PARTNER SERWISU
edaqlucr
23 24 25 26 27
Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 5 lutego 2011 16:05:41 przy kursie: 175,90 zł
Prognoza zarządu na 2011:
stooq.pl/n/?f=415015&searc...
Cytat:
Spółka KGHM Polska Miedź prognozuje zwiększenie jednostkowego zysku netto w 2011 roku do 8.345 mln zł z 4.462 mln zł, zakładanych na 2010 rok, poinformowała spółka w poniedziałek. KGHM podwyższył też prognozę przychodów do 16.067 mln zł z 15.464 mln zł.

Prognoza zarządu została przygotowana w oparciu o dość sceptyczne założenia (8200$ za tonę miedzi i 2.80 USD/PLN) więc postanowiłem zrobić małą analizę:) zastrzegam że mam dość agresywny długi kontrakt na tą spółkę i mimo to starałem się być obiektywny, korzystać głównie z wyliczeń profesjonalistów i liczyć dokładnie zera:)

Główne składowe tego wyniku to:
1.wydobycie i sprzedaż miedzi
2.wydobycie i sprzedaż srebra
3.sprzedaż Polkomtela (Plus GSM)
4.sprzedaż telefonii Dialog

Tak jak pisze anty wynik będzie obciążony (lub poprawiony) wynikiem rozliczenia zabezpieczeń, których nie liczyłem. Zabezpieczenia na pewno mają istotny wpływ, są zależne od zmienności cen surowców i dolara, oraz od założeń zarządu.

ad1. Miedź

Zysk na miedzi to: zysk na wydobyciu wkładów własnych+ wkładów obcych.
Wg prognozy:
-wydobycie: 543kton (w tym 111 kton wkłady obce)
-cena miedzi: 8200 $/tona * USD/PLN: 2.80 = 22.960 kPLN
-koszt wydobycia tony miedzi: 12.634 kPLN

(22.960-12.634)*543kton= 5.607018 mld PLN*
-6.317*111kton= 5.607-0.701 = 4.906 mldPLN

Wg obecnych kursów:
-cena miedzi 10 000 $/tona (przebite dzisiajhello1 ) * USD/PLN: 2.86 = 28.6 kPLN

(28.6-12.634)*543kton= 8.669538 mld PLN*
-6.317*111kton= 5.607-0.701 = 7.968 mldPLN

*Od tego trzeba odjąć koszt wydobycia z wkładów obcych. Przyjąłem że stanowi on 150% kosztów na w. własnych.
jak widać różnica pomiędzy prognozami a obecnymi cenami jest znacząca. Dyskusja na temat obecnych kursów miedzi i dolca to temat rzeka. W mojej opinii na koniec 2011 nie powinno być lepiej niż dzisiaj i gorzej niż zakłada zarząd.

ad2. Srebro

Wg prognozy:
-wydobycie: 1027ton = 1027000 kg = 33.0225mln uncji
-cena srebra: 25$/uncja * USD/PLN 2.80 = 70PLN/uncja
-koszt wydobycia ok.3$/uncja * USD/PLN 2.80 = 8.40PLN
33.0225mln uncji * (70-8.40)PLN = 2.034186 mld PLN

Wg obecnych kursów:
-cena srebra: 29.12$/uncja * USD/PLN 2.86 = 83.28PLN/uncja
33.0225mln uncji * (83.28-8.40)PLN = 2.472830 mld PLN

kosztów wydobycia nie ma w oficjalnej prognozie, przyjąłem je orientacyjnie na podstawie artykułu z 2007 roku.

ad3. Polkomtel

www.parkiet.com/artykul/101479...
Cytat:
Analitycy domyślają się tego na podstawie ostatniej wyceny akcji telekomu, przyjętej gdy akcji Plusa pozbywał się duński TDC (16 mld zł). Choć niektórzy sądzą, że Polkomtel jest wart nawet 18 mld zł.

– Szacuje się, że wartość pakietu akcji Polkomtelu przypadająca na KGHM to 3,5–4 mld zł. Stąd też, po odjęciu wartości ujętej w księgach i podatku, można sądzić, że KGHM odnotuje około 2 mld zł zysku – uważa Marcin Palenik, analityk DM Millennium.

Szanowni analitycy nie uwzględnili że od transakcji z TDC mineły 2 lata. Spółka się rozwija, przynosi zyski, otoczenie makro też jest inne, więc potencalny nabywca jest w stanie wyłożyć więcej kasy niż w dołku bessy. Uważam że wycena będzie bliższa 18 mld PLN niż 16mld PLN.

Wg analityków:
Zysk na Polkomtelu= Wartość * udział KGHM - wycena w raportach
16 mld PLN *0.2439-1.1 mld PLN = 2.80 mld PLN

Wg Mnie :) :
Zysk na Polkomtelu= Wartość * udział KGHM - wycena w raportach
18 mld PLN *0.2439-1.1 mld PLN = 3.29 mld PLN

ad.4 Dialog
www.bdm.com.pl/file.php?id=268...
Cytat:
Grupę Dialog zdecydowaliśmy się przyrównać do największych w Polsce operatorówtelekomunikacyjnych: TPSA i Netii. Analizę oparto na trzech wskaźnikach: P/E, EV/EBIT oraz EV/EBITDA. Mnożnikowi EV/EBITDA przypisaliśmy wagę równą 50%, a pozostałym dwóm wskaźnikom po 25%. Naszym zdaniem, podobnie jak w przypadku operatorów komórkowych, najlepiej wycenę spółek telekomunikacyjnych oddaje mnożnik EV/EBITDA, który pokazuje zdolność spółki do generowania gotówki. Wycena porównawcza wskazuje na wartość spółki na poziomie 554,3 mln PLN. KGHM posiada pakiet 100% akcji spółki Dialog.

To z wyceny Beskidzkiego Domu Maklerskiego sprzed pół roku. Nie mam danych oraz wiedzy żeby z tym polemizować, więc pokornie akceptuję wycenę 0.5543 mld PLN :)

Podsumowanie
Podsmowując, wg założeń KHGMu i analityków wychodzi 10.294 mld PLN minus 19% podatku do zapłacenia = 10.294 mld PLN * 0.81 = 8.338 mld PLN zysku netto. W prognozach jest 8.345 (o kurde, prawie mi stykło hello1 )

kliknij, aby powiększyć

Dzieki temu mamy odniesienie do tego jak będzie się kształtował zysk KGHMu jeśli cena miedzi pójdzie nie po myśli założeniom. Nie wiem w jaki sposób są ustalane zabezpieczenia i czy da się to znaleźć w raportach, proszę o help.

Zakładając optymistycznie (choć nie skrajnie optymistycznie), że średnioroczne ceny miedzi i dolara będą takie jak dziś, a wycena Polkomtela będzie bliższa 18mld PLN otrzymamy 14.283 mld PLN przed podatkiem, 11.57 mld PLN netto.

Przy założeniu że do końca 2011 kurs nie drgnie (175.9) mamy C/Z (dla scenariusza z prognozy): 200mln akcji*175.9PLN/8.338mld PLN = 4.22

Przy założeniach optymistycznych: 200mln akcji*175.9PLN/11.57mld PLN = 3.04

Drogo?
Aktualnie: MRB(100%)
Edytowany: 5 lutego 2011 18:04

rip
rip
0
Wpisów: 35
Wysłane: 5 lutego 2011 17:06:30 przy kursie: 175,90 zł
fajna analiza, dzięki

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 lutego 2011 18:06:01 przy kursie: 175,90 zł
Po fali raportów postaram się wycenić wpływ derywatów na wynik. Od razu po raporcie to szkoda trochę czasu, bo z to troszkę potrwa, a KGH postanowił oddać raport w samym środku piekła.

Kamil
0
Wysłane: 5 lutego 2011 20:43:31 przy kursie: 175,90 zł
anty byłbym wdzięczny. Jak coś to się przypomnę na pw w marcu:)

Co do ciekawego C/Z to nie bardzo rozumiem sceptyczne nastawienie rynku. Już teraz wynosi coś koło 9 więc znacznie poniżej średniej rynku. Taka niska wycena dla branży surowców to standard na świecie, spółki notowane w Londynie czy NY mają C/Z koło 15-17 podczas gdy średnia dla S&P to 24. Na chłopski rozum to z perspektywy inwestora powinno być obojętne czy spółka zarabia na wydobyciu miedzi czy sprzedaży gumowców. Tymczasem ten trend utrzymuje się od lat, w szczytach poprzedniej hossy kghm chodził po 140zł czyli C/Z w okolicach 6. Macie jakiś pomysł czemu tak?

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 7 lutego 2011 18:08:25 przy kursie: 176,20 zł
Kamil napisał(a):
Co do ciekawego C/Z to nie bardzo rozumiem sceptyczne nastawienie rynku. Już teraz wynosi coś koło 9 więc znacznie poniżej średniej rynku. Taka niska wycena dla branży surowców to standard na świecie, spółki notowane w Londynie czy NY mają C/Z koło 15-17 podczas gdy średnia dla S&P to 24. Na chłopski rozum to z perspektywy inwestora powinno być obojętne czy spółka zarabia na wydobyciu miedzi czy sprzedaży gumowców. Tymczasem ten trend utrzymuje się od lat, w szczytach poprzedniej hossy kghm chodził po 140zł czyli C/Z w okolicach 6. Macie jakiś pomysł czemu tak?

Strach przed nagłym załamaniem ceny surowców. Wiadomo, że cena np. miedzi to bańka, więc wszyscy są ostrożni i sypią hojnie przy każdej korekcie.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Kamil
0
Wysłane: 9 lutego 2011 20:03:06 przy kursie: 177,90 zł
Póki co każdy dzień w którym cena utrzymuje się na poziomie 10k/tonę oznacza powiększenie zysku ponad prognozowany. A czy obecna cena to bańka czy nie, pozostaje kwestią dyskusyjną. Miedzi w przeciwieństwie do dolarów nie da się dodrukować:)

Info na temat potencjalnych kupców na Plusa:
www.parkiet.com/artykul/101741...

Cytat:

11 mld zł Tyle może być wart Polkomtel dla inwestorów finansowych, jeśli potraktują go jako typową spółkę dywidendową

18 mld zł To prawdopodobnie najwyższa na rynku wycena Polkomtelu. Taką jego wartość przyjmuje DM BZ WBK w wycenie akcji Orlenu

Plus przynosi rokrocznie 1.36mld zł stabilnego zysku. Jeśli pan redaktor myśli że KGHM sprzeda swój pakiet po wycenie 11mld zł to gratuluję optymizmu i proszę o namiary na dealera.
C/Z=11/1.36=8.08Speak to the hand
C/Z=18/1.36=13.23thumbright

Dla porównania:
P/E Vodafone = 8.39
P/E Deutche Telekom = 19.09
P/E France Telecom = 14.76

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 lutego 2011 20:59:47 przy kursie: 177,90 zł
@Kamil
Chyba z obietnicą się zagalopowałem... To niestety nie takie proste. Nie potrafię rozgryźć co jest zabezpieczane skutecznie, a co nieskutecznie w sensie rachunkowości zabezpieczeń, a to tylko jeden z problemów.
Jeśli się ja stosuje, a KGH stosuje, to wycenę niezrealizowanych instrumentów, ale skutecznych, czyli takich jaką da się powiązać, z jakimś konkretnym kontraktem puszcza się przez kapitał własny, a nie przez wynik, oprócz utraty wartości czasowej opcji, które od 2009 roku ma przez wynik przechodzić.

Przeszacowanie zabezpieczeń nieskutecznych, czyli w uproszczeniu nie da się powiązać z żadnym posiadanym już kontraktem, przechodzi przez wynik. No i tu mam zagwozdkę, które konkretnie zabezpieczenia są skuteczne, a które nie... A od tego zależy wpływ na wynik...

Druga sprawa, to niestety wpływ utraty wartości czasowej opcji jest dość spory jak na spółkę. Tą wartość, a właściwie utratę szacuje się z modeli matematycznych do wyceny opcji. Ja znam tylko model Blacka-Scholsa, a spółka stosuje inny, i z tego co czytałem lepszy, ale ja go nie znam... I nie potrafię wycenić w związku z tym wartości opcji jak KGH.

Gdyby natomiast założyć, co chyba bardzo dużego błędu by nie wprowadziło, że wyceny z modeli będą podobne, to dochodzi jeszcze jedna sprawa. W modelu BS jako jeden z parametrów to zmienność. Tyle, że nie historyczna, a implikowana. Do jej wyliczenia potrzebne są dane z zamknięcia realnie notowanych serii opcji, które KGH ma od dealera. Ja ich nie mam i nawet nie bardzo mam pomysł jak wykopać coś takiego...

Pośpieszyłem się z obietnicą. Może coś wymyśle po drodze, ale chyba to się nie uda...

maobab
0
Wpisów: 221
Wysłane: 10 lutego 2011 17:51:33 przy kursie: 173,70 zł
Witam, mam takie może trochę głupie pytanie ale jestem bardzo początkującym graczem i chciałem się dowiedzieć czy ten spadek KHGMu to zwykła mała korekta czy coś gorszego się szykuje? Bo nie wiem czy dobrze zrobiłem, że wczoraj zainwestowałem w miedziowca.

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 lutego 2011 18:09:00 przy kursie: 173,70 zł
Maobab,
nie wiem czym kierowałeś się kupując KGH i jaki jest Twój horyzont inwestycyjny.
na odpowiedź "zero-jedynkową" tutaj nie licz.
trend wzrostowy obowiązuje. światło pomarańczowe zapalić się powinno po przełamaniu wsparcia na 165 (nie będzie to stanowić zagrożenia dla trendu głównego).

edit: na wykresie nie ma dzisiejszej świecy

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 lutego 2011 18:13

filipVincel
0
Wpisów: 16
Wysłane: 19 lutego 2011 01:44:07 przy kursie: 166,50 zł
Cytat:
światło pomarańczowe zapalić się powinno po przełamaniu wsparcia na 165

Kurs niebezpiecznie krąży wokół tej wartości. Dzisiaj minimalnie na plusie, ale wczorajsze ponad 3% na minusie nie wyglądało kolorowo. Boję się wyłamania trendu długoterminowego.
W spółce jestem dość krótko, bo od ceny 154zł, ale ciągle liczę na te 200zł wycen różnych DM.
Czy ktoś z doświadczeniem mógłby skomentować obecną sytuację?

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 19 lutego 2011 04:36:43 przy kursie: 166,50 zł
Wyceny DM nie są dobrymi punktami odniesienia. Chyba nikt z doświadczeniem nie traktuje ich poważnie dłużej niż 3/4 dni po wydaniu (wtedy mają wartość dla rynku). Obserwowanie rynku surowców tylko i wyłącznie. KGHM mocno się lewaruje operacyjnie. Wiadomo związki zawodowe i stałe koszty są wysokie. To jest kontrakt terminowy na miedź. Zmienność historyczna bardzo wysoka, a więc i ryzyko.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

pawlooos
0
Wpisów: 71
Wysłane: 19 lutego 2011 15:55:48 przy kursie: 166,50 zł
Krecha trendu rysowana w skali logarytmicznej została już naruszona, ale to chyba niewiele znaczy. W liniowej przebiega teraz gdzieś w okolicach 161 zł. Z trendu wzrostowego powoli wyłamuje się miedź. Natomiast mamy szaleństwo na srebrze i nowe rekordy cenowe. Teraz chyba wszystko zależy od ogólnej sytuacji na GPW, a tu na razie nie jest zbyt sympatycznie.

Milek
0
Wpisów: 110
Wysłane: 28 lutego 2011 08:35:47 przy kursie: 168,10 zł
www.parkiet.com/artykul/102424...

Ciekawy wywiad z prezesem KGHM

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 marca 2011 03:35:43 przy kursie: 175,10 zł
Omówienie wyników finansowych GK KGHM Polska Miedź za IV kwartał 2010r

To był kolejny z rzędu rekordowy kwartał dla spółki. Zanotowano 5,18 miliarda przychodów, w porównaniu do 4,29 w poprzednim kwartale i 3,6 przed rokiem. Dynamiki wyglądają bajecznie: 20% oraz odpowiednio 44%.

Za taki wzrost przychodów 3 zjawiska:
-wzrost cen metali
-wzrost wolumenu produkcji
-relatywnie słaby PLN

W strukturze sprzedaży dominuje miedź – 70% przychodów, oraz srebro 16% przychodów.
Rentowność sprzedaży także była najwyższa w historii i wyniosła 48,4%, czyli 4p.p. więcej niż
w poprzednim kwartale oraz 14p.p więcej w porównaniu do ubiegłego roku.

To co jednak cieszy bardziej niż wzrost przychodów to rozsądne zarządzanie kosztami. Co prawda wzrosły koszty sprzedaży, ale poza jednostką dominującą, w której akurat obserwujemy spadek(35->25 MPLN). Za wzrost kosztów sprzedaży odpowiadają jednostki konsolidowane metodą pełną. Prawdopodobnie duży wpływ na wzrost kosztów miał Dialog, który w raportowanym okresie uruchomił usługi operatora MVNO, co mogło się wiązać z dużymi kosztami pozyskania klientów, a więc kosztami sprzedaży.

Koszty zarządu spadły zarówno na poziomie grupy jak też jednostki dominującej i to całkiem sporo – kilkadziesiąt milionów złotych. Z rachunku kosztów rodzajowych wynika, że mocno spadły płace niezależnie czy porównujemy do poprzedniego kwartału czy do ostatniego kwartału poprzedniego roku. Wzrosły koszty usług obcych, lecz ciężko jest wyrokować dlaczego. Najważniejsze jednak, że koszty które spółka może kontrolować, czyli rodzajowe pomniejszone o podatki i zużycie materiałów, stopniowo maleją.

W przypadku naszego rodzimego giganta prawie zawsze dużo się dzieje w pozostałej działalności operacyjnej ze względu na rozliczanie w tym miejscu sprawozdania zysków i strat z instrumentów pochodnych. KGHM stosuje rachunkowość zabezpieczeń, co powoduje ujawnianie przychodów/kosztów i wycen w różnych miejscach sprawozdania z całkowitych dochodów. Zmianę wartości godziwej zabezpieczeń skutecznych, czyli takich których zmiana wartości kompensuje w dużym stopniu zmianę pozycji zabezpieczanej, odnosi się do całkowitych dochodów, czyli tak naprawdę od razu na kapitał własny.
Jeśli instrument jest rozliczany to wartość tę przenosi się do odpowiednio przychodów, lub kosztów w sprawozdaniu z całkowitych dochodów.

Tyle, że nie wszystkie instrumenty i strategie zabezpieczeń da się powiązać wprost z zabezpieczanymi pozycjami.
Na stronie 49 SF znajdują się instrumenty klasyfikowane jako handlowe, czyli nie spełniające przesłanek do kwalifikacji jako instrumenty zabezpieczające, natomiast na stronie 50 podlegające rachunkowości zabezpieczeń.

W pierwszej grupie znajdują się wszystkie wystawione opcje sprzedaży od strategii mewa, oraz te kupione opcje sprzedaży, których nie da się powiązać z przyszłymi przychodami.
Aby sprawę jeszcze skomplikować rachunkowości zabezpieczeń nie podlegają wartości czasowe opcji, których zmianę trzeba odnieść na wynik.

Całkowity wynik na instrumentach pochodnych był ujemny na kwotę 673 milionów złotych, z czego instrumenty zrealizowane stanowiły jedynie 63 miliony. 12 milionów zwiększyło wielkość przychodów jako skuteczna zrealizowana część zabezpieczeń, a 73 obciążyło wynik w pozostałych kosztach operacyjnych jako zrealizowane zabezpieczenia nieskuteczne.

Jeśli powrócimy do sprawozdania za III kwartał, to tam można znaleźć jakie derywaty zostały rozliczone. Dla miedzi będzie to strata około 90 milionów na sprzedanej opcji kupna. Pozostałe opcje wygasły OTM, a ich utrata wartości czasowej została rozliczona w poprzednich kwartałach.
Ostatnia opcja sprzedaży 45 milionów dolarów mogła się rozliczyć zyskiem około 18 milionów złotych.

Jak widać szacunku odbiegają od zaraportowanych danych, ale do wyliczeń przyjęto kursy średnie, a w dniu rozliczenia mogły być zupełnie inne.

Pozostałe 612 milionów to efekt wyceny nierozliczonych opcji. Jeśli przeanalizować posiadane instrumenty to w przypadku miedzi i srebra, żadna z opcji nie była ITM, w związku z czym strata wynika jedynie z utraty wartości czasowej. Na zabezpieczeniach walutowych prawie wszystkie opcje sprzedaży były w pieniądzu, ale ich wycena spadła, bo wzrósł kurs walutowy. Wszystkie opcje straciły na wartości czasowej.

Strata na zabezpieczeniach jest największa pozycją pozostałej działalności operacyjnej. Koszty finansowe i przychody z jednostek wycenianych metodą praw własności to pojedyncze procenty raportowanego zysku operacyjnego. Istotnym obciążeniem był za to podatek, dzięki któremu zysk netto jest mniejszy o 310 milionów złotych.

Przepływy z działalności operacyjnej musiały być sowite. Ogromny zysk netto, duża amortyzacja i niegotówkowe koszty przeszacowania zabezpieczeń spowodowały wpływ 1,8 miliarda złotych do kasy spółki. Przepływy z działalności inwestycyjnej były ujemne w związku z nabyciem rzeczowych aktywów trwałych oraz aktywów finansowych dostępnych do sprzedaży. Tu prawdopodobnie gotówka wyciekła na koszt nowych zabezpieczeń oraz akcje innych spółek. Przepływy z działalności finansowej były praktycznie zerowe.

KGHM gotówką stoi, a rekordowe wyniki są obietnicą pokaźnej dywidendy, tym bardziej jeśli uda się spieniężyć akcje Polkomtelu oraz Dialogu. Spółka jest swego rodzaju pochodną na miedź. Zyski rosną szybciej niż cena surowca. Podobnie będzie w przypadku spadków. Zabezpieczone jest tylko około 30-40% planowanej produkcji. Cieszy ograniczenie kosztów. Zagrożeniem jest chłodzenie gospodarki Chin, głównego odbiorcy miedzi. Rodzą się pytania o utrzymanie aktualnych cen na światowych rynkach. Kuriozalnie kłopoty z domykaniem budżetu dobrze wpływają na spółkę przez fakt osłabiania złotego, ale czy na pewno to powód do radości?

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 2 marca 2011 09:24:48 przy kursie: 177,80 zł
Wszystko super, jedyne do czego nie jestem przekonany to do "pokaźnej dywidendy"
Słychać opinie, że może ona wynieść między 30-50% zysku. Biorąc pod uwagę ambitne plany spółki jakie wczoraj mieliśmy okazję poznać, sądzę że będzie to około 35%, co na akcję nie będzie aż taką rewelacją.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 2 marca 2011 12:46:57 przy kursie: 177,80 zł
Tak, plany inwestycyjne są spore, ale kłopoty budżetu także :)
Poza tym zysk to nie wszystko. Ważne jest ile wygenerowano gotówki, a tej było całkiem sporo, bo jej nie dotknęły koszty zabezpieczeń. Dodatkowo KGH otrzyma spory CF, w przypadku sprzedaży Dialogu oraz pakietu Polkomtela.

dolarman
0
Wpisów: 594
Wysłane: 2 marca 2011 13:06:29 przy kursie: 177,80 zł
Miejmy nadzieje że sowicie podzielą się z akcjonariatem.
Z tego co pamiętam, decyzja dopiero w maju więc jeszcze wiele może się zdarzyć.

Maksi Kaz
0
Wpisów: 103
Wysłane: 2 marca 2011 19:31:12 przy kursie: 177,80 zł
Myślę, że zainteresuje:))
www.bankier.pl/wiadomosc/KGHM-...

wersacze
0
Wpisów: 18
Wysłane: 2 marca 2011 19:35:17 przy kursie: 177,80 zł
Mam takie pytanie nowicjusza. Jak wygląda polityka dywidendowa KGHM ? Czy dywidenda jest wypłacana co roku ? Gdzie można znaleźć jej wysokość w latach ubiegłych?
Edytowany: 2 marca 2011 19:35

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 2 marca 2011 19:55:12 przy kursie: 177,80 zł
Kwoty tu: infostrefa
Coś więcej tu: spółka

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE KGHM
  • Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice
    Przerwa w korekcie na GPW, w grze CCC, KGHM, Text i Medinice

Pierwsza we wrześniu sesja na GPW rozpoczęła się od odreagowania 3-dniowych spadków, które w piątek cofnęły indeks WIG20 do poziomów z końca czerwca. Nie zmienia to jednak podażowego spojrzenia na polski i globalny rynek akcji, stąd pomimo optymistycznego startu miesiąca, wrzesień raczej przyniesie kontynuację spadkowej korekty.

• KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół
    KGHM notuje spadek sprzedaży miedzi o 5 proc. w lipcu, srebro i TPM również w dół

Sprzedaż miedzi Grupy KGHM w lipcu 2025 roku spadła o 5 proc. rok do roku, do poziomu 56,7 tys. ton. Niższe wyniki odnotowano również w przypadku srebra i metali szlachetnych TPM, natomiast sprzedaż molibdenu wzrosła w ujęciu rocznym.

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,221 sek.

dcepfvsn
ebhkxgqo
gosixehs
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mcqnahwi
kfyvodat
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat