30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
13 października 2023 18:50:38
Chmaj był zblatowany z Lewicą (kiedy jeszcze coś znaczyła), a teraz z PO. A Jędruch nawet całej kary nie odsiedział i chyba nawet złotówki nie oddał. Chmajowi marzy się TK, może po tych wyborach mu się uda.
Edytowany: 13 października 2023 19:00
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
13 października 2023 19:16:53
1ketjoW napisał(a):Jakie zdanie masz Szarlej w sprawie Banasia prezesa NIK po dzisiejszych publikacjach. Dokładnie takie samo jak miałem wcześniej. Zauważ, że nie twierdziłem, że Banaś jest super tylko, że Banaś przez swój konflikt z PIS robi dobrą robotę. Podtrzymuję też, że prezesem NIK zawsze powinien być ktoś stojący w opozycji do aktualnej władzy. Gdyby opozycja przejęła rządy widziałbym na tym stanowisku Ziobrę. O którym jako człowieku też mam jak najgorsze zdanie. Ale do patrzenia na rządzącym na ręce (o ile rządzi ktoś z przeciwnego obozu niż on) nadawałby się idealnie.
Edytowany: 13 października 2023 19:18
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
13 października 2023 21:55:22
Czy Prezes NIK mieszający się w politykę jest ok czy nie jest ok? Nie wynika to z Twojej odpowiedzi.
Czy to że robi kontrolę aby pomóc opozycji wygrać wybory, to zgodne z prawem czy niezgodne?
Czy mam rozumieć, że tak wygląda apolityczny charakter NIK oraz, że w ten sposób zachowana jest niezależność NIK?
Chciałbym to ustalić, bo nie poruszasz tego w swoim wpisie, a o to pytam.
|
|
|
|
Wysłane:
13 października 2023 22:56:37
Po pierwsze i najważniejsze. Akurat NIK moim zdaniem nie powinien być apolityczny. On powinien patrzeć sprawującym władzę na ręce a to w dużym stopniu wyklucza apolityczność. Apolityczna powinna być prokuratura, która będzie rozpatrywać wnioski NIK w przypadku zawiadomienia o podejrzeniu przestępstwa. Apolityczny powinien być sąd. Powtarzam raz jeszcze w przypadku rządów opozycji tak samo patrzyłbym na Ziobrę w tej roli.
Natomiast prezes państwowej instytucji mieszający się w politykę, mimo, że nie powinien - bardzo bym chciał aby było inaczej, ale już dawno przestało to robić na mnie wrażenie. A, że tym akurat razem ponoć zyskuje na tym opozycja (przynajmniej wg interpretacji przedstawionej przez TVP, co ciekawe sam rzecznik rządu pan Muller jest dużo ostrożniejszy w stawianych tezach ) - zawsze to jakaś odmiana od normy obserwowanej w ostatnich latach. Wybacz cynizm ale nawet trochę mnie to bawi, bo podejrzewam, że PIS powołał Banasia po to aby pomagał im a nie opozycji. A tu taka niespodzianka ;)
Patrząc na dotychczasową karierę pana Banasia ogólnie nie jestem ani trochę zaskoczony. Co do jego osoby zdania zatem nie zmieniam - bezwzględny karierowicz idący po trupach do celu, przy tym profesjonalny i skuteczny w swoich działaniach, nie unikający brudnych nieczystych zagrań, na granicy prawa. Co do efektów jego pracy? Zdanie zmienię, jeżeli komuś uda się podważyć tezy zawarte w jego raportach. Ale chyba nawet nikt nie próbował.
Edytowany: 13 października 2023 23:02
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 października 2023 23:26:44
Dla przypomnienia
Zgodnie z polskim prawem, prezes Najwyższej Izby Kontroli (NIK) powinien działać w sposób niezależny od wpływów politycznych. Prezes NIK jest powoływany na sześcioletnią kadencję, a jego zadaniem jest sprawowanie nadzoru nad finansami publicznymi i działalnością instytucji publicznych. To oznacza, że osoba piastująca stanowisko prezesa NIK powinna działać w sposób apolityczny i niezależny od partii politycznych lub wpływów partyjnych.
Zasada niezależności i apolityczności instytucji nadzoru finansowego, takiej jak NIK, ma na celu zapewnienie sprawiedliwości i rzetelności w kontrolowaniu wydatków publicznych i działalności instytucji państwowych. Prezes NIK jest zobowiązany do wykonywania swoich obowiązków zgodnie z prawem i bez stronniczości politycznej.
Nie odpowiedziałeś na moje pytania. To też odpowiedź. Dzięki.
Nie pytałem ani o Pana Basia ani co o nim sądzisz ani o raporty. Pytałem o zdarzenia jakie dziś ujrzały światło dzienne. Myślałem, że stać cię na obiektywizm. Pomyliłem się.
|
|
Wysłane:
13 października 2023 23:48:24
No a Telewizja Publiczna zgodnie z prawem powinna oferować społeczeństwu "zróżnicowane programy i inne usługi w zakresie informacji, publicystyki, kultury, rozrywki, edukacji i sportu, cechujące się pluralizmem, bezstronnością, wyważeniem i niezależnością oraz innowacyjnością, wysoką jakością i integralnością przekazu." :D Fajnie by było- niestety realia są jakie są. Pytałeś: Cytat: "Jakie zdanie masz Szarlej w sprawie Banasia prezesa NIK po dzisiejszych publikacjach."
No to odpowiedziałem. Takie samo jak tydzień wcześniej, takie samo jak w momencie gdy PIS powoływał go na to stanowisko. Czyli niezbyt dobre. To, że Banaś od momentu afery z domem publicznym w jego kamienicy toczy prywatną wojnę z PIS nie jest dla nikogo zaskoczeniem. Chyba mi nie powiesz, że dowiedziałeś się o tym z dzisiejszej publikacji. Zwracam jedynie uwagę, że akurat na tym stanowisku ta sytuacja wyjątkowo pomaga w prawidłowym wykonywaniu zadań postawionych przed NIK. Więc przypadek sprawił, że właściwy człowiek znalazł się na właściwym stanowisku. Jeżeli chcesz jasnej deklaracji no to proszę: Owszem wchodząc w jakieś tam konszachty z Konfą Banaś poszedł moim zdaniem za daleko. Nie popieram tego, nawet potępiam, ale nie będę darł z tego powodów włosów z głowy. Niestety już się przyzwyczaiłem - i bardziej niż oburzenie czuję irytację z tego że jeden złodziej wskazuje palcem na innego i krzyczy "łapaj złodzieja" I tak na okrągło na przemian. Idealne podsumowanie całej tej żenującej kampanii wyborczej w wykonaniu dwójki jej głównych aktorów.
Edytowany: 13 października 2023 23:53
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
14 października 2023 00:31:12
1ketjoW napisał(a):...
Songo. Jeżeli prezes NIK twierdzi, że kontroluje Konfederację, to jak oceniasz tę wypowiedź. Kontrolować może ew. urzędy i od tego on jest. Ma na listach swojego syna i może kogoś jeszcze. Po wyborach nadal obstawiam pat i podkradanie sobie posłów. Obstawiam również, że będzie dużo niespodzianek na wynikach wyborczych a później pójdą na noże o brakujących posłów. Zobacz kto dziś mielił temat Banasia: tylko tvp. Polsat i tvn nic. Co to oznacza? Że PiS próbuje na ostatniej prostej ściągnąć do siebie niezdecydowanych prawoskrętnych wyborców, którzy mogliby ew. zagłosować na Konfederację.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 października 2023 07:30:00
szarlej81 napisał(a):No a Telewizja Publiczna zgodnie z prawem powinna oferować społeczeństwu "zróżnicowane programy i inne usługi w zakresie informacji, publicystyki, kultury, rozrywki, edukacji i sportu, cechujące się pluralizmem, bezstronnością, wyważeniem i niezależnością oraz innowacyjnością, wysoką jakością i integralnością przekazu." :D Fajnie by było- niestety realia są jakie są. Pytałeś: Cytat: "Jakie zdanie masz Szarlej w sprawie Banasia prezesa NIK po dzisiejszych publikacjach."
No to odpowiedziałem. Takie samo jak tydzień wcześniej, takie samo jak w momencie gdy PIS powoływał go na to stanowisko. Czyli niezbyt dobre. To, że Banaś od momentu afery z domem publicznym w jego kamienicy toczy prywatną wojnę z PIS nie jest dla nikogo zaskoczeniem. Chyba mi nie powiesz, że dowiedziałeś się o tym z dzisiejszej publikacji. Zwracam jedynie uwagę, że akurat na tym stanowisku ta sytuacja wyjątkowo pomaga w prawidłowym wykonywaniu zadań postawionych przed NIK. Więc przypadek sprawił, że właściwy człowiek znalazł się na właściwym stanowisku. Jeżeli chcesz jasnej deklaracji no to proszę: Owszem wchodząc w jakieś tam konszachty z Konfą Banaś poszedł moim zdaniem za daleko. Nie popieram tego, nawet potępiam, ale nie będę darł z tego powodów włosów z głowy. Niestety już się przyzwyczaiłem - i bardziej niż oburzenie czuję irytację z tego że jeden złodziej wskazuje palcem na innego i krzyczy "łapaj złodzieja" I tak na okrągło na przemian. Idealne podsumowanie całej tej żenującej kampanii wyborczej w wykonaniu dwójki jej głównych aktorów. Co do TVP masz odpowiedź we wpisie powyżej i cenzurze TVN i Polsat w związku z tą sprawą. Jest jakaś obiektywna telewizja? Nie. To pokazuje, że żadna ze stron nie gra czysto w sprawie mediów. To inny temat i już go wałkowaliśmy. Dla mnie czym innym jest mówienie o praworządności, a potem wykorzystywanie instytucji państwowych do walki wyborczej, niż wykorzystywanie TVP w widoczny sposób o czym wszyscy wiedzą. Nie wierzę w tej sytuacji w obiektywizm NIK u. Może przyjdzie czas i raporty zostaną zweryfikowane. Apolityczny charakter tej instytucji został zniszczony. Banaś moim zdaniem powinien podać się do dymisji. Oczywistym jest, że prawnik z jakim rozmawiał Banaś nie reprezentował Konfederacji tylko inne ugrupowanie opozycyjne. W innym nagraniu poda nazwisko lidera partii opozycyjnej tj. Tuska z ust prawnika. Oczywiście nie dziwi mnie, że PiS to wykorzystuje w walce politycznej. Zdziwiło mnie, że w Polsce takie sytuacje mają miejsce. To bardzo źle świadczy o wartościach moralnych ludzi jacy zajmują się polityką. Myślałem do tej pory, że syndrom oblężonej twierdzy jaki prezentuje PiS jest nieprawdziwy. Po tym co usłyszałem już tak nie twierdzę. Myślę, że wielu ludziom w Konfederacji otworzyły się oczy. Oni zostali potraktowani jak pionek w czyjeś grze. Dla mnie te nagrania są porażające, bo pokazują że nie ma żadnych granic. Jesteśmy na poziomie trzeciego świata. Niestety.
|
|
0 Dołączył: 2023-10-14 Wpisów: 1
Wysłane:
14 października 2023 11:12:20
Dla mnie wynik wyborów na giełdy bedzie wyglądał tak: Wygrana pis = nic się nie zmieni oprócz tego, że PLN będzie jeszcze słabszy niż do tej pory wiec dla szerokiego rynku, dla Wig, Wig20 będzie to opcja negatywna. Ten scenariusz to także niskie stopy ze wszystkimi tego konsekwencjami dla długu i inflacji. Realnie ujemna stopa, inflacja trwale ponad celem, duża podaż długu w 2024 to wszystko bedzie wywierać presję na długi koniec krzywej a i krótki może w końcu zacząć wyceniać konieczność skręcenia tego wszystkiego. Wygrana dzisiejszej opozycji to z kolei wyższa ścieżka stóp, silniejszy złoty a jak silniejszy złoty to moze być napływ kapitału w twardej walucie. Wiec to dla mnie lepsza opcja giełdowo. Pozostaje jeszcze niestety funkcja NBP, która w moim przekonaniu przy rządzie PO bardzo się wyjastrzębi a to z kolei może nam przydusić PKB i tu z kolei mamy problem z akcjami. Z długiem tez problem. Wygrana PO to wyższe rentowności w średnim terminie, ale w końcu rynki wycenią spadek inflacji więc długi koniec zacznie opadać a krótki bedzie 'higher for longer' jak to teraz zwykło się mówić. Zwykle rynki nie przejmowały się wyborami i giełda to w zasadzie olewała, ale tym razem nadzieje są tak duże że ruch może być duży w tą lub jedną stronę. Najgorzej gdy nikt nie bedzie mógł stworzyć rządu to wtedy nic dobrego z tego nie bedzie. a na marginesie to mam nadzieję ze ktokolwiek nie wygra to w końcu zacznie sprzątać ten burdel w finansach bo to wygląda już jak skrzyżowanie Grecji, Turcji i Węgier na dodatek. Tak długo się nie pociągnie bo przecież ci ludzie rozdają na lewo i prawo tak pijany milioner z totolotka w knajpie. A to sprzątanie może być bolesne
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 października 2023 13:14:47
Moje scenariusze dla gospodarki:
1) Wygrana opozycji
Napływ środków z KPO. Osłabienie PLN. Wzrost stóp procentowych będzie temu przeciwdziałał. Efekt środków z KPO nie poprawi od razu koniunktury. Inflacja w dłuższym terminie spadnie. Pytanie jaka będzie nowelizacja budżetu na 2024 r.
2) Wygrana PiS
Złoty bez większych zmian, bo NBP będzie interweniował gdyby PLN osłabił się zbyt mocno. Stopy procentowe będą spadać powoli. W przypadku wzrostu inflacji spodziewam się wzrostu stop procentowych. Rezygnacja z tarcz w trakcie 2024 r. może 2025 r.
Poziom inflacji zależny głównie od koniunktury na świecie. Widać, że dołek koniunktury już prawdopodobnie za nami.
Burdel w obydwu przypadkach jaki jest taki będzie.
|
|
|
|
Wysłane:
14 października 2023 15:52:40
1ketjoW napisał(a): Oczywiście nie dziwi mnie, że PiS to wykorzystuje w walce politycznej. Zdziwiło mnie, że w Polsce takie sytuacje mają miejsce. To bardzo źle świadczy o wartościach moralnych ludzi jacy zajmują się polityką. Myślałem do tej pory, że syndrom oblężonej twierdzy jaki prezentuje PiS jest nieprawdziwy. Po tym co usłyszałem już tak nie twierdzę. Myślę, że wielu ludziom w Konfederacji otworzyły się oczy. Oni zostali potraktowani jak pionek w czyjeś grze.
Dla mnie te nagrania są porażające, bo pokazują że nie ma żadnych granic. Jesteśmy na poziomie trzeciego świata. Niestety.
Zareagowałeś jak wyborca pisu. Rzucili normalną rozmowę polityczną i udają, że to coś nienormalnego Jest czymś normalnym i oczywistym, że ludzie startując w wyborach układają się z kim tylko się da. Zaskoczony jesteś? Nawet w podrzędnych urzędach na byle jakie stanowisko kierownicze są układanki. W te wybory masa kierowników i dyrektorów trzęsie portkami - mogą polecieć wszyscy, a cześć na pewno zostanie wymieniona. Zresztą jak nawet na szeregowe stanowiska potrafią być układanki.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 października 2023 17:37:43
Songo,
Czym innym jest omawianie obsady stanowisk przed wyborami w urzędzie, a czym innym są celowe działania Prezesa NIK, który zgodnie z prawem powinien być apolityczny idące w tym kierunku, aby kontrole jakie przeprowadzi miały wpływ na wynik wyborów. Takie działanie nie ma nic wspólnego z apolitycznością NIK u jaka wynika z przepisów prawa. Dziwię się, że tego nie rozumiesz. Gdybyś układał się z sędziami, że wszystkie postępowania w trybie wyborczym wygra PO lub PiS też uznałbyś to za normalne?
W historii 3RP coś takiego nie miało jeszcze miejsca. Odkrywamy nowe poziomy dna.
Oto główne przepisy, które odnoszą się do niezależności i apolityczności NIK:
Ustawa o Najwyższej Izbie Kontroli (Dz.U. 2018 poz. 1030): Przepisy tej ustawy określają funkcje i kompetencje NIK oraz zasady jej działania. Ustawa ta podkreśla, że NIK działa niezależnie i w sposób apolityczny.
Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej: Konstytucja stanowi o niezależności i apolityczności organów kontroli finansów publicznych, do których należy NIK.
Kodeks Postępowania Administracyjnego: Przepisy ogólnego prawa administracyjnego regulują postępowanie organów administracji publicznej, w tym organów kontroli. Zasady obiektywizmu i bezstronności są podstawowymi zasadami postępowania administracyjnego.
Inne przepisy dotyczące kontroli finansów publicznych: NIK ma swoje zadania i kompetencje określone w ustawach specjalnych, takich jak ustawa o finansach publicznych, co również wpływa na jej niezależność i apolityczność.
Oprócz przepisów prawa, istotnym aspektem jest tradycja i doświadczenie, które potwierdzają niezależność NIK jako organu nadzoru finansów publicznych. Niezależność NIK jest również chroniona przez mechanizmy konstytucyjne i instytucje, które sprawują nadzór nad przestrzeganiem zasady podziału władzy i niezależności organów państwowych.
Twoim zdaniem ktoś kto zgodnie z prawem powinien być niezależny i apolityczny może swoimi działaniami wspierać jedną z partii i nie ma w tym nic nagannego. Czemu więc służą przepisy prawa dotyczące niezależności a apolityczności NIK? Skoro Twoim zdaniem NIK może swoimi działaniami wpływać na wynik wyborów i jest to normalne.
Do tego ta sytuacja wskazuje, że każda partia jaka powstała może i raczej ma w swoich szeregach ludzi jacy mają wpływać na jej działania tj. hamować "działania nie po myśli", strony która ich tam umieściła. Z punktu widzenia demokracji to bardzo źle.
Edytowany: 14 października 2023 18:01
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
14 października 2023 18:58:36
Uważasz, inne instytucje, organizacje w PL są apolityczne? W tej kwestii akurat pis pokazał dno totalne i mam nadzieję, że Polacy wykopią tych szkodników już jutro. Totalne upolitycznienie: 1) Mediów, od ogólnokrajowych po małe regionalne 2) Spółek państwowych, bez żadnego wyjątku 3) NBP 4) Trubynał Konstytucyjny 5) Prezydent sługus 6) Armia
Nawet CBOS, padłem ze smiechu po ostatnim sondażu.
pisorow już nikt nigdy nie przebije, a ta akcja z Banasiem to dla mnie bączek, przy pisowskim destrukcyjnym gownie.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 października 2023 19:13:51
bginvest napisał(a):Uważasz, inne instytucje, organizacje w PL są apolityczne? W tej kwestii akurat pis pokazał dno totalne i mam nadzieję, że Polacy wykopią tych szkodników już jutro. Totalne upolitycznienie: 1) Mediów, od ogólnokrajowych po małe regionalne 2) Spółek państwowych, bez żadnego wyjątku 3) NBP 4) Trubynał Konstytucyjny 5) Prezydent sługus 6) Armia
Nawet CBOS, padłem ze smiechu po ostatnim sondażu.
pisorow już nikt nigdy nie przebije, a ta akcja z Banasiem to dla mnie bączek, przy pisowskim destrukcyjnym gownie. Prawda jest taka, że wszystkie te organy wcześniej też były upolitycznione. Tylko przez kogo innego. Zarzut w przypadku spółek SP to tylko przykład. Upolitycznienie TVP od np. Andrzej Drawicz oczywiście TW. Zakazał upubliczniania zdjęcia W. Jaruzelskiego gdy dostawał platynowo-zloty order Lenina. To odznaczenie dostawali rodowici Rosjanie. Marek Belka członek PZPR. Członek SLD. Więcej przykładów przez litości nie podaje.
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
14 października 2023 19:31:37
pzpr z racji mojego wieku 4 dyszki, znam tylko z dokumentów. Gdybym miał 60 brzydził bym się nimi, komuchami tak samo jak brzydzę się teraz pisem. pis jest w zaawansowanej budowie drugiego pzpr i jeśli Polacy teraz tego nie przerwą będzie już za późno.
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
14 października 2023 22:33:27
Ja akurat pamiętam ten chory system i uważam, że porównywanie PIS do PZPR jest mocno nie na miejscu. Pamiętam też lata 90-te gdzie ludzie zakładali proste manufaktury w garażach próbując swoich sił na rzeczywiście wolnym rynku. W tym czasie komuniści wykorzystując znajomości i oszukując prostych ludzi uwłaszczali się na majątku państwowym. Jakoś dziwnym trafem pozostałości z tych PZPR’owskich rodzynków dalej czerpią korzyści w strukturach „demokratycznej” opozycji.
W mojej ocenie jak wygra PIS to będzie źle bo będziemy mieli jeszcze większy festiwal rozdawnictwa. Jak wygra PO to będzie jeszcze gorzej, bo zagrożona będzie suwerenność Polski a rozdawnictwo będzie równie okazałe. Jak będzie rząd mniejszościowy z poparciem Konfederacji to będzie niestabilnie i ryzykownie. Te wybory niestety to taki wybór pomiędzy dżumą, cholerą i tyfusem.
Życzę wszystkim udanych wyborów.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 października 2023 22:34:45
Faktem jest, że PZPR był w PRL i byli to ludzie którzy współpracowali z ZSRR. PiS z tego co się orientuję ani z Rosją ani z Niemcami nie ma dobrych relacji. Można oczywiście założyć, że USA wspierają PiS aby działał jak PZPR. Zapewne błędnie, ale uważam takie postrzeganie rzeczywistości za błędne.
Pomijam zupełnie fakt, że PZPR fałszował wybory i nigdy nie miało poparcia jakie ma PiS.
Nie żyłeś za długo w czasach PRL u, więc możesz albo poczytać albo porozmawiać z ludźmi, którzy wtedy żyli.
Sporo ludzi mówi lub pisze np. o faszystach, hailowaniu, komunistach jakby trudno było sobie wyobrazić, że Polacy byli podludźmi w czasie II WŚ na jakich się polowało, a w czasie PRL nie istniało suwerenne państwo i współpracownicy obcego państwa sprawowali władze, która była sankcjonowania pobytem armii ZSRR na terenie Polski. Takie porównania dlatego nie mają żadnego uzasadnienia merytorycznego. Mają za to jeden cel poniżyć przeciwnika. Jeżeli poniża się przeciwnika a potem się z nim przegrywa, to znaczy że jest się jeszcze gorszym od tego poniżonego przeciwnika. Np. Komorowski (bardzo upolityczniony prezydent) versus Duda co świadczy niezbicie, że Komorowski był bardzo złym prezydentem skoro przegrał z nikomu nieznanym Dudą. To ocena wyborców.
|
|
Wysłane:
15 października 2023 09:45:20
A dla mnie, to, że 1989 rok, 34 lata później jest wciąż punktem odniesienia w polskiej polityce to jedna z przyczyn gównianej jakości debaty politycznej oraz postępującej polaryzacji społeczeństwa. To, że jakieś niedobitki komuchów wciąż mają się doskonale po obu stronach barykady oraz to, że obydwie strony uwłaszczyły się na majątku posPRLowskim z tym, że jednej z nich jest chyba żal, że dostała z tego tortu za mało, w roku 2023 może być wyłącznie argumentem emocjonalnym. A na to, jak będzie rozwijała się Polska w najbliższych latach ma to wpływ absolutnie pomijalny. Za to do nakręcania emocji wśród wyborców i wymyślania nieistniejących wrogów - nadają się doskonale. A im silniejsze emocje tym ciężej o chłodny racjonalny osąd. I w ten sposób mamy jakże "merytoryczną dyskusję" przedstawiającą idiotyczną wizję w której jedni przywracają w Polsce PRL a drudzy sprzedadzą nas Niemcom za kupon do MC-Donalda. I to niestety działa, bo sam znam ludzi, którzy taką argumentację bezrefleksyjnie powielają. Na prawdę mamy większe problemy niż to kto co robił przed 89 roku i ile się nachapał na początku transformacji. A to jak mogła wyglądać Polska, gdyby nie było "grubej kreski" Mazowieckiego powinno być obecnie przedmiotem zajęć historyków oraz pisarzy bawiących się w literaturę political-fiction a nie aktywnie działających polityków. Niestety nic tutaj się nie zmieni do czasów aż ludzie aktywni po stronie solidarności przed 1989, którzy przecież stanowią rdzeń dwóch głównych sił politycznych w Polsce nie odejdą z polskiej polityki. Bo ci, którzy wówczas działali po stronie PRL w większości albo już poumierali albo są na politycznej emeryturze i co najwyżej wymądrzają się w wywiadach w rozmaitych mediach. Ja tylko przypomnę że w 2005 roku na serio była rozważana koalicja pomiędzy dwoma obecnie głównymi siłami politycznymi a komuchy to były dla obu wyłącznie w SLD. Warto prześledzić jak od tego czasu wraz z postępującą wymianą pokoleniową na lewicy, znacznie głębszą niż dokonała się w środowiskach postsolidarnościowych obie strony przeniosły wojnę "komuchy vs my" na swoje własne podwórko. ____________________________________________________________________________________________________________________ "1kejtoW" napisał(a): Pomijam zupełnie fakt, że PZPR fałszował wybory i nigdy nie miało poparcia jakie ma PiS
Trochę wyidealizowana wizja. Przypomnę, że w szczycie do PZPR należało 3 mln osób. Ja wiem, że taka wizja dobry polski naród vs złe PZPR jest kusząca, ale fakt jest taki, że masa Polaków w tym systemie się odnajdywała. I nie mówię tu wyłącznie o ludziach związanych ze służbami i władzą ale o zwykłych zjadaczach chleba. Jak myślisz skąd obecnie zwłaszcza wśród starszego pokolenia tak silna nostalgia za czasami komuny? To słynne "każdy miał pracę, dyrektor zarabiał 2 razy więcej od pracownika, a nie to co teraz, nawet mieszkania dawali" Nawet większość protestów tłumionych przez władze tak na prawdę nie była w istocie o wolność a o chleb. No i PZPR nie licząc tych zaraz po II wojnie wyborów fałszować nie musiał. Bo jak ludzie do wyboru w wyborach mieli tylko jedną partię - nie było takiej potrzeby.
Edytowany: 15 października 2023 10:04
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
15 października 2023 13:21:26
007 napisał(a): Te wybory niestety to taki wybór pomiędzy dżumą, cholerą i tyfusem.
Życzę wszystkim udanych wyborów.
|
|
Wysłane:
15 października 2023 16:14:21
szarlej81 napisał(a):.... Jak myślisz skąd obecnie zwłaszcza wśród starszego pokolenia tak silna nostalgia za czasami komuny? 1. tęskną za swoimi latami młodości 2. socjalizm sprawia że nie musisz się wysilać, a egzystencja tyle o ile jest zapewniona (przynajmniej przez jakiś czas)
|
|