93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
4 stycznia 2015 17:26:21
przy kursie: 72,00 zł
anty_teresa napisał(a): Zobacz jaka jest ilość wpisów dziennie tutaj i tam... 11B jest najgorętszym wątkiem na SW. Ponadto pragnę zauważyć, że popełniłem omówienia zarówno Vivida jaki CDR gdzie mój stosunek do walorów nie jest ciężko wywnioskować...
wpisów jest bardzo dużo głównie z powodu ograniczonej polityki informacyjnej ze Spółki, gdyby Prezes co tydzien informował Panowie sprzedało sie tyle i tyle i srednio po tyle to by wpisów było o 50% mniej a tak każdy szuka informacji natemat perełki GPW
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
4 stycznia 2015 17:37:14
GRAF78 napisał(a):Mam pytanie prosze nie odbierać osobiście ale dlaczego nikt z analityków nie "studzi głów" w temacie CD projekt? kurs 16-18PLN daje kapitalizację ok 1,6-1,8mld PLN tam może być wysoko a tu nie może? podobnie sprawa wyglada z Vivid Games, spółka wyceniana na 100-120mln a tak naprawdę nie wiemy nić ile zarobią na mikropłatnościach ryzyko olbrzymie a nikt nie ostrzega. Proszę wziąść pod uwage że 11Bit rozwija gamesrepublic, ma w produkcji 1 nowy tytuł i TWoM na inne platformy to potwierdzone. Nie potwierdzony jest jeszcze jeden projekt. Wiem że razi błyskawiczny wzrost kursu ale to normalne bo 11Bit przed debiutem była jedyna spółka na giełdzie która mogła zarobić w ciagu roku tyle co wynosi jej kapitalizacja albo i wiecej. Kto to dostrzegł ten zarobił sporo ja to uświadamiałem paru osobom to się śmiali a teraz.... Wziąć Dodatkowo, po co tysiąc razy pisać to samo o tym co spółka ma w planach? Mi wystarczy napisanie tego raz. Generalnie, ze względu na nowe wpis, które nic nie wnoszą do sprawy, pojawiające się w ilościach hurtowych, watek dla mnie stal się strasznie ciężki do czytania
|
|
0 Dołączył: 2010-10-12 Wpisów: 136
Wysłane:
4 stycznia 2015 22:56:31
Ciekawe, ilu użytkowników ma po sukcesach spółki sklep Games Republic . W maju dali oficjalne info, że pękło 100k. zagraceni.pl/szczesliwego-2015...W związku z polityką informacyjną spółki (tj jej brakiem), trzeba opierać się na domysłach i poszlakach. Poszlaki są na portalach zliczających wejścia i odwiedzających na portal - można porównać dwie wielkości , teraz i w maju, i odnieść proporcją do 100 tys wtedy zaraportowanych. Google powie też, jaka jest struktura geograficzna użytkowników (niestety Rosja na topie. 'niestety' wyłącznie z uwagi na ekonomię, nie na propagandę;) Prędzej czy później , polityka informacyjna firmy będzie musiała się zmienić. 2 miesiące temu pies (nomen omen) z kulawą nogą oczywiście na takiego bloga by nie spojrzał - a teraz od biedy można to uznać za informację istotną dla kursu, ujawnianą poza espi.
Edytowany: 4 stycznia 2015 22:58
|
|
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
4 stycznia 2015 23:32:08
@pieslancuchowy śledzę sobie rozwój tego naszego pierwszego roku z GamesRepublic, i wnioski mam takie że faktycznie jest stabilny przyrost klienta korzystającego ze strony. Z tym ze nie ma co się oszukiwać, że jest jakaś rewolucja, jest stabilny rozwój serwisu, dość dynamiczny przy tak morderczej konkurencji, ale nie wybuchowy. przykładowo, ilość unikalnych użytkowników średnio dziennie: wybrane daty: ilość 9 lipca: 3400 5 sierpnia: 3683 3 listopada: 4813 29 listopada: 5088 6 grudnia: 5775 2 grudnia: 6600 dla porównania ilość unikalnych userów dziennie na: cdp.pl: 11 757 muve.pl: 18 769 empik.com: 132 000 gog.com: 369 000 store.steampowered.com: 2 596 000 inna sprawa że pamiętam całkiem niedawno czasy gdy gog.com sam miał bardzo małe obroty i śmiesznie mało userów, a teraz w sprzedazy sieciowej gier na PC, druga siła w internecie po Steamie dane notowane z tej stronki, jakby co służę screenshotami ;) * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 stycznia 2015 23:38
|
|
1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
5 stycznia 2015 00:22:41
1. Trendy wzrostowe na spółkach, które odniosły sukces trwały przeważnie od 5 do 12 miesięcy. Po drodze zaliczając korekty nawet po 50 i więcej procent. 2. Ekonomia mówi, że im większe ryzyko tym większy możliwy zarobek (większa oczekiwana stopa zwrotu przez inwestorów) oraz większa zmienność kursu. 3. Pomimo tego, że raczej posiadam jakąś podstawową wiedzę na temat analizy technicznej i analizy fundamentalnej to w żaden sposób nie podejmowałbym się analizy kursu akcji w kontekście kilku następnych dni, w kontekście kilku miesięcy już tak na podstawie punktu 1 czyli jakiegoś niewielkiego ale jednak doświadczenia. 4. Jestem też bardzo daleki mentalnie od wpisów kolegi baksa, ponieważ uważam je za zupełnie niemerytoryczne. 5. Nie jest to na pewno spółka dla osób o słabych nerwach przy obecnej zmienności. 6. Osobom, które mówią, ze zaraz będzie wybicie albo zaraz będzie spadek, proponuje otworzyć sobie wykres jakiekolwiek spółki, zasłonić połowę istniejącego wykresu i samemu sobie odpowiedzieć, w którą stronę podąży kurs, a później odsłonić wykres. Obawiam się że skuteczność zdecydowanej większości inwestorów wyniesie w okolicach 50%. Nieprawdą jest to co napisał kolega baks, że pierwszy analityk wypowiedział się na temat 11bit po 7 dniach od premiery gry. Pani Sylwia Jaśkiewicz kupiła w programie milion w portfelu 11bit studios w dniu debiutu gry 14 listopada, a także na konferencji inwestorów w Zakopanem o 11bit wspomniał Pan Wojciech Białek mówiąc, ze warto się zainteresować. Kolega szutnik zgodnie z prawdą powiedział, że dobry technik kupiłby 11 bit studios w okolicach 13-15 zł widząc ogromna lukę hossy. Ten wątek śledzę od pierwszej strony gdy Watchdog napisał, że jest akcjonariuszem spółki i nie będzie się udzielał na tym wątku, to co się tutaj wyprawia na wątku do wg mnie istny szał. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 5 stycznia 2015 00:24
|
|
93 Dołączył: 2010-11-28 Wpisów: 1 574
Wysłane:
5 stycznia 2015 00:44:04
@ucofb
ad 1 "1. Trendy wzrostowe na spółkach, które odniosły sukces trwały przeważnie od 5 do 12 miesięcy. Po drodze zaliczając korekty nawet po 50 i więcej procent"
jak powyższe się ma do trendu wzrostowego na CD projekt który trwa od 2010 lub Vivid Games od 2012?
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
5 stycznia 2015 01:47:04
@graf78 Cytat: ad 1 "1. Trendy wzrostowe na spółkach, które odniosły sukces trwały przeważnie od 5 do 12 miesięcy. Po drodze zaliczając korekty nawet po 50 i więcej procent"
jak powyższe się ma do trendu wzrostowego na CD projekt który trwa od 2010 lub Vivid Games od 2012?
starałem się odnieść do tej kwestii już w pierwszym moim poście, nie wskazałem konkretnych przykładów ale pisałem o CDR - można przecież obejrzeć notowania z ostatnich lat  . Dla leniwych, proszę bardzo: dnia 2011-04-27 najwyższy kurs 9.88 początek korekty dnia 2011-10-04 najniższy kurs 3.27 koniec korekty tu ciekawostka, korekta zaczęła się 3 tygodnie przed premierą wiedźmina 2... Kurs potem rósł i po roku obił się równo o 7 zł dnia 2012-04-02 najwyższy kurs 7 początek korektydnia 2012-05-24 najniższy kurs 4.23 koniec korektymyślę, że przykładów wystarczy. Nie sugeruję tu w żaden sposób, że kurs 11bit zachowa się tak samo, ale zwracam uwagę na to, że pomimo bardzo obiecujących perspektyw, zapowiedzi, i wiedzy jaką mamy teraz o CDR po kilku latach - można było tu stracić, oczywiście są inwestorzy którzy będą trzymać 11bit kilka lat (Ci co kupili po 9 mają łatwiejsze zadanie - zamiast dwa porsche w pewnym momencie mogą być dwie skody), ale to wymaga żelaznej dyscypliny, którą posiadają jednostki.
|
|
1 Dołączył: 2012-06-10 Wpisów: 213
Wysłane:
5 stycznia 2015 01:52:39
Orientuje się ktoś dlaczego nigdzie nie widać Twom na listach najlepiej sprzedających się pozycji na Humble store ?
|
|
6 Dołączył: 2009-12-08 Wpisów: 101
Wysłane:
5 stycznia 2015 08:17:14
Juz jest. Wczoraj byl na 4 pozycji pozniej znikl calkowicie z rankingu ale juz sie pojawil na 13 w/g mnie to znikniecie to jakis blad systemu liczacego moze zwiazany z wersja DeLux. 7 miejsce w ostatnim tygodniu wyprzedazy na steam a pewnie byl tonajbardziej zyskowny tydzien na steam. No nic czekamy na info ze spolki odnosnie mobilek , konsol, dodatkow, sprzedazy, industry i paru innych :). Kapitalizacja obecnie 158mln dla mnie to smieszna wycena ale kazdy ma swoj rozum
|
|
PREMIUM
2 Dołączył: 2014-04-29 Wpisów: 295
Wysłane:
5 stycznia 2015 09:30:09
przy kursie: 71,49 zł
Widzę ze wysyp "szpecjalistow" od AT , fundamentow , i rynku growego jest masakryczny. Jednak to nie zmienia sytuacji takiej że kurs ciągle mota sie pod oporami i wyraznie ma chec je przebić, a patrzac na obroty to nie jest chęć drobnicy tylko grubych graczy, dlatego nie będzie tutaj dużej korekty, akcje są zbyt wartościowe a ludzie zbyt malo papaierow puszczaja, żeby ci więksi zasponsorowali taki zjazd. Dlatego dochodze do wniosku ze sponsoruja ferment na forach, to moze byc efektywniejsze i duzo tansze niz kreowanie korekty na kapitalizacje powiedzmy 100 mln PLN.
|
|
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
5 stycznia 2015 09:41:42
Cytat:kurs ciągle mota sie pod oporami i wyraznie ma chec je przebić, a patrzac na obroty to nie jest chęć drobnicy tylko grubych graczy, dlatego nie będzie tutaj dużej korekty, akcje są zbyt wartościowe a ludzie zbyt malo papaierow puszczaja, żeby ci więksi zasponsorowali taki zjazd. Dlatego dochodze do wniosku ze sponsoruja ferment na forach, to moze byc efektywniejsze i duzo tansze niz kreowanie korekty na kapitalizacje powiedzmy 100 mln PLN. Mityczny grubas zaniżający przed odpałem i wyciskający akcje od leszcza widzę wciąż ma się świetnie. Miło zacząć tydzień w dobrym humorze
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 10:02:25
widze że pieniek dalej w formie... po uratowaniu nas i 11bit przez odkrycie podstępnej koncepcji podbicia świata tanimi kopiami TWOM z Rosji (pewnie szejkowie arabscy chcieli się obłowić na hurtowej sprzedaży TWOM i zaniżyli kurs rubla w tym celu), nowa - grubasy wynajmują dyskutantów na forum Stockwatch, co wstrzymuje kurs przed wzrostem. cudowne...  aż jestem ciekaw kolejnej złotej myśli... BTW: małe sprostowanie - w podanym przeze mnie wczoraj zestawieniu unikalnych userów Gamesrepublic jest jeden błąd: 2 grudnia: 6600powinno być 29 grudnia: 6600* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 stycznia 2015 10:11
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 10:56:49
Pieniek. Roboczo musimy przyjąć, że kurs 11bit koordynowany jest z opuszczonej bazy nazistów na Arktyce, która gościła w przeszłości szczyt Bilderberg. My już wiemy o co chodzi. Reszta nie musi. Nie pisz za dużo bo po IP.. sam wiesz. Dla nich to nie problem. Sam Scarry niby śmiejesz się z teorii o zaniżaniu, a usiłowałeś zniszczyć wzrostowy trend klientów Games Republic poprzez rzekomo omyłkowe podanie liczb, i wycofałeś się z tego dopiero widząc że jest to manewr zbyt ewidentny i bezczelny .
|
|
0 Dołączył: 2014-12-11 Wpisów: 79
Wysłane:
5 stycznia 2015 11:53:07
Zastanawiam się czy nowe osoby w wątku mają jakieś przemyślenia nt. wycena vs. ilość sprzedanych kopii TWoM.
Na Steamie sprzedaż bardzo ładnie się utrzymuje. Moim zdaniem są szanse na przekroczenie pół miliona ogółem do ok. końca lutego. Co będzie oznaczać 1Q tak samo dobry jak IV.
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 11:58:32
@introverted_investortylko że w tym momencie dochodzisz do liczb którą podałem na samym początku (moja pierwotna ocena: do połowy lutego 800 000 sumarycznie, poprawiona na: do połowy lutego: 1-1.2 mln sumarycznie), i z którą się kłóciłeś i przeciwko której deklarowałeś że chcesz tu grać, bo 500 000 Steam oznacza + 200 000/300 000 inne kanały cyfrowe i 100-150 000 pudełka...= - +/- 1 mln sztuk. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:01
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:07:26
@Scarry:
Nie kłóciłem się z Tobą; to Ty podważałeś moje szacunki z samplowania profili które były na dany dzień a nie na przyszłość. Niewykluczone że moje dane i Twoje szacunki się pokryją w pewnym momencie.
Piszę o 500000 ogółem, nie na Steam, i raczej nie do raportu tylko do końca lutego lub tydzień dalej. Wg. mnie (dane z 250tys. profili z wczoraj) do wczoraj na Steam sprzedało się ok. 260tys. kopii, i przy bieżącej dynamice będzie to ok. 400tys do końca lutego. (-> 500tys z innymi kanałami cyfrowymi).
O pudełkach nic nie wiem. Czy były jakiekolwiek potwierdzone dane na temat ich ilości? Poza tym pudełka ze względu na dużo niższą marżę nalezy pewnie liczyć po połowie.
BTW. Twoje 200/300tys. w innych kanałach cyfrowych przy 500tys. na Steam jest chyba dużo zawyżone. Ethan Carter podawał że na Steam mieli 77% sprzedaży. Inne gry o których widziałem jakieś dane nie przekraczały 20-30%.
EDIT: Poza tym moje 500tys. vs. Twoje 1.2mln to ciągle spora rozbieżność ;)
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:08
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:08:31
introverted_investor napisał(a):Zastanawiam się czy nowe osoby w wątku mają jakieś przemyślenia nt. wycena vs. ilość sprzedanych kopii TWoM.
Na Steamie sprzedaż bardzo ładnie się utrzymuje. Moim zdaniem są szanse na przekroczenie pół miliona ogółem do ok. końca lutego. Co będzie oznaczać 1Q tak samo dobry jak IV. Steam 260-280k w 4q wg mnie Ataki na próbujących wyciągać wnioski ze skanowania kont Steamowskich - dla mnie sprawa przykra i niezrozumiała . Myślę że czytając za parę miesięcy co niektórzy zdadzą sobie sprawę ze swojego wręcz niezdrowego zaangażowania emocjonalnego w swoje inwestycje @ Scarry jak można zakładać sprzedaż 100-150k pudełek , skoro jeszcze nie wiadomo na kiedy zdążą z drugą partią , i nie wiadomo jaka ona będzie? czy te informacje są już dostępne? Wycena - jestem załadowany w akcje , więc nieobiektywny - a skoro jestem załadowany, to wiadomo co myślę. IMO jest cała masa czynników która przemawia za kontynuacją tego co się działo przez ostatnie kilka tygodni. Rynek jest oszołomiony skalą wzrostu i wg mnie jest to główna przyczyna dla której mamy przystanek na obecnym poziomie. Moim zdaniem wyjątkowo komfortowa sytuacja dla akcjonariuszy, bo mamy przed sobą kilka miesięcy, w ciągu których 11bit nie może nic zepsuć, choćby bardzo chcieli. Jedyny scenariusz w którym sprzedam trochę akcji, to gdy wypłynie jakiś naprawdę koszmarny trailer Industriala.
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:12
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:13:33
@pies_lancuchowy:
Dzięki. Mi wychodziło trochę mniej (jakieś 245tys. chyba), ale generalnie podobnie.
Natomiast bardziej w pytaniu chodziło mi o to jak to się przekłada na bieżącą wycenę. Powinno to dać razem z innych grami jakieś 10mln zysku i w kolejnym kwartale drugie tyle, więc chyba jest nieźle? Czy może jednak cena już to uwzględnia? Gdyby porównać np. do Vivida to cena 11bit powinna być przy tej sprzedaży z kosmosu.
EDIT: widzę że dopisałeś o wycenie, dzięki!
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:14
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:14:24
@pies_lancuchowy Pudełka prostą metodą proporcjonalności do sprzedaży cyfrowej podałem w dużym przybliżeniu. Faktycznie nie ma ciągle wiążących danych ale nie sądze żeby takowe pokazały się przed raportem. o skanerkach mam kompletnie odmienne zdanie. Już się naczytałem o genialnych systemach komputerowych na giełdach setki razy. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 stycznia 2015 12:18
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2015 12:21:13
@Scarry: nie wyjaśniłeś nigdy dlaczego. Skanerek nie ma nic wspólnego z giełdą, tylko ze Steamem. Profile są publiczne, i możesz obejrzeć ok. 94% z nich (ok. 6% jest ukryte). Więc Twoje jedyne zastrzeżenie jest typu "statystyka nie działa".
Gdyby się uprzeć to można by łatwo w ciągu 24h przejrzeć wszystkie 100mln profili i dostać definitywną odpowiedź (bez tych 6%).
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.