0 Dołączył: 2011-01-18 Wpisów: 171
Wysłane:
17 stycznia 2014 18:43:17
przy kursie: 8,55 zł
Mangekyo napisał(a):Dotacja oznacza, że ktoś napracował się i napisał ciężki projekt, ktoś go sprawdził i uznał że jednak wart jest przeprowadzenia. I ktoś autora projektu z tego na pewno rozliczy. Dotacja oznacza, że ktoś obrabował ciężko pracującego człowieka, zabrał mu jego pieniądze i uznał, że wyda je tak, jak mu się podoba a nie tak, jak by się podobało wydać temu obrabowanemu człowiekowi. Ktoś inny napisał żebracze pismo z prośbą o oddanie mu cudzych pieniędzy a jakiś pasożyt zwany urzędnikiem przyznał mu te pieniądze tym samym wydając nie swoją kasę na nie swoje potrzeby. Wydawanie cudzych pieniędzy na cudze potrzeby to najgorszy ze sposobów wydawania pieniędzy. Najlepszym jest wydawanie swoich pieniędzy na swoje potrzeby. Im więcej uczciwie zarobionych pieniędzy jest wydawanych na potrzeby właścicieli, tym lepiej. Tak jest na wolnym rynku. Wolni ludzie dobrowolnie płacą za to, co chcą mieć. W socjalizmie zaś zdemoralizowane hybrydy żebraków ze złodziejami otrzymują kasę, ukradzioną ludziom, którzy dobrowolnie nigdy by im jej nie dali. Jak tak ma wyglądać działalność 11bit to mówię im fakju i sprzedaję swoje akcje.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 74
Wysłane:
17 stycznia 2014 20:33:10
Nie rozumiem Twojego oburzenia. Tzn, zgadzam się w kwestii dotacji i innych systemów zapomogowo-socjalnych, ale jak mówi dawne przysłowie 'jeśli wejdziesz między wrony, musisz krakać jak i one'.
Jeżeli firma widzi możliwość uzyskania dotacji na rozwijany projekt - to czemu nie, z punktu widzenia akcjonariuszy to jest pozytywna informacja.
W przypadku gdy firma decyduje się na odpuszczenie wnioskowania o dotację, w środowisku rynkowym jest to dawanie forów konkurencji, która nie ma takich dylematów moralnych - co jak co ale w biznesie nie powinno się umierać za przekonania.
Można przytoczyć przykład LPP i ostatnich zabiegów podatkowych. Z jednej strony oburzenie grupki lewicujących krzykaczy, z drugiej - spółkę, która działa na bardzo konkurencyjnym rynku, gdzie inni już dawno z tzw. rajów podatkowych korzystają, co pozwala im na osiąganie lepszych marż/ cen.
Edytowany: 17 stycznia 2014 20:34
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
17 stycznia 2014 21:33:05
Janus Corvinus napisał(a): Jak tak ma wyglądać działalność 11bit to mówię im fakju i sprzedaję swoje akcje.
Firma działa na rynku Unii Europejskiej. Udawać że jest z Zimbabwe czy krajów arabskich, gdzie nie ma unijnych dofinasowań, było delikatnie mówiąc bardzo bardzo głupie. Jest takie narzędzie gospodarcze w prowadzeniu firmy? Jest. Działa w postaci zasilenia gotówką biznesu? Działa. Nie korzystanie z niego jest tak naprawdę na szkodę akcjonariuszy a nie na zysk. Sprzedawaj akcje jak najszybciej bo zdaje się kompletnie nie rozumiesz miejsca gdzie żyjesz. GRAF78 napisał(a):widzę że Spółka postanowiła żyć z dotacji zamiast sprzedaży gier... a niby jak? Co widzisz złego że wzięli poprzednią dotacje na Republikę ? Ja tam widzę same pozytywy. Mniejsze ryzyko własne, mniejsze zaangażowanie potrzebnego kapitału, mniejsza strata netto w razie niepowodzenia. Niech biorą ile wlezie, dotacja to tylko jakiś procent do już prowadzonego pomysłu biznesowego w który angażuje się własne środki. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 17 stycznia 2014 21:37
|
|
|
|
2 Dołączył: 2012-09-30 Wpisów: 215
Wysłane:
17 stycznia 2014 21:42:23
I tak jeszcze na przekór dziś artykuł ze StockWatcha :D 7 spółek z wielką szansą na duże dofinansowanieI słowa Prezesa: Cytat: Podamy wszystkie informacje w momencie podpisania umowy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Na obecnym etapie to jest aż (i tylko) pozytywna rekomendacja Centrum, ale formalne podpisanie umowy dopiero przed nami. Niemniej jesteśmy bardzo zadowoleni z pozytywnej oceny. 11 bit studios zawsze stawia na oryginalne i innowacyjne projekty, a przed nami stoi szansa na otworzenie nowego kierunku rozwoju. Oczywiście wspomniany projekt jest jak najbardziej związany z branżą gier. – powiedział Paweł Miechowski z 11 bit studios.
|
|
0 Dołączył: 2010-07-22 Wpisów: 132
Wysłane:
17 stycznia 2014 21:55:01
Ja proponuje pobieżnie zapoznać się również z pełną listą projektów zatwierdzonych i odrzuconych. W ścieżce Hi-Tech - projekty Vivid oraz Techland nie uzyskały aprobaty. W ścieżce In-tech znalazło się ponad 30 spółek z GPW i NewConnect oraz kilkunastu wyższych uczelni. Czy te spółki również należy bojkotować. Czy Valve powinno robić tylko gry a Apple tylko komputery?
Mnie ciekawi na jaki to projekt spółka dostała dofinansowanie - Games Republic czy coś innego? Uzyskanie wysokiej punktacji to raczej powód do zadowolenia dla akcjonariuszy bo świadczy o tym, że mają dobry pomysł oraz dobrze się do niego przygotowali. Przypominam również, że spółka jest członkiem Tizen Association w doborowym towarzystwie. Jak dla mnie to są pozytywne wiadomości bo świadczą, że spółka nie tylko potrafi zrobić gry ale rozwijać się w innych kierunkach i robi to z powodzeniem.
Edytowany: 17 stycznia 2014 21:56
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
17 stycznia 2014 23:53:35
Mangekyo napisał(a):I tak jeszcze na przekór dziś artykuł ze StockWatcha :D 7 spółek z wielką szansą na duże dofinansowanieI słowa Prezesa: Cytat: Podamy wszystkie informacje w momencie podpisania umowy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Na obecnym etapie to jest aż (i tylko) pozytywna rekomendacja Centrum, ale formalne podpisanie umowy dopiero przed nami. Niemniej jesteśmy bardzo zadowoleni z pozytywnej oceny. 11 bit studios zawsze stawia na oryginalne i innowacyjne projekty, a przed nami stoi szansa na otworzenie nowego kierunku rozwoju. Oczywiście wspomniany projekt jest jak najbardziej związany z branżą gier. – powiedział Paweł Miechowski z 11 bit studios. PM nie jest Prezesem...
|
|
Wysłane:
17 stycznia 2014 23:55:57
cetnar napisał(a):Ja proponuje pobieżnie zapoznać się również z pełną listą projektów zatwierdzonych i odrzuconych. W ścieżce Hi-Tech - projekty Vivid oraz Techland nie uzyskały aprobaty. W ścieżce In-tech znalazło się ponad 30 spółek z GPW i NewConnect oraz kilkunastu wyższych uczelni. Czy te spółki również należy bojkotować. Czy Valve powinno robić tylko gry a Apple tylko komputery?
Mnie ciekawi na jaki to projekt spółka dostała dofinansowanie - Games Republic czy coś innego? Uzyskanie wysokiej punktacji to raczej powód do zadowolenia dla akcjonariuszy bo świadczy o tym, że mają dobry pomysł oraz dobrze się do niego przygotowali. Przypominam również, że spółka jest członkiem Tizen Association w doborowym towarzystwie. Jak dla mnie to są pozytywne wiadomości bo świadczą, że spółka nie tylko potrafi zrobić gry ale rozwijać się w innych kierunkach i robi to z powodzeniem. Cetnar- raczej nie chodzi o G.R. bo na niego dostali juz wczensiej dotacje z UE. Prezes wspominal cos w ostatnim wywiadzie w podlodze, ze maja jeszcze jeden projekt (nowy biznes), wiec domyslam sie ze o to chodzi.
|
|
2 Dołączył: 2012-09-30 Wpisów: 215
Wysłane:
18 stycznia 2014 13:15:38
topfacet napisał(a):Mangekyo napisał(a):I tak jeszcze na przekór dziś artykuł ze StockWatcha :D 7 spółek z wielką szansą na duże dofinansowanieI słowa Prezesa: Cytat: Podamy wszystkie informacje w momencie podpisania umowy z Narodowym Centrum Badań i Rozwoju. Na obecnym etapie to jest aż (i tylko) pozytywna rekomendacja Centrum, ale formalne podpisanie umowy dopiero przed nami. Niemniej jesteśmy bardzo zadowoleni z pozytywnej oceny. 11 bit studios zawsze stawia na oryginalne i innowacyjne projekty, a przed nami stoi szansa na otworzenie nowego kierunku rozwoju. Oczywiście wspomniany projekt jest jak najbardziej związany z branżą gier. – powiedział Paweł Miechowski z 11 bit studios. PM nie jest Prezesem... Moje niedopatrzenie
|
|
0 Dołączył: 2014-01-17 Wpisów: 12
Wysłane:
21 stycznia 2014 09:55:42
przy kursie: 8,47 zł
Paweł może nie, ale już Grzegorz tak ;-)
za ems.ms.gov.pl/krs:
11 bit studios SA
Podrubryka 1 Dane osób wchodzacych w skład organu
3. 1.Nazwisko / Nazwa lub firma MIECHOWSKI 2.Imiona GRZEGORZ 5.Funkcja w organie reprezentujacym PREZES ZARZADU
Edytowany: 21 stycznia 2014 09:56
|
|
0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 183
Wysłane:
21 stycznia 2014 12:28:56
Witam,
pytanie do techników. Warto dobierać przy kursie 8-8.5 pln? Myślałem że 8.5 będzie mocnym wsparciem a dzisiaj 8.3 już zaliczyliśmy, boję się że spadniemy poniżej 8 złotych.
|
|
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
21 stycznia 2014 13:00:13
Okolice 8,3 pln to ok. wsparcia - poniżej jest przepaść, a powyżej czyli 9 zł to mega opór - chyba spoglądając na wolumen największy na tym wykresie. Podsumowując: jak na giełdzie będzie dobrze może dojdziesz, biorąc pod uwagę sytuacje fundamentalną spółki [czyli sytuacje pod tytułem nic sie nie dzieje] do 9 zł, gdy będzie źle to jest czarna dziura  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 21 stycznia 2014 13:08
|
|
Wysłane:
21 stycznia 2014 13:29:12
Dapi dziękuję!
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2014 14:54:14
przy kursie: 8,25 zł
No i 8.3 pękło bez większych problemów, schodzimy niżej. Dzisiaj sukcesy święci konkurencja, która jakoś potrafi napisać ile sztuk swojej gry sprzedała. Ech... Way to go 11 bit, może niech zaczną robić gry dla służb specjalnych? Dbanie o tajemnice mają opanowane.
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2014 15:21:20
Problem lezy w komunikacji z rynkiem, ktorej de facto nie ma. Mieli zatrudnic osobe od marketingu i IR, ale nie wiadomo czy to zrobili.
|
|
19 Dołączył: 2010-09-14 Wpisów: 130
Wysłane:
28 stycznia 2014 15:34:54
Mam nadzieję, że jeszcze tego nie zrobili. Bo jeśli zrobili, a kompletnie nic się w temacie nie zmieniło (jak widać) to mamy tylko dodatkowy etat, który generuje jakieś koszty ... Myślę, że lada dzień jakieś info powinno się pojawić. W końcu mają nie mały zespół, który nad czymś tam pracuje.
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
28 stycznia 2014 15:47:26
Akcje w silnych rekach, sypia ci słabi którzy nie wytrzymują nerwowo ale to ma też dobre strony tak sobie pomyslałem że Zarząd ani tym bardziej Spółka nic nie bedzie mieć poza dodatkowym kosztem z zatrudnienia PR-owca, jest on zbędny bo 11Bit nie zarabia na swoim kursie.
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2014 15:51:17
Wizerunek firmy to nie tylko giełda, to dla mnie to wynik uboczny. Człowiek od PR ma dbać o to, żeby firma była rozpoznawalna i dobrze kojarzona. Mowa też była o marketingu, który wypromuje wyprodukowane gry. Na razie ta promocja jest poniżej poziomu, który bym oczekiwał
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
28 stycznia 2014 16:01:37
sęk w tym że narazie nie ma nowej gry i nie wiadomo kiedy będzie, więc nie ma co promować bo jeśli to duża produkcja to może się ukazać dopiero w 2015r
|
|
Wysłane:
28 stycznia 2014 19:33:55
Co do poziomu to pisałem raczej o promocji wcześniejszych gier - faktycznie wyraziłem się nie precyzyjnie. Aczkolwiek nie uważam, że gry nie da sie promować przed jej ukazaniem się. No chyba, że faktycznie w tym roku nic nie wydadzą. 2015 to trochę późno, żeby teraz zacząć podsycać atmosferę.
Ale weźmy taki games republic, można byłoby już coś więcej w temacie zadziałać. Tutaj akurat jakieś kroki są, co prawda - bo myślę, że wspomaganie eventu PolyJam 2014 było po części krokiem promocyjnym GR, takim bezpośrednim marketingiem. Ale same info w mediach jest dość lakoniczne. Będzie GR, będzie w nim to, to i to, a bardziej skupiłbym się dlaczego ma być to bardziej innowacyjne od konkurencyjnych portali i dlaczego niezależni twórcy, blogerzy youtuberzy mieli by się do inicjatywy dołączyć. Takie trochę podgrzanie atmosfery, przed premierą. Teraz było info dawno temu, o którym większość już zdołała zapomnieć i pewnie pewnego dnia obudzimy się z newsem, że platforma już działa. A mam wrażenie, że na to info czekają głównie akcjonariusze, a nie osoby, ktore mogłyby być zainteresowane platformą.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-05 Wpisów: 59
Wysłane:
28 stycznia 2014 20:40:26
Ciekawe czy ktoś czeka z niecierpliwością na A2 dla PS4 ,które ponoć ma się ukazać w tym kwartale jak zapowiadał Stan Just w jednym z wywiadów przed premierą A2 na IOS. Jeżeli rzeczywiście gra ukaże się w tym kwartale to nie kumam dlaczego nikt nie robi nic żeby chociaż zainteresować nią drobnych akcjonariuszy ,którzy też są potencjalnymi klientami tej firmy podając jakikolwiek komunikat na ten temat.Wiem że na reklamę szkoda kasy bo gra się sama sprzeda.Obawiam się jednak że zrobienie gry na PS4 nie jest takie łatwe i dlatego finalny produkt będzie raczej później niż wcześniej.Coś na temat trudności ze zrobieniem gry na PS4 tutaj www.dobreprogramy.pl/Ile-pracy...Może ktoś z lepiej poinformowanych na tym szanownym forum wie coś więcej na ten temat. Czy wierzy ktoś jeszcze w zrealizowanie prognozy nr 3 czy 4 bo już się pogubiłem ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.