PARTNER SERWISU
fyzkspxr
8 9 10 11 12

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 12 października 2023 14:12:16
1ketjoW napisał(a):

Spadek o ca. 10% stopy bezrobocia nie wynika z demografii ani trendów w gospodarce. Również dobrze można napisać, że spadek bezrobocia o ca 2,5% za rządów PO wynikał z emigracji, a nie działań rządu.

Weźmy rok 2013 kiedy nastąpił szczyt bezrobocia.
Wg GUS w wieku produkcyjnym było wówczas 24422,1 tysięcy osób, liczba bezrobotnych 2295,7 tysięcy
Rok 2021 (takie dane akurat znalazłem) w wieku produkcyjnym 22385,4 tysięcy, liczba bezrobotnych 1090,4 tysięcy

W okresie 2013 -2021 liczba osób w wieku produkcyjnym spadła o 2036 tys liczba osób bezrobotnych o 1205 tysięcy.

Współczynnik korelacji pomiędzy liczbą osób bezrobotnych a liczbą osób w wieku produkcyjnym dla okresu 2004-2021 wynosi 0,71 dla okresu 2013-2021 jest już to 0,93 podczas gdy dla całego okresu od 1990 roku jest to zaledwie 0,36.

Nie ulega wątpliwości zatem że głównym czynnikiem kształtującym bezrobocie w Polsce w ostatnich kilkunastu latach jest właśnie demografia.

Cytat:

Słowo bariera nie nie jest wartościujące. Trochę się zapędziłeś. Wystarczy popatrzeć na publikacje prasowe aby wiedzieć, że to powszechne określenie używane przez dziennikarzy.

Ale to nie bariera rodziła kontrowersje tylko mur/ płot czy jak to nazwać. Jeden z elementów tej bariery. A dokładniej jego skuteczność w kontekście kosztów.

Cytat:

Dla mnie uczciwe byłoby powiedzenie, że mimo, że pytania są jakie są, ale żeby ludzie odpowiedzieli na nie uczciwie

A dla mnie to jak sformuowano pytania jest jednym z objawów postępującej degradacji debaty publicznej. I jedyną metodą aby wyrazić swój sprzeciw wobec tego procederu jaka przychodzi mi do głowy jest nie wzięcie udziału w referendum. Gdyby pytania były bardziej zbliżone do tych, których przykłady podałem to bym na nie odpowiedział.
Edytowany: 12 października 2023 14:21

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 12 października 2023 14:49:58
Cytat:
Weźmy rok 2013 kiedy nastąpił szczyt bezrobocia.
Wg GUS w wieku produkcyjnym było wówczas 24422,1 tysięcy osób, liczba bezrobotnych 2295,7 tysięcy
Rok 2021 (takie dane akurat znalazłem) w wieku produkcyjnym 22385,4 tysięcy, liczba bezrobotnych 1090,4 tysięcy

W okresie 2013 -2021 liczba osób w wieku produkcyjnym spadła o 2036 tys liczba osób bezrobotnych o 1205 tysięcy.

Współczynnik korelacji pomiędzy liczbą osób bezrobotnych a liczbą osób w wieku produkcyjnym dla okresu 2004-2021 wynosi 0,71 dla okresu 2013-2021 jest już to 0,93 podczas gdy dla całego okresu od 1990 roku jest to zaledwie 0,36.

Nie ulega wątpliwości zatem że głównym czynnikiem kształtującym bezrobocie w Polsce w ostatnich kilkunastu latach jest właśnie demografia.

Wątpliwości są następujące.

Traktujesz gospodarkę jako zamkniętą. Zapominając zupełnie o migracji i jej wpływie na stopę bezrobocia. Obecnie w ZUS jest ubezpieczonych około 1 mln Ukraińców.

Zauważ również, że bezrobocie rosło w okresie od 2008 do 2013 r.
Pomijasz zupełnie kwestie aktywności zawodowej. To, że ktoś jest w wieku produkcyjnym nie znaczy, że jest aktywny zawodowo.

Pomijasz: różny stan gospodarki, inwestycje zagraniczne, programy aktywizacji zawodowej, edukację i politykę prorodzinną.

Poza tym popatrz na swój wykres. Porównaj lata 2013 i 2018 r. Ciekawe do jakich dojdziesz wniosków., bo nie będzie w tedy w analizie okresu pandemii, który charakteryzował się wyższą śmiertelnością.

Również warto popatrzeć na kwestie demograficzne za rządów PO.

Kwestia bezrobocia nie jest tak jednoznaczna jak próbujesz to przestawić.

Edytowany: 12 października 2023 15:03

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 14:58:16
Migracja tutaj w ogóle nie ma nic do rzeczy, bo dane GUS odnośnie struktury demograficznej w ogóle jej nie uwzględniają. A Ukraińcy co najwyżej pomagali łatać niedobór rąk do pracy wynikający ze spadku liczby osób w wieku produkcyjnym.

Edytowany: 12 października 2023 14:58

KamiLPArsenal
29
Wpisów: 160
Wysłane: 12 października 2023 15:00:19
Jak głosowaliśmy w referendum czy Polska ma wstąpić do UE, to wybieraliśmy warunki na jakich ma to być? Czy Brytyjczycy też wybierali na jakich warunkach wychodzą z UE?

O tym jakie będą warunki kwestii poruszonych w referendum zależeć będzie od rządu który zostanie wybrany. PIS jako pomysłodawca pytań musi się trzymać swoich postulatów. Reszta partii ma inne zdanie i dlatego zachęcają do bojkotu jednej z form demokracji jakim jest referendum, a to woda na młyn dla PIS. Opozycja swoimi działaniami skazuje się na porażkę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 października 2023 15:09:37
szarlej81 napisał(a):
Migracja tutaj w ogóle nie ma nic do rzeczy, bo dane GUS odnośnie struktury demograficznej w ogóle jej nie uwzględniają. A Ukraińcy co najwyżej pomagali łatać niedobór rąk do pracy wynikający ze spadku liczby osób w wieku produkcyjnym.

Migracja ma bardzo duży wpływ, bo liczba miejsc pracy w gospodarce nie rośnie z dnia na dzień. Jeżeli w Polsce pracuje około 1 mln Ukraińców to znaczy że znaczna ich część pracuje zamiast Polaków, bo ich wyparli z rynku pracy.
Edytowany: 12 października 2023 15:15

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 15:24:49
Jeżeli liczba Polaków dostępnych na rynku pracy spada, a z tym chyba dyskutował nie będziesz, to Ukraińcy nie musieli z naszego rynku pracy nikogo wypierać.

Edytowany: 12 października 2023 15:25

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 12 października 2023 15:59:29
yanek z hor napisał(a):
Trifolium napisał(a):
Rozumiem go lepiej od ciebie. I nie przeinaczam cytatów jak mi pasuje.

Kolejny raz musze stwierdzic ze rozmowa z toba to jest tak jak przerzucanie piachu z kupki na kupke.
Jest bezcelowe, mało twórcze, odmóżdzajace i z kazda minuta jest bardziej meczące

A o czym ty chcesz rozmawiać? Przyłapałem cię na kłamstwie to się przyznaj i przeproś.

Edit: przypominam, że w odwrotnej sytuacji ja się przyznałem, chociaż pomyłka była nie zamierzona.
Edytowany: 12 października 2023 16:10

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 października 2023 16:04:18
szarlej81 napisał(a):
Jeżeli liczba Polaków dostępnych na rynku pracy spada, a z tym chyba dyskutował nie będziesz, to Ukraińcy nie musieli z naszego rynku pracy nikogo wypierać.

Jeżeli liczba Polaków dostępnych do pracy spada (wiek produkcyjny nie zawiera osób pracujących na emeryturze, a ich liczba zapewne rośnie w związku z demografią) i jeżeli liczba miejsc pracy jest stała, to praca ca 1 mln Ukraińców oznacza, że Polacy będący w wieku produkcyjnym zostali przez nich zastąpieni. Gdyby tych Ukraińców nie było, to nie byłoby bezrobocia. Obecnie w Urzędach Pracy jest zarejestrowanych około 800 tys. osób. Gdyby Ukraińców nie było zwolniłoby się 1 mln miejsc pracy. Bezrobocie by zniknęło.
Edytowany: 12 października 2023 16:04

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 12 października 2023 16:13:06
1ketjoW napisał(a):
. Gdyby Ukraińców nie było zwolniłoby się 1 mln miejsc pracy. Bezrobocie by zniknęło.

Niekoniecznie. Ci Ukraińcy też muszą coś jeść, w coś się ubrać itp. Ktoś to musi wytworzyć. Gdyby zniknęli spadłaby konsumpcja i tym samym popyt na pracę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 października 2023 16:22:46
Trifolium napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
. Gdyby Ukraińców nie było zwolniłoby się 1 mln miejsc pracy. Bezrobocie by zniknęło.

Niekoniecznie. Ci Ukraińcy też muszą coś jeść, w coś się ubrać itp. Ktoś to musi wytworzyć. Gdyby zniknęli spadłaby konsumpcja i tym samym popyt na pracę.

Dobrze. Nie byłoby zastępowalności 1 do 1. Przyjmijmy, że 0,5 mln miejsc pracy krakowskim targiem by zostało.

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 12 października 2023 19:33:23
1ketjoW napisał(a):
Obecnie w Urzędach Pracy jest zarejestrowanych około 800 tys. osób. Gdyby Ukraińców nie było zwolniłoby się 1 mln miejsc pracy. Bezrobocie by zniknęło.

Nie wiem o czym rozmawiacie, ale się wtrącę między wódkę.

Skąd wiadomo, że ten 1mln wolnych miejsc pracy zostałby przejęty przez tych, co są w urzędach?
Przecież w urzędach jest zarejestrowanych wielu ludzi, którzy pracują na czarno bo nie interesuje ich legal.
Ew. nigdy nie będą zainteresowani pewnymi pracami, jakie świadczą (także) Ukraińcy i nie podejmą ich/za takie stawki bez wzgl. czy wakat w urzędzie jest, czy go nie ma.
Edytowany: 12 października 2023 19:34

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 12 października 2023 19:59:09
1ketjoW napisał(a):
szarlej81 napisał(a):

Jeżeli liczba Polaków dostępnych do pracy spada (wiek produkcyjny nie zawiera osób pracujących na emeryturze, a ich liczba zapewne rośnie w związku z demografią) i jeżeli liczba miejsc pracy jest stała, to praca ca 1 mln Ukraińców oznacza, że Polacy będący w wieku produkcyjnym zostali przez nich zastąpieni. Gdyby tych Ukraińców nie było, to nie byłoby bezrobocia. Obecnie w Urzędach Pracy jest zarejestrowanych około 800 tys. osób. Gdyby Ukraińców nie było zwolniłoby się 1 mln miejsc pracy. Bezrobocie by zniknęło.

Co za bzdury. Daj spokój z taką bzdurną propagandą. Jest wiele branż, które bez Ukraińców nie miały by pracowników by funkcjonować, ich braki zapycha się studentami i innymi dorywczymi, do tego nie znasz liczby Ukraińców w szarej strefie. Tych etatów nie chcą brać Polacy a gdyby podnieść stawki to pizza musiałaby kosztować 80zł. Już teraz nie ma żadnego bezrobocia w wielu miejscach i bardzo trudno o ludzi do pracy. Na rozmowy o prace rzadko przychodzą nie pracujący. Brak bezrobocia to efekt tragicznej demografii i ten aspekt to wielka porażka 8 lat rządów PIS bo nie ma zmiany tredu. Miast narzekać, że kobiety piją trzebabylo ograniczyć łatwość dostępu do alkoholu. No ale Polak lubi kupić małpkę w kiosku więc takie decyzję byłyby niepopularne a lepiej robić rzeczy popularne a niepopularne olewać, tak to chodzi. Posłuchajmy więc disco polo bo po co nam kultura.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 12 października 2023 20:12:58
szarlej81 napisał(a):
Abyś ruszył głową i sprawdził w jakich latach następowały zmiany trendu wzrostu i spadku bezrobocia.

To co takiego widzisz na wykresiku ??
Zakładam ze chcałeś ze mną polemizowac ???

Następna sprawa kolportowana przez ONET i GW i oczywiście booty - jakoby spadek bezrobocia wynikał z demografi
liczba zatrudnionych 2002 ? 13,5mln
liczba zatrudnionych 2013 15,5mln
liczba zatrudnionych 2022 17,3mln

yanek z hor
168
Wysłane: 12 października 2023 20:16:10
Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Trifolium napisał(a):
Rozumiem go lepiej od ciebie. I nie przeinaczam cytatów jak mi pasuje.

Kolejny raz musze stwierdzic ze rozmowa z toba to jest tak jak przerzucanie piachu z kupki na kupke.
Jest bezcelowe, mało twórcze, odmóżdzajace i z kazda minuta jest bardziej meczące

A o czym ty chcesz rozmawiać? Przyłapałem cię na kłamstwie to się przyznaj i przeproś.

Edit: przypominam, że w odwrotnej sytuacji ja się przyznałem, chociaż pomyłka była nie zamierzona.

Boot ??? Czy ty cos rozumiesz ???
Wskaż mi moje kłamstwo ...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 października 2023 20:48:01
Ammianus napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Obecnie w Urzędach Pracy jest zarejestrowanych około 800 tys. osób. Gdyby Ukraińców nie było zwolniłoby się 1 mln miejsc pracy. Bezrobocie by zniknęło.

Nie wiem o czym rozmawiacie, ale się wtrącę między wódkę.

Skąd wiadomo, że ten 1mln wolnych miejsc pracy zostałby przejęty przez tych, co są w urzędach?
Przecież w urzędach jest zarejestrowanych wielu ludzi, którzy pracują na czarno bo nie interesuje ich legal.
Ew. nigdy nie będą zainteresowani pewnymi pracami, jakie świadczą (także) Ukraińcy i nie podejmą ich/za takie stawki bez wzgl. czy wakat w urzędzie jest, czy go nie ma.

Zdaje sobie sprawę z uproszczeń ale nie potrafię oszacować na teraz ile jest takich osób. Poza tym chodziło o pokazanie, że spadek bezrobocia nie wynika tylko z demografii.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 12 października 2023 21:22:56
Już pisałem, przekręciłeś cytat Tuska.
Edytowany: 12 października 2023 21:23

szarlej81
178
Wysłane: 12 października 2023 21:36:45
yanek z hor napisał(a):
szarlej81 napisał(a):
Abyś ruszył głową i sprawdził w jakich latach następowały zmiany trendu wzrostu i spadku bezrobocia.

Następna sprawa kolportowana przez ONET i GW i oczywiście booty - jakoby spadek bezrobocia wynikał z demografi
liczba zatrudnionych 2002 ? 13,5mln
liczba zatrudnionych 2013 15,5mln
liczba zatrudnionych 2022 17,3mln

Wg GUS liczba pracujących w 2022 roku wynosiła 15,2 mln
stat.gov.pl/obszary-tematyczne...

Ale tutaj liczą się wszyscy, którzy podjęli pracę. Nawet jak ktoś pracuje na ułamek etatu to jest "pracujący". Jeżeli przeliczymy to na pełne etaty wychodzi 11 mln etatów.
stat.gov.pl/obszary-tematyczne...

To ja już wolę sprawy kolportowane przez ONET i GW niż te kolportowane przez yanka z hor :)
Edytowany: 12 października 2023 21:39

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 października 2023 21:58:03
mihumor,

Umówmy się, że erudytą z giętkim językiem to ty nie jesteś. Dyskusja z tobą to nawalania na ogólniki.

Ile jest krajów, w których płace są wyższe niż w Polsce a pizzerie działają? To kwestia pieniędzy i ceny za usługę. U mnie śmieci wywożą Polacy. Szambo u brata to samo. Pizze przywożą też Polacy, choć przyznaję nie zawsze. W sklepach na kasie pracują Polacy i czasem Ukraińcy.

Rozumem, że Ty znasz liczbę Ukraińców pracujących w szarej strefie, ale na złość nie podzielisz się tą informacją. Co to za argument?

Cytat:
Jest wiele branż, które bez Ukraińców nie miały by pracowników by funkcjonować.
Jakich branż? Proszę o 15 przykładów skoro jest ich wiele.

Skąd to wiesz, że na rozmowę o pracę rzadko przychodzą niepracujący? Źródło informacji - brak.

Dla jednych porażką będzie brak zmiany trendu dla innych sukcesem jest osłabienie dynamiki negatywnych tendencji demograficznych.

Obarczanie PiS-u problemem demografii jest zabawne. Rozumiem, że ten problem pojawił się nagle w 2015 r. Wcześniej każdy rząd z tym problemem świetnie sobie radził. Przypomnij więc mi co w kwestii demografii robiły inne rządy i jaki miało to wpływ na demografię.

Wiesz, że Ukraina miała wyższe dodatki prorodzinne niż Polska przed 500+. Czy wiesz jakie dodatki prorodzinne są w Niemczech? To pytanie retoryczne.

Rozumiem, że jako Polak wiesz, że kobiety piją, lubią Polacy kupować małpkę w kiosku i myślisz, że zakaz sprzedaży alkoholu ograniczy jego spożycie.

Proponuję trochę pokory i zamiast pisać o Polakach napisz o sobie. Np. lubię kupować małpki w kiosku. Jestem alkoholikiem. Łatwo jest pisać źle o innych. Ci Polacy to piją, nie pracują, biorą socjal, biorą 500+ i piją. Ilu znasz takich Polaków? Może znasz rodzinę, co ma dzieci i pije za 500+. Skoro nie znasz takich ludzi lub znasz pojedyncze przypadki to po co piszesz o Polakach tj. odnosisz się do wszystkich.

Ile pracują Polacy? Prawie najwięcej w UE. Z najnowszych danych Eurostatu wynika, że w 2022 r. typowy tydzień pracy osób w wieku 20–64 lat wynosił w UE średnio 37,5 godziny.

Na koniec 2021 r. liczba pracujących w wieku 60 lat i więcej mających ustalone prawo do emerytury wyniosła 534,2 tys.

Piszesz, że demografia ma wpływ na rynek pracy? Poszukaj danych ile osób wchodzi na rynek pracy a ile bo opuszcza.
Cytat:

Tektoniczne zmiany na rynku. Tak dziś pracują Polacy [WYKRESY]

Cytat:

Historyczny wynik. W 10 lat przybyło niemal 2 mln pracowników

businessinsider.com.pl/gospoda...

Rynek pracy w Polsce
Cytat:

Rynek pracy w Polsce – przemiany i wyzwania - CEJSH
cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element...

Cytat:

Co za bzdury. Daj spokój z taką bzdurną propagandą. Jest wiele branż, które bez Ukraińców nie miały by pracowników by funkcjonować, ich braki zapycha się studentami i innymi dorywczymi, do tego nie znasz liczby Ukraińców w szarej strefie. Tych etatów nie chcą brać Polacy a gdyby podnieść stawki to pizza musiałaby kosztować 80zł. Już teraz nie ma żadnego bezrobocia w wielu miejscach i bardzo trudno o ludzi do pracy. Na rozmowy o prace rzadko przychodzą nie pracujący. Brak bezrobocia to efekt tragicznej demografii i ten aspekt to wielka porażka 8 lat rządów PIS bo nie ma zmiany tredu. Miast narzekać, że kobiety piją trzebabylo ograniczyć łatwość dostępu do alkoholu. No ale Polak lubi kupić małpkę w kiosku więc takie decyzję byłyby niepopularne a lepiej robić rzeczy popularne a niepopularne olewać, tak to chodzi. Posłuchajmy więc disco polo bo po co nam kultura.
Edytowany: 12 października 2023 22:11

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 października 2023 22:05:17
szarlej81 napisał(a):
Ale tutaj liczą się wszyscy, którzy podjęli pracę. Nawet jak ktoś pracuje na ułamek etatu to jest "pracujący". Jeżeli przeliczymy to na pełne etaty wychodzi 11 mln etatów.

Nie ma znaczenia ile pełnych etatów z tego wyjdzie. Znaczenie ma tendencja, a ta była rosnąca

kliknij, aby powiększyć

yanek z hor
168
Wysłane: 12 października 2023 22:23:21
Trifolium napisał(a):
Już pisałem, przekręciłeś cytat Tuska.

że co ??? dobrze sie czujesz ???
Nawet nie predysponuj nazywać kogos kłamcą
bo nie potrafisz tego zrozumiec

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,297 sek.

ubyagesn
dydhelbn
bysedpno
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qsdgundi
photdqqn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat