0 Dołączył: 2014-12-22 Wpisów: 60
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:23:35
przy kursie: 71,49 zł
Skoro przejrzenie wszystkich profili w 24 godziny jest latwe, to na co czekasz od 2 tygodni ? Malo tego, dlaczego nikt na swiecie na to wczesniej nie wpadl i nie zrobil stronki podajace aktualne wyniki sprzedazowe. Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:24:53
introverted_investor napisał(a):@Scarry: nie wyjaśniłeś nigdy dlaczego. Skanerek nie ma nic wspólnego z giełdą, tylko ze Steamem. Profile są publiczne, i możesz obejrzeć ok. 94% z nich (ok. 6% jest ukryte). Więc Twoje jedyne zastrzeżenie jest typu "statystyka nie działa".
Gdyby się uprzeć to można by łatwo w ciągu 24h przejrzeć wszystkie 100mln profili i dostać definitywną odpowiedź (bez tych 6%). edit: zacząłem pisać, ale Mr Exclusive napisał to przede mną.... * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:25
|
|
0 Dołączył: 2014-12-11 Wpisów: 79
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:28:29
Mr Exclusive napisał(a):Skoro przejrzenie wszystkich profili w 24 godziny jest latwe, to na co czekasz od 2 tygodni ? Malo tego, dlaczego nikt na swiecie na to wczesniej nie wpadl i nie zrobil stronki podajace aktualne wyniki sprzedazowe. Bo to niepotrzebne (wystarczy mi 10-15% margines błędu). I trochę kosztowne (zobacz oszacowanie sprzeda paru lat: www.michaelnielsen.org/ddi/how...). Mr Exclusive napisał(a):Malo tego, dlaczego nikt na swiecie na to wczesniej nie wpadl Wpadł i zrobił dawno temu: arstechnica.com/gaming/2014/04...Mr Exclusive napisał(a):nie zrobil stronki podajace aktualne wyniki sprzedazowe Wiesz że nawet nad tym myślałem ;) EDIT: Jako ciekawostkę traktuję też fakt że przytaczanie tutaj dane o liczbie odsłon GamesRepublic, które to dane są uzyskane podobną statystyczną metodą.
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:29
|
|
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:32:16
Scarry daj im spokój widzisz, że oni nie chcą dyskutować tylko zbić kurs. Sprzedaż na poziomie 300tyś do końca roku podważa już samo porównanie z Call of duty z samego początku sprzedaży. W prosty sposób można wywnioskować, że już w tygodniu po premierze sprzedało się co najmniej 80tyś kopii a z tego co wiemy później czarny piątek i Święta było kilka razy lepiej nie wspominam już nawet o samej premierze. A dalej po Świętach 7 miejsce sprzedaży w tygodniu. Dodając do tego, że było to tylko porównanie potencjałów na bazie pudełek a sprzedaż elektroniczna jak mówią badania wychodzi około 10 razy lepiej - więc nie wiem o czym tu dyskutować. Według tych wskazówek już dawno powinniśmy przekroczyć okrągłą liczbę samych kopii elektronicznych. Na przecież interesuje kurs w 2016/2017 roku. Nawet jak uda im się zbić nieco kurs to raport i tak zweryfikuje stan faktyczny a do tego dojdą infa o dalszych planach i pracach wydawniczych. Widzisz sam, że narasta tutaj nagonka na spadki. Widocznie grupa graczy chce dużo łatwo zarobić. Coraz trudniej będzie wraz ze zbliżającym się raportem - przebić się ze świadomością, że może być istotny wzrost. Może pokażmy dowody na sukcesy , że jednak rynek wierzy w coraz większy sukces. Może nie ma jeszcze odzwierciedlenia w akcjach ale to tylko kwestia czasu. Link do wygrania konkursu w Puls Biznesu - Czy trzeba lepszej reklamy branżowej ? pulsinwestora.pb.pl/3980114,62...wygrana w stosunku 65 do 35% to moim zdanie deklasacja przeciwnika Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:37
|
|
0 Dołączył: 2010-10-12 Wpisów: 136
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:36:22
introverted_investor napisał(a):
EDIT: Jako ciekawostkę traktuję też fakt że przytaczanie tutaj dane o liczbie odsłon GamesRepublic, które to dane są uzyskane podobną statystyczną metodą.
brawo introverted. Z ciekawością spojrzę, czy towarzystwo się jakoś ustosunkuje do tego co piszesz. oops, widzę, że juz nas przejrzeli co BŁYSKOTLIWSI.. my nie chcemy dyskutować, tylko 'ZBIĆ KURs'  ręce opadają
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:37:34
@baks: Moim zdaniem to Wy nie chcecie dyskutować, przecież metoda ze sprawdzeniem wszystkich profili jest prosta jak drut, nie widzę jak chcesz ją podważyć. Oczywiście ja nie będę ich wszystkich przeglądał (bo uważam że statystyczna próbka wystarczy), natomiast bawi mnie że twierdzicie że jest to niemożliwe.
Poza tym dlaczego mówisz o zbijaniu kursu, przecież sprzedaż 500000 w nieco ponad 3 miesiące jest rekordowa! Chyba że uważasz że rynek mimo wszystko zakłada dużo wyższą sprzedaż (moim zdaniem - niemożliwą - takich gier w historii Steama było zaledwie kilka).
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:43:37
pies_lancuchowy napisał(a):introverted_investor napisał(a):
EDIT: Jako ciekawostkę traktuję też fakt że przytaczanie tutaj dane o liczbie odsłon GamesRepublic, które to dane są uzyskane podobną statystyczną metodą.
brawo introverted. Z ciekawością spojrzę, czy towarzystwo się jakoś ustosunkuje do tego co piszesz. oops, widzę, że juz nas przejrzeli co BŁYSKOTLIWSI.. my nie chcemy dyskutować, tylko 'ZBIĆ KURs'  ręce opadają Żaden z Was nie przedstawił bardzie przekonywających argumentów niż np Scarry tylko suche liczby "moim zdaniem" co to za rzeczowy konkretny argument. Każdy z nas ma swoje zdanie. Ja przynajmniej przedstawiałem na przełomie listopada/grudnia analizę sprzedaży w oparciu o przybliżone statystyki sprzedaży publikowane na rzeczywistych pudełkach a Twój argument "moim zdaniem" jest zupełnie mało wymierny - wybacz ale to żaden argument. Tylko wyraźny wskaźnik - kursie spadnij... Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:44
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:52:56
introverted_investor napisał(a):@baks: Moim zdaniem to Wy nie chcecie dyskutować, przecież metoda ze sprawdzeniem wszystkich profili jest prosta jak drut, nie widzę jak chcesz ją podważyć. Oczywiście ja nie będę ich wszystkich przeglądał (bo uważam że statystyczna próbka wystarczy), natomiast bawi mnie że twierdzicie że jest to niemożliwe.
Poza tym dlaczego mówisz o zbijaniu kursu, przecież sprzedaż 500000 w nieco ponad 3 miesiące jest rekordowa! Chyba że uważasz że rynek mimo wszystko zakłada dużo wyższą sprzedaż (moim zdaniem - niemożliwą - takich gier w historii Steama było zaledwie kilka). Wybacz od statystyki są tu sami znawcy (od czytania książek) więc co ja się na tym znam ... przecież zajmowanie się tymi tematami (także praktyczny udział w badaniach populacji) to nie ma znaczenia i według geniuszy z forum jestem kompletnym laikiem. Więc pominę to milczeniem. Przypomnij sobie aferę z wyborami jak rozeszły im się 2 próbki badań robione przez 2 agencje - niby zawodowe - a wyniki wyszły im kompletnie różne. Właściwie wykluczające się. Moim zdaniem jeśli wyniki różnią się około 50% to żadne badanie. Widzisz więc, że na tak prostej próbie gdzie dostęp do danych jest łatwy i bezpośredni można zrobić takie błędy. Tym bardziej Ty nie masz bezpośredniego dostępu, bo baza nie jest całkiem otwarta - przynajmniej teoretycznie. Stąd wyniki mogą mieć podobnie 50% lub większe błędy. Ciekawe co powiesz 13-go lutego ? Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:14:03
Scarry, dla Twoich liczb ( 1-1,2 miliona sprzedanych kopi do raportu) ile przyjmujesz czystego zysku dla spolki ? Innymi slowy ile wg Ciebie 11bit zarabia na 1 sztuce sprzedajac ja przez steam. Brales pod uwage promocje ? ( -15%, -25% ) Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:23:17
introverted_investor napisał(a):@baks: Moim zdaniem to Wy nie chcecie dyskutować, przecież metoda ze sprawdzeniem wszystkich profili jest prosta jak drut, nie widzę jak chcesz ją podważyć. Oczywiście ja nie będę ich wszystkich przeglądał (bo uważam że statystyczna próbka wystarczy), natomiast bawi mnie że twierdzicie że jest to niemożliwe. czy ty masz rozdwojenie jaźni? W pierwszym poście na forum, 3 tygodnie temu stwierdziłeś że znasz sprzedasz, że wynosi ona 145 000 na 11 grudnia i jak zarobić na niej (i na nadchodzącej premierze gry NicloasGames). Teraz będziesz dyskutował, sprawdzał, skanował? Co, jak trzy tygodnie temu znałeś wyniki ? @MR Exclusiveumowy ze Steam są dość powszechnie znane, zgarniają 30%, reszta idzie dla firmy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 stycznia 2015 13:25
|
|
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:23:29
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:37:37
Scarry napisał(a):[quote=introverted_investor] czy ty masz rozdwojenie jaźni? Tak. Nie. Poza tym nie widzę sprzeczności. 11 grudnia było 145tys., wczoraj było 260tys.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:38:32
Mr Exclusive napisał(a):Scarry, dla Twoich liczb ( 1-1,2 miliona sprzedanych kopi do raportu) ile przyjmujesz czystego zysku dla spolki ? Innymi slowy ile wg Ciebie 11bit zarabia na 1 sztuce sprzedajac ja przez steam. Brales pod uwage promocje ? ( -15%, -25% )
Pytanie może nie do mnie ale odpowiedź jest stosunkowo prosta zakładaną ilość należałoby "wypośrodkować". Stąd sensowne wydaje mi się przyjęcia przelicznika według ceny w USD. Cena w USD jest mniejsza o te około 12%. Dużą część sprzedaży była ta obniżka 15% a przez część 25%. Stąd obniżka o te 12% całości sprzedaży wydaje się sensowna. Dodatkowo proponowałbym uwzględnić około 10% obniżki na sprzedaż gry w krajach gdzie jest niższa cena (Rosja i inne). Stąd sensowne wydaje się cena w USD - 10% co dałoby 19,99 - 2 = 17,99$ kurs znamy około 3,5-3,6. Sądzę, że wyliczenie dość realne. Od tego trzeba by odjąć 30% prowizji Steam, 23% VAT i pewnie podatek CIT 19%. Wychodzi jak by nie liczył 28zł faktycznie może być nieco niżej , bo mogliśmy niedoszacować "straty" w Rosji. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 5 stycznia 2015 13:41
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:40:27
@baks: VAT chyba tylko w Europie. Sprzedaż w USA nie ma VATu w sobie.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:42:12
Introverted Czyli w 3 tygodnie najgoretszego okresu na steam, gdzie sprzedaz idzie w setkach milionow dolarow... my sprzedalismy raptem 115k kopi za laczna sume 2 milionow euro ? :D A bylismy niedaleko podium. Te szacunki sa po prostu smieszne. Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:46:09
Faktycznie w stanach jest nieco inny system podatkowy ale w domyśle poprawka ujmuje inne nieprzewidziane straty na Rosji i innych krajach gdzie nie znamy faktycznych proporcji sprzedaży. Pisało się o dużym udziale do tego dochodziły przekręty w innych krajach. Więc staąd margines. W tych rozważaniach nie ma się poza tym rozdrabniać zbyt szczegółowo, bo nie znamy rozkładu mediany sprzedaży ani nawet przybliżonej wielkości. Byłby sens próbować to rozbijać gdybyśmy znali dość przybliżone szacunki sprzedaży a tak na razie poruszamy się dalej w mgiełce. Stąd precyzyjniejsze liczenie nie ma sensu. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 13:52:14
Mr Exclusive napisał(a):Introverted
Czyli w 3 tygodnie najgoretszego okresu na steam, gdzie sprzedaz idzie w setkach milionow dolarow... my sprzedalismy raptem 115k kopi za laczna sume 2 milionow euro ? :D A bylismy niedaleko podium.
Te szacunki sa po prostu smieszne. Daj spokój ponad miesiąc temu dowodziłem w swoich wyliczeniach, że według vquarz sprzedaż Call of Duty (pudełka) wynosiła blisko 30tyś pudełek w tygodniu a TWOM był wyżej, więc musiałby sprzedaż nie mniej niż 89tyś w tygodniu. Scarry później przytoczył badania , że elektroniczne sprzedają się wyżej - więc wyniki można podnieść. Według badań elektroniczne sprzedają się 92% rynku więc na pudełka dla PCtów pozostaje 8%. Jak ktoś ma taką tezę , że wie to nikt go nie przekona poznałem sporo takich ludzi i wtedy spuszczamy zasłonę milczenia - ale tu się nie da gościa zignorować ... W tych moich szacunkach przyjmowałem , że sprzedaż może być porównywalna do pudełek. Jednakże w tym stanie należałoby szacunki za pierwszy tydzień ( po premierze) podnieść kilka razy. A może nasz kolega się pomylił w wypowiedzi i przytacza wyniki za premierę i pierwszy tydzień po premierze... no to miałoby sens.. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 5 stycznia 2015 13:54
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 14:14:04
Mr Exclusive napisał(a):A bylismy niedaleko podium. AFAIK najlepsze do tej pory miejsce tygodniowe to było miejsce 7-me. W szczytowym tygodniu w ogóle nie było TWoM w TOP10: www.guru3d.com/news-story/stea...Wasze szacunki są z kosmosu. Nigdy nie było gry indie która się tak sprzedawała jakbyście chcieli. DayZ sprzedało rekordowy 1mln w ciągu miesiąca będąc *przez cały miesiąc* numerem 1. TWoM nawet się nie zbliża do takiego wyniku z oczywistych przyczyn.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 14:22:18
introverted_investor napisał(a):Scarry napisał(a):[quote=introverted_investor] czy ty masz rozdwojenie jaźni? Tak. Nie. Poza tym nie widzę sprzeczności. 11 grudnia było 145tys., wczoraj było 260tys. ja też nie widzę, przynajmniej ludzie zobaczą jakie [bip] piszesz. Przez cały najlepszy miesiąc roku sprzedaliśmy 115 000. jasne jasne. Ile jeszcze tekstów z kosmosu napiszesz na forum, naganiając na spadek ? a tak przy okazji - jak idzie kupowanie NIcolasGames? * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 stycznia 2015 14:25
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 354
Wysłane:
5 stycznia 2015 14:34:44
introverted Twoje wyliczenia wydają mi się równiez najbardziej wiarygodne, 250 tys sztuk na steam w 1,5 miesiąca to bardzo dobry wynik, podkreślam jestem akcjonariuszem i nie zamierzam w najbliższych miesiącach wychodzić ze spółki, ale wyliczenia baksa w oparciu o sprzedaż pudełek i proporcje sprzedaży elektronicznej do pudełkowej myślę że należy włożyć między bajki- wychodzą jakieś kosmiczne wyniki sprzedaży (zresztą też takie tu na forum tworzyłem) wyliczenia Scarrego w oparciu o średnią graczy na steamie i średnią liczbę godzin spędzonych na grze wydają się że mają sens, ale czy porównano je z innymi grami? Introverted przedstawił tu najbardziej wiarygodne wyliczenia i ataki personalne na jego osobę są nieuzasadnione. a perspektywy dla gry w mojej ocenie są bardzo obiecujące -spółka ma 122 kuratorów, nie znalazłem innej gry która by była tak polecana, ogrmną liczbę komentarzy, 115 tys osób w spółeczności steam, to jest gra która w 2015 roku w mojej ocenie może generować wysoką i stabilną sprzedaż (gdybym miał strzelać to minimum kolejne 650 tys sztuk) dochodzą mobilki, 11 bit launchpad, games republic i industrial, a teraz porównując to z innymi spółkami z tej branży czy można mówić że spółka jest przewartościowana? Zauważmy że prezes przy kursie 60 zł za akcje pozytywnie ustosunkował się do wyceny spółki. WD kiedy opuszczał radę nadzorczą zlożył zobowiązanie do niezbywania akcji do końca 2014 roku? Czy wypuści je teraz w rynek? wątpię, ale ewentualna sprzedaż WatchDoga może ewentualnie nakłonić mnie do zmniejszenia zaangażowania.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.