1 Dołączył: 2012-06-10 Wpisów: 213
Wysłane:
5 stycznia 2015 22:26:18
przy kursie: 71,49 zł
Tak, sprawdzałem dzisiaj kilka razy i znowu nie było. Za to na app store wskoczyliśmy znowu na 6 pozycję appshopper.com/mac/bestsellers...19 dnia sprzedaży a na steam bardzo szybko pniemy się w górę i również znajdujemy się na "pierwszej stronie" store.steampowered.com/mobiles...z miejscem 19  bez żadnej promocji, po takim czasie :) A ostatnio tyle emocji na forum, po co ? Kto wierzy w spółkę siedzi cicho i nie przejmuje się wpisami o 100 tys. sprzedanych egzemplarzy - jak ma rosnąć to urośnie
|
|
0 Dołączył: 2010-10-12 Wpisów: 136
Wysłane:
5 stycznia 2015 23:55:32
@ antyteresa Ależ wyszukałeś 'peersa' . To dlatego Cie tak długo nie było ..szukałeś? www.nasdaq.com/symbol/ttwo/pe-...Take-Two ma C/Z prognozowane na rok 2015 ponad 31 , niewiele niższy na r 2016 ; tyle w kwestii porównania. Jak sobie weźmiesz wykres c/z Take Two jak był rozwijającą się firmą, to w momentach przełomowych będzie pewnie 100 albo 200 , potem wysokie kilkadziesiąt (dla lenicwych : ycharts.com/companies/TTWO/pe_... ) Wyszukanie przez Ciebie akurat takiego 'peersa' mnie nie dziwi (choć dziwi że wrzuciłeś bez uwag które tu dodałem, bo Twoje gołe dane sa moim zdaniem dezinformujące dla kogoś kto nie zna tego kontekstu). Nie dziwi, bo widziałem że wcześniej zakładałeś tu na wątku różne modele wyceny (1 hit co dwa lata, pół hitu co 2 drugie dwa lata?jakoś tak) , i uderzyło mnie, że pomijasz - na pewno świadomie - scenariusz którego giełda przeważnie nie pomija (a już na pewno nie w branży i spółce będącej na fali) - scenariusz hurraoptymistyczny , który ma jakąś mniejszą lub większą wagę w wycenie. Prześledź C/Z i kapitalizację TakeTwo Interactive i odpowiedz sobie na pytanie, czy w ogóle byś w to zainwestował w przełomowej dla nich fazie rozwoju .
Edytowany: 6 stycznia 2015 00:04
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 stycznia 2015 00:16:58
No właśnie pies, no właśnie. Wiesz dlaczego ma prognozowany C/Z wyższy? Bo nie powtórzy szybko sukcesu. Owszem rynek dyskontuje także scenariusze hurraoptymistyczne tylko to potem strasznie boli jak się nie zrealizują. Pozwól, że przytoczę wypowiedź jednego z użytkowników z wątku CIGames. DATA 20 stycznia 2011 przy kursie ca 28 zł Cytat:moim zdaniem główną okazję inwestycyjną na CIA stworzyło bezmyślne wywalenie przez prezesa akcji w rynek na sesjach ......... jestem megaoptymistą jeżeli chodzi o rok 2011. sniper 1 był pełen irytujących błędów, nie chodzi tu o poprawienie czegokolwiek jakościowo tylko o prostą eliminację bugów a sniper 2 przyniesie więcej kasy, zmniejszy się obecne dyskonto p/e względem branży, stuknie 45 zeta i się pożegnamy w szampańskich nastrojach hello1
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-12 Wpisów: 136
Wysłane:
6 stycznia 2015 01:19:20
@ antyteresa
pochlebia mi, że zasłużylem na cytowanie wpisów sprzed 4 lat , mało który profesor ma takie wzięcie. Akurat dobrze pamiętam tamtą sytuację mimo upływu lat i miło wspominam, bo faktycznie po sprzedawaniu przez prezesa w rynek na 1/3 obrotów, po komunikacie o sprzedaży i przetrawieniu info, było kilkunastoprocentowe odbicie. Było wyżej, potem było niżej, rok się skończyl na podobnym poziomie. Nie widzę w tym co wtedy napisałem nic czego bym pewnie teraz nie napisał; można było założyć, że kolejną część gry doszlifują skoro poprzednia miała bugi ; a to, że scenariusz 45 zł się nie zrealizował, nie jest błędem lecz zmaterializowanym ryzykiem zaistnienia scenariusza niebazowego ;)) Nie zakochuję się w spółkach - tak jak dziś napisałem , jak 11bit pokaże fatalny trailer nowego projektu to przynajmniej częściowo się pożegnam. Na CIA takich przesłanek było multum. Moją obecną strategię na takie spółki mogę zawrzeć w takim truiźmie, że klucz do sukcesu to mieć jak najmniejszą ekspozycję wtedy kiedy hurraoptymistyczny scenariusz się może zawalić, a największą, w momencie kiedy dopiero jest budowany . Jako, że może to brzmieć śmiesznie, to dam przykład ; gdybym miał informację, że jutro będzie pokazywany trailer Industrial, to wolę nie mieć akcji. Chętnie odkupię na +10%, jeżeli będzie dobry.
Myślę , że na 11bit ten hurra-scenariusz jeszcze przez jakiś czas będzie dopiero budowany (subiektywna opinia;). Kasa do spółki płynie , nie ma tu czego zepsuć (jeżeli chodzi o sprzedaż TWOM przez kilka kwartałów); kolejni inwestorzy będą się 'oswajać' z kursem po wzrostach których od strony psychologicznej nie byli w stanie zaakceptować; zobaczymy niebawem jakie fundusze są na pokładzie (obstawiam 10-15 TFI, może jakiś skarb państwa jednego z państw skandynawskich;), pewnie pojawi się jakaś rekomendacje albo i rekomendacje (Dr Kalliwoda, Infinity8 - oni jeszcze działają?robili 'NC Top Pick' kiedyś ; może sektorowo WBK dołączy 11b do tego co kiedyś na CDR i CIA wydawał?) ; wskaźniki się nieco zaktualizują po sprawozdaniu, i też część inwestorów dopiero spojrzy na spółkę - ciężko uwierzyć, ale tacy też istnieją .
czekam spokojnie na przewartościowanie
pozdr
|
|
1 Dołączył: 2012-06-10 Wpisów: 213
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 stycznia 2015 06:49:30
pies_lancuchowy napisał(a): pochlebia mi, że zasłużylem na cytowanie wpisów sprzed 4 lat , mało który profesor ma takie wzięcie. Akurat dobrze pamiętam tamtą sytuację mimo upływu lat i miło wspominam, bo faktycznie po sprzedawaniu przez prezesa w rynek na 1/3 obrotów, po komunikacie o sprzedaży i przetrawieniu info, było kilkunastoprocentowe odbicie.
No było, tylko zarobić na nim można było jedynie spekulacyjnie. Widziałeś jednak jakieś dyskonto P/E, jak podobnie większość tutaj... pies_lancuchowy napisał(a): a to, że scenariusz 45 zł się nie zrealizował, nie jest błędem lecz zmaterializowanym ryzykiem zaistnienia scenariusza niebazowego ;)) Nie zakochuję się w spółkach - tak jak dziś napisałem , jak 11bit pokaże fatalny trailer nowego projektu to przynajmniej częściowo się pożegnam. Na CIA takich przesłanek było multum. Moją obecną strategię na takie spółki mogę zawrzeć w takim truiźmie, że klucz do sukcesu to mieć jak najmniejszą ekspozycję wtedy kiedy hurraoptymistyczny scenariusz się może zawalić, a największą, w momencie kiedy dopiero jest budowany. Jako, że może to brzmieć śmiesznie, to dam przykład ; gdybym miał informację, że jutro będzie pokazywany trailer Industrial, to wolę nie mieć akcji. Chętnie odkupię na +10%, jeżeli będzie dobry.
I tu jest sedno sprawy. Jaki jest scenariusz bazowy i czy spółka ma w tym scenariuszu paliwo do większych wzrostów... Czy po jednym hicie sprzedażowym można dyskontować serię udanych produkcji jako scenariusz bazowy? Niby można, ale w takim razie rośnie nam ryzyko. Nie przypadkowo przywołałem case T2. Otóż to w tym roku miały premiery 3 produkty z GTA na czele. I tego nie da się powtórzyć w przyszłym roku, co rynek doskonale wie, bo jest dojrzały i uwzględnia w wycenie stąd P/E na poziomie 5-6. Ja na razie nie widzę żadnych gwarancji do sukcesu Industriala, bo nie widziałem pół trailera. Dlaczego więc dyskontować sukces? Podobnie GR czy 11BLP to na razie projekty w powijakach. Dlatego też nie jest racjonalne dyskontowanie sukcesu. pies_lancuchowy napisał(a): Myślę , że na 11bit ten hurra-scenariusz jeszcze przez jakiś czas będzie dopiero budowany (subiektywna opinia;). Kasa do spółki płynie , nie ma tu czego zepsuć (jeżeli chodzi o sprzedaż TWOM przez kilka kwartałów); kolejni inwestorzy będą się 'oswajać' z kursem po wzrostach których od strony psychologicznej nie byli w stanie zaakceptować; zobaczymy niebawem jakie fundusze są na pokładzie (obstawiam 10-15 TFI, może jakiś skarb państwa jednego z państw skandynawskich;), pewnie pojawi się jakaś rekomendacje albo i rekomendacje (Dr Kalliwoda, Infinity8 - oni jeszcze działają?robili 'NC Top Pick' kiedyś ; może sektorowo WBK dołączy 11b do tego co kiedyś na CDR i CIA wydawał?) ; wskaźniki się nieco zaktualizują po sprawozdaniu, i też część inwestorów dopiero spojrzy na spółkę - ciężko uwierzyć, ale tacy też istnieją .
czekam spokojnie na przewartościowanie pozdr
No widzisz. Może nasze opinie wcale tak daleko od siebie nie leżą. Obecnie spółka w świetle możliwych wyników dla mnie wyceniana jest w okolicy swojej wartości fundamentalnej. Jasne, że może dość do dalszych wzrostów, ale wtedy będzie po prostu przewartościowana. Oczywiście być może będzie można zarobić godziwie, ale nie już na paliwie fundamentalnym a psychologicznym, czy spekulacyjnym.
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
6 stycznia 2015 08:31:57
w tygodniu kończącym się 04.01.2015 TWOM było jedną pozycję wyżej w rankingu Steam niż DayZ wg revenues czyli przychodów. spoglądając na historyczną sprzedaż DAyZ steamdb.info/app/221100/graphs...oraz info iz w Grudniu 2013 sprzedali milion sztuk (pierwsze trzy tygodnie Grudnia 2013 800 tys plus ostatni tydzień grudnia 100 tys) oraz dane całoroczne uk.ign.com/articles/2014/05/01...można w prosty sposób wyliczy ile sprzedali ca. w ostatnim tygodniu grudnia 2014 - 65 000 sztuk przy cenie 27,99 Euro = EURO 1,82 mln skoro TWoM był w rankingu wyżej to zarobił nie niej niż EUR 1,82 mln w tym tygodniu x 4,3 = PLN 7,8 mln (minus 30% dla Steam) Everything you know is wrong.........
|
|
0 Dołączył: 2014-12-22 Wpisów: 60
Wysłane:
6 stycznia 2015 10:13:54
Sprzedaz o jakiej CIG, CDred moga pomarzyc. Steam wysoka pozycja, na Mac Store top 4, o grze trabi waschington post, media i czasopisma. Recenzenci zachwyceni, gracze kupuja, a ludzie dalej sadza ze kapitalizacja 150 baniek to duzo :) Oby jak najdluzej zyli w takim przekonaniu, stawiali kreski, liczyli wskaniki, bawili sie w statystyke i czekali z noga na nodze na raport :) A tutaj lekko ponad miesiac zostal. Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
32 Dołączył: 2012-09-24 Wpisów: 590
Wysłane:
6 stycznia 2015 10:40:07
LOL
Sprzedaż o jakiej CDPRed może pomarzyć? Ludzie czy wam już jakieś czarne klapki na oczy założyli, że takie bzdury pojawiają się w tym temacie?
Przecież CDPRed to z samych przedpłat od dystrybutorów Wiedźmina 3 będzie miał więcej niż TWOM zarobił w ciągu ostatniego kwartału.
|
|
0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
6 stycznia 2015 10:46:51
Może Kolega nie dostrzega tej subtelnej różnicy w kosztach produkcji W3 i TWOM?
|
|
|
|
45 Dołączył: 2015-01-03 Wpisów: 859
Wysłane:
6 stycznia 2015 11:34:59
@rekinek Cytat:Może Kolega nie dostrzega tej subtelnej różnicy w kosztach produkcji W3 i TWOM? a czy kolega dostrzega, że rynek oczekuje 10-krotnego zysku w stosunku do kosztów W3 ? A skoro cdred może tylko pomarzyć o poziomach sprzedaży TWOM, to może kurs tam poszedł jednak za daleko ? Jeśli cdred ma zbyt wysoką kapitalizację, to oczekiwanie tej samej kapitalizacji na 11bit wiąże się z równie dużym ryzykiem ?
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2015 11:41:15
I jaka kapitalizacje ma CDred ? 10 krotny zwrot kosztow ? Prosze bardzo. Moim zdaniem w 11Bit juz to nastapilo, a bedzie jeszcze duzo duzo wiecej. Cdred to przy nas pikus. My wydalismy na gre niecale 2 miliony ( moze i mniej, bo nie podaja ile dokladnie) a zyskow bedzie z tego minimum 10 x tyle. I to wersja pesymistyczna jest. Na 100% jest co gonic. Niech dadza nawet te 500 milionow kapitalizacji a bedzie "jedwabiscie" Oczekuj nieoczekiwanego.
Edytowany: 6 stycznia 2015 11:57
|
|
5 Dołączył: 2010-09-08 Wpisów: 111
Wysłane:
6 stycznia 2015 12:10:47
vladinho napisał(a): a czy kolega dostrzega, że rynek oczekuje 10-krotnego zysku w stosunku do kosztów W3 ?
Czyli konkretnie jakiego zysku ten rynek oczekuje od CDR - podaj kwotę.
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2015 12:28:08
Frey napisał(a):W podobnym do TWOM okresie, bo zaledwie 3 dni później (17.11.2014 r.) zadebiutowała gra Far Cry 4. Niewątpliwie ogromna produkcja, dość wyczekana i rozreklamowana. Wg danych z vgchartz gra ta w tygodniu kończącym się 22.11.2014 r. sprzedała się w nakładzie 126.514 egzemplarzy - przy czym chodzi tu o sprzedaż pudełek, bo serwis ten nie uwzględnia danych o sprzedaży cyfrowej (jeśli się mylę, to proszę niech mnie ktoś poprawi). Link tu: www.vgchartz.com/weekly/41973/... - poz. 24 Far Cry 4 (PC). Chyba nie ma wątpliwości, że sprzedaż cyfrowych kopii obecnie mocno wyprzedza już jeśli chodzi o wolumen sprzedaż pudełek (tu też jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi). Chciałem jeszcze wrócić do tego tematu, padły porównania do gier, które na steam były blisko TWOM w rankingu. Chciałem poszukać konkretnego przykładu do porównania sprzedaży cyfrowej i pudełkowej. W sumie nie trzeba daleko szukać i niedawno pojawił się taki komunikat: www.bankier.pl/wiadomosc/Blisk...Cytat:"Nakład Lords of the Fallen przekroczył 750 tys. sztuk, z tego blisko połowa trafiła już do klientów. Prawie 30 proc. to sprzedaż drogą elektroniczną, która jest bardziej rentowna niż sprzedaż detaliczna" - powiedział PAP Tymiński. Wypowiedź nie jest precyzyjna i dotyczy prawdopodobnie sprzedaży zarówno cyfrowej na pc jak i na konsolach. Zakładam też, że sprzedaż na konsole (ogólnie) jest wyższa niż na pc (ogólnie) w tym przypadku. Wniosek z tego może być taki, że: - gry na konsole sprzedają się znacząco lepiej poprzez pudełka i to powoduje, że sumarycznie cyfrowo zeszło 30% - sprzedaż lotf jest wyjątkiem potwierdzającym regułę - pierwotne założenie, że sprzedaż cyfrowa dla pc jest zawsze wyższa niż pudełkowa nie jest regułą i trzeba to potwierdzić innymi przykładami. Czy ktoś analizował kanały dystrybucji w przypadku konsol tak aby można było określić prawdziwość pierwszego przypadku ?
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2015 12:44:05
sgor napisał(a):vladinho napisał(a): a czy kolega dostrzega, że rynek oczekuje 10-krotnego zysku w stosunku do kosztów W3 ?
Czyli konkretnie jakiego zysku ten rynek oczekuje od CDR - podaj kwotę. myślę, że dochodu z gry rzędu 350-400 mln zł.
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
6 stycznia 2015 12:49:41
Jeśli chodzi o Far Cry 4 to liczba 126.514 egzemplarzy dotyczyła sprzedaży pudełek jedynie w wersji na PC. Nie obejmowała ona żadnej wersji na konsole. Jeśli poczytasz kolejne posty pod tym moim, który zacytowałeś, to znajdziesz tam liniki do informacji, z których wynika, że obecnie w przypadku gier na PC sprzedaż cyfrowa to nawet około 90% w stosunku do pudełek.
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2015 12:57:28
vladinho napisał(a):sgor napisał(a):vladinho napisał(a): a czy kolega dostrzega, że rynek oczekuje 10-krotnego zysku w stosunku do kosztów W3 ?
Czyli konkretnie jakiego zysku ten rynek oczekuje od CDR - podaj kwotę. myślę, że dochodu z gry rzędu 350-400 mln zł. To rozmawiamy o dochodach czy zyskach ? Ile zysku bedzie z W3 ? Oczekuj nieoczekiwanego.
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2015 13:06:59
vladinho napisał(a):sgor napisał(a):vladinho napisał(a): a czy kolega dostrzega, że rynek oczekuje 10-krotnego zysku w stosunku do kosztów W3 ?
Czyli konkretnie jakiego zysku ten rynek oczekuje od CDR - podaj kwotę. myślę, że dochodu z gry rzędu 350-400 mln zł. powinienem napisać zysku.
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2015 13:10:28
Frey napisał(a):Jeśli chodzi o Far Cry 4 to liczba 126.514 egzemplarzy dotyczyła sprzedaży pudełek jedynie w wersji na PC. Nie obejmowała ona żadnej wersji na konsole. Jeśli poczytasz kolejne posty pod tym moim, który zacytowałeś, to znajdziesz tam liniki do informacji, z których wynika, że obecnie w przypadku gier na PC sprzedaż cyfrowa to nawet około 90% w stosunku do pudełek.
Nigdzie nie napisałem, że Twoje wyliczenia opierają się na wersji konsolowej. Mam świadomość, że opierają się na wersji PC. Piszę o tym, że dane podane przez CIA dotyczą zarówno konsol i pc, ale są to dane do których można się odnieść, dlatego proszę o komentarz odnośnie wyliczeń części konsolowej, czy to może być tak, że w przypadku sprzedaży konsolowej proporcja pudełek do cyfry będzie rzędu 80/20 lub więcej, bo zakładamy że lotf na pc też sprzedał się w większej ilości cyfrowo - prawda ?
|
|
115 Dołączył: 2010-01-27 Wpisów: 1 082
Wysłane:
6 stycznia 2015 13:28:01
Według mnie w przypadku gier na konsole sytuacja jest odwrotna - więcej sprzedaje się pudełek niż kopii cyfrowych. Jakie są proporcje - dokładnie nie wiem, ale 80/20 wydaje mi się możliwe. O ile w przypadku PC-tów, trudno sobie wyobrazić obecnie komputer nie podłączony do neta, to w przypadku konsoli wiele osób nie korzysta z takiej możliwości.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.