Z tego wniosek, że cena wymiany wzrosła o 8%. Biorąc pod uwagę po jakiej cenie sprzedawał Zarząd(30PLN) mamy 50% wzrost względem ceny ustalonej za rok 2012 - 20 PLN, a dla kolejnych partnerów ustalono nawet 45PLN, czyli kolejny 50% wzrost.
Edytowany: 6 sierpnia 2013 12:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

30 31 32 33 34

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,632 sek.

lbwcjflk
pjzqmnif
smvcerqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zckpskfk
dlepazgi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat