Postanowiłem testowany portfel wg średniej z wycen przesiać dodatkowo przez sito analizy technicznej.
Moje założenia są takie:
1 Bazowo wychodzimy ze składu 10 spółek portfela "wg średniej..."
2 Odrzucamy te, które ze względów technicznych uważamy za inwestycje zbyt ryzykowne. Dokonujemy tego raz w tygodniu w piątek - po cenach zamknięcia.
3 Przed poniedziałkowym otwarciem decydujemy, w które spółki warto wejść - otwieramy te pozycje po cenach otwarcia.
Zależy mi na takim ograniczeniu, by mieć możliwość porównania takiego podejścia tworzenia portfela, do testów pomijających AT.
Ze swojej strony zobowiązuję się do cotygodniowego podsumowania wyników, podobnie ja w "teście strategi niedowartościowania fundamentalnego"
Szczerze liczę na Waszą pomoc, bo moje techniczne zacięcie jest nawet dla mnie mało wiarygodne.
Bardzo chętnie przyjmę Wasze poprawki, analizy, przemyślenia i propozycje - na podstawie których w poniedziałek otworzymy "wątkowy" portfel.
To na początek moje wypociny (oczywiście do poprawki)
JUPITER - spore ryzyko wyrysowania formacji trójkąta zniżkującego, spadek ceny poniżej 2,10zł. powinien skutkować zjazdem do wsparcia 1,65. Ja jednak liczę na chwilowe odreagowanie słabości rynku i wyjście górą. W takim wypadku zakres wzrostu to ok 2,90. Na STS sygnał zakupu -
wchodzęIMPEL - W poniedziałek miała miejśce spora luka spadkowa i kurs znalazł się poniżej dolnej lini kanału wzrostowego. Impel zaliczył spory wzrost od początku sierpnia i wygląda na to że musi się trochę skorygować. Na RSI i STS sygnaly sprzedaży -
nie wchodzęABPL - dosyć dziwna sytuacja techniczna. Od początku września jesteśmy poniżej dolnego ograniczenia trendu zwyżkującego. Pomimo tego na RSI i STS obowiązuje sygnał zakupu. To co mnie przekonuje to ostatnie gigantyczne obroty na białych świeczkach z 7 i 16 września.
Wchodzę.KREZUS - piątkowa świeca objęcia hossy na nieprawdopodobnym wolumenie nie pozwala mi nie wejść.
Wchodzę - szkoda tylko że poniedziałkowa cena otwarcia będzie taka wysoka.
GANT - od paru miesięcy w "boczniaku" Nie ma przesłanek do sprzedaży, więc niech będzie -
wchodzęABMSOLID - Jeżeli chodzi o formacje, można w dłuższej skali dopatrzyć się chorągiewki, a w krótszej RGRa. Po mimo sygnału zakupu na STS nie zaryzykował bym -
nie wchodzęJWCONSTR - boczniak od początku maja, natomiast po ostatnim dwutygodniowym spadku (do 14 września) wydaje się być wyprzedany. Na RSI i STS sygnały zakupu -
wchodzęARTERIA - nie wiem o co tu chodzi, ale wolumen na czarnych świeczkach z 16sierpnia, 1, 7 i 11września odstrasza mnie skutecznie -
nie wchodzę.TFONE - od końca lipca kurs porusza się w kanale horyzontalnym. Jesteśmy dzisiaj blisko lini wsparcia. Na STS sygnał zakupu -
wchodzęERGIS - piątkowa straszna świeczka zatrzymała się na wsparciu. W dodatku kształtem sugeruje niższe otwarcie. Okrutny wolumen na spadku 3września. Dla jednych to idealny moment do wyjścia, dla innych do wejścia. Dodatkowo straszy możliwość wyrysowania RGRa. Ja jednak przy takiej dywersyfikacji portfela zaryzykował bym -
wchodzęPodsumowując odrzucil bym trzy spółki :ABMSOLID, ARTERIE i IMPEL, ale liczę na Waszą weryfikację.