0 Dołączył: 2014-12-23 Wpisów: 652
Wysłane:
3 marca 2016 20:56:42
przy kursie: 74,50 zł
jurror@ dziękuję za wyczerpującą odpowiedz i nie ukrywam że wszystko trzyma się kupy. Ale ni jak nie pojmuję jak przy założeniu nie wydania Industriala w 2016r widzisz możliwość osiągnięcia zysku 12-13mln? Co do zysku za 4Q to 4mln przyjmę jako sukces. A czy przy obrotach na papierze bierzesz możliwość przerzucania z wora do wora żeby upchać trochę akcji w rynek? Bo jakoś dziwne że 220mln obrotu i żadnego inwestora powyżej 5%
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
3 marca 2016 21:58:37
przy kursie: 74,50 zł
Tak tylko dodam, że nie można dodawać zysku netto jako gotówki... Spółka przecież ponosi wydatki, które kapitalizuje w bilansie i ich nie pokazuje w RZIS. Różnice pewnie nie będą ogromne, ale będą.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
4 marca 2016 09:29:59
przy kursie: 74,10 zł
Rekinek napisał(a):jurror@ dziękuję za wyczerpującą odpowiedz i nie ukrywam że wszystko trzyma się kupy. Ale ni jak nie pojmuję jak przy założeniu nie wydania Industriala w 2016r widzisz możliwość osiągnięcia zysku 12-13mln? Co do zysku za 4Q to 4mln przyjmę jako sukces. A czy przy obrotach na papierze bierzesz możliwość przerzucania z wora do wora żeby upchać trochę akcji w rynek? Bo jakoś dziwne że 220mln obrotu i żadnego inwestora powyżej 5% przestań myśleć o nich w kategorii sklepu/fabryczki, która ma co kwartał robić P/E 10:1, tu naprawdę jest gra na opcjach TAK/NIE bo taka jest specyfika całego rynku softwaru. Nikt tu nie inwestuje "bo zarobili", tylko w prawdopodobieństwo kolejnych sukcesów, kolejnego przełomu albo przejęcia firmy przez międzynarodową korporację softwarową. Spółki od gier wyłamują się od myślenia fundamentalnego ala Buffet, nie ma chyba innej branży, gdzie produkt możesz produkować w tak dowolnie nieograniczonej ilości, jak elektroniczna dystrybucja gier, natychmiast zaspokajając każdy popyt jaki się pojawi. Więc sukcesy moga być bez porównania większe niż u producenta okien, lamp, czy w sklepie. Dla mnie Industrial może być i w 2017 roku, aby pokazali kolejne małe dzieło sztuki użytkowej ;p;p... widziałem mnóstwo gier pokazanych odrobinę za wcześnie co zepsuło cale pierwsze wrażenie. Widziałem też mnóstwo gier w których pierwsze wrażenie z kolei było sztucznie przygotowane, żeby zdążyć na pokazy, co również zrobiło fatalne wrażenie potem przy wersji ostatecznej. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 marca 2016 09:36
|
|
|
|
Wysłane:
5 marca 2016 11:51:21
My się chyba Panowie nie rozumiemy. Ja nie piszę o przyszłości bo to wróżenie z fusów jak przepowiadanie pogody i ruletka. Ja piszę o tu i teraz, o tym jaki będzie kurs akcji w 2016r i jak te akcje będzie wyceniał rynek na podstawie kolejnych kwartałów a nie chciejstwa kilku na tym forum. Czy Wam nie przyszło do głowy że możemy mieć minusowe kwartały bo okaże się że utrzymanie takiej grupy ludzi która stale się powiększa generuje takie koszta że tak wyraznie spadająca sprzedaż Twom tego nie pokryje? Pewnie że można siedzieć spokojnie i czekać jak się ma 300/500% zysku ale co z tymi którzy kupowali po 70/80zł?
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
5 marca 2016 14:36:26
@Rekinek - nie rozumiemy się bo nie mamy takiego samego zdania jak Ty? Przyszłości nikt nie zna na 100%, dziś liczy się jak widzi ją większość inwestorów. "Tu i teraz" jest dalsza monetyzacja TWoMa, która jak sam piszesz jest coraz słabsza. Zauważ jednak, że ta monetyzacja opiera się na wielu platformach i kanałach (np. TWoM pojawi się w nowym Humble monthly) a koszty też nie rosną lawinowo. Spółka w 2016r bez Industriala powinna wypracować solidny zysk - czy to będzie 5, 10 czy 15 milionów to nikt nie da gwarancji. Bardziej martwiłbym się gdy byłbym inwestorem CIGa , że moja spółka przynosi straty oraz tym, że po premierze ostatniego hita LOF zarobiła niecałe 3mln PLN.
Jeśli ktoś kupował po 70/80 to zapewne szacował, że akcje powinny być więcej warte niż wyceniał je rynek. Zakładam, że zrobił to na podstawie pewnych założeń, które dziś mogą być nieaktualne - być może zatem warto jeszcze raz przeanalizować swoją pozycje i ją zamknąć jeśli nie ma ona już sensu.
Osoby, mające 300/500% zysku mają te same obawy co inni akcjonariusze i mogą mieć takie same straty jak kurs spadnie. Jedynie mogą być bardziej tolerancyjni w przypadku chwilowej obniżki kursu. Jeśli ryzyko w stosunku do planowanego zysku jest nieadekwatne to trzymanie takich papierów nie ma sensu - lepiej "pewniej" zarobić mniej gdzie indziej. Dlaczego zatem inwestorzy są bardziej skłonni zaryzykować więcej - bo jest tak jak pisze Scarry - w tej branży skala sukcesu jest praktycznie nieograniczona i nie wiąże się z dodatkowymi kosztami. Spółka to nie tylko kasa czy najnowszy produkt - to ludzie, know how, marka rynkowa (rozpoznawalność i zasięg), narzędzia a zwłaszcza proces. Od początku powstania spółki - cały czas się rozwija i nie zanosi się aby to miało się skończyć - zwłaszcza, że zapewnione są solidne fundusze.
Edytowany: 5 marca 2016 14:38
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
5 marca 2016 20:38:57
Rekinek napisał(a):My się chyba Panowie nie rozumiemy. Ja nie piszę o przyszłości bo to wróżenie z fusów jak przepowiadanie pogody i ruletka. Ja piszę o tu i teraz, o tym jaki będzie kurs akcji w 2016r i jak te akcje będzie wyceniał rynek na podstawie kolejnych kwartałów a nie chciejstwa kilku na tym forum. Czy Wam nie przyszło do głowy że możemy mieć minusowe kwartały bo okaże się że utrzymanie takiej grupy ludzi która stale się powiększa generuje takie koszta że tak wyraznie spadająca sprzedaż Twom tego nie pokryje? Pewnie że można siedzieć spokojnie i czekać jak się ma 300/500% zysku ale co z tymi którzy kupowali po 70/80zł? Kilka dni temu na FB na pytanie dotyczące wydania TWOM: TLO na PC, przedstawiciel spółki nie odpowiedział, że prowadzą rozmowy na temat wydania, ale że jeszcze nie ma na 100% wyznaczonego terminu debiutu. Może datę poznamy na konferencji podsumowującej 2015 rok? Myślisz, że TLO jako płatne DLC nie przyniesie spółce 1/4 zysków podstawowej wersji gry? Moim zdaniem to jest pewniak, a nie wróżenie z fusów. Przyniesie kilka milionów zysku, ale także będzie paliwem do kolejnych promocji podstawowej wersji. Ten rok nawet bez Industriala nie zamknie się gorzej niż rok poprzedni. Tym samym nie martwiłbym się o kurs. Ponadto niebawem zagrają proste mechanizmy grania pod coś. Niezależnie od sprzedaży Industriala gracze giełdowi będą wspierać ruch do góry przynajmniej do czasu premiery tej gry. Ten mechanizm ostatnimi czasy jest nad wyraz dobrze widoczny np. zwróć uwagę na ostatnie wzrosty CDR. Jest to efekt grania pod konferencję zaplanowaną 10 marca. Kolejne wydarzenie w tej branży to konferencja 11bit 21 marca. Zakład, że będziemy śledzić ją z kursem o 5-10% wyższym niż dzisiaj?
|
|
152 Dołączył: 2011-03-02 Wpisów: 3 436
Wysłane:
6 marca 2016 22:59:27
@Rif Ta opinia o zysku z DLC na poziomie 1/4 z wersji PC jest raczej przeszacowana. Gra ma już swój wiek i jest mało prawdopodobne aby miała cenę taką jak na mobile a nawet stawiałbym, że powinna być tańsza niż 9,99 aby zrobić dobry wynik sprzedażowy. Trudno brać za pewnik, że sprzeda się więcej DLC niż 1/3 wolumenu sprzedanych TWOM. Jeśli nawet uda się sprzedać 1/4 w pełnej cenie to już będzie sukces. Nie szacowałem tego szczegółowo ale sam TWOM ponad połowę sprzedał się w różnych promocjach więc efektywna cena sprzedaży TWOM myślę, że oscyluje w granicach 12-14 USD/EURO a może i niżej. Podobne założenia można przyjąć dla DLC. Na razie nie znamy jeszcze ani ceny ani tego jak faktycznie zaczął się sprzedawać - być może gracze są już zmęczeni grą i płatny dodatek ich nie interesuje. Za wcześnie zakładać jakieś poziomy zysków. Zgodzę się, że jest spora szansa na osiągnięcie lub przebicie wyników z 2014 roku ale za wcześnie prorokować jakiś wynik. Już kilka razy przeszacowaliśmy potencjał (i to mocno) mobile i dość mocno konsol - choć ten rzeczywisty jest jeszcze trudno do określenia. Więc zalecam więcej spokoju i mniej podpalania się. Jest jeszcze wiele niewiadomych tak jak rachunek z kilkoma zmiennymi (niewiadomymi)..... Sama produkcja launchpada to jedna wielka niewiadoma. Nie wiadomo ani co ani kiedy. Po konferencji może będzie trochę jaśniej. Tutaj na tym etapie nie liczyłbym na kilkuletni rozkład wydawniczy jak na CDR jeszcze nie ta skala.... może kiedyś. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
166 Dołączył: 2016-01-17 Wpisów: 1 141
Wysłane:
7 marca 2016 20:01:58
przy kursie: 74,59 zł
NN Investment Partners TFI ma 5,04 proc. akcji 11 bit studios S.A.
Fundusze inwestycyjne zarządzane przez NN Investment Partners TFI przekroczyły próg 5
proc. kapitału i głosów na walnym zgromadzeniu akcjonariuszy 11 bit studios. Łącznie, po
ostatnich transakcjach kupna (26 lutego br.), fundusze z portfela NN Investment Partners TFI
(m.in. NN Specjalistyczny Fundusz Inwestycyjny Otwarty Akcji 2 oraz Fundusz Własności
Pracowniczej PKP Specjalistyczny Fundusz Inwestycyjny Otwarty) posiadają 111 790 papierów
Spółki stanowiących 5,04 proc. kapitału i dających tyle samo głosów na walnym zgromadzeniu.
Pytanie do specjalistów. Czy pojawienie się w akcjonariacie ponad 5% udziałowca w postaci TFI, ma duże znaczenie dla pozostałych akcjonariuszy z free float i samej spółki?
|
|
Wysłane:
7 marca 2016 20:24:06
Ma spore znaczenie ponieważ: - spółka musi taki fakt ujawnić - co z kolei daje sygnał, że ktoś ostatnio kupował akcje czyli liczy na zarobek na nich - dla innych jest sygnałem, że może warto kupić .... i właściwie nic ponadto. No może jeszcze to, że przy odpowiednio wyższym zaangażowaniu inwestor może próbować w prowadzić swojego przedstawiciela do RN co jest o tyle korzystne, że daje wgląd w dokumenty i finanse spółki. Sygnał sam w sobie w miarę korzystny - wielu ubolewało, że nie ma takiego inwestora - więc teraz jest. Czy to wpłynie na freefloat - może ale nie musi. To chyba najkrótsza odpowiedź. Prawdopodobnie Teresa może mieć coś precyzyjniejszego do dodania. Pewnie coś mi także umknęło. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
35 Dołączył: 2013-01-21 Wpisów: 860
Wysłane:
7 marca 2016 20:44:28
TFI Nationale Nederlanden to bardzo poważany TFI - w zarządzaniu ponad 1,8 mld PLN na WGPW: stooq.pl/h/?i=12jv Everything you know is wrong.........
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 marca 2016 20:56:22
baks napisał(a):...ktoś ostatnio kupował akcje czyli liczy na zarobek na nich Baks, może będziesz zaskoczony, ale akcje 11b są kupowane bodaj od października 2010 roku. I, co nie mniej istotne, są również sprzedawane od dnia debiutu. Co więcej, ilość kupionych akcji jest równa ilości sprzedanych. Co do sztuki. Btw znasz kogoś, kto kupuje akcje licząc na stratę?
|
|
Wysłane:
7 marca 2016 22:11:30
@krewa Jesteś dobrze poinformowany cytat "28 października 2010 roku na parkiecie alternatywnego rynku NewConnect odbyło się pierwsze notowanie praw do akcji spółki 11 bit studios." może Cię zaskoczę ale sam wtedy kupowałem .... czego do dziś nie żałuję.... ale chyba nieco opatrznie mnie zrozumiałeś chyba nie oceniasz, że kupowali aby stracić ja tak samo sądzę ale "głośno myślałem" bo taka mi się nasunęła konkluzja, że jeśli kupuje TFI to ma jakiś cel. Choć jak wiemy nawet fundusze potrafią wtopić. nie wiem czy chciałeś mnie spróbować ośmieszyć czy może dowcip nie całkiem wyszedł. Zawsze wydawało mi się, że można tu wymieniać uwagi i myśli ..... jako forum inwestycyjne - więc daruj sobie nie każdy ma wiedzę Teresy. Jeśli masz coś mądrzejszego do powiedzenia niż ja to pomóż kolegom którzy pytają. Jedno jest prawdopodobne, że jako inwestorzy finansowi mają nieco więcej wiedzy niż pozostali inwestorzy .... wie chciałem tego pisać aby nie być posądzonym o naganianie. Może zdajesz sobie z tego sprawę a może nie. W najbliższych dniach jest konferencja na której wszyscy się dowiedzą co planuje spółka w tym roku. Wydaje mi się, że to może być krok wyprzedzający - my nie mamy takiej wiedzy co tam powiedzą. Jednak TFI ma znacznie większą wiedzę.... czy to zaspokaja Twoją ciekawość w kwestii mojej wypowiedzi ? Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 7 marca 2016 22:26
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 marca 2016 10:38:06
przy kursie: 78,00 zł
baks napisał(a):nie wiem czy chciałeś mnie spróbować ośmieszyć... Nie muszę, Baks. Ty mnie wyręczasz, produkując banały, do których odniosłem się w poprzednim wpisie. baks napisał(a):edno jest prawdopodobne, że jako inwestorzy finansowi mają nieco więcej wiedzy niż pozostali inwestorzy Nie demonizowałbym, nie wyróżniają się zbytnio wiedzą na tle indywidualnych, co wielokrotnie zostało już udowodnione na innych wątkach. Np. dno bessy 2009 wychwycili indywidualni, instytucje zaś zareagowały ze sporym opóźnieniem. Instytucjonalni też potrafią kupować na górce i sprzedawać za grosze. Jedyne ich przewagi to zasobność portfela i brak stresu, wynikający poniekąd z braku odpowiedzialności.
|
|
Wysłane:
8 marca 2016 11:06:36
@krewa Nigdy nie twierdziłem, że jestem najlepszym inwestorem a banały zdarza się pisać każdemu nawet Tobie. Pokaż mi ludzi którzy nie lubią prawić banałów ja nie znam takiego.... Ogólnie z Twoją wypowiedzią prawie w pełni się zgadzam (nie całkiem dotyczącym mnie) widzę, że masz dosyć wypaczoną opinię o mnie mało mającą wspólnego z rzeczywistością ale to nie mój problem.... Co zaś do instytucjonalnych to także w pełni się zgadzam sam mam im wiele do zarzucenia. Sporo straciłem swego czasu na zaufaniu do funduszy od tego czasu powiedziałem nigdy więcej TFI.... Jednak z racji "stałych" kontaktów ze spółką mają znacznie większą wiedzę co się dzieje w spółce .... o to mi chodziło w mojej wypowiedzi. Indywidualni mają wiedzę tylko z forum i oficjalnych komunikatów w kontaktach osobistych zawsze wypływa coś więcej z czego można wywnioskować najbliższe posunięcia itd itp. Resztę każdy może sobie dośpiewać. Myślę, że nie negujesz tego, że mają większą wiedzę niż my. Takie coś więcej pozwala wyczuć w którym momencie najlepiej kupić lub sprzedać. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 8 marca 2016 11:07
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 marca 2016 14:46:47
Baks, nigdzie nie negowałem Twoich umiejętności inwestorskich.
Ok, przejdźmy do sedna. Pojawienie się NN w akcjonariacie 11b to dobry sygnał. Na chwilę obecną proporcje w akcjonariacie są zdrowe - 40% "długoterminowych" (czyli przynajmniej do momentu wygaśnięcia lock-up'u w przypadku porozumienia akcjonariuszy) i 60% FF. Mniejszy FF to mniejsza szansa na niekontrolowane, anomalne wahania kursu akcji.
Aczkolwiek, jeżeli te proporcje będą zachwiane i np. w rękach długoterminowych akcjonariuszy znajdzie się ca. 80% akcji, to wówczas pojawi się problem dla drobnych akcjonariuszy z wejściem/wyjściem. Takie walory zazwyczaj są niepłynne - proszę spojrzeć chociażby na RWL.
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
8 marca 2016 15:54:05
@baksjednakże, nie umniejszając znaczenia pojawienia się funduszu z duzym pakietem, chciałem Ci przypomniec że 11bit miało już na pokładzie fundusz. I tenże fundusz nie wyczuł ani miejsca, ani czasu, i zrezygnował z walorów firmy na chwilę przed tym niesamowitym rakietowym wzrostem z 8 zł na 74 zł. Więc pisanie że może wiedzą coś więcej/lepiej... mnie nie przekonuje. inna sprawa że trudno żebym rozdzierał szaty, ze duża instytucja finansowa inwestuje w ten sam "papier" co ja :D. Na pewno jest to sygnał poważnego postrzegania firmy przez finansistów. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 8 marca 2016 15:58
|
|
Wysłane:
8 marca 2016 17:29:25
Pewnie się znajdą chętni do rozdzierania szat .... czemu miałoby być "tak dobrze" ale jaki piszesz nie ma się czym martwić Mnie bardziej ciekawi czy uda się zrealizować transmisję ze spotkania. W zakresie technicznym nie jest to jakieś "wielkie halo" tym bardziej, że nie sądzę aby był problem w miejscu spotkania z szybkim netem. W szczegóły techniczne nie wdaję się a transmisje (wideokonferencje) przez internet realizowałem już w 2004 lub 2005 roku dla jakiegoś spotkania marszałków województw. Tematu narady nie pamiętam (bo kupa lat) ale udało się choć wtedy wymagało to sporo gimnastyki i drogiego sprzętu. Teraz to pestka. A dobrze by było mieć pełną relację może podadzą coś interesującego. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 8 marca 2016 17:31
|
|
Wysłane:
8 marca 2016 17:49:57
Scarry@ jest tylko jedna różnica. Tamten fundusz musiał sprzedać a nie sprzedawał bo nie widział potencjału.
|
|
5 Dołączył: 2015-03-15 Wpisów: 279
Wysłane:
8 marca 2016 19:40:05
- dobrze, że to nie OFE - czy zebrali całość z rynku czy byli instytucjonalnym, który kupił pakiet od zarządu - Noble mocno rekomenduje jako spółkę, która ma szansę zachować się lepiej niż rynek, ciekawe ile oni mają akcji
|
|
Wysłane:
9 marca 2016 00:20:38
Może warto prześledzić jak zachowywano się na CDR między premierami W2 i W3 jeśli ktoś był tam zaangażowany w tym czasie. Może ktoś zarzucić, że to nie ta skala ale strategia może być bardzo podobna. Sam nie spodziewałem się takiego wyciągnięcia kursu tylko na plotkach o grze. Potencjału TWOM też mocno nie doceniłem. Na CDR mieli rację tutaj też nie wchodzą bez powodu z jakim skutkiem - gdy się przekonamy będzie mało czasu na reakcję. Żaden z nas nie ma z kim skonsultować się tak jak zespoły analityków.... Choć analizy też bywają błędne ale co kilka głów to nie jedna. Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (: a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.